Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εξοργιστική χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών και συγκεκριμένα για τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.
Και πρόσθεσε: «Ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία σύγκριση - καμία - μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του».
Υπενθυμίζεται, ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.
Για «Αντισημιτικό Δικαστήριο» μιλά το Ισραήλ
Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκαμπίρ, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που ο εισαγγελέας της Χάγης βάζει τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ μαζί με τους ηγέτες της Χαμάς δείχνει ότι «η αποστολή εκπροσώπων του Ισραήλ στην ακροαματική διαδικασία στο Αντισημιτικό Δικαστήριο ήταν εξαρχής ένα σοβαρό λάθος, μέχρι την απόφασή του».
Η κίνηση «εξισώνει το θύμα με τον θύτη» αναφέρει η Χαμάς
Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Χαμάς, που τόνισε ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των τριών ηγετών της «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», ενώ το παλαιστινιακό κίνημα ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τη Χαμάς, το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».
Ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση αυτή του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε από την πλευρά ότι το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη».
«Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.
Βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής της Χαμάς
Ο Χαν δήλωσε στo CNN ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».
«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ».
Οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ
Η εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές του περασμένου μήνα ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε τα βήματα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τυχόν έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη Χάγη κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού «θα ήταν μία προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε από την πλευρά του ο Χαν, όταν ρωτήθηκε από την Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.