Πλημμύρες και καταιγίδες έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ασία το 2023 υπογραμμίζει την επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης των βασικών δεικτών της κλιματικής αλλαγής, όπως η θερμοκρασία επιφάνειας, η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι αυτά τα φαινόμενα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Ζέστη, λιώσιμο παγετώνων και πλημμύρες
Η μέση ετήσια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης το 2023 στην Ασία ήταν η δεύτερη πιο υψηλή που έχει καταγραφεί ποτέ, κατά 0,91 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000 και κατά 1,87 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
Σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν λιγότερες από το κανονικό στα Ιμαλάια και στην οροσειρά Χίντου Κους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Εξάλλου η νοτιοδυτική Κίνα επλήγη από ξηρασία, με επίπεδα βροχοπτώσεων χαμηλότερα από το κανονικό σχεδόν για όλους τους μήνες του έτους.
Η ασιατική περιοχή με τις ψηλές οροσειρές περιέχει τον μεγαλύτερο όγκο παγετώνων μετά τους δύο πόλους. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο όγκος των περισσότερων παγετώνων στην Ασία έχει μειωθεί και μάλιστα με ρυθμούς που επιταχύνονται, τονίζει ο WMO.
Την ίδια ώρα η έκθεση επισημαίνει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ήταν το 2023 η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Πέρυσι σημειώθηκαν στην Ασία 79 καταστροφές που συνδέονταν με υδρομετεωρολογικά φαινόμενα. Από αυτές περισσότερο από το 80% ήταν πλημμύρες και καταιγίδες, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα.
«Οι πλημμύρες ήταν μακράν η βασικότερη αιτία θανάτων από όλα τα φαινόμενα που καταγράφηκαν το 2023», εξηγεί ο WMO.
Έπειτα από έναν τυφώνα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ 158,1 χιλιοστά βροχόπτωσης σε μία ώρα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, ρεκόρ από τότε που διατηρούνται αρχεία, το 1884.
«Είναι απαραίτητο οι ενέργειές μας και οι στρατηγικές μας να αντικατοπτρίζουν την επείγουσα κατάσταση αυτής της εποχής», τονίζει η Σάουλο. «Ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και η προσαρμογή στην εξέλιξη του κλίματος είναι θεμελιώδεις ανάγκες», προσθέτει.