Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι θα γίνει μέλος κάποια στιγμή.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν, την Τετάρτη (03/04), να αρχίσουν τον σχεδιασμό για τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, αλλά η πρόταση του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, να γίνει μέσω ενός πενταετούς Ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί δήλωσαν ότι ένα τέτοιο Ταμείο δεν θα ήταν εύκολο να συγκροτηθεί. Η Ουκρανία δήλωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτο, αλλά θα έπρεπε να είναι φρέσκο χρήμα. «Πρέπει να αλλάξουμε τη δυναμική της υποστήριξής μας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα – λιγότερο σε βραχυπρόθεσμες προσφορές και περισσότερο σε πολυετείς δεσμεύσεις»
Ακόμα, η πρόταση του Γενς Στόλτενμπεργκ θα έδινε στη Συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία, καθώς πολεμά την εισβολή της Ρωσίας εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Πάντως, σύμφωνα με τα σχέδια, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει κάποιες εργασίες συντονισμού από έναν ad hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστό ως ομάδα Ράμσταϊν – μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να προστατεύσει από τυχόν περικοπή της αμερικανικής υποστήριξης εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, όπως δήλωσαν διπλωμάτες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στόχος είναι να ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση μεταξύ των 32 μελών του. Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός έχει επικεντρωθεί στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Ουκρανία, από φόβους ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Τα μέλη του έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε διμερή βάση.
Σκεπτικισμός για την πρόταση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ
Οι αρχικές αντιδράσεις από όλη τη Συμμαχία έδειξαν ότι η απόφαση θα απαιτούσε αρκετή δουλειά. Ειδικότερα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι «η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση του NATO που θα μπορούσε να φέρει τη Συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο ή να τη μετατοπίσει από έναν αμυντικό σε έναν επιθετικό συνασπισμό», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβακς, στο X.
Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ύπαρξη ενός πιο ισχυρού πλαισίου του ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον αμυντικό χαρακτήρα της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι οι ανησυχίες της Ουγγαρίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, είπε ότι ο ίδιος και άλλοι στη συνάντηση προειδοποίησαν κατά της διπλής προσπάθειας μεταξύ διμερούς βοήθειας, βοήθειας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι ο διάβολος θα βρίσκεται στις λεπτομέρειες. «Πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει για κάθε χώρα ξεχωριστά, τι ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια νομική βάση, μια πρόταση που είναι σίγουρα συναρπαστική και ενδιαφέρουσα, αλλά ακόμη και πριν υποσχεθούμε στην Ουκρανία ένα ακριβές ποσοστό, είναι καλύτερο να αξιολογήσουμε και να μελετήσουμε και να καταλάβουμε πώς, πότε και τι μπορεί να γίνει, ποιος πρέπει να κάνει τι».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε το σχέδιο ως «σωστό και σημαντικό». Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, προτείνοντας ότι οι συνεισφορές θα μπορούσαν να είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χώρας-μέλους. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επέστρεψε στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Συμμαχία γιορτάζει την 75η επέτειό της αυτή την εβδομάδα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί όσο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι θα γίνει μέλος κάποια στιγμή.