Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είχε δηλώσει πως δεν θα μπει εμπόδιο στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Αναμφίβολα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία ήταν μια τολμηρή κίνηση για τον Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, που βλέπει τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται και τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ να έχουν σαφές προβάδισμα, τουλάχιστον δημοσκοπικά.
Το πολιτικό τοπίο
Ο ίδιος ο Σούνακ φαίνεται, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, ως ένα αντιδημοφιλές πρόσωπο. Κι αυτό διότι μια σειρά από χειρισμούς του, σε κομβικά θέματα για τους Βρετανούς πολίτες, θεωρήθηκαν άστοχοι, όπως η στεγαστική πολιτική που άσκησε, το μεταναστευτικό, ενώ και το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα ενδεχομένως να του κοστίσει σε ψήφους.
Την ίδια ώρα, ο Κιρ Στάρμερ, επικεφαλής των Εργατικών, που διεκδικούν την επιστροφή τους στην εξουσία μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, δείχνει φέρελπις στα μάτια των πολιτών που δείχνουν πως θέλουν κάτι να αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό.
Μάλιστα, μια πιθανή εκλογή του συγκεκριμένου προσώπου στην εξουσία, ίσως σημάνει θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας, όσον αφορά την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Το κακό πρόσφατο παρελθόν
Ο σημερινός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10 έχει κατηγορηθεί για τη στάση που έχει επιδείξει αναφορικά με το θέμα των γλυπτών στο παρελθόν, με αφορμή και την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νοέμβριο του 2023.
Τότε στη βουλή των Κοινοτήτων, ο Στάρμερ είχε εξαπολύσει πυρά κατά του Σούνακ, με αφορμή την αποτυχημένη διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά του Βρετανού Πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε πως «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να συζητήσει θέματα που ανήκουν στο παρελθόν».
Τι θα σήμαινε μια «αλλαγή σκυτάλης» στην Πρωθυπουργία της Βρετανίας;
Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή των μαρμάρων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διπλωματικά υπόθεση. Την αποκλειστική «ευθύνη» για την επανένωση έχει το Βρετανικό Μουσείο, που στο παρελθόν έχει επιδείξει αδιάλλακτη στάση.
Ωστόσο, υπάρχει και μια αμιγώς πολιτική πλευρά του ζητήματος.
Τι είχε πει ο επικεφαλής των Εργατικών
Ο Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια διαδικασία, ένα μήνυμα που εκλαμβάνεται ως θετικό για την αίσια έκβαση των ελληνικών διεκδικήσεων.
Όμως, ο νόμος του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα γλυπτά, κάτι που δεν άλλαξε στη διακυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.
Επομένως, μια τέτοια νομική αλλαγή, εάν οι Εργατικοί αναδειχθούν πρώτη δύναμη στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, μπορεί να σημάνει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον.
Η πλευρά του Μουσείου
Η πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία του Βρετανικού Μουσείου έχει ήδη δείξει, πως το κλίμα για την «επανένωση των γλυπτών» έχει αλλάξει.
Μετά το σκάνδαλο της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από τους χώρους του Μουσείου, ο τότε διευθυντής οδηγήθηκε σε παραίτηση και τη θέση ανέλαβε ο Τζόρτζ Όσμπορν, ο οποίος έδειξε τις προθέσεις του από νωρίς.
Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών άλλαξε αισθητά, αφού ο επικεφαλής του μεγαλύτερου Μουσείου της χώρας βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα.
«Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ώστε ένα μέρος των Μαρμάρων να περάσει χρόνο στην Αθήνα», είχε γράψει ο Osborne στο περιοδικό Spectator.
«Μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο», είχε προσθέσει επίσης, προκρίνοντας μια λύση ανταλλαγής εκθεμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Το νομικό κώλυμα
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το κλίμα έχει αλλάξει ήδη και –ενδεχομένως- με την εκλογή του Στάρμερ να γίνει ακόμη καλύτερο. Όμως ο νόμος του 1963 συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη. Υπάρχει το αγκάθι της λέξης που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα. Δάνειο, επιστροφή, τοποθέτηση; Το Μουσείο έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλη ανακαίνιση και οι γκαλερί θα κλείσουν για μεγάλο και άγνωστο διάσημα, οπότε κάπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τα Γλυπτά.
Πηγή: in.gr