Κόσμος

Τουρκία: Πώς θα είναι η οικονομία μετά την 1η Απριλίου

Τουρκία: Πώς θα είναι η οικονομία μετά την 1η Απριλίου

Πώς θα είναι η οικονομία μετά την 1η Απριλίου; Οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την οικονομία και τους πολίτες της Τουρκίας μετά τις εκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα πάρει την εντολή να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και "αυτό θα προκαλέσει σημαντικό οικονομικό πόνο, που θα πέσει στα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού", θεωρεί ο οικονομολόγος Ατίλα Γεσίλαντά.

«Αλλά αν η λιτότητα εφαρμοστεί πραγματικά, συνήθως τα χειρότερα τελειώνουν σε 6 μήνες και οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέψει στο ΑΚΡ να ανακτήσει τις δυνάμεις του πριν από τον επόμενο γύρο των εκλογών», λέει.

Οι ξένοι οικονομολόγοι δεν αναμένουν καμία αλλαγή στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα παρά τα εκλογικά αποτελέσματα και η ομιλία του προέδρου Ερντογάν ερμηνεύεται ως ένδειξη της συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος.

Ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo, προβλέπει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα οδηγήσουν σε απόκλιση της οικονομικής διαχείρισης μεταξύ του Ερντογάν και του υπουργού Οικονομικών Σιμσέκ, που θα συνεχίσει την δημοσιονομική πειθαρχία και τα υψηλά επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του προγράμματος είναι ότι ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πιέσεις για αύξηση των κατώτατων μισθών και των συντάξεων το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Αν και το δολάριο δεν αυξήθηκε όσο στις προηγούμενες εκλογές μετά τις εκλογές, είναι πιθανό να φτάσει στο εύρος 38-40 TL μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Ziraat Bank, Σενόλ Μπαμπουστσού, μετά την 1η Απριλίου, αναμένει μια αυστηρή νομισματική πολιτική και ένα σύστημα με «πολλές αυξήσεις» που θα συντρίψει τους ανθρώπους σαν μπουλντόζα.

Επιπλέον, ανεξαρτήτως εκλογών, η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να βγει από την ολίσθηση, σύμφωνα με τον Οζάν Γκιούντογντού. «Θα συνηθίσουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό, ο οποίος θα συνοδεύεται από διψήφια ανεργία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», προβλέπει.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup