Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 12:05

Παπούα Νέα Γουινέα: «Καμπανάκι» για εμφάνιση ασθενειών μετά την κατολίσθηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έξι ημέρες μετά την τραγωδία δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός των νεκρών

Οι επιζώντες της φονικής κατολίσθησης που καταπλάκωσε ένα ολόκληρο χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι αντιμέτωποι «με σοβαρό κίνδυνο επιδημιών» και δεν έχουν λάβει ακόμη επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Τα ξημερώματα της 24ης Μαΐου μέρος του βουνού Μάιπ-Μουλιτάκα, στην επαρχία Ένγκα στο βόρειο τμήμα της Παπούας Νέας Γουινέας, κατέρρευσε.
Έξι ημέρες μετά την τραγωδία δεν είναι ακόμη σαφής ο αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνολικά 70.000 άνθρωποι στην περιοχή έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή. Ωστόσο ειδικοί σε καταστροφές και τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο απολογισμός είναι πολύ μικρότερος. Σήμερα ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι οι πηγές του νερού στην περιοχή έχουν μολυνθεί και ο κίνδυνος ασθενειών αυξάνει συνεχώς.
«Οι παραπόταμοι που κυλούν ανάμεσα στα ερείπια έχουν μολυνθεί και παρουσιάζουν σημαντικό κίνδυνο επιδημιών», εκτίμησε η υπηρεσία του ΟΗΕ, τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο εμφάνισης ελονοσίας. Μετά την κατολίσθηση οι κάτοικοι δύο συνοικιών που επλήγησαν, του Γιαμπέλι και του Λαπάκ, έσκαβαν τα συντρίμμια αναζητώντας αγνοούμενους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η οσμή που αναδίδουν τα πτώματα είναι ανυπόφορη. Οι τοπικές αρχές επεσήμαναν ότι έχουν βρεθεί έξι με 11 πτώματα.
Από την πλευρά του ο ΔΟΜ ανακοίνωσε ότι παρείχε στους πληγέντες πόσιμο νερό, χάπια καθαρισμού του νερού και βασικά τρόφιμα. «Η απουσία συγκεκριμένων πληροφοριών για τις περιοχές και τους πληθυσμούς που έχουν πληγεί δυσχεραίνει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», προειδοποίησε. Ο Σάντις Τσάκα, διοικητής της επαρχίας Ένγκα, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών πρέπει να ανέρχεται σε «εκατοντάδες» και όχι σε χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιζώντες, σε κατάσταση σοκ, δεν ήταν σε θέση να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες για τους συγγενείς τους που εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. «Τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες για τους ανθρώπους που ήταν παρόντες (την ώρα της κατολίσθησης) και τον αριθμό των πληγέντων», εξήγησε ο Τσάκα, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει επιβεβαίωση για τα πρώτα στοιχεία αύριο, Παρασκευή, στο τέλος της ημέρας.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 11:33

Σχετικά Άρθρα

  • Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου
    Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου

    Καταστράφηκε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα

    Ένας 36χρονος και ένα εξάχρονο κοριτσάκι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που παρέσυρε λιμενική εγκατάσταση στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.
    Η κατολίσθηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στις όχθες του Σολιμόες, ενός από τους κύριους παραπόταμους του Αμαζονίου. Κατέστρεψε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα στην πόλη Μανακαπουρού, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μανάους – σημαντικό οικονομικό κέντρο στη βόρεια Βραζιλία.
    Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής.

    Οι τοπικές αρχές εξήγησαν ότι η καταστροφή οφείλεται στη διάβρωση του εδάφους, την οποία επιδεινώνει η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Αμαζονία και αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές
    Ελιά: Πώς θα προστατέψετε τα δένδρα από τις φθινοπωρινές προσβολές

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί ελιάς – Καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών

    Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την ελιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν μπορούν να προσβάλουν τα δέντρα, από μολύνσεις μυκητολογικών ασθενειών ασθένειες όπως το κυκλοκόνιο, το γλοιοσπόριο, η καρκίνωση και η καπνιά.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίου του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, προκειμένου να προστατέψουν τους ελαιώνες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης.

    Κλαδέματα αραίωσης και ψεκασμούς περιλαμβάνονται στα μέτρα καταπολέμησης των ασθενειών

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες εφαρμογής των φυτοφαρμάκων, ενώ τα χαλκούχα φάρμακα καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται αλόγιστα, διότι τα υπολείμματά τους μπορούν να έχουν κακή επίδραση στα ζώα, που βόσκουν σε αγρούς που έχουν ψεκαστεί με αυτά τα φυτοφάρμακα.

    Κυκλοκόνιο

    Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10 – 20ο C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία.

    Ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Ο βροχερός καιρός που επικρατεί, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών) καθώς και οι ελαιώνες, που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία.

    Ως κατάλληλα μέτρα καταπολέμησης προτείνονται κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών.

    Γλοιοσπόριο (Παστέλλα)

    Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο μύκητας είναι ιδιαίτερα ζημιογόνος σε πυκνοφυτεμένους με κακό αερισμό ελαιώνες, σε αργιλώδη – μη στραγγιζόμενα εδάφη, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, όταν επικρατούν θερμοκρασίες 10 – 25ο C και όταν υπάρχουν πολλές πληγές στους καρπούς από νύγματα του δάκου της ελιάς. Τα τελευταία έτη η ασθένεια παρουσιάζει σημαντική επέκταση σε πολλές περιοχές που δεν αντιμετώπιζαν παλιότερα πρόβλημα και προκαλεί σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, σημαντική απώλεια της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

    Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με κάποιο από τα μυκητοκτόνα που αναφέρονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων μυκητοκτόνων για την καταπολέμηση της ασθένειας. Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 25 περίπου ημέρες.

    Επιβάλλεται οπωσδήποτε πέρα από τα αναγκαία κλαδέματα αραίωσης, η συλλογή απομάκρυνση – καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών τόσο αυτών που έχουν πέσει στο έδαφος όσο και αυτών που παραμένουν πάνω στα δέντρα, καθώς και των μολυσμένων φύλλων και κλαδίσκων, γιατί αποτελούν πολύ επικίνδυνες εστίες νέων μολύνσεων. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς βοηθάει και αυτή σημαντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του γλοιοσπόριου, γιατί μειώνει τις πληγές από τα νύγματα του εντόμου από τις οποίες εισέρχεται στη συνέχεια στο εσωτερικό του καρπού ο μύκητας.

    Καρκίνωση

    Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά, στον κορμό και στις ρίζες. Σε έντονες προσβολές τα κλαδιά ξηραίνονται, τα δένδρα εξασθενούν και μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

    Συνίσταται να αποφεύγεται η συλλογή του καρπού με ράβδισμα και βροχερό καιρό, το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό, να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος, να αφαιρούνται και στη συνέχεια να καίγονται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Η πληγή πρέπει να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά από παγετό χαλαζόπτωση ή άλλη αιτία τραυματισμού των δένδρων, να γίνεται άμεσα ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

    Καπνιά

    Είναι η μαυρίλα στα φύλλα και τους βλαστούς που οφείλεται στη δευτερογενή ανάπτυξη μυκήτων πάνω σε μελιτώματα κοκκοειδών. Οι φθινοπωρινοί ψεκασμοί για τις μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς μπορούν να καταπολεμήσουν και την καπνιά.

    Πηγή: In.gr
  • Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
    Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

    Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών καταγράφτηκε σήμερα στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Παπούας Νέας Γουινέας, έκανε γνωστό το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 300 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Βανίμο, που θα υποδεχθεί τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκο στο τέλος της εβδομάδας.

    Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή ζημιά στην πόλη Ουεάκ, στις βόρειες ακτές της Παπούας Νέας Γουινέας.

    Οι σεισμοί είναι συχνοί στη χώρα, που βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς», ζώνη με έντονη τεκτονική δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ασία, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Αν και γενικά δεν προκαλούν παρά περιορισμένες ζημιές στα αραιοκατοικημένα υψίπεδα και στις ζούγκλες στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενίοτε σημειώνονται καταστροφικές κατολισθήσεις.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς
    Κουνούπια: Μεταδίδουν 6 δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες – Τι ισχύει για τη συλλοίμωξη με δυο ιούς

    Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και την πιθανότητα μόλυνσης με παραπάνω από έναν ιούς με ένα μόνο τσίμπημα - Τι ισχύει για τα τσιμπούρια

    Τα κουνούπια μονοπωλούν την επικαιρότητα. Χθες, οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Νιου Χάμσιρ στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός άνδρα από εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), μια σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια. δεν είναι απλώς ένα ενοχλητικό καλοκαιρινό φαινόμενο που διακόπτει το μπάρμπεκιου σας.

    «Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό […] Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής επί 38 έτη του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΝΙΑΙD), γνωστός παγκοσμίως από τη διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού, Δρ Άντονι Φάουτσι, για τη λοίμωξή του με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024 ανέρχονται σε 15, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και άλλα 24 κρούσματα. Μέχρι χθες, 28 Αυγούστου, είχαν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 124 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 95 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

    Τα κουνούπια ως διαβιβαστές μπορούν να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες, εκ των οποίων πολλές δυνητικά θανατηφόρες, που δεν γνωρίζουν σύνορα και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση στη δημόσια υγεία.

    1. Ελονοσία

    Η ελονοσία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, και συγκεκριμένα από τα θηλυκά κουνούπια του είδους Anopheles. Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία και ρίγη, που εμφανίζονται 10 έως 15 ημέρες μετά το τσίμπημα. Η ελονοσία μπορεί να είναι θανατηφόρα, και κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 247 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και ένα εμβόλιο πολλαπλών δόσεων, τα παράσιτα της ελονοσίας (πλασμώδιο) μπορούν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ανθελονοσιακά φάρμακα, καθιστώντας τη νόσο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

    2. Ιός του Δυτικού Νείλου

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, τρόμος (τρέμουλο) και μυϊκή αδυναμία. Ωστόσο, περίπου το 80% των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου, όπως η εγκεφαλίτιδα ή η μηνιγγίτιδα, εμφανίζονται σε περίπου 1 στους 150 περιστατικά και είναι πιο συχνές σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε άτομα άνω των 60 ετών.

    3. Δάγκειος πυρετός

    Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που ενδημεί σε 100 χώρες και προκαλεί 390 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Αν και συνήθως προκαλεί ήπια νόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται από έντονους πονοκεφάλους, μυαλγίες και αρθραλγίες, υψηλό πυρετό, ναυτία, κόπωση, έντονους κοιλιακούς πόνους, έμετος και σπανιότερα να οδηγήσει σε θάνατο. Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με τα κουνούπια Aedes aegypti, είναι γνωστά για την προσαρμοστικότητα τους στο αστικό περιβάλλον.

    4. Ιός Ζίκα

    Ο ιός Ζίκα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς και αρθρικούς πόνους, κεφαλαλγία, πυρετό, εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή συγγενείς ανωμαλίες, όπως μικροκεφαλία, στα νεογνά. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών Aedes, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής.

    5. Κίτρινος πυρετός

    Ο κίτρινος πυρετός προκαλείται από τα κουνούπια Aedes και Haemogogus. Μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία, πυρετό, μυαλγία και ναυτία. Η διάγνωσή του είναι δύσκολη και συχνά συγχέεται με άλλες ασθένειες, όπως η ελονοσία και η ιογενής ηπατίτιδα. Υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και υποστηρικτικές θεραπείες, αλλά η ασθένεια παραμένει σημαντική απειλή στις τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής.

    6. Ιός Τσικουνγκούνια

    Η λοίμωξη από τον ιό Τσικουνγκούνια είναι μια νόσος που, πριν από το 2013, ήταν κυρίως διαδεδομένη στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τα Νησιά του Ειρηνικού. Από τότε έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ μέσω του Καραϊβικού, και έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Οι κυριότεροι διαβιβαστές είναι τα κουνούπια Aedes albopictus και Aedes aegypti.

    Ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο ιούς

    Μελέτη του 2017 έδειξε ότι τα κουνούπια μπορούν να μολύνουν ανθρώπους με περισσότερους από έναν ιούς σε ένα μόνο τσίμπημα. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα τους ιούς Ζίκα τον ιό Τσικουνγκούνια.

    Σύμφωνα με τον Δρα Pritish Tosh, ειδικό στις λοιμώδεις νόσους από τη Mayo Clinic, τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό του κίτρινου πυρετού, όπως το Aedes aegypti, μπορούν επίσης να μεταδώσουν και άλλες ιογενείς ασθένειες, όπως Ζίκα και Τσικουνγκούνια. Η γεωγραφική εξάπλωση αυτού του είδους κουνουπιού, καθώς και το αν οι ιοί αυτοί είναι ενδημικοί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι κρίσιμοι παράγοντες για το αν το κουνούπι μπορεί να μεταφέρει έναν, δύο ή και τρεις διαφορετικούς ιούς.

    Συνήθως, σημειώνει ο ειδικός, αν κάποιος πρόκειται να μολυνθεί από μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια, θα οφείλεται το πιθανότερο σε έναν μόνο ιό. Ωστόσο, δεν αναιρείται η δυνατότητα συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονη μόλυνση με περισσότερους από έναν ιούς.

    Παρόμοια φαινόμενα συλλοίμωξης έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως με τα τσιμπούρια (κρότωνες) που μπορούν να μεταδώσουν ταυτόχρονα νόσο Lyme, αναπλάσμωση και μπαμπεσίωση. Συνήθως, η μόλυνση γίνεται από έναν ιό ή μικροοργανισμό, αλλά δεν αποκλείεται η συλλοίμωξη από έναν μόνο φορέα, είτε πρόκειται για τσιμπούρι είτε για κουνούπι.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Ινδονησία: Κατολίσθηση έθαψε χωριό και χρυσωρυχείο - Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 αγνοούμενοι
    Ινδονησία: Κατολίσθηση έθαψε χωριό και χρυσωρυχείο - Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 αγνοούμενοι

    Τον Μάιο, από πλημμύρες και κατολισθήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι στη Δυτική Σουμάτρα

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 αγνοούνται αφού οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση σε ένα χρυσωρυχείο, στο νησί Κελέβη της Ινδονησίας και η συνεχιζόμενη κακοκαιρία δυσχεραίνει τις προσπάθειες διάσωσης, σύμφωνα με τις αρχές.
    Από την κατολίσθηση, το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σουβάνα της επαρχίας Γκοροντάλο, σκοτώθηκαν εργαζόμενοι στο παράνομο ορυχείο και κάτοικοι του γειτονικού χωριού, ανέφερε ο Χεριγάντο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διάσωσης Μπασάρνας. «Έχουμε αναπτύξει 164 διασώστες, αστυνομικούς και στρατιώτες, αναζητώντας τους αγνοούμενους», σημείωσε.
    Νωρίτερα, η υπηρεσία του ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 αγνοούνταν, όμως στη συνέχεια αναθεώρησε αυτούς τους αριθμούς.

    Το απόγευμα, αφού έπεσε το σκοτάδι, οι διασώστες διέκοψαν το έργο τους επειδή η σφοδρή βροχόπτωση συνεχιζόταν. Οι διασώστες χρειάστηκε να περπατήσουν περίπου 20 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σημείο της κατολίσθησης, καθώς ο δρόμος είχε καλυφθεί με ένα παχύ στρώμα λάσπης. «Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε εκσκαφέα, αν είναι εφικτό», πρόσθεσε ο Χεριγιάντο.
    Φωτογραφίες του χωριού, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία δείχνουν ισοπεδωμένα σπίτια. Από την κατολίσθηση καταστράφηκε επίσης μια γέφυρα. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η βροχή θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο στην επαρχία Γκοροντάλο και ζήτησαν από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.
    Τον Μάιο, από πλημμύρες και κατολισθήσεις σκοτώθηκαν πάνω από 50 άνθρωποι στη Δυτική Σουμάτρα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ECDC: Αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια
    ECDC: Αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια

    Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών, προειδοποίησε η υπηρεσία υγείας της ΕΕ.

    Το 2023 καταγράφηκαν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών - ΕΖΕΣ) 130 εγχώρια κρούσματα δάγκειου πυρετού, έναντι 71 το 2022.

    Πρόκειται για «σημαντική άνοδο» σε σχέση με το 2010-2021 όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 73 κρούσματα, επεσήμανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) σε ανακοίνωσή του.

    Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας τα 1.572 το 2022 και τα 4.900 το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία για το θέμα.

    «Η Ευρώπη παρατηρεί ήδη ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί συνθήκες πιο ευνοϊκές για την εξάπλωση των χωροκατακτητικών κουνουπιών σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν και για τη μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός», εκτίμησε η Άντρεα Έιμον διευθύντρια του ECDC.

    Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2023 καταγράφηκαν 713 εγχώρια κρούσματα σε 123 περιοχές εννέα χωρών της ΕΕ, με 67 θανάτους.

    Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τα 1.133 κρούσματα του 2022, αν και ο αριθμός των πληγεισών περιοχών είναι ο υψηλότερος από το 2018.

    Το κουνούπι που ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, το κοινό κουνούπι του γένους Culex, προέρχεται από την Ευρώπη και έχει εξαπλωθεί σε όλη την ΕΕ και την ΕΖΕΣ, σύμφωνα με το ECDC.

    Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (aedes albopictus), που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό, τον Ζίκα και τον τσικουνγκούνια, «εξαπλώνεται πιο βόρεια, ανατολικά και δυτικά και πλέον διαθέτει αυτόνομους πληθυσμούς σε 13 χώρες της ΕΕ/ΕΖΕΣ», επεσήμανε η ίδια πηγή.

    Εξάλλου το κουνούπι τίγρης του είδους Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός) το οποίο μεταφέρει ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο τσικουνγκούνια και ο κίτρινος πυρετός, πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Κύπρο και σε άλλες περιφερειακές περιοχές της ΕΕ, όπως η Μαδέρα και τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής.

    «Αναμένουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξάπλωση στην Ευρώπη ασθενειών που μεταδίδουν τα κουνούπια, για παράδειγμα δημιουργώντας ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εγκατάσταση και αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών», υπογράμμισε το ECDC.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο εκτιμά ότι συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης – όπως εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα και απεντομώσεις—είναι κρίσιμης σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών. Εξάλλου η απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια και κήπους και η λήψη μέτρων προστασίας επίσης είναι σημαντικά.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Παπούα Νέα Γουινέα: Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στην περιοχή που σημειώθηκε φονική κατολίσθηση στα τέλη Μαΐου
    Παπούα Νέα Γουινέα: Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στην περιοχή που σημειώθηκε φονική κατολίσθηση στα τέλη Μαΐου

    Οι δύο πληγείσες κοινότητες στην επαρχία Ένγκα θα πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως

    Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας προειδοποίησαν για τον αυξημένο κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στην περιοχή όπου σημειώθηκε πρόσφατα αντίστοιχη φονική καταστροφή, με τους ειδικούς της κυβέρνησης να ζητούν την απομάκρυνση των κατοίκων.
    Οι δύο πληγείσες κοινότητες στην επαρχία Ένγκα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις 24 Μαΐου όταν αποκολλήθηκε μέρος του βουνού Μουνγκάλο, θα πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως, αναφέρει εσωτερική έκθεση της υπηρεσίας ορυχείων και γεωκινδύνων της Παπούας Νέας Γουινέας.
    «Πρέπει να κηρυχθεί απαγορευμένη ζώνη», τονίζει η έκθεση, αναφέροντας τους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες κατολισθήσεις, όπως η πτώση ετοιμόρροπων κομματιών βράχων και υπόγεια ύδατα.

    Επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις στο άμεσο μέλλον», η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρόσβαση στην περιοχή θα πρέπει να έχουν μόνο ειδικοί».

    Τα σωστικά συνεργεία δεν αναμένουν να βρουν επιζώντες μετά την τεράστια κατολίσθηση. Δώδεκα ημέρες μετά την καταστροφή κάτοικοι εξακολουθούν να σκάβουν τη βαθιά λάσπη και να μετακινούν πέτρες και βράχους με την ελπίδα να εντοπίσουν τους συγγενείς τους.

    Γεωλόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η δραστηριότητα κινδυνεύει να προκαλέσει νέα κατολίσθηση και τονίζουν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή.

    Μεγάλα μηχανήματα που πρόσφατα έφτασαν στο σημείο «λόγω των κινήσεων ή των δονήσεων» που δημιουργούν, μπορεί να προκαλέσουν την πτώση βράχων.

    Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι 7.849 άνθρωποι ζούσαν στις δύο κοινότητες που καταπλακώθηκαν από τη λάσπη και τους βράχους και ενδεχόμενη απόφαση να απομακρυνθούν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.

    Τα τοπικά έθιμα δίνουν μεγάλη σημασία στην ταφή των νεκρών και, σύμφωνα με την Τζαστίν ΜακΜάχον της μη κυβερνητικής οργάνωσης CARE, οποιαδήποτε εντολή απομάκρυνσης από την περιοχή θα ήταν «ιδιαίτερα ευαίσθητη και περίπλοκη».

    «Όχι μόνο λόγω των δεσμών των ανθρώπων με τη γη τους, αλλά και επειδή η άφιξη νέων ανθρώπων έχει επιπτώσεις στη δυναμική μιας κοινότητας», εξήγησε.
    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Παπούας Νέας Γουινέας, έως και 2.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν καταπλακωθεί από την κατολίσθηση, αν και τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες.
    Μόνο εννέα πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.
  • Φόβοι για νέα κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα, 7.900 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους
    Φόβοι για νέα κατολίσθηση στην Παπούα Νέα Γουινέα, 7.900 άνθρωποι απομακρύνονται εσπευσμένα από τα σπίτια τους

    Η κατολίσθηση έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους σε υψίπεδα της χώρας του Ειρηνικού τη νύχτα της Πέμπτης

    Οι αρχές στην Παπούα Νέα Γουινέα σπεύδουν να απομακρύνουν από τα σπίτια τους περίπου 7.900 ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας πιθανής νέας κατολίσθησης στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε αξιωματούχος σήμερα.
    «Προσπαθούμε να απομακρύνουμε εσπευσμένα» κόσμο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάντις Τσάκα, ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στην επαρχία Ένγκα. «Κάθε ώρα ακούμε βράχους να σπάνε. Είναι σαν βόμβα, ή σαν πυροβολισμός, και βράχια συνεχίζουν να πέφτουν», πρόσθεσε.
    Χθες Δευτέρα, οι αρχές αποκάλυψαν ότι κατολίσθηση «έθαψε ζωντανούς πάνω από 2.000 ανθρώπους» σε υψίπεδα της χώρας του Ειρηνικού τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ζητώντας βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.


    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο