Συναγερμός σήμανε στην ανατολική Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου, με τις τοπικές Αρχές να εκδίδουν οδηγίες για εκκένωση λόγω της εκτόξευσης τέφρας σε ύψος άνω των πέντε χλμ. στον ουρανό.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Ίμπου στη νήσο Χαλμαχέρα της επαρχίας Βόρειο Μαλούκου της Ινδονησίας σημειώθηκε μετά την απόφαση των Αρχών την περασμένη εβδομάδα να ανεβάσουν το επίπεδο του συναγερμού στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα.
Αν και δεν έχουν καταγραφεί άμεσα θύματα ή καταστροφές, εικόνες δικτύων της Ινδονησίας κατέγραψαν την εντυπωσιακή στήλη της τέφρας στην ατμόσφαιρα σε μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας , Μουχάμαντ Γουαφίντ, έκανε λόγο για «πυκνής έντασης» νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που κινείται προς δυσμάς, καλώντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μάσκες όταν κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.
Το ηφαίστειο Ίμπου εξερράγη σε μικρότερη κλίμακα το περασμένο Σάββατο εκτοξεύοντας λάβα και τέφρα, με τις Αρχές να ορίζουν ζώνη αποκλεισμού τριών έως πέντε χλμ. γύρω από τον κρατήρα.
Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και μόνον τον περασμένο χρόνο καταγράφηκαν 21.000 εκρήξεις του. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Γεωολογικής Υπηρεσίας το 2023 καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο 58 εκρήξεις του Ίμπου.
Η Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού και βιώνει συχνά σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως εκείνες του όρους Ρουάνγκ το τελευταίο διάστημα στη νήσο Σουλαουέζι, που προκάλεσε μαζική εκκένωση του πληθυσμού της γύρω περιοχής.
Πηγή: Iefimerida.gr