Κόσμος

Πώς η επίθεση του Ιράν άλλαξε τον πολεμικό «χάρτη»: Τεράστια κενά στις αεράμυνες κατά τις επιθέσεις με drone - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πώς η επίθεση του Ιράν άλλαξε τον πολεμικό «χάρτη»: Τεράστια κενά στις αεράμυνες κατά τις επιθέσεις με drone - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, δημιουργούνται ερωτηματικά και επιπλέον ανησυχία για την εξέλιξη των πολεμικών συγκρούσεων, καθώς η Τεχεράνη πραγματοποίησε την πρώτη πολεμική επίθεση σε βάρος άλλης χώρας, αποκλειστικά με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η παραπάνω κίνηση από το Ιράν δείχνει ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση των εξοπλιστικών αναγκών των χωρών, καθώς ξεφεύγουμε από τις παραδοσιακές μορφές πολέμου. Αυτό εξήγησε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς ο οποίος τόνισε ότι πλέον επικρατούν διαφορετικού τύπου επιχειρήσεις όπου σε αυτές βρίσκεται και η χρήση drones τα οποία φέρουν και πυρομαχικά. Όπως είπε, «πρώτη φορά είδαμε γενικευμένη χρήση drones στο πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία».

Οι τρεις λόγοι που τα UAV επικρατούν στις επιχειρήσεις

Ο κ. Καμπάς αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χρήσης των UAV σε σχέση με άλλου τύπου εξοπλισμούς. Επεσήμανε ότι το βασικό πλεονέκτημα είναι το κόστος τους. Είπε ότι είναι φθηνά στην παραγωγή, ενώ παράλληλα σε περίπτωση καταστροφής τους δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Δεύτερο πλεονέκτημα των μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τον επίτιμο αρχηγό του ΓΕΣ, είναι ότι δεν χρειάζεται να τα πιλοτάρει άνθρωπος. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή σε περίπτωση καταστροφής.

Τα drone κερδίζουν συνεχώς «έδαφος» σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους πολέμου, καθώς παρά το χαμηλό κόστος τους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην αντίπαλη πλευρά, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως για υβριδικό πόλεμο. Ο κ. Καμπάς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί ένα απλό drone της τάξεως των 10.000 με 20.000 ευρώ να κάνει ζημιά σε έναν αγωγό πετρελαίου ή σε βάσεις πυραύλων και ραντάρ που να κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο βλέπουμε τα UAV να χρησιμοποιούνται περισσότερο τον τελευταίο καιρό, είναι ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα από καμία χώρα σοβαρά αντίμετρα για να τα αντιμετωπίσουν. Ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ εξήγησε ότι «η άμυνα που υπάρχει για τα drone είναι με τα συμβατικά μέσα», δηλαδή γίνονται επιχειρήσεις για την κατάρριψή τους με αεροπλάνα και πυραύλους που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Τουρκίας

Ουσιαστικά η χώρα που επιτίθεται με drone δημιουργεί οικονομική ασφυξία στον αντίπαλό του λόγω του κόστους αντιμετώπισης. Ο επιτιθέμενος εξαπολύει επιθέσεις με χαμηλό κόστος, ενώ ο αμυνόμενος καταβάλλει τεράστια ποσά για να αμυνθεί.

Ο κ. Καμπάς έβαλε στο τραπέζι το παράδειγμα των επιχειρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας λέγοντας ότι η Άγκυρα που έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατασκευή των UAV «σηκώνει» μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αιγαίο τα οποία η Αθήνα απωθεί πετώντας F-16. «Ένα ελληνικό F-16 έχει ώρα πτήσης 16.000 ευρώ και είναι ένα σύστημα που κοστίζει περίπου 80 εκατ. ευρώ και αντιμετωπίζει της τάξεως των 20.000 ευρώ και με ώρα πτήσης 500 έως 1.000 ευρώ».

Γιατί το Ιράν εξαπέλυσε τόσο μεγάλο αριθμό drone και βαλλιστικών πυραύλων

Ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ αναφέρθηκε στη συνέχει συγκεκριμένα στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και στάθηκε στον μεγάλο αριθμό UAV και βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη. Όπως είπε αυτό έγινε «για να σπάσει η αεράμυνα του Ισραήλ που είναι μία από τις καλύτερα τεχνολογικά εξοπλισμένες χώρες σε εξοπλιστικά προγράμματα».

«Τέτοια συστήματα μπορείς να τα χτυπήσεις μόνο με δύο τρόπους αυτή τη στιγμή. Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσεις υπερηχητικούς πυραύλους που κινούνται με δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου δηλαδή με περίπου 3.500 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι ακόμα και τα πιο σύγχρονα συστήματα δεν προλαβαίνουν να εντοπίσουν εγκαίρως το χτύπημα» σημείωσε.

«Ο δεύτερος τρόπος για να χτυπήσεις ένα τόσο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας σαν αυτό του Ισραήλ είναι να κάνεις επιχειρήσεις κορεσμού», είπε ο κ. Καμπάς. Οι επιχειρήσεις κορεσμού προϋποθέτουν την αποστολή συγχρόνως ενός μεγάλου αριθμού πυραύλων και drone προς μία περιοχή έτσι ώστε το σύστημα να μην καταφέρει να εντοπίσει και να καταρρίψει όλους τους στόχους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ραντάρ έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν συγκεκριμένο αριθμό στόχων και όταν αυτοί είναι περισσότεροι τότε καταφέρνουν να διαπεράσουν την αμυντική γραμμή και να πετύχουν στόχους στο αντίπαλο έδαφος.

«Είδαμε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τέτοια επιχείρηση κορεσμού μόνο του. γι’ αυτό συμμετείχαν και δυνάμεις από την Ιορδανία, αμερικανικά, βρετανικά και γαλλικά αεροσκάφη», σημείωσε και εξήγησε ότι αυτές οι αναχαιτίσεις αφορούν μόνο τα UAV και όχι τους πυραύλους που αντιμετωπίζονται μόνο με συστήματα εδάφους-αέρος.

Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ATEF SAFADI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα