Κόσμος

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με στόχο την εκεχειρία στη Γάζα - Σε ΟΗΕ, Ισραήλ και Χαμάς τα βλέμματα

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με στόχο την εκεχειρία στη Γάζα - Σε ΟΗΕ, Ισραήλ και Χαμάς τα βλέμματα

Ατελέσφορες παραμένουν οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα με βάση την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη Χαμάς να δηλώνει ότι δεν αποτελεί νέα πρόταση. Την ίδια στιγμή έντονο είναι το παρασκήνιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν δικαίωμα βέτο έχουν εκφράσει ανησυχίες για ένα αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που έρχεται προς ψήφιση και βασίζεται στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχει παρουσιαστεί καμιά νέα πρόταση στη Χαμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με έδρα τη Βηρυτό, που μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του AFP στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ημιτελές» το σχέδιο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την 31η Μαΐου σε αδρές γραμμές σχέδιο κατά στάδια, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, ενόψει πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων. Έκανε λόγο για ισραηλινό «οδικό χάρτη».

Όμως «δεν υπάρχει καμία πρόταση, το μόνο που υπάρχει είναι τα λόγια που είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του» την περασμένη Παρασκευή, επέμεινε ο Χαμντάν.

«Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έγγραφο με το οποίο (οι Ισραηλινοί) δεσμεύονται να τηρήσουν όσα είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του», εξήγησε.

Η Χαμάς, διευκρίνισε ο ίδιος, είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί τις αξιώσεις της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως την Πέμπτη (6/6) ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ευελπιστεί να δοθεί «απάντηση της Χαμάς το συντομότερο δυνατόν».

«Θεωρούμε πως πρόκειται για επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να εγκριθεί αυτή η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσουν να ανακουφίζονται τα δεινά (...) στη Γάζα», δήλωσε σε διαπιστευμένους συντάκτες στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και άλλοι 16 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, κάλεσαν ξανά τη Χαμάς να δεχτεί το κλείσιμο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Αμερικανικές πιέσεις για διαφάνεια στο Ισραήλ

Σε μία άλλη εξέλιξη οι ΗΠΑ διεμήνυσαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να είναι πλήρως «διαφανές» σχετικά με την αεροπορική επιδρομή που φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον 35 άτομα σε ένα κεντρικό σχολείο της Γάζας, γεμάτο με εκτοπισμένους ανθρώπους, το πρωί της Πέμπτης (6/6).

Τοπικοί δημοσιογράφοι δήλωσαν στο BBC ότι ένα πολεμικό αεροσκάφος είχε εκτοξεύσει δύο πυραύλους σε αίθουσες διδασκαλίας στον τελευταίο όροφο του σχολείου στον αστικό προσφυγικό καταυλισμό Νουσειράτ.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι πραγματοποίησε «ακριβές» πλήγμα σε «συγκρότημα της Χαμάς» στο σχολείο, αλλά το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να προσδιορίσει δημοσίως τους μαχητές της Χαμάς που είπε ότι σκότωσε - όπως και ο ισραηλινός στρατός έδωσε τα ονόματα εννέα εξ αυτών.

Οι Ισραηλινοί «μας είπαν ότι υπήρχαν 20 με 30 μαχητές τους οποίους στόχευαν και πρόκειται να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που πιστεύουν ότι σκότωσαν, αυτών των μαχητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Αυτό είναι που είπαν ότι θα παράσχουν. Περιμένουμε να το κάνουν αυτό, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα ρίξει φως στο περιστατικό αυτό».

Η μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά το αμερικανικό ψήφισμα για την εκεχειρία πέρα από τη Ρωσία και την Κίνα το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου, η Αλγερία, έδωσε επίσης σήμα ότι δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει το κείμενο, δήλωσαν διπλωμάτες. Ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και όχι βέτο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα ή τη Ρωσία για να περάσει.

Το σχέδιο απόφασης, σύμφωνα με το Reuters χαιρετίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, την περιγράφει ως «αποδεκτή» από το Ισραήλ, «καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης και προτρέπει και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».
Παραθέτει ορισμένες λεπτομέρειες της πρότασης - με «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος της πρώτης φάσης και «κατόπιν συμφωνίας των μερών, μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη δεύτερη φάση.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup