Κόσμος

O γιατρός μιας υπεραιωνόβιας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροβιότητά της

O γιατρός μιας υπεραιωνόβιας αποκαλύπτει τα μυστικά της μακροβιότητά της

Η Αμερικανοεβραία που απέδειξε ότι η επίτευξη μακροβιότητας δεν μπορεί να είναι «μπίζνα» πλουσίων που επενδύουν εκατομμύρια για να παραμείνουν νέοι.

Μπορεί το να μη καπνίζει ή να μην πίνει κανείς να είναι πολύ ωφέλιμες αντι-συνήθειες για την επίτευξη μακροζωϊας, αλλά η περίπτωση του τρίτου γηραιότερου ατόμου στις ΗΠΑ μαρτυρά ότι τα πολλά χρόνια καλής ζωής είναι αποτέλεσμα μιας πολυπαραγοντικής, πλήν απλής διαδικασίας.

Η Περλ Μπεργκ ήταν 114 ετών όταν πέθανε τον Φεβρουάριο του 2023, το ένατο γηραιότερο άτομο παγκοσμίως, σύμφωνα με την Gerontology Research Group.

Το εξαιρετικό με την ηλικία της και την εντυπωσιακή υγεία της κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ήταν το πόσο… συνηθισμένη ήταν, σύμφωνα με τον δρ. Τζέρεμι Λόρμπερ, αιματολόγο-ογκολόγο στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ο οποίος την παρακολουθούσε.

Μιλώντας στο Business Insider ο ίδιος ανέφερε πως αυτό που βρήκε κάπως αξιοσημείωτο ήταν ότι δεν υπήρχε κάτι περίεργο ή ασυνήθιστο που έκανε ή δεν έκανε. «Φαινόταν σαν να προσπάθησε να ζήσει τη ζωή στο έπακρο».

Είναι αλήθεια ότι η επίτευξη μακροβιότητας έχει εκφυλιστεί σε μια επιχείρηση, με πολλούς πλούσιους να επενδύουν εκατομμύρια σε τεχνολογία αιχμής, έχοντας εμμονή με τη νεότητα, όπως ο Μπράιαν Τζόνσον.

Όπως υποδηλώνει το παράδειγμα της Μπέργκ, μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές για μια μακρά, υγιή ζωή είναι δωρεάν.

Από τις κλινικές μακροζωίας έως τα μοντέρνα συμπληρώματα διατροφής, εταιρείες και influencers σπεύδουν να επωφεληθούν από την επιθυμία μας να αναβάλουμε το αναπόφευκτο.

«Οι άνθρωποι που εστιάζουν στη μακροζωία μπορεί να θεωρήσουν θετικό συναίσθημα να έχουν μια αίσθηση ελέγχου, ακόμα κι αν δεν είναι σωστό για όλους», είπε ο Λόρμπερ.

«Πολλά είναι η τύχη, καθώς δεν επιλέγουμε τα γονίδια με τα οποία γεννιόμαστε. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον έλεγχο που έχουν». Αντίθετα, η Μπεργκ είχε μια ευέλικτη, κοινή λογική προσέγγιση στον τρόπο ζωής της, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για γλυκές λιχουδιές, είπε ο γιος της Ρόμπερτ.

«Δεν κάπνιζε ποτέ, έπινε μια γουλιά κρασί το πολύ μια φορά την εβδομάδα, έπινε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού κάθε πρωί, έτρωγε πολύ λίγα λιπαρά φαγητά και έτρωγε μόνο μια μικρή ποσότητα επιδόρπιου», είπε.

«Αν και, όταν ήταν 102 ετών, κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς άρθηκαν -ήθελε επιδόρπιο κάθε μέρα- και στα 106 της ζητούσε καραμέλα κάθε πρωί και απόγευμα».

Ασχολήσου με την κοινότητα

Αυτό που ξεχώριζε στη ρουτίνα της ήταν η συνήθεια της να διατηρεί ισχυρό κοινωνικό δίκτυο και την αίσθηση του σκοπού, να παραμένει αφοσιωμένη στην κοινότητα μέσω της συναγωγής της, των συλλόγων βιβλίου, της εθελοντικής εργασίας και άλλων δραστηριοτήτων.

Ενώ οι βασικές συνήθειες υγείας, όπως το να μην καπνίζεις ή να πίνεις, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, η μακροζωία αφορά λιγότερο έναν μεμονωμένο παράγοντα και περισσότερο για τη διατήρηση υγιών σχέσεων και τη διατήρηση της δέσμευσης με τον κόσμο γύρω σου, καθώς το να γερνάς μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης, είπε ο Λόρμπερ.

«Ενίσχυσε κάπως τη σκέψη μου ότι δεν υπάρχει ένα μαγικό πράγμα να κάνω ή να μην κάνω», είπε. «Τα πράγματα που εντόπισα σε αυτήν και σε άλλους ασθενείς που ζουν πολύ και ζουν καλά είναι η διατήρηση του σκοπού, η προσθήκη πραγμάτων ή το να κάνουν νέα πράγματα στη ζωή τους».

Όπως υποδηλώνει το παράδειγμα της Μπέργκ, μερικές από τις καλύτερες στρατηγικές για μια μακρά, υγιή ζωή είναι δωρεάν. Συνήθειες όπως η διατήρηση ισχυρών σχέσεων, η αφιέρωση χρόνου για χαλάρωση και η τακτική, ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα, τα παιχνίδια με την οικογένεια ή η κηπουρική έχουν συσχετιστεί σταθερά με καλύτερες πιθανότητες να ζήσεις μέχρι τα 100, δίχως να ξοδέψεις χρήματα.

Ο Λόρμπερ τονίζει ότι το να κάνουμε πολύ σύνθετη τη ρουτίνα μας για να βελτιώσουμε τη διάρκεια της ζωής σας μπορεί να αποτύχει, ειδικά αν καταλήξετε να κόψουμε αγαπημένες συνήθεις ή να εξαναγκαστούμε σε μια αυστηρή ή αγχωτική καθημερινότητα.

«Με όλα τα βιβλία και τα podcast που προσπαθούν να αποσπάσουν κάθε επιπλέον ώρα από τη ζωή, δεν θέλετε να είστε υπερβολικά επικεντρωμένοι στη μακροζωία και να προσθέτετε παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής», κατέληξε.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup