Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 10:07

Παπούα Νέα Γουινέα: Κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στην περιοχή που σημειώθηκε φονική κατολίσθηση στα τέλη Μαΐου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι δύο πληγείσες κοινότητες στην επαρχία Ένγκα θα πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας προειδοποίησαν για τον αυξημένο κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στην περιοχή όπου σημειώθηκε πρόσφατα αντίστοιχη φονική καταστροφή, με τους ειδικούς της κυβέρνησης να ζητούν την απομάκρυνση των κατοίκων.
Οι δύο πληγείσες κοινότητες στην επαρχία Ένγκα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στις 24 Μαΐου όταν αποκολλήθηκε μέρος του βουνού Μουνγκάλο, θα πρέπει να εκκενωθούν επειγόντως, αναφέρει εσωτερική έκθεση της υπηρεσίας ορυχείων και γεωκινδύνων της Παπούας Νέας Γουινέας.
«Πρέπει να κηρυχθεί απαγορευμένη ζώνη», τονίζει η έκθεση, αναφέροντας τους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες κατολισθήσεις, όπως η πτώση ετοιμόρροπων κομματιών βράχων και υπόγεια ύδατα.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις στο άμεσο μέλλον», η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πρόσβαση στην περιοχή θα πρέπει να έχουν μόνο ειδικοί».

Τα σωστικά συνεργεία δεν αναμένουν να βρουν επιζώντες μετά την τεράστια κατολίσθηση. Δώδεκα ημέρες μετά την καταστροφή κάτοικοι εξακολουθούν να σκάβουν τη βαθιά λάσπη και να μετακινούν πέτρες και βράχους με την ελπίδα να εντοπίσουν τους συγγενείς τους.

Γεωλόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η δραστηριότητα κινδυνεύει να προκαλέσει νέα κατολίσθηση και τονίζουν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή.

Μεγάλα μηχανήματα που πρόσφατα έφτασαν στο σημείο «λόγω των κινήσεων ή των δονήσεων» που δημιουργούν, μπορεί να προκαλέσουν την πτώση βράχων.

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι 7.849 άνθρωποι ζούσαν στις δύο κοινότητες που καταπλακώθηκαν από τη λάσπη και τους βράχους και ενδεχόμενη απόφαση να απομακρυνθούν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.

Τα τοπικά έθιμα δίνουν μεγάλη σημασία στην ταφή των νεκρών και, σύμφωνα με την Τζαστίν ΜακΜάχον της μη κυβερνητικής οργάνωσης CARE, οποιαδήποτε εντολή απομάκρυνσης από την περιοχή θα ήταν «ιδιαίτερα ευαίσθητη και περίπλοκη».

«Όχι μόνο λόγω των δεσμών των ανθρώπων με τη γη τους, αλλά και επειδή η άφιξη νέων ανθρώπων έχει επιπτώσεις στη δυναμική μιας κοινότητας», εξήγησε.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης της Παπούας Νέας Γουινέας, έως και 2.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν καταπλακωθεί από την κατολίσθηση, αν και τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες.
Μόνο εννέα πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 09:57

Σχετικά Άρθρα

  • Στους 192 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο Νεπάλ - «Παρέλυσε» η χώρα
    Στους 192 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στο Νεπάλ - «Παρέλυσε» η χώρα

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο Νεπάλ, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 192 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές σήμερα.

    Τομείς στο ανατολικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Ιμαλαΐων βρίσκονται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, όπως και ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας. Έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε δρόμους που συνδέουν την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα.

    «192 άνθρωποι είναι νεκροί και άλλοι 31 συνεχίζουν ακόμη να είναι αγνοούνται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ρίσι Ραμ Τιουάρι.

    «Η προτεραιότητά μας είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αποκλείστηκαν σε δρόμους», πρόσθεσε.

    Τουλάχιστον 35 από τα θύματα θάφτηκαν ζωντανά μέσα σε τρία οχήματα όταν κατολίσθηση καταπλάκωσε τμήμα δρόμου νότια της Κατμαντού, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Νταν Μπαχαντούρ Κάρκι.

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Νεπάλ ανακοίνωσαν από την πλευρά τους πως ήδη προχώρησαν στην εσπευσμένη απομάκρυνση 4.000 και πλέον ανθρώπων, κυρίως με ελικόπτερα, βάρκες και κανό.

    Μηχανήματα έργου έχουν κινητοποιηθεί για να ανοίξουν δρόμοι.

    Η παράλυση του οδικού δικτύου προκάλεσε τις πρώτες ελλείψεις λαχανικών στην πρωτεύουσα — οι τιμές τους αυξήθηκαν απότομα.

    «Ενώ συνήθως παραλαμβάνουμε καθημερινά 600 ως 700 τόνους λαχανικών, χθες δεν λάβαμε παρά 156 τόνους», ανέφερε χονδρέμπορος σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της πρωτεύουσας. «Υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή, αλλά έχει αποκλειστεί εξαιτίας της κατάστασης των δρόμων», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα της υδρολογικής και μετεωρολογικής υπηρεσίας, οι σταθμοί σε 14 επαρχίες κατέγραψαν βροχοπτώσεις-ρεκόρ τις 24 ώρες ως το πρωί προχθές Σάββατο.

    Σταθμός στο αεροδρόμιο της Κατμαντού κατέγραψε 240 χιλιοστά κατακρήμνισης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2002, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Οι εσωτερικές πτήσεις ξανάρχισαν χθες Κυριακή το πρωί προς και από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, μετά την πλήρη διακοπή τους από το βράδυ της Παρασκευής. Ακυρώθηκαν πάνω από 150 αφίξεις.

    Οι μουσώνες, που διαρκούν γενικά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, στοιχίζουν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και προκαλούν ευρείας κλίμακας καταστροφές στη νότια Ασία. Ωστόσο ο αριθμός των φονικών πλημμυρών και των κατολισθήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

    Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως η κλιματική αλλαγή κάνει τα φαινόμενα αυτού του είδους συχνότερα και εντονότερα.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NARENDRA SHRESTHA

  • Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)
    Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται ακόμη εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στην κεντρική Ιαπωνία το περασμένο 48ωρο, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.
    Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK και άλλα μέσα έκαναν λόγο για έξι νεκρούς· αξιωματούχος υπηρεσίας πρώτων βοηθειών μίλησε για «έναν νεκρό και πέντε ανθρώπους με καρδιοαναπνευστική ανακοπή» μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στον νομό Ισικάουα, που είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές κι είχε βυθιστεί στο πένθος όταν την έπληξε ισχυρός σεισμός την Πρωτοχρονιά.
    Η ορολογία που χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος είναι συνηθισμένη στην Ιαπωνία όταν πρόκειται για ανθρώπους ο θάνατος των οποίων μένει απλώς να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

    Δυο εργάτες της οδοποιίας που αγνοούνταν βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας κατολίσθησης· δεκάδες συνάδελφοί τους μετά βίας σώθηκαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε υπόγεια σήραγγα, μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.
    Στην Ουατζίμα, παραθαλάσσια πόλη στον νομό Ισικάουα, σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές ανέσυραν το πτώμα άνδρα από ποτάμι.

    Στη Σούζου, πόλη στην ίδια περιοχή, άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του, που καταπλακώθηκε από κατολίσθηση.
    Το σαββατοκύριακο, δεκάδες ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας ξανά ζημιές σε ζώνες που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον σεισμό 7,5 βαθμών της 1ης Ιανουαρίου, που άφησε πίσω τουλάχιστον 374 νεκρούς.

    Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές εύρους άνευ προηγουμένου»: οι κατακρημνίσεις ξεπέρασαν τα 540 χιλιοστά το σαββατοκύριακο στην Ουατζίμα. Η βροχόπτωση ήταν από τις ισχυρότερες αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα εκεί, το 1976.

    Οι τοπικές αρχές στον νομό Ισικάουα, που βρέχεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κάλεσαν κάπου 110.000 κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία είχε θέσει την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση —και σε κάποια η ύδρευση—, πάντα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Οι εντυπωσιακές πλημμύρες έπληξαν πολλές κατοικίες, όπως και οκτώ κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σεισμοπαθών στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου, όπου διέμεναν πολλοί από όσους έχασαν τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς.

    Ο στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής στην επαρχιακή περιοχή, κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

    Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές.

    Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIJI PRESS
  • Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι
    Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ ανοικτά της Παπούας Νέας Γουινέας - Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

    Σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών καταγράφτηκε σήμερα στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Παπούας Νέας Γουινέας, έκανε γνωστό το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Ο σεισμός είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 300 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Βανίμο, που θα υποδεχθεί τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκο στο τέλος της εβδομάδας.

    Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή ζημιά στην πόλη Ουεάκ, στις βόρειες ακτές της Παπούας Νέας Γουινέας.

    Οι σεισμοί είναι συχνοί στη χώρα, που βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς», ζώνη με έντονη τεκτονική δραστηριότητα στη νοτιοανατολική Ασία, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Αν και γενικά δεν προκαλούν παρά περιορισμένες ζημιές στα αραιοκατοικημένα υψίπεδα και στις ζούγκλες στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενίοτε σημειώνονται καταστροφικές κατολισθήσεις.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων
    Νότια Καλιφόρνια: Χάος από τις κατολισθήσεις - Γιατί συμβαίνουν και απειλούν σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων

    Πώς το υπέδαφος διαβρώνεται συνεχώς ελαχιστοποιώντας τις ελπίδες για αντιμετώπιση του φαινομένου – Στα σχέδια ακόμη και η εγκατάλειψη της περιοχής Rancho Palos Verdes

    Το ειδυλλιακό Rancho Palos Verdes, μια κοινότητα 42.000 κατοίκων στη Νότια Καλιφόρνια, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες: τις κατολισθήσεις.

    Η γεωλογία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις ιστορικά βροχερές χειμώνες των τελευταίων δύο ετών, έχει φέρει σε κίνδυνο πολυτελή σπίτια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται στο χείλος των γκρεμών με θέα τον Ειρηνικό.

    Το έδαφος μετακινείται πλέον με ανησυχητικούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε οικίες και υποδομές, αναγκάζοντας τις αρχές να προβούν σε διακοπές ρεύματος και προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες εκκενώσεις.

    Η περιοχή της χερσονήσου Palos Verdes είναι γνωστή για τις κατολισθήσεις της. Αποτελείται από εύθραυστους σχιστόλιθους και μαλακούς ψαμμίτες, που εύκολα διαβρώνονται από τον αέρα και τη βροχή. Η επιβλητική γεωγραφία της, που υψώνεται σχεδόν 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στις καιρικές συνθήκες και τη διάβρωση από τα κύματα του Ειρηνικού. Αυτές οι φυσικές διεργασίες έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες καθώς το νερό διαπερνά το έδαφος και το κάνει ακόμα πιο ασταθές.

    Σύμφωνα με την Washington Post, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης εκδηλώνονται με δραματικό τρόπο λόγω των δύο τελευταίων χειμώνων που έφεραν ιστορικά επίπεδα βροχοπτώσεων. Ειδικοί τονίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ή και χρόνια, όμως πλέον η κατάσταση κλιμακώνεται καθώς το έδαφος που παλιότερα κινούνταν λίγα εκατοστά τον χρόνο, τώρα μετακινείται αρκετά μέτρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Η βροχόπτωση έχει διεισδύσει βαθιά στο έδαφος, επιταχύνοντας τη διάβρωση.

    Ο Kyle Tourjé, αντιπρόεδρος της μηχανικής εταιρείας Alpha Structural, αναφέρει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχουν μόνο δύο λύσεις: είτε μια δαπανηρή και πολύπλοκη παρέμβαση από τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές, είτε η πλήρης εγκατάλειψη των πιο επηρεαζόμενων περιοχών. Οι επιλογές για να σταθεροποιηθεί το έδαφος είναι περιορισμένες και η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

    Οι κατολισθήσεις στο Rancho Palos Verdes δεν είναι ένα νέο φαινόμενο. Η περιοχή είχε πάντοτε μια ευαισθησία, με γνωστά περιστατικά κατολισθήσεων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950. Η περιοχή Portuguese Bend, στο νότιο τμήμα της χερσονήσου, είναι ένα παράδειγμα μιας ενεργής κατολίσθησης που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, αναγκάζοντας συνεχείς επισκευές στο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, η κρίση που εκτυλίσσεται τώρα είναι πιο σοβαρή από ποτέ και απειλεί εκατοντάδες σπίτια.


    Η γεωλογία της περιοχής είναι ευάλωτη από τη φύση της. Το έδαφος αποτελείται από ψαμμίτες και σχιστόλιθους που είναι τόσο αδύναμοι, τόσο που μπορούν να σπάσουν ακόμη με τα χέρια. Παράλληλα, το υπέδαφος διαπερνάται από νερό που δημιουργεί ασταθή επίπεδα όπου οι βράχοι κινούνται.

    Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των δύο τελευταίων χειμώνων,
    που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, έχουν αυξήσει την υγρασία του εδάφους, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Ο Jonathan Godt, από το U.S. Geological Survey, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων χρειάζονται μήνες ή ακόμα και χρόνια για να εμφανιστούν, κάτι που σημαίνει ότι οι επερχόμενες κατολισθήσεις ενδέχεται να είναι ακόμη πιο καταστροφικές.

    Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Rancho Palos Verdes έλαβε πέρυσι επιχορήγηση ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA). Το σχέδιο προέβλεπε την άντληση παγιδευμένου νερού από το υπέδαφος, με την ελπίδα να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης έχει προκαλέσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του έργου, με τον Tourjé να δηλώνει ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική καθημερινά.

    Το Συμβούλιο της Πόλης του Rancho Palos Verdes συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη για να εξετάσει τη λήψη μέτρων, όπως η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η έκκληση προς τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, να κηρύξει και αυτός κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την περιοχή. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να προστατεύσουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από την περαιτέρω καταστροφή.

    Οι κάτοικοι του Rancho Palos Verdes, παρά την ομορφιά του τοπίου τους, αντιμετωπίζουν πλέον μια αμείλικτη φυσική απειλή. Οι κατολισθήσεις που έχουν προκληθεί από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και την εύθραυστη γεωλογία της περιοχής, αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του να ζεις σε τόσο ασταθή εδάφη, με το μέλλον να είναι αβέβαιο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα σπίτια τους.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τυφώνας πλησιάζει την Ιαπωνία, 4 αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης
    Τυφώνας πλησιάζει την Ιαπωνία, 4 αγνοούμενοι εξαιτίας κατολίσθησης

    Αεροπορικές εταιρείες ήδη ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις, ενώ κάποια δρομολόγια των Σινκάνσεν, των υπερταχειών των ιαπωνικών σιδηροδρόμων, ενδέχεται να ανασταλούν εντός της εβδομάδας

    Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας αγνοούνται στην Ιαπωνία έπειτα από κατολίσθηση οφειλόμενη σε καταρρακτώδεις βροχές, καθώς πλησιάζει το αρχιπέλαγος ισχυρός τυφώνας, ανέφεραν σήμερα οι τοπικές αρχές.
    «Η κατολίσθηση έπληξε σπίτι όπου ζούσαν πέντε μέλη οικογένειας — ζευγάρι περίπου εβδομήντα ετών, δυο γυναίκες περίπου σαράντα ετών και άνδρας περίπου τριάντα ετών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος στην πόλη Γκαμαγκόρι, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, κοντά στις ακτές στον Ειρηνικό.
    Το ένα από τα μέλη της οικογένειας «διασώθηκε το βράδυ χθες Τρίτη, όμως οι έρευνες για να εντοπιστούν τα άλλα τέσσερα συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι βροχές που πλήττουν κεντρικούς τομείς της Ιαπωνίας οφείλονται στον τυφώνα Σανσάν, που σήμερα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου Αμάμι (νότια), με ριπές ανέμου ως και 252 χλμ. ανά ώρα.
    «Είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού», είπε αξιωματούχος της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος ιδίως σε νότιους τομείς της χώρας.
    Αεροπορικές εταιρείες ήδη ακύρωσαν εκατοντάδες πτήσεις, ενώ κάποια δρομολόγια των Σινκάνσεν, των υπερταχειών των ιαπωνικών σιδηροδρόμων, ενδέχεται να ανασταλούν εντός της εβδομάδας, ανάλογα με την τροχιά του τυφώνα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

    Η Japan Airlines ακύρωσε 110 πτήσεις εσωτερικού και 6 διεθνείς πτήσεις σήμερα, ενώ η ANA, άλλος ιαπωνικός αερομεταφορέας, ακύρωσε 112 πτήσεις εσωτερικού που επρόκειτο να γίνουν από σήμερα ως μεθαύριο Παρασκευή.

    Ο τυφώνας Σανσάν αναμένεται να κατευθυνθεί προς την Κιούσου, τη δεύτερη μεγαλύτερη νήσο της Ιαπωνίας, κατόπιν στη Χονσού, τη μεγαλύτερη, ως το τέλος της εβδομάδας.

    Στα μέσα του μήνα, ο τυφώνας Αμπίλ οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων δρομολογίων τρένων και 650 και πλέον πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, καθώς πέρασε ανοικτά της μητροπολιτικής περιοχής του Τόκιο, στον Ειρηνικό.

    Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές από ό,τι πριν, ισχυροποιούνται πολύ ταχύτερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από τη γη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπέδειξε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ινδία: Τουλάχιστον 182 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις - Προσπάθειες αποκατάστασης της σύνδεσης με τις πληγείσες περιοχές
    Ινδία: Τουλάχιστον 182 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις - Προσπάθειες αποκατάστασης της σύνδεσης με τις πληγείσες περιοχές

    Η καταστροφή στην Κεράλα κατατάσσεται στις χειροτερες από το 2018 - 206 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται

    Ινδοί στρατιώτες προσπαθούσαν σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, να ολοκληρώσουν την κατασκευή μεταλλικής γέφυρας για να συνδέσουν και πάλι τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις κατολισθήσεις στην Κεράλα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες.
    Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες ανάσυρσης πτωμάτων μετά την καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 182 ανθρώπους
    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ινδίας, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι πλαγιές λόφων νωρίς την Τρίτη 30 Ιουλίου και χείμαρροι λάσπης, νερού και βράχων να σαρώσουν φυτείες τσαγιού και μικρούς οικισμούς.

    Μηχανικοί του στρατού προσπαθούσαν να στήσουν μια γέφυρα μήκους 58 μέτρων για να μεταφέρουν βαρύ εξοπλισμό από την κοντινότερη πόλη Τσουραλμάλα στην πληγείσα περιοχή Μουντακάι, καθώς χθες τα νερά τοπικού ποταμού παρέσυραν αυτοσχέδια γέφυρα. Η βασική γέφυρα κατέρρευσε από τις κατολισήσεις.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών διάσωσης και κατοίκους της περιοχής, έχουν διασωθεί όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν σε σημεία, όπως σε φυτείες τσαγιού.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι δεν αναμένουν να εντοπίσουν άλλους επιζώντες και οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στην περισυλλογή των νεκρών.
    Η καταστροφή ήταν η χειρότερη στην Κεράλα μετά τις φονικές πλημμύρες του 2018. Ειδικοί δήλωσαν ότι στην περιοχή είχαν σημειωθεί έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες που είχαν ως αποτέλεσμα να μαλακώσει το έδαφος πριν από τις ακραίες βροχοπτώσεις της Δευτέρας που προκάλεσαν τις κατολισθήσεις.

    Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν ανασυρθεί 182 πτώματα ενώ 206 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός Asianet έκανε λόγο για 281 νεκρούς.

    Σχεδόν 1.600 άνθρωποι έχουν διασωθεί τις δύο τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ σχεδόν 350 κτίρια έχουν πληγεί.

    Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας και οι αρχές θα είναι σε θέση να επιταχύνουν τις έρευνες.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TP BINU
  • Εκατοντάδες διασώθηκαν μετά τις φονικές κατολισθήσεις στην Ινδία - Πάνω από 170 οι νεκροί
    Εκατοντάδες διασώθηκαν μετά τις φονικές κατολισθήσεις στην Ινδία - Πάνω από 170 οι νεκροί

    Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί μετά τις κατολισθήσεις σε λόφους στην Κεράλα της Ινδίας, όπως δήλωσαν σήμερα (31/7) οι αρχές, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα συνεχίζουν να αγνοούνται.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις σε έναν από τους ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της Ινδίας είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι πλαγιές λόφων νωρίς χθες και χείμαρροι λάσπης, νερού και βράχων να σαρώσουν φυτείες τσαγιού και μικρούς οικισμούς.

    Ήταν η χειρότερη καταστροφή στο κρατίδιο αυτό από τις φονικές πλημμύρες του 2018.

    Τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 195 τραυματίστηκαν και 225 συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Asianet News, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 179.

    Ο Ινδικός Στρατός δήλωσε ότι διέσωσε 1.000 ανθρώπους και ξεκίνησε τη διαδικασία κατασκευής μιας εναλλακτικής γέφυρας μετά την καταστροφή της βασικής γέφυρας που συνδέει την πλέον πληγείσα περιοχή του Μουντακάι με την πιο κοντινή πόλη Τσουραλμάλα.

    Κοντά στο σημείο όπου παρασύρθηκε η γέφυρα, ένας μεγάλος εκσκαφέας μετακινούσε αργά δέντρα και ογκόλιθους. Μέλη των ομάδων διάσωσης, φορώντας αδιάβροχα, προχωρούσαν αργά μέσα στη λάσπη και τους βράχους. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι υπάρχουν πολλά πτώματα εδώ», δήλωσε ο Χάμσα Τ.Α., μέλος ομάδας διάσωσης. «Υπήρχαν πολλά σπίτια εδώ, οι άνθρωποι που ζούσαν εδώ αγνοούνται».

    Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο υψηλότερο σημείο των πλαγιών αυτών και στη συνέχεια έφθασαν με την κοιλάδα, στη βάση των λόφων, δήλωσε στο Reuters ο Μ.Ρ. Ατζίτ Κουμάρ, υψηλόβαθμος αξιωματικός της πολιτειακής αστυνομίας.

    «Το βάρος αυτή τη στιγμή δίδεται στο να ερευνηθεί ολόκληρη η περιοχή για εγκλωβισμένους και να ανασυρθούν (όσο το δυνατόν) περισσότερα πτώματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από κατολισθήσεις στην Κεράλα - Φόβοι για εκατοντάδες παγιδευμένους
    Ινδία: Τουλάχιστον 41 νεκροί από κατολισθήσεις στην Κεράλα - Φόβοι για εκατοντάδες παγιδευμένους

    Αναφορές για πάνω από 60 τραυματίες - Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει στην περιοχή 225 μέλη τους για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης

    Κατολισθήσεις έπληξαν σήμερα νωρίς το πρωί περιοχές την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι και πιθανόν να θαφτούν εκατοντάδες άλλοι, ανακοίνωσαν οι αρχές στην περιοχή. Παράλληλα, υπάρχουν τουλάχιστον 60 τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία.
    «Εκατοντάδες άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους, διευκρινίζοντας ότι ανέπτυξαν στην περιοχή 225 μέλη τους για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
    Η κατάρρευση προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις σε ορεινή περιοχή της Κεράλα. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το νερό, ενώ ορισμένα κόλλησαν σε δέντρα. Αρκετά μέρη έχουν καταστεί δυσπρόσιτα λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων.

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε μέσω X πως «σκέφτεται» τους πολίτες που έχασαν οικείους τους και «προσεύχεται» για αυτούς που τραυματίστηκαν. Ο κ. Μόντι διαβεβαίωσε ακόμη τον πολιτειακό πρωθυπουργό στην Κεράλα πως θα διατεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» από πλευράς ομοσπονδιακού κράτους.
    Ο μουσώνας που εκδηλώνεται τη νότια Ασία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο προσφέρει ανάσα, εν μέσω καλοκαιρινής ζέστης, κι οι βροχές που φέρνει χαρακτηρίζονται απαραίτητες για να αναπληρώνονται τα αποθέματα νερού, όμως συχνά προκαλεί επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις, με εκτεταμένες ζημιές και βαρείς απολογισμούς θυμάτων. Η ένταση του φαινομένου κλιμακώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που ειδικοί αποδίδουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Τα φράγματα, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα, εξάλλου, θεωρούνται επίσης παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση κι αυξάνουν τον απολογισμό των θυμάτων.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο