Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 14:22

Γιατί τα ποτάμια στην Αλάσκα βάφτηκαν πορτοκαλί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με την τήξη του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους στην Αλάσκα δεκάδες ποτάμια και ρέματα εκτέθηκαν σε ορυκτά, όπως ο σίδηρος, αποκτώντας την πορτοκαλί απόχρωση της σκουριάς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Αρκτική είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή του πλανήτη και καθώς λιώνει το μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, απελευθερώνονται μέταλλα που καταλήγουν στις υδάτινες οδούς.

Σύμφωνα με τον Μπρετ Πουλέν, συντάκτη της μελέτης και επίκουρο καθηγητής Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Ντέιβις ( University of California Davis) «πρόκειται για μια απρόβλεπτη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που παρατηρούμε σε κάποια από τα πιο παρθένα ποτάμια της χώρας μας».
Η τήξη του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους στην Αλάσκα

Η τήξη του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους εκθέτει τα μέταλλα στο οξυγόνο σε μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση, η οποία αυξάνει την οξύτητα του νερού και διαλύει μέταλλα όπως ο σίδηρος -που δίνει στα ποτάμια της Αλάσκας το χρώμα της σκουριάς, ορατό ακόμη και σε δορυφορικές φωτογραφίες - , το κάδμιο, ο χαλκός και ψευδάργυρος. Η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και τον κίνδυνο για την αλιεία στην περιοχή της Αρκτικής.

Το φαινόμενο, όπως σημειώνει ο Guardian, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2018, όταν ερευνητές πρόσεξαν ότι τα μέχρι τον προηγούμενο χρόνο κρυστάλλινα νερά των ποταμών κατά μήκος του Μπρουκς Ρέιντζ, στη βόρεια Αλάσκα, είχαν πάρει ένα γαλακτερό πορτοκαλί χρώμα. Σε διάστημα ενός έτους εξαφανίστηκαν δύο τοπικά είδη ψαριών σε παραπόταμο του ποταμού Άκιλικ.

«Τα στοιχεία μας υποδεικνύουν ότι όταν το ποτάμι έγινε πορτοκαλί, παρατηρήσαμε μια σημαντική μείωση των μακροασπόνδυλων και του βιοϋμενίου [οργανωμένης συνάθροισης μικροβίων (π.χ βακτηρίων, μυκήτων και πρωτόζωων)], στον πυθμένα του ρέματος, που συνιστούν ουσιαστικά τη βάση του τροφικού ιστού», δήλωσε ο Πουλέν για το φαινόμενο της σκουριάς, το οποίο «θα μπορούσε να αλλάξει το σημείο όπου μπορούν να ζήσουν ψάρια», όπως επεσήμανε.

Αλλάζει η χημεία των ποταμών σε περιοχές με μόνιμα παγωμένο υπέδαφος

Το φαινόμενο της σκουριάς είναι εποχικό και συμβαίνει κυρίως τους θερινούς μήνες, όταν λιώνει σε μεγαλύτερο βάθος το παγωμένο υπέδαφος. Οι ερευνητές του University of California Davis, της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων των ΗΠΑ και της Αμερικανικού Γεωολογικού Ινστιτούτου θέλουν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αλλαγής της χημείας των υδάτων σε περιοχές με μόνιμα παγωμένο υπέδαφος, όπως στην Αρκτική, στην Αλάσκα, στη Ρωσία, τον Καναδά και τη Σκανδιναβία.

«Είναι μια περιοχή που θερμαίνεται με τουλάχιστον διπλάσια έως τριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Αναμένουμε, λοιπόν, να συνεχιστούν τέτοιοι τύποι αντίκτυπου», δήλωσε ο επιστήμονας Σκοτ Ζόλκος του Κέντρου Κλιματικής Έρευνας Woodwell.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 13:36

Σχετικά Άρθρα

  • Επικήρυξη 1000€ για τον δράστη που έδεσε και πέταξε σκυλίτσα σε ποτάμι στην Κρέστενα
    Επικήρυξη 1000€ για τον δράστη που έδεσε και πέταξε σκυλίτσα σε ποτάμι στην Κρέστενα

    Έκκληση από τον Πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου να ανοίξουν επιτέλους τα στόματα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Κρεστένων και όχι μόνο η άγρια κακοποίηση της σκυλίτσας, την οποία ο δράστης έδεσε και πέταξε σε ποτάμι κοντά στην περιοχή.

    Το τραγικό περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ένα ζευγάρι Ελβετών αναζητώντας να απαθανατίσει τις ομορφιές του νομού, εντόπισε σε ποτάμι το τυφλό κυνηγόσκυλο με δεμένα και τα τέσσερα πόδια του μεταξύ τους.

    Άμεσα αναζήτησαν τον φιλοζωικό σύλλογο Κρεστένων "Νοιάζομαι" όπου ανέλαβε και τη διαχείριση του περιστατικού.

    Ο σύλλογος αντέδρασε γρήγορα και αποφάσισε να επικηρύξει τον άγνωστο δράστη με το ποσό των 1000€, προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό και την σύλληψή του.

    Μάλιστα ο πρόεδρος του Συλλόγου Διονύσης Λιαρομάτης σε επικοινωνία με το ilialive.gr απευθύνει έκκληση σε όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην σύλληψη του δράστη να την καταθέσουν, διαβεβαιώνοντας ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία των μαρτύρων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου, ο σύλλογος είχε αφήσει αρχικά ένα μικρό περιθώριο με την ελπίδα ότι κάποιοι γνώστες του περιστατικού θα αποκαλύπτονταν.

    Ωστόσο, η επιτακτική ανάγκη για την ανακάλυψη και τη σύλληψη του δράστη οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου να λάβει μια σοβαρή απόφαση.

    Αποφάσισαν να επικηρύξουν τον δράστη με το ποσό των 1000€, ώστε να ενισχυθεί η έρευνα και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.

    «Η πράξη αυτή είναι εξαιρετικά σκληρή και απάνθρωπη. Δεν γνωρίζουμε αν ο δράστης είναι κάτοικος του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων ή αν ήρθε από άλλη περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι η ακριβής ταυτότητα και τα κίνητρα του ατόμου που διέπραξε αυτό το έγκλημα παραμένουν άγνωστα.

    Όπως σημείωσε επιπλέον ο κ. Λιαρομάτης υποψίες και ενδείξεις για συγκεκριμένα άτομα υπάρχουν αρκετές ωστόσο λείπουν οι αποδείξεις που θα οδηγήσουν τον υπεύθυνο αυτής της κτηνωδίας στην δικαιοσύνη.

    Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και στα κοινωνικά δίκτυα, με αρκετούς πολίτες να εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους, ενώ άλλοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για γνωστές τακτικές ανθρώπων που δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.

    Άλλωστε όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο κ. Λιαρομάτης τέτοιες συμπεριφορές καταδεικνύουν εξαιρετικά επικίνδυνα άτομα, όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

    Η επικήρυξη αυτή αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι η κοινωνία δεν θα ανεχθεί τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές και για τον λόγο αυτό ο φιλοζωικός σύλλογος "Νοιάζομαι" καλεί όποιον έχει πληροφορίες για το περιστατικό να καλέσει στο 6975 968631 τονίζοντας πως κάθε βοήθεια είναι κρίσιμη για την απόδοση δικαιοσύνης και την εξάλειψη της βίας κατά των ζώων.

    afisa epikirixi

  • Εντοπίστηκε πτώμα σε κοίτη ποταμού στην Καρδίτσα - Το πιθανό σενάριο για την ταυτότητα της σορού
    Εντοπίστηκε πτώμα σε κοίτη ποταμού στην Καρδίτσα - Το πιθανό σενάριο για την ταυτότητα της σορού

    Τη σορό ενός άνδρα μέσα σε κοίτη ποταμού στην περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας εντόπισαν το πρωί της Τετάρτης (28/08) κυνηγοί.

    Αμέσως σήμανε συναγερμός με την αστυνομία να σπεύδει στο σημείο προκειμένου να ανασύρει το πτώμα και να πραγματοποιήσει έρευνα.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KarditsaLive η σορός βρέθηκε σε κοίτη ποταμού στην περιοχή της Φίλιας από κυνηγούς.

    Στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις και ερευνούν για το συμβάν.

    Σημειώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή γίνονται έρευνες εδώ και τρεις εβδομάδες καθώς αγνοείται (από 7/8) ένας 28χρονος άνδρας για τον οποίο έχει εκδοθεί Missing Alert από το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θρίλερ στη Λακωνία: Σορός άνδρα βρέθηκε στην κοίτη του Ευρώτα
    Θρίλερ στη Λακωνία: Σορός άνδρα βρέθηκε στην κοίτη του Ευρώτα

    Η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε από την κοίτη του ποταμού Ευρώτα, στο ύψος της Σπάρτης, στη Λακωνία.

    Για την ανάσυρση της σορού επιχείρησαν 8 πυροσβέστες με ένα όχημα του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού Ευρώτα, μία ομάδα δυτών της 1ης ΕΜΑΚ και ομάδα Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, της περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης Πελοποννήσου.

    Αμέσως μετά, ξεκίνησαν οι έρευνες για την ταυτοποίηση της σορού, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του άνδρα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νεπάλ: Δύο λεωφορεία παρασύρθηκαν σε ποταμό - Τουλάχιστον 66 αγνοούμενοι
    Νεπάλ: Δύο λεωφορεία παρασύρθηκαν σε ποταμό - Τουλάχιστον 66 αγνοούμενοι

    Τουλάχιστον 66 άνθρωποι αγνοούνται στο κεντρικό Νεπάλ έπειτα από κατολίσθηση που παρέσυρε δυο λεωφορεία σε ποταμό, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    «Δυο λεωφορεία, το ένα με 24 επιβάτες και το άλλο με 42 επιβάτες, παρασύρθηκαν εξαιτίας κατολίσθησης στον ποταμό Τρισούλι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιμανάντα Μπουσάλ, αξιωματούχος στην περιφέρεια Τσίτουαν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ARMED POLICE FORCE NEPAL/ HANDOUT
  • Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τα τοξικά φύκη σε θάλασσες και ποτάμια – Οι κίνδυνοι για την υγεία
    Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τα τοξικά φύκη σε θάλασσες και ποτάμια – Οι κίνδυνοι για την υγεία

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη συχνότητα εμφάνιση τοξικών μικροφυκών σε γλυκά νερά και θάλασσες - Πότε και πώς οι τοξίνες από το φυτοπλαγκτόν απειλούν την υγεία

    Συναγερμό εξέπεμψαν οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Νεμπράσκα και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μετά την εμφάνιση τοξικών αλγών σε λίμνες της κομητείας Στάντον. Τα αποτελέσματα από μετρήσεις σε δείγματα του νερού έδειξαν αυξημένα επίπεδα μικροκυστινών, ενός είδους κυανοβακτηρίων -γνωστών και ως κυανοπράσινα φύκη ή κυανόφυτα- που παράγουν τοξίνες.

    Οι αρχές έβαλαν λουκέτο στις παραλίες όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο και συνέστησαν στους πολίτες να αποφύγουν την επαφή με το νερό λόγω κινδύνου κατάποσης κατά την κολύμβηση.

    Πρόκειται για το φαινόμενο της άνθισης τοξικού φυτοπλαγκτού ή επιβλαβούς ανθίσης φυκών (Harmful Algal Blooms – HABs), του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού (πληθυσμιακές εκρήξεις) φυτοπλαγκτονικών οργανισμών λόγω ευνοϊκών συνθηκών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υψηλή θερμοκρασία, τα αυξημένα φορτία θρεπτικών συστατικών όπως άζωτο και φώσφορο, η στασιμότητα των υδάτων και το υψηλό pH.

    Αν και παρατηρείται συνήθως κατά την άνοιξη έως τις αρχές φθινοπώρου, οπότε τα νερά να είναι πιο θερμά, ειδικοί από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ (NIEHS) επισημαίνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω κλιματικής αλλαγής και ο ευτροφισμός (αυξημένη συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων από τα λιπάσματα ή τα λύματα) αναμένεται να οδηγήσουν στην εμφάνιση τοξικών αλγών και κυανοβακτηρίων και σε άλλες χρονικές περιόδους.

    Κίνδυνοι για την υγεία

    Οι ανθίσεις τοξικού φυτοπλαγκτού μπορεί να μοιάζουν με αφρό, σαπουνάδα, μάζα ή χρωματισμό του νερού στην επιφάνεια και σπανιότερα πιο βαθιά, εξηγεί το CDC, προσθέτοντας ότι δεν είναι πάντα επιβλαβή αλλά όταν παράγουν τοξίνες (κυτταροτοξίνες, νευροτοξίνες, ηπατοτοξίνες, δερματοτοξίνες, γαστροεντεροτοξίνες), δημιουργούν πυκνή μάζα, καταναλώνουν οξυγόνο στο νερό ή απελευθερώνουν τοξικά αέρια. Από τους διάφορους τύπους μικροφυκών, οι περισσότερες ανθίσεις με τους συνακόλουθους κινδύνους για την υγεία προκαλούνται από τα κυανοβακτήρια, τα δινομαστιγωτά και τα διάτομα.

    Η έκθεση ζώων και ανθρώπων σε κυανοβακτηριακές τοξίνες, που μπορεί να οδηγήσει σε τοξίνωση έως και θάνατο, γίνεται συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων διηθηματοφάγων οστρακοειδών (στρείδια, μύδια κ.α. που τρέφονται φιλτράροντας το νερό) ή νερού είτε μέσω εισπνοής αερολυμάτων. Ανάμεσα στα καταγεγραμμένα περιστατικά σε ανθρώπους είναι 23 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς στην Ουάσινγκτον που νόσησαν απλώς (1974) και 116 στη Βραζιλία που νόσησαν ή πέθαναν συνεπεία του μολυσμένου νερού που χρησιμοποιήθηκε για την αιμοκάθαρση (1996).

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2023 στο eBioMedicine έδειξε ότι η χρόνια εισπνοή των τοξινών προκαλεί αναπνευστικά, νευρολογικά και γαστρεντερικά συμπτώματα. Πιθανές δερματικές εκδηλώσεις από την επαφή είναι το εξάνθημα και ο κνησμός, κυρίως λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Υπάρχουν μελέτες που αποδίδουν στις τοξίνες των αλγών καρκινογόνες ιδιότητες.

    Παιδιά και ηλικιωμένοι αποτελούν τους ευάλωτους πληθυσμούς, επισημαίνει το NIEHS, το οποίο συνοψίζει τις επιπτώσεις στην υγεία από τα μικροφύκη που προκαλούν τις συχνότερες επικίνδυνες ανθίσεις:

    Ερυθρά παλίρροια στην Ελλάδα

    Το 2021, δημοσιεύθηκε στο Diversity ελληνική έρευνα για το φαινόμενο στη χώρα μας, το οποίο αναφέρεται ως «Ερυθρά Παλίρροια» (Red Tide) λόγω του κόκκινου-καφέ χρώματος που φαίνεται να παίρνει το νερό από τις ομάδες φυτοπλαγκτόν που προκαλούν την άνθιση, κατά το πλείστον Pseudo-nitzschia spp., Dinophysis acuminata, Karenia brevis και Alexandrium insuetum. Ο Σαρωνικός, ο Ευβοϊκός, ο Παγασητικός, ο Αμβρακικός, ο Θερμαϊκός κόλπος και ο κόλπος της Καβάλας είναι οι βασικές περιοχές καταγραφής τοξικού φυτοπλαγκτού συνεπεία κυρίως του ευτροφισμού, ανθρωπογενούς κατά βάση, από υδατοκαλλιέργειες, γεωργικές, αστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες που εμπλουτίζουν με θρεπτικά συστατικά ποτάμια και άλλες εκροές υπόγειων υδάτων.

    Το ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των τοξικών μικροφυκών και των ανθίσεων στις ελληνικές παράκτιες περιοχές έγινε εντονότερο κατόπιν μιας ερυθράς παλίρροιας στον Σαρωνικό κόλπο το 1977, από είδη που έμοιαζαν με Karenia brevis, η οποία συνέπεσε με μαζικούς θανάτους ψαριών και αποδόθηκε στις αυξημένες ανθρωπογενείς επιδράσεις.

    Σοβαρό αντίκτυπο σε οικονομία και οικοσύστημα

    Η άνθιση τοξικού πλαγκτού έχει δραματικές συνέπειες για άλλους υδρόβιους οργανισμούς, ζώα, το περιβάλλον και την οικονομία, καθώς πλήττονται τομείς όπως η αλιεία και αυξάνεται το κόστος επεξεργασίας για το πόσιμο νερό. Με αφορμή τη χειρότερη ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό το 2017 -φαινόμενο κατά τ’ άλλα σύνηθες στη Θεσσαλονίκη- στη σελίδα του “Space-O”, project με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Horizon 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζεται μια εικόνα του οικονομικού αντικτύπου του φαινομένου σε αλμυρά και γλυκά νερά παγκοσμίως:

    • πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία
    • έως και 4,6 δισ. δολάρια τον χρόνο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των ανθίσεων κυανοβακτηρίων
    • η περίοδος ανθίσεων κυανοβακτηρίων το 1998 στη λεκάνη απορροής της λίμνης Tai στην Κίνα στοίχισε 6,5 δισ. δολάρια
    • σε 150-200 εκατ. δολάρια το ετήσιο κόστος για τις ανθίσεις στα γλυκά νερά στην Αυστραλία
    • στα 150 εκατ. δολάρια ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Σήμερα, για την πρόληψη και διαχείριση του προβλήματος, οι ειδικοί επιστρατεύουν τα σύγχρονα μεγάλα όπλα, ούτως ειπείν την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Ερευνητές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την επιτήρηση, την ανίχνευση και την πρόβλεψη των επικίνδυνων ανθίσεων χρησιμοποιώντας π.χ. δορυφορικές εικόνες για την εκτίμηση της συγκέντρωσης της κοινής φυτοπλαγκτονικής χρωστικής χλωροφύλλης α (Chl α) και της ειδικής για τα κυανοβακτήρια χρωστικής φυκοκυανίνης από υπερφασματικά τηλεσκοπικά δεδομένα.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • ΗΠΑ: SOS από τους επιστήμονες για τα ποτάμια στην Αλάσκα - Γιατί αποκτούν πορτοκαλί χρώμα
    ΗΠΑ: SOS από τους επιστήμονες για τα ποτάμια στην Αλάσκα - Γιατί αποκτούν πορτοκαλί χρώμα

    Οι ερευνητές εντόπισαν τουλάχιστον 75 πορτοκαλί ποταμούς και ρυάκια σε μια περιοχή, με μέγεθος όσο το Τέξας - Το γεγονός οφείλεται στην τήξη μόνιμου παγωμένου στρώματος της επιφάνειας της Γης που καλύπτει μεγάλες επιφάνειες της Αρκτικής

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες παρατηρώντας έκπληκτοι ότι δεκάδες ποτάμια και ρυάκια στην Αλάσκα έχουν αποκτήσει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα τα τελευταία πέντε έως 10 χρόνια.
    Το γεγονός αυτό οφείλεται στην τήξη του μόνιμου παγετού - ενός μόνιμου παγωμένου στρώματος της επιφάνειας της Γης που καλύπτει μεγάλες επιφάνειες της Αρκτική.
    Η τήξη αυτή έχει απελευθερώσει υψηλά επίπεδα τοξικών μετάλλων στις πλωτές οδούς, όπως εξηγούν ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

    Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η ρύπανση των ποταμών, η οποία είναι ορατή από το διάστημα, μπορεί να εξελιχθεί σε οικολογικό εφιάλτη και ενδέχεται να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

    Όπως αναφέρει το CNN, στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου στο περιοδικό «Communication Earth & Environment», οι ερευνητές εντόπισαν τουλάχιστον 75 πορτοκαλί ποταμούς και ρυάκια σε μια περιοχή, με μέγεθος όσο το Τέξας, στην οροσειρά Μπρουκς της Αλάσκας.

    Οι περισσότερες από τις πορτοκαλί πλωτές οδούς (που αρχικά είχαν μπλε χρώμα) εντοπίστηκαν αρχικά από έρευνες με ελικόπτερα στην περιοχή.

    «Κάνοντας βόλτες στον ουρανό, αρχίσαμε να παρατηρούμε όλο και περισσότερα πορτοκαλί ποτάμια και ρυάκια», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συντάκτης της ιδιαίτερα ανησυχητικής μελέτης, Τζον Ο’ Ντόνελ:

    «Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες που μοιάζουν σχεδόν με γαλακτώδη χυμό πορτοκαλιού», πρόσθεσε.
    Αφού έγινε χημική ανάλυση στους ποταμούς, οι επιστήμονες διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, νικελίου, χαλκού, καδμίου, καθώς και σιδήρου, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πορτοκαλί απόχρωση των υδάτινων οδών.

    Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι μολυσμένες πλωτές οδοί ήταν όξινες, σε περίεργο όμως βαθμό.


    Ορισμένα από τα μικρότερα ρεύματα είχαν pH μόλις 2,3, δηλαδή τόσο χαμηλό όσο είναι περίπου το ίδιο με το χυμό λεμονιού ή το ξύδι, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

    Το CNN, που επικαλείται τα πορίσματα της μελέτης, τόνισε ότι η υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και η οξύτητα του νερού μπορούν και σε συνδυασμό να οδηγήσουν στην τήξη του μόνιμου παγετού.

    Καθώς το παγωμένο έδαφος λιώνει εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα μέχρι τώρα «σφραγισμένα» ορυκτά εκτίθενται στη βροχή για πρώτη φορά εδώ και χιλιάδες χρόνια, επιτρέποντας στα μέταλλα να διαλυθούν στους βράχους και στα γύρω ρέματα, τα οποία τροφοδοτούν μεγαλύτερα ποτάμια.

    Οι μολυσμένοι βιότοποι, όχι μόνο μεταμορφώνονται από εξωτερικής πλευράς, αλλά οι υψηλές συγκεντρώσεις ορυκτών είναι επίσης εξαιρετικά τοξικές για τους περισσότερους υδρόβιους οργανισμούς, υπογράμμισαν οι ερευνητές.

    Οι ίδιοι μάλιστα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους κυρίως για το μπορεί να κάνει το τοξικό νερό που προέρχεται από την τήξη του μόνιμου παγετού στην αναπαραγωγή των ψαριών, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην αλιεία των ΗΠΑ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σοκ στην Αλάσκα: Άλκη σκότωσε 70χρονο που προσπαθούσε να φωτογραφίσει τα νεογέννητά της
    Σοκ στην Αλάσκα: Άλκη σκότωσε 70χρονο που προσπαθούσε να φωτογραφίσει τα νεογέννητά της

    Ένας 70χρονος άνδρας από την Αλάσκα, ο οποίος προσπαθούσε να φωτογραφίσει δύο νεογέννητες άλκεις, δέχθηκε επίθεση και σκοτώθηκε από τη μητέρα τους, ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

    Πώς σημειώθηκε η τραγωδία

    Ο άνδρας που σκοτώθηκε την περασμένη Κυριακή ταυτοποιήθηκε ως ο Ντέιλ Τσόρμαν από το Χόμερ, δήλωσε ο Όστιν ΜακΝτάνιελ, εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Αλάσκας.

    Η θηλυκή άλκη είχε γεννήσει πρόσφατα. «Καθώς περπατούσαν μέσα στους θάμνους ψάχνοντας για τις άλκεις, τότε η μητέρα επιτέθηκε στον Ντέιλ», δήλωσε ο ΜακΝτάνιελ.

    Η επίθεση συνέβη καθώς οι δύο έτρεχαν να ξεφύγουν, είπε. Ο δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί δημόσια, δεν τραυματίστηκε.

    Το άτομο αυτό δεν ήταν μάρτυρας της επίθεσης, οπότε οι αρχές δεν μπορούν να πουν αν η άλκη σκότωσε τον Τσόρμαν κλωτσώντας ή πατώντας τον, ή με κάποιο συνδυασμό.

    Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του Τσόρμαν επί τόπου. Η αγελαδίτσα έφυγε από την περιοχή, ανέφεραν οι αστυνομικοί της πολιτείας της Αλάσκας σε διαδικτυακή ανάρτηση.

    Το 1995, μια άλκη ποδοπάτησε μέχρι θανάτου έναν 71χρονο άνδρα όταν προσπαθούσε να εισέλθει σε ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Αλάσκα Άνκορατζ. Μάρτυρες είπαν ότι οι φοιτητές πετούσαν χιονόμπαλες και παρενοχλούσαν την άλκη και το μοσχάρι της για ώρες και τα ζώα ταράχτηκαν όταν ο άνδρας προσπάθησε να περάσει από μπροστά τους.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αλάσκα: Συνετρίβη αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο χειριστές
    Αλάσκα: Συνετρίβη αεροσκάφος - Νεκροί οι δύο χειριστές

    Αεροσκάφος κάργκο με διμελές πλήρωμα συνετρίβη την Τρίτη στην Αλάσκα με τους χειριστές να θεωρούνται νεκροί, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ.

    Η συντριβή του αεροσκάφους έγινε κοντά στο αεροδρόμιο της Φέρμπανκς, πόλης στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας αυτής, στο βορειοδυτικό άκρο της αμερικανικής ηπείρου, αναφέρει η αστυνομία της Αλάσκας σε ανακοίνωσή της.

    Στο αεροσκάφος «επέβαιναν δυο άνθρωποι» όταν κατέπεσε «στον ποταμό Τανάνα» προτού συμπληρωθούν δέκα λεπτά από την απογείωσή του, διευκρίνισε.

    Δεν βρέθηκε κανείς επιζών

    «Το αεροπλάνο συνετρίβη σε απότομο λόφο στην όχθη του ποταμού και πήρε φωτιά. Δεν εντοπίστηκε κανείς επιζών», τόνισε η αστυνομία.

    Φωτογραφία από τον τόπο της συντριβής που δημοσιοποίησαν οι Αρχές εικονίζει βλάστηση στις φλόγες στην όχθη ποταμού καλυμμένου από πάγο, εν μέσω των οποίων βρίσκονται συντρίμμια του αεροσκάφους, που είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα.

    Το αεροπλάνο ήταν τύπου Douglas DC-4. Το τετρακινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, που κατασκευάστηκε αρχικά ως μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν παράγεται πλέον εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Τα λιγοστά δείγματα του στους αιθέρες σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορά φορτίων.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση μεταφοράς καυσίμου, επιβεβαίωσε το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας των μεταφορών (NTSB). Η συγκεκριμένη ομοσπονδιακή υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας για το δυστύχημα που έχει αρχίσει να διενεργείται.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο