Κόσμος

Γάζα: Οργή και θλίψη μετά τους νέους βομβαρδισμούς - Το Ισραήλ αψηφά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου

Γάζα: Οργή και θλίψη μετά τους νέους βομβαρδισμούς - Το Ισραήλ αψηφά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου

Οργή και θλίψη για τις εικόνες που έρχονται σήμερα (27/5) από τη Γάζα, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, όπου δεκάδες παιδιά έχασαν τη ζωή τους.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 35-40 νεκρούς. Την ίδια ώρα, τα όσα περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες συγκλονίζουν, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ υπενθυμίζουν την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Ισραήλ και αντιδρούν.

Τι έχει συμβεί στη Ράφα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και μετά;

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του, επικαλούμενο «τεράστιο κίνδυνο» για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, το νοτιότερο τμήμα της Γάζας. Όμως, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στη Γάζα, αψηφώντας το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Ισραηλινές επιθέσεις που αναφέρθηκαν στη Ράφα μετά την απόφαση:

  • Το Σάββατο, οι επιθέσεις στη Ράφα συνεχίστηκαν, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν τον καταυλισμό Shaboura και περιοχές κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.
  • Την Κυριακή το πρωί, τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και πολλά άλλα τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση που έπληξε σπίτι στο κέντρο της Ράφα την Κυριακή.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν έναν καταυλισμό με σκηνές που φιλοξενούσε εκτοπισμένους σε μια ασφαλή ζώνη στη Ράφα, σκοτώνοντας 40 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αναφορές το βράδυ της Κυριακής.

Αντίδραση Μπορέλ

Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί να διενεργηθεί έρευνα για τρεις βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Τρεις ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας τον Απρίλιο στοίχισαν τη ζωή σε 44 άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 32 παιδιά, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι τρεις βομβαρδισμοί έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και τη 19η και την 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο.

«Αυτοί οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί αποδεκάτισαν οικογένειες και αφαίρεσαν απάνθρωπα τη ζωή 32 παιδιών», τονίζει στην ανακοίνωση της Αμνηστίας η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα της ΜΚΟ βρήκε «κρίσιμες αποδείξεις για παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού».

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 17 επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες, επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες και φωτογράφισε θραύσματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν. Και στις τρεις περιπτώσεις, δεν εντόπισε «καμιά απόδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις ή γύρω από τις τοποθεσίες οι οποίες στοχοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» και δεν έχει λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που τού έθεσε.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ τεσσάρων και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως «εξουδετέρωσε» ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι «εξουδετέρωσε» τον Γιασίν Ράμπια και τον Χάλεντ Ναγκάρ, δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στην «Ιουδαία και Σαμάρεια», έναν βιβλικό όρο για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός δήλωσε ότι οι Rabia και Nagar είχαν «σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια» και πρόσθεσε ότι και οι δύο «είχαν επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου κατ’ αυτόν «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, προσθέτοντας ότι είναι «ενήμερος» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».

«Κάηκαν ζωντανοί»

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS), ανέφερε ότι πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε σκηνές «κάηκαν ζωντανοί». Η PRCS δήλωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία της περιοχής «δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτόν τον μεγάλο αριθμό θυμάτων ως αποτέλεσμα της σκόπιμης καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα από την ισραηλινή κατοχή».

Τοπικές πηγές ανέφεραν επίσης στο πρακτορείο ότι τουλάχιστον οκτώ πύραυλοι έπληξαν τον καταυλισμό.

Πείνα και δίψα

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (...) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε την Κυριακή πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras