Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής - Η μακρά λίστα των πολιτικών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα
Πολλά είναι τα ερωτήματα και τα σενάρια που συνοδεύουν τις τελευταίες ώρες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημημειώθηκε η πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί. Ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση για τα αίτια της συντριβής, όμως λίγες ώρες αφότου βρέθηκαν τα συντρίμμια του μοιραίου ελικόπτερου έγινε γνωστό από τον ιρανικό στρατό ότι ξεκινούν ενδελεχείς έρευνες.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, διέταξε νωρίτερα τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου.
Ο Μπαγερί διέταξε «μια επιτροπή υψηλόβαθμων αξιωματικών» να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε, χθες, Κυριακή, εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην πλαγιά ενός βουνού όπου κατέπεσε, για άγνωστο ακόμη λόγο. Το ελικόπτερο πετούσε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Οι περιπτώσεις πολιτικών που σκοτώθηκαν σε αεροπορικά δυστυχήματα
Πριν από τον Ιρανό πρόεδρο και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικές τραγωδίες. Ακολουθούν οι πιο εμβληματικές περιπτώσεις όπως τις κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP):
2024: Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα
Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, ο πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014, 2018-2022) Σεμπαστιάν Πινιέρα, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο στο Λάγο Ράνκο, παραθεριστικό θέρετρο 920 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.
2010: Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι
Στις 10 Απριλίου 2010, ένα Tupolev 154 που μετέφερε 96 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συντρίβεται στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε συνθήκες πυκνής ομίχλης σε αεροδρόμιο κοντά στο Σμολένσκ (δυτική Ρωσία), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό. Το δυστύχημα αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη των Πολωνών πιλότων και των Ρώσων ελεγκτών εναέρας κυκλοφορίας.
2005: Ο ηγέτης του νότιου Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ
Στις 30 Ιουλίου 2005, ο Τζον Γκάρανγκ, πρώην ηγέτης των ανταρτών του νότιου Σουδάν και κατόπιν αντιπρόεδρος της χώρας, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο κατά την επιστροφή του από την Ουγκάντα.
2004: Ο πρόεδρος της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) Μπόρις Τράικοφσκι
Στις 26 Φεβρουαρίου 2004, ο πρόεδρος της τότε ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι σκοτώθηκε μαζί με οκτώ συνεργάτες του σε αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Βοσνία, την ώρα που το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μόσταρ.
1994: Οι πρόεδροι της Ρουάντας, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα και του Μπουρούντι, Σιπριέν Νταριαμίρα
Στις 6 Απριλίου 1994, ένα Falcon 50 που μετέφερε τον πρόεδρο Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα και τον ομόλογό του του Μπουρούνται Σιπριέν Νταριαμίρα καταρρίφθηκε στο Κιγκάλι από τουλάχιστον έναν πύραυλο. Η επίθεση αυτή εκτιμήθηκε ότι ήταν το στοιχείο που οδήγησε στη γενοκτονία των Τούτσι που θα προκαλέσει πάνω από 800.000 θανάτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
1988: Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία ουλ-Χαγκ
Στις 17 Αυγούστου 1988, ο Πακιστανός πρόεδρος Ζία ουλ-Χακ είναι μεταξύ των θυμάτων ενός αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στην Μπαχαγουαλπούρ (κεντροανατολικό Πακιστάν)
1986: Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ
Στις 19 Οκτωβρίου 1986, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ, σκοτώθηκε μαζί με άλλους 24 ανθρώπους σε δυστύχημα με το Tupolev 134 στο οποίο επέβαιναν στο βορειανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Iranian state TV (IRIB)