Ένα νεογέννητο κοριτσάκι που βρέθηκε νωρίτερα φέτος μέσα σε μια τσάντα για ψώνια στο ανατολικό Λονδίνο είναι το τρίτο παιδί που εγκαταλείφθηκε από τους ίδιους γονείς σε αντίστοιχες συνθήκες τα τελευταία επτά χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία.
Περαστικός εντόπισε το παιδί
Το κοριτσάκι, ονόματι Έλσα, βρέθηκε από περαστικό που πήγαινε βόλτα τον σκύλο του, ένα βράδυ του Ιανουαρίου κοντά σε πολυσύχναστο σημείο στην περιοχή Νιούχαμ, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα τεστ DNA που ακολούθησαν έδειξαν ότι η Έλσα είναι αδελφή δύο άλλων μωρών που είχαν επίσης εγκαταλειφθεί στην ίδια περιοχή.
Ο Χάρι, το πρώτο μωρό, βρέθηκε σε πάρκο στο Νιούχαν τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2019 ένα άλλο μωρό, που ονομάστηκε Ρόμαν, ανακαλύφθηκε από περαστικούς που έκαναν βόλτα τον σκύλο τους κοντά σε παιδική χαρά.
Τα παιδιά έχουν υιοθετηθεί
Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έγιναν γνωστές σήμερα όταν δικαστής στο ανατολικό Λονδίνο έκρινε ότι το θέμα έχει δημόσιο ενδιαφέρον και έδωσε στο BBC και την PA Media την άδεια να δημοσιοποιήσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των τριών εγκαταλειφθέντων παιδιών.
Σύμφωνα με το BBC, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν έκτοτε υιοθετηθεί, ενώ η Έλσα, που εκτιμάται ότι γεννήθηκε μόλις μία ώρα πριν εγκαταλειφθεί, έχει δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια. Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία της, σύμφωνα με το BBC.
«Αντιλαμβανόμαστε το σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον που θα προκύψει μετά την άρση των περιορισμών που επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αστυνομικός επιθεωρητής Τζέιμι Χαμ. «Είναι σημαντική είδηση και η δουλειά μας επικεντρώνεται στο να προσπαθήσουμε να βρούμε τη μητέρα και να της προσφέρουμε στήριξη».
Σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι τα παιδιά θα μάθουν ποια είναι τα αδέλφια τους και ότι υπάρχει σχεδιασμός ούτως ώστε να έχουν μεταξύ τους κάποιου είδους επικοινωνία ενώ μεγαλώνουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα, έχουν διαγνώσει ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας, αλλά και της Ίριδας Δασκαλάκη, όντες οι άνθρωποι που «έδειξαν» τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να είναι απούσα από το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, συνεχίστηκε σήμερα στο ακροατήριο η κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη σχετικά με το θάνατο της Μαλένας Δασκαλάκη, κόρης της κατηγορούμενης μητέρας από την Πάτρα.
Με την έναρξη της κατάθεσής του ο κ. Καρακούκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα διέγνωσαν ασφυκτικό θάνατο της Μαλένας αλλά και της Ίριδας Δασκαλάκη, παρέδωσε στη πρόεδρο του δικαστηρίου έγγραφο που εκείνη του είχε ζητήσει σχετικά με τις νεκροτομές που έχει κάνει. «Έχω κάνει από τον Ιούλιο του 2013 περί τις 2,600 νεκροτομές», ανέφερε ο κ. Καρακούκης παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο στη πρόεδρο.
Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο ιατροδικαστής (ο οποίος βρίσκεται στο ακροατήριο για δεύτερη δικάσιμο) δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από τη πρόεδρο του δικαστηρίου, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Μαλένας αλλά και τις εκδορές που εντοπίστηκαν στο προσωπάκι του παιδιού.
Απαντώντας ο κ. Καρακουκης κατέθεσε πως τα τραύματα που εντοπίστηκαν στο παιδί έγιναν εν ζωή και όχι μετά το θάνατο του. «Οι εκδορές στη Μαλενα έχουν προκληθεί με γυμνά νύχια. Είναι κόκκινες άρα είναι εν ζωή αντίδραση», είπε ο μάρτυρας.
Συνεχίζοντας ο κ. Καρακούκης σημείωσε ότι ο ασφυκτικός θάνατος στα μικρά παιδιά δεν αφήνει ευρήματα. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, είναι ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιδράσουν, όπως ένας ενήλικας, άρα δεν φέρουν κακώσεις. «Όπου υπάρχει πανί δεν έχουμε κακώσεις», είπε ακόμη ο μάρτυρας απαντώντας σε άλλη γενική σχετική ερώτηση της προέδρου.
Την ίδια στιγμή ο κ. Καρακούκης απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τραύματα στο προσωπάκι της Μαλένας να προκλήθηκαν από το ίδιο το παιδί (δηλαδή να γρατζουνίστηκε μόνο του).
Πρόεδρος: Πείτε μας για το εντύπωμα στο μάγουλο του παιδιού ; Μάρτυρας: Είναι από πίεση, είναι εν ζωή γενόμενο, θα μπορούσε να προέλθει από χέρι, από παλάμη. Πρόεδρος: Αυτά τα τραύματα θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ; Μάρτυρας: Όχι, το παιδί ήταν νεκρό μισή ώρα πριν. Τι τραύμα να δημιουργηθεί; Δεν είχαμε κυκλοφορία αίματος, η καρδιά του παιδιού είχε σταματήσει, δεν υπήρχε τίποτα. Πρόεδρος: Ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. επίσης μάρτυρας- ιατροδικαστής) έχει καταθέσει ότι ακόμα και μισή ώρα μετά το θάνατο μπορεί να δημιουργηθεί τραύμα και να τρέξει αίμα... Μάρτυρας: Δεν υπάρχει αυτό. Τι να πω εγώ τώρα για αυτό το επιχείρημα; Σας έδωσα το βιβλίο του Κουτσελίνη που μας έμαθε γράμματα. Πρόεδρος: Θα μπορούσαν αυτά τα σημάδια να είναι από τη μάσκα που μπήκε στο παιδί κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ; Μάρτυρας: Όχι. Η μάσκα είναι από σιλικόνη και είναι και πιο πλατιά. Άρα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι προκάλεσε τραύματα, αυτά δεν θα ήταν σε αυτά τα σημεία στο πρόσωπο του παιδιού. Πρόεδρος: Μπορεί να έγινε από το αυτοκόλλητο που μπήκε στο παιδί; Μάρτυρας: Όχι βέβαια.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Καρακούκης απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ο θάνατος της Μαλένας να οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η συνάδελφος του Χριστίνα Τσάκωνα.
«Αν υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια το πρώτο που θα εμφάνιζε το παιδί είναι ίκτερος στα μάτια, κάτι που δεν είχε εμφανίσει», σημείωσε ο κ. Καρακούκης για να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο στο θάνατο του κοριτσιού να έπαιξε ρόλο κάποια φλεγμονή.
«Ένα παιδί με φλεγμονή δε θα έπαιζε λίγο πριν το θάνατό του, δεν θα είχε όρεξη αν μη τι άλλο. Το είχαν ακροαστεί το παιδί και το είχαν εξετάσει λίγο πριν οι γιατροί και δεν βρήκαν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για να προσθέσει: "Το κοριτσάκι δεν είχε κανένα παθολογικό εύρημα, ούτε τοξικολογικό. Έχουμε όμως τα υπόλοιπα ευρήματα - συμφόρηση, κενωτοπιώδη εκφύλιση, κυάνωση και κακώσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυαζόμενα παραπέμπουν μόνο σε ασφυκτικό θάνατο».
Πρόεδρος: Αποκλείεται δηλαδή παθολογική αιτία; Μάρτυρας: Ναι εκ των πραγμάτων, γιατί δεν έχουμε παθολογικά ευρήματα ούτε τοξικολογικά. Πρόεδρος: Πάμε στην καρδιά... Μπορεί να είχε πρόβλημα; Μάρτυρας: Αποκλείεται πρόβλημα με τη καρδιά. Αποκλείεται από το ευρήματα ... Πρόεδρος: Αν είχε μια βαριά αρρυθμία; Μάρτυρας: Μια βαριά αρρυθμία για να οδηγήσει σε θάνατο, θα πρέπει να έχει παθολογικό υπόστρωμα, που εδώ δεν υπήρχε.
Εισαγγελέας: Υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα από τυχόν ηπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα να εκδηλώθηκαν ενώ το παιδί κοιμόταν και για αυτό να μην έγιναν αντιληπτά; Σας ρωτάω γιατί αυτά έχουν ειπωθεί εδώ... Μάρτυρας: Η ηπατική ανεπάρκεια είναι μια θορυβώδης κατάσταση, το αποκλείω... Εγώ πάντως ουδέποτε έχω εντοπίσει ως εύρημα κενοτοπιώδη εκφύλιση σε ηπατική ανεπάρκεια. Η κυρία Τσάκωνα είχε ένα εύρημα, τη κενοτοπιώδη εκφύλιση και την απέδωσε σε ηπατική ανεπάρκεια. Διαφώνησα και η διαφωνία μας είναι εύλογη νομίζω.
Η εξέταση του κ. Καρακούκη θα συνεχιστεί αύριο. Μάλιστα, λίγο πριν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η πρόεδρος ανέφερε ότι για αύριο έχει κληθεί να καταθέσει και ο κ. Καλόγρηας.
Η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Μπέιτ Λαχία είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους ανθρώπους της Γάζας.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής «μαύρο» απολογισμό, περισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση στο πολυώροφο κτίριο την Τρίτη, όπως γνωστοποιούν οι παλαιστινιακές Αρχές.
Ο Τζο Ίνγκλις, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, δήλωσε ότι γιατροί και συνάδελφοί του στη βόρεια Γάζα περιέγραψαν «συνθήκες αποκάλυψης» στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και μήνες.
«Κάθε φορά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει χειρότερο, και κάθε μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Ίνγκλις στο CNN, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στη βόρεια Γάζα χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το «μπλόκο» στην UNRWA φέρνει ακόμα πιο κοντά στο «χείλος του γκρεμού» τη Γάζα
Την ίδια ώρα, η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο άσχημη, δήλωσε ο Ίνγκλις.
«Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση επί τόπου που να μπορεί να προσεγγίσει παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, να στελεχώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, να στελεχώσει τα σχολεία», είπε και πρόσθεσε: «Η ζωή στη Γάζα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά θα γίνει σχεδόν αδύνατη αν εμποδιστεί το έργο της UNRWA».
Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.
Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres - MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.
Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το σύστημα υγείας της Γάζας στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Ένας αγγειοχειρουργός που επέστρεψε πρόσφατα από εθελοντική εργασία σε νοσοκομεία της Γάζας περιέγραψε την εικόνα ενός συστήματος υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακα επιδεινώνεται.
«Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.
«Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».
«Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».
Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.
«Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Νέα έρευνα δείχνει ότι το 45% των γυναικών θα είναι μόνες και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030, καθώς πολλές είναι οι συνθήκες που φαίνεται να έχουν αλλάξει.
Πολλά είναι τα πράγματα που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλες θα είναι και οι μεταβολές στα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων παρατηρείται μία «στροφή» στις επιλογές που κάνει η κάθε γυναίκα και φέρνει νέα δεδομένα.
Μελέτη δείχνει ότι περίπου το 45% των γυναικών θα είναι άτεκνες μέχρι το 2030, ενώ δίνονται λεπτομέρειες για τα πρότυπα που μεταβάλλονται.
Η γυναίκα «αλλάζει» την οικονομία
Το 2019, η Morgan Stanley, η πολυεθνική επενδυτική εταιρεία, δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε πώς επηρεάζαν την αμερικανική οικονομία οι γυναίκες.
Ο αριθμός των «γυναικών ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά, και οι περισσότερες από αυτές είναι ανύπαντρες και απόλυτα επικεντρωμένες στην καριέρα τους. Αυτές οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθών», ανέφερε η έρευνα.
Η οικονομολόγος Ellen Zentner εξήγησε: «Στο παρελθόν, η εκπαίδευση ή οι επαγγελματικές επιλογές με χαμηλότερες αποδοχές οδηγούσαν σε μεγάλο βαθμό το μισθολογικό χάσμα. Σήμερα, η μητρότητα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα, καθώς οι γυναίκες που γίνονται μητέρες συχνά επιλέγουν ή αναγκάζονται να σταματήσουν να εργάζονται ή εργάζονται λιγότερες ώρες».
Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερες μητέρες τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να αφοσιωθούν στην εργασία αντί να κάνουν οικογένεια. Ο αριθμός των ανύπαντρων γυναικών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξάνεται κατά 1,2% κάθε χρόνο από το 2018 έως το 2030, σε σύγκριση με την αύξηση 0,8% του συνολικού πληθυσμού.
Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το 45% των γυναικών μεταξύ 25 και 44 ετών να είναι ανύπαντρες και άτεκνες μέχρι το 2030. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη αύξηση από το 41% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας που ήταν ανύπαντρες και άτεκνες το 2018.
Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα
«Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα τρόπου ζωής επιτρέπουν σε περισσότερες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών», λέει η Zentner.
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οι single γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο οικογενειακό νοικοκυριό, ιδίως όταν πρόκειται για ταξίδια, νυχτερινή διασκέδαση, φαγητό, περιποίηση και ομορφιά, αγορές λιανικής κ.λπ.
Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης απέκλεισε την πιθανότητα να εξέπνευσε από ηπατική ανεπάρκεια η Μαλένα Δασκαλάκη
Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καρακούκη συνεχίστηκε σήμερα (24/10) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
Ο κ. Καρακούκης, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα και θα συνεχίσει στις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε πως η Μαλένα Δασκαλάκη δεν μπορεί να έφυγε από τη ζωή από ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε διαγνώσει αρχικά η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα.
Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Νίκο Καλόγρηα έχει αποδώσει το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας Δασκαλάκη σε ασφυξία, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με τα βήματα της έρευνάς του αναφορικά με το θάνατο των κοριτσιών.
- Πρόεδρος: Στο διάστημα της έρευνας σας με ποιους είχατε επικοινωνία;
- Μάρτυρας: Με την κ. Τσάκωνα, Ο κ. Αγαπητός είχε συνταξιοδοτηθεί και είχε δώσει διάφορες συνεντεύξεις και έλεγε για ασφυξία. Τα είχε αποτυπώσει εγγράφως. Είχε δώσει την ιστολογική του έκθεση στην κ. Τσάκωνα. Εμείς ήμασταν σίγουροι για τα ευρήματα που ανέγραψε. Εδώ δεν είχε πρόβλημα διαγνωστικό, η έκθεσή του δεν μας προβλημάτισε. Η ηπατική ανεπάρκεια όμως της κ. Τσακωνα μας προβλημάτισε.
- Πρόεδρος: Τι σας προβλημάτισε στην ηπατική ανεπάρκεια που έγραψε η κ. Τσάκωνα;
- Μάρτυρας: Για την ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχει μεσολαβήσει ηπατικό κώμα, αιμορραγίες. Έβαλε ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να φαίνονται αλλοιώσεις που είναι προαπαιτούμενο στην ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια είναι η γενικευμένη πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ήπατος.
- Πρόεδρος: Η κ. Τσάκωνα γραφεί για ωχρό και εύθρυπτο ήπαρ.
- Μάρτυρας: Καμία σχέση. Μια διαταραχή στην αρχιτεκτονική του ήπατος είναι για παράδειγμα η κύρωση του ήπατος. Ο άνθρωπος μετά παθαίνει ηπατικό κώμα και πεθαίνει. Ωχρό και έυθρυπτο ήπαρ έχουμε σε μια ηπατίτιδα.
«Δεν έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα»
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου για την έκθεση της κ. Τσάκωνα ανέφερε: «Δεν έχω συναντήσει ξανά ηπατική ανεπάρκεια σε μια μέρα, το παιδί ήταν καλά. Της μιλήσαμε και εγώ και ο κ. Καλόγρηας και εκείνη επέμεινε ότι το παιδί είχε ηπατική ανεπάρκεια».
Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεση του στη δίκη, ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια για το αν αποδίδει το θάνατο της Μαλένας σε εγκληματική ενέργεια είπε: «Δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά δεν μπορώ και να το βεβαιώσω, αλλά αν μας ρωτήσει κάποιος "πάνε αυτά τα ευρήματα με ασφυξία;" θα πω “πάνε”».
Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Όσα ορίζει η ΚΥΑ
Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.
Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.
Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:
800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.
Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:
1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
1 ψυχολόγο,
1 κοινωνικό λειτουργό,
1 εργοθεραπευτή,
1 λογοθεραπευτή και
1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.
Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\
«Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».
Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου, όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική - Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες
Μια σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε χάρη στην επίσκεψη μιας κοινωνικής λειτουργού σε ένα σπίτι στην Πάτρα, όπου δύο ανήλικα παιδιά ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Όπως αναφέρθηκε αρχικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολιτεία» και έπειτα στο ειδησεογραφικό μέσο thebest.gr, η κοινωνική λειτουργός, μαζί με μία παιδοψυχολόγο, ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία συμμαθήτριας ενός εκ των δυο ανηλίκων παιδιών.
Σε έγγραφο που συνέταξαν αναφέρουν τα εξής:
Η μητέρα των παιδιών απεβίωσε
«Σας ενημερώνουμε πως ο μαθητής της Γ’ Τάξης… (λέει το όνομά του), κάτοικος Πατρών, έχει απασχολήσει ξανά τον Εισαγγελέα για τις συνθήκες διαβίωσης.
Χθες ενημερωθήκαμε τυχαία από συμμαθήτριά του πώς η μητέρα του απεβίωσε την περασμένη Κυριακή (καρκινοπαθής) το σχολείο δεν είχε ενημερωθεί από τον πατέρα για το συμβάν, έγιναν προσπάθειες από το σχολείο να επικοινωνήσει με τον πατέρα και έναν ενήλικο αδελφό, αλλά δεν καρποφόρησαν.
Στο σπίτι της οικογένειας διέμεναν η μητέρα με δύο ανήλικα τέκνα και ο πατέρας με τον μεγάλο γιο εργάζονταν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα ενημερώσαμε την κοινωνική λειτουργό του Δήμου που εμπλεκόταν στην πρώτη εισαγγελική παραγγελία ότι η μητέρα απεβίωσε και ότι δεν γνωρίζουμε αν το παιδί σιτίζεται. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον μαθητή, αλλά η ψυχοσωματική του κατάσταση δεν το επέτρεπε. Κανονίστηκε αυτοψία την επόμενη μέρα».
Αφόρητη δυσοσμία
«Σήμερα (11 Οκτωβρίου 2024) έγινε παρέμβαση από το Γυμνάσιο με ειδικούς, πήγαμε στο σπίτι για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει και να ενημερωθούμε.
Μας άνοιξαν, ο πατέρας ήταν επιθετικός, κλείστηκε μέσα στο σπίτι και μιλήσαμε με τον μεγάλο αδελφό. Εκείνος μας ενημέρωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επιμέλεια των ανήλικων αδελφών του, ενώ ταυτόχρονα στρατεύεται. Ζητήσαμε να μπούμε στο σπίτι, να δούμε τις συνθήκες γιατί μέσα υπάρχουν σκυλιά και η αποφορά απέξω ήταν αφόρητη.
Δεν μας επετράπη και ζητήθηκε ενίσχυση από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Ήρθε η Αστυνομία, ο πατέρας συνεργάστηκε και μπήκαμε στο σπίτι. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν χείριστες. Η μυρωδιά αφόρητη, τα κρεβάτια υπερβολικά βρώμικα, ακαθαρσίες σκύλων παντού, ένα μικρό σκουριασμένο και βρώμικο ψυγείο με ελάχιστα τρόφιμα, σπασμένα ντουλάπια και πόρτες, άθλιες συνθήκες σε μπάνιο και κουζίνα.
Μετά από όλα αυτά συνιστάται άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι και επείγον υγειονομικός έλεγχος».
Εντολή εισαγγελέα
Ο Εισαγγελέας ενημερώθηκε άμεσα με το παραπάνω έγγραφο και διέταξε επίσης άμεσα την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο ανήλικα παιδιά, μεταφέρθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο νοσοκομείο Ρίου όπου φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική.
Μάλιστα την Παρασκευή τα μετέφεραν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων για μία σειρά εξετάσεων, όπως και παιδοψυχιατρικής στήριξης. Ωστόσο το μέλλον αυτών των ανηλίκων κρίνεται αβέβαιο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνδρομή σε επίπεδο και υλικής βοήθειας από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πατρέων.
Βοήθεια ακόμη και στο να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους στο σπίτι τους, κοντά στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.
Ο Χρήστος Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τη Μαλένα και την Ίριδα στο πλαίσιο του πορίσματος των Καρακούκη – Καλόγρηα – Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο της Μαλένας από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
Με την κατάθεση του παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο κατηγορουμένων κοριτσιών της, Ίριδας και Μαλένας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευτυχιάδης είχε γνωματεύσει για τα δύο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας Δασκαλάκη στο πλαίσιο του νέου ιατροδικαστικού πορίσματος των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Ν. Καλόγρηα, οι οποίοι έχουν αποδώσει το θάνατο των δυο κοριτσιών σε ασφυξία.
Στο πόρισμα, άλλωστε, των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα στηρίζεται και η κατηγορία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία σε βάρος των δύο κοριτσιών της.
Τώρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ο κ. Ευτυχιάδης απέδωσε το θάνατο της μικρής Μαλένας σε υποξία, ήτοι σε έλλειψη οξυγόνου, όπως εξήγησε.
Όπως διευκρίνισε ο μάρτυρας το κυριότερο εύρημα της έρευνάς του για το θάνατο παιδιού είναι η υποξία -ανοξία.
Απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο από μεταβολικό νόσημα, δηλητηρίαση ή καρδιολογικά προβλήματα
Ακόμη, ο παθολογοανατόμος απέκλεισε τον ακαριαίο θάνατο του κοριτσιού από μεταβολικό νόσημα, όπως απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από κάποιο φάρμακο ή από καρδιολογικά προβλήματα.
Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και τι η ανοξία; Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα. Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε; Μάρτυρας: Ότι, έχουμε βρει εδώ (σ.σ. στην περίπτωση της Μαλένας). Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως και κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο.
Συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Ευτυχιάδης ανέφερε: «Σε περιπτώσεις ασφυξίας, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, πρώτα επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του».
Πρόεδρος: Ο κ. Αγαπητός και ο κ. Τσαντίρης (σ.σ. ιατροδικαστές) λένε ότι η ασφυξία δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την εικόνα σε λίγα λεπτά… Μάρτυρας: Διαφωνώ ότι δεν μπορεί η ασφυξία να την προκαλέσει. Προκαλεί ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος.
«Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί»
Παράλληλα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να θεωρηθεί αιτία αιφνίδιου θανάτου, γιατί είναι κλινικοεργαστηριακή διάγνωση και προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. «Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί εδώ, δεν υπάρχει “έπαθα ηπατική ανεπάρκεια και πέθανα ξαφνικά”. Πρέπει να εμφανιστούν συμπτώματα για να φτάσει κάποιος να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευτυχιάδς «αδειάζοντας» έτσι την ιατροδικαστική Χριστίνα Τσάκωνα η οποία είχε αποδώσει αρχικά το θάνατο του κοριτσιού σε ηπατική ανεπάρκεια.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα η αποστροφή του παθολογοανατόμου ότι η Μαλένα ήταν ένα υγιές κορίτσι που έτρωγε σουβλάκια λίγο πριν το θάνατό της στο νοσοκομείο Παίδων, προκάλεσε το ξέσπασμα της κατηγορούμενης μητέρας.
Πισπιρίγκου: Που μάθατε για σουβλάκια κ. Ευτυχιάδη; Ευτυχιάδης: Από τους ιατροδικαστές Πισπιρίγκου: Από ποιους ιατροδικαστές;
«Συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος
Η Γάζα είναι μια πραγματική «κόλαση επί της γης» για το ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν εκεί, καθώς σχεδόν 40 πεθαίνουν καθημερινά εδώ και έναν χρόνο, υποστηρίζει η Unicef.
Έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, «τα παιδιά εξακολουθούν να υφίστανται καθημερινά απερίγραπτα βάσανα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία, Τζέιμς Έλντερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Η Γάζα είναι η πραγματική ενσάρκωση της κόλασης επί της γης για το ένα εκατομμύριο παιδιά της. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, όσο εμείς παρακολουθούμε τις φρικτές επιπτώσεις των αεροπορικών πληγμάτων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων», σημείωσε.
«Εάν αυτό το επίπεδο φρίκης δεν ξυπνά την ανθρωπιά μας και δεν μας ωθεί να δράσουμε, τότε τι θα την ξυπνήσει;» διερωτήθηκε.
In the #Gaza_Strip children are living in extremely dire hygiene conditions.
Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που αποτέλεσε την αφορμή για τον πόλεμο, «συντηρητικές» εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 14.100 παιδιά που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι «περίπου 35 με 40 κορίτσια και αγόρια σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα μετά τις 7 Οκτωβρίου», πρόσθεσε ο Έλντερ, υπογραμμίζοντας ότι πολλά θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.
Όσο για τους επιζώντες, δεν έχουν πού να πάνε για να είναι ασφαλείς. «Πού θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν είναι ασφαλείς στα σχολεία και τα καταφύγια. Δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία. Και σίγουρα δεν είναι ασφαλείς στους καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός» είπε ο Έλντερ.
Ο εκπρόσωπος περιέγραψε πώς είναι η ζωή ενός παιδιού στη Γάζα φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κοριτσάκι 7 ετών, την Καμάρ, που χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον καταυλισμό της Τζαμπάλια. Το μοναδικό νοσοκομείο όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί, μια μαιευτική κλινική, ήταν υπό πολιορκία επί 20 ημέρες. Καθώς δεν μπορούσε να μετακινηθεί και το νοσοκομείο δεν διέθετε τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση στο πόδι της, οι γιατροί το ακρωτηρίασαν. Η Καμάρ, η μητέρα και η αδελφή της, που είχε επίσης τραυματιστεί, αναγκάστηκαν κατόπιν να φύγουν προς τα νότια, με τα πόδια.
«Σήμερα ζουν σε μια καταξεσκιμένη σκηνή, με στάσιμα νερά τριγύρω».
Τον περασμένο Οκτώβριο η Unicef ανέφερε ότι η Γάζα μετατράπηκε σε «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Δύο μήνες μετά, χαρακτήρισε τον θύλακα ως «την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου για τα παιδιά».
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER