Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 14:08

CNNi: Έρευνα του ΟΗΕ διαπιστώνει διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στην πρώτη εις βάθος έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Γάζα, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Οι καταδικαστικές εκθέσεις που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη 12/06, οι οποίες καλύπτουν γεγονότα μέχρι το τέλος του 2023, παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα και των δύο πλευρών που αγνοούν συστηματικά το διεθνές δίκαιο σε μια καταστροφική σύγκρουση που μαίνεται πλέον για περισσότερους από οκτώ μήνες, διχάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη και εκτινάσσοντας τις εντάσεις στα ύψη στη Μέση Ανατολή.

Οι εκθέσεις της Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ξεκίνησαν ένα μπαράζ δολοφονιών και απαγωγών στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, παίρνοντας ως ομήρους 250 ανθρώπους.

Τα εγκλήματα πολέμου που ανέφερε η επιτροπή εκείνη την ημέρα περιελάμβαναν εκ προθέσεως επιθέσεις εναντίον αμάχων, δολοφονίες ή εκ προθέσεως δολοφονίες, βασανιστήρια, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση, προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας και σύλληψη ομήρων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Οι σφαγές εκείνη την ημέρα ώθησαν το Ισραήλ να κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς και να εξαπολύσει μια επίθεση στη Γάζα που έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα, ενώ περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Στους πρώτους 2,5 μήνες της σύγκρουσης, διαπίστωσε η επιτροπή, το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου καθώς και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – το τελευταίο ορίστηκε ως μια εκτεταμένη, συστημική επίθεση που στρέφεται σε άμαχο πληθυσμό. Τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ περιλαμβάνουν την πείνα, την αυθαίρετη κράτηση και τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό «δεκάδων χιλιάδων παιδιών».

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν σεξουαλική βία και βασανιστήρια και επιτέθηκαν σκόπιμα σε πολίτες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερες από 200 σελίδες.

Η επιτροπή είπε ότι τα ευρήματά της βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, χιλιάδες αντικείμενα ανοιχτού κώδικα που επαληθεύτηκαν μέσω ιατροδικαστικής ανάλυσης, εκατοντάδες υποβολές, δορυφορικές εικόνες, ιατροδικαστικές εκθέσεις και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών βασικών ερευνών του CNNi.

Το CNNi απευθύνθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη Χαμάς για σχόλια. Το Ισραήλ ανακοίνωσε προηγουμένως την άρνησή του να συνεργαστεί με την έρευνα.

Οι νέες εκθέσεις προστίθενται στους ισχυρισμούς άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ζητά εντάλματα σύλληψης για αρκετούς κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκείνη την εποχή, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αποδοκίμασαν τις κατηγορίες – με τη Χαμάς να το περιγράφει ως προσπάθεια «εξίσωσης των θυμάτων με τους επιτιθέμενους» και τον Νετανιάχου να το αποκαλεί «πολιτική αγανάκτηση».

Και τον Φεβρουάριο, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε τις κατηγορίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των παλαιστίνιων κοριτσιών και γυναικών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη – αποκαλώντας τους ισχυρισμούς «απεχθείς και αβάσιμους».

Επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Η έκθεση εξέτασε τις ενέργειες της Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, τις οποίες περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου σε κλίμακα στη σύγχρονη ιστορία (του Ισραήλ) … επικαλούμενο οδυνηρό τραύμα από διώξεις του παρελθόντος όχι μόνο για τους Ισραηλινούς Εβραίους αλλά και για τους Εβραίους παντού».

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν ομήρους «χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία ή το φύλο», ενώ ορισμένοι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν και διαπομπεύτηκαν, ανέφερε η έκθεση. Συγκεκριμένα, στόχευσαν γυναίκες, τα σώματα των οποίων «χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπαια νίκης από άνδρες δράστες… (και) εκτέθηκαν δημόσια, είτε στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας είτε διαδικτυακά», διαπιστώθηκε.

Η επιτροπή είπε ότι είχε «τεκμηριωμένα στοιχεία για σεξουαλική βία» που πραγματοποιήθηκε από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες σε διάφορες τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή είχε επίσης μελετήσει μαρτυρίες βιασμού που συλλέχθηκαν από δημοσιογράφους και την ισραηλινή αστυνομία, αλλά είπε ότι δεν ήταν σε θέση να τις επαληθεύσει ανεξάρτητα λόγω έλλειψης πρόσβασης στα θύματα ή τους χώρους εγκλημάτων και επειδή το Ισραήλ εμπόδισε τις έρευνές του.

Οι συντάκτες της έκθεσης ξεχώρισαν τον απολογισμό των παιδιών από το Ισραήλ – πολλά από τα οποία έγιναν μάρτυρες των δολοφονιών των γονιών και των αδελφών τους και έγιναν στόχος απαγωγής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προκαλούν τη «μέγιστη ζημιά»

Στην επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Χαμάς, έγραψε η επιτροπή, οι δυνάμεις του στόχευαν να προκαλέσουν «μέγιστη ζημιά» χωρίς να λάβουν αρκετές προφυλάξεις – κάτι που οδήγησε σε συντριπτικό αριθμό νεκρών στη Γάζα, ανεπανόρθωτους τραυματισμούς και καταστροφή πολιτικών υποδομών.

«Η σκόπιμη χρήση βαρέως οπλισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά σκόπιμη και άμεση επίθεση στον άμαχο πληθυσμό, πλήττοντας ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά», ανέφερε η Επιτροπή.

Αναφέρθηκε επίσης σε ρεπορτάζ του CNNi που διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ στη Γάζα ήταν μη καθοδηγούμενα, που σημαίνει ότι ήταν λιγότερο ακριβή και αποτελούσαν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Νιρ Ντινάρ, όταν ρωτήθηκε για σχόλιο εκείνη την εποχή, είπε στο CNNi: «Δεν ασχολούμαστε με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν».

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε δύο άλλες έρευνες του CNNi που έδειξαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωναν σκόπιμα αμάχους που δεν αποτελούσαν απειλή, συχνά κατά μήκος των οδών εκκένωσης και σε καθορισμένες ασφαλείς περιοχές.

Η πολιορκία της Γάζας αντιπροσωπεύει μια «συλλογική τιμωρία κατά του άμαχου πληθυσμού», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ - η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρακρατεί κρίσιμα αγαθά όπως νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια για «στρατηγικά και πολιτικά οφέλη».

Σεξουαλική βία και εμπρηστική ρητορική

Η έκθεση περιγράφει καταγγελίες για σεξουαλική βία τόσο στη Γάζα όσο και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη των ισραηλινών δυνάμεων, με σκοπό να διώξουν «την υποταγή ενός κατεχόμενου λαού».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα θύματα ανακρίθηκαν ή κακοποιήθηκαν ενώ ήταν γυμνά ή μερικώς ντυμένα, με δεμένα μάτια και αναγκάστηκαν να γονατίσουν ή να κρατήσουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Πολλοί αναγκάστηκαν να γδυθούν δημόσια και να περπατήσουν ενώ δέχονταν σεξουαλική παρενόχληση, με τα μέλη της οικογένειάς τους να αναγκάζονται να παρακολουθούν. Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, οι άνδρες και τα αγόρια στοχοποιήθηκαν ιδιαίτερα.

Η έκθεση τόνισε επίσης την εμπρηστική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του πρωθυπουργού, η οποία σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ ισοδυναμούσε με υποκίνηση και «μπορεί να συνιστά άλλα σοβαρά διεθνή εγκλήματα».

Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει «βία και δολοφονίες Παλαιστινίων, διαγραφή της Λωρίδας της Γάζας, εκδίκηση, συλλογική τιμωρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αθώοι πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιάζοντας νέους ισραηλινούς εποικισμούς στα ερείπια της Λωρίδας της Γάζας και ζητώντας την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε τρίτα κράτη», αναφέρεται στην έκθεση, χωρίς να αποδίδεται σε συγκεκριμένους αξιωματούχους.

Μερικές από τις πιο ακραίες δηλώσεις στο βαθιά διχασμένο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ προέρχονται από ακροδεξιά μέλη όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Συχνά καταδικάζονται από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος παραιτήθηκε την Κυριακή, και ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Ένταση ΟΗΕ-Ισραήλ

Η επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021 μετά από μια σύγκρουση 11 ημερών που σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα, είπε ότι το Ισραήλ εμπόδισε την πρόσβασή του τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απαγόρευσαν σε επαγγελματίες γιατρούς και άλλο προσωπικό να μιλήσουν στους ερευνητές και δεν απάντησαν σε κανένα αίτημα του ΟΗΕ για πληροφορίες.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης πληροφορίες από την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη, ανέφερε. Η Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε «εκτεταμένα σχόλια» και δήλωσε ότι θα καλωσόριζε μια επίσκεψη του ΟΗΕ, ανέφερε η επιτροπή.

Η Χαμάς, αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής, κυβερνά τη Γάζα και δεν ήταν σαφές από την έκθεση εάν οι συντάκτες είχαν έρθει επίσης σε επαφή με την μαχητική ομάδα.

Τον Δεκέμβριο, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν κατηγόρησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι είναι «ηθικά διαστρεβλωμένο» και αντισημιτικό. Ο Ερντάν χαρακτήρισε την έρευνά του «100% προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ» και είπε ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί.

Οι μακροχρόνιες τεταμένες σχέσεις του ΟΗΕ και του Ισραήλ έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό τους τελευταίους μήνες, με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ να επικρίνουν έντονα την πολεμική συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –στο οποίο δεν είναι μέρος το Ισραήλ– προσπάθησε επί μήνες μετά τις 7 Οκτωβρίου να εγκρίνει ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ο κύριος προμηθευτής όπλων του, χρησιμοποίησαν με συνέπεια το δικαίωμα αρνησικυρίας τους για να εμποδίσουν μια τέτοια κίνηση - μέχρι που τελικά απείχε τον Μάρτιο, επιτρέποντας την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο καταδικάστηκε αμέσως από το Ισραήλ.

Και τον περασμένο μήνα, μια μη δεσμευτική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε συντριπτική διεθνή υποστήριξη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος – αφήνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του Ισραήλ απομονωμένους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να δημιουργηθεί μόνο μέσω μιας διευθέτησης κατόπιν διαπραγματεύσεων.

Ένα άλλο σημείο τριβής είναι η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη σίτιση και τη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέκριναν εδώ και καιρό την UNRWA, κατηγορώντας την για εκτροπή βοήθειας προς τη Χαμάς καθώς και για την ύπαρξη μελών της Χαμάς στις τάξεις της. Περισσότερες από δώδεκα χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αφού το Ισραήλ κατηγόρησε τουλάχιστον 12 στελέχη της UNRWA ότι συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι από τότε ξεκίνησαν εκ νέου τη χρηματοδότηση.

Τον Μάρτιο, η υπηρεσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κρατούσε και βασάνιζε ορισμένους από τους υπαλλήλους της, εξαναγκάζοντάς τους να κάνουν ψευδείς ομολογίες για τους δεσμούς της υπηρεσίας με τη Χαμάς.

Τους τελευταίους μήνες, η UNRWA αντιμετώπισε απειλές, παρενόχληση και βία από Ισραηλινούς – με τα κεντρικά γραφεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να πυρπολούνται ενώ το προσωπικό ήταν μέσα.

Το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ή της UNRWA.

Στην έκθεσή τους την Τετάρτη, οι συντάκτες της επιτροπής προέτρεψαν το Ισραήλ να ζητήσει αμέσως κατάπαυση του πυρός, τη Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους, το Ισραήλ να σταματήσει τις πρακτικές σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον Παλαιστινίων και να επιτρέψει την πρόσβαση για περαιτέρω έρευνες.

«Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα να λογοδοτήσουν», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Νάβι Πιλάι.

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι βίας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας και της ανταπόδοσης και από τις δύο πλευρές, είναι να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου».

UN inquiry finds Israel and Palestinian militant groups have both committed war crimes since October 7, By Sugam Pokharel and Jessie Yeung, CNN

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024 12:56

Σχετικά Άρθρα

  • Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
    Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν (27/10) όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου σε μεγάλη διασταύρωση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η αστυνομία δήλωσε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις.

    Δείτε το βίντεο
    Πηγή: cnn.gr
  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
  • Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας
    Δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ: Διπλάσια από το αναμενόμενο η υπερθέρμανση του πλανήτη - Καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι διπλάσια από ό,τι είχε προβλεφθεί: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

    Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά για μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

    Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών που απαιτούνται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5°C, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) δήλωσε ότι ο στόχος δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται επί του παρόντος σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,6°C έως 3,1°C, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίον θα υλοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση για το κλίμα.

    Η προειδοποίηση έρχεται πριν από τις φετινές συνομιλίες Cop29 του ΟΗΕ στο Μπακού, στο πλούσιο σε ορυκτά καύσιμα Αζερμπαϊτζάν.

    Εκεί, τα έθνη θα αντιμετωπίσουν εκκλήσεις να συμφωνήσουν σε πιο τολμηρή δράση για την αύξηση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την κάλυψη του χάσματος των εκπομπών.

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο πλανήτης, λέει ο Γκουτέρες για την υπερθέρμανση

    Απαντώντας στην έκθεση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο κόσμος «ακροβατεί σε ένα πλανητικό τεντωμένο σχοινί».

    «Είτε οι ηγέτες θα γεφυρώσουν το χάσμα των εκπομπών, είτε θα βυθιστούμε με τα μούτρα στην κλιματική καταστροφή - με τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους να υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε.

    Στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα το 2015, οι χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2°C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

    Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο που αφορά την κλιματική αλλαγή.

    Ωστόσο, ο 1,5°C έχει γίνει αντιληπτός ως ένα όριο πέρα από το οποίο θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας, των πλημμυρών, της κατάρρευσης των φυσικών συστημάτων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Τα κράτη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης σε επίπεδο χώρας, για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, μέσω της μείωσης των εκπομπών από δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και της δημιουργίας ή αποκατάστασης οικοτόπων όπως τα δάση για τη δέσμευση άνθρακα, έως το 2030.

    Όμως, καθώς οι χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν την επόμενη σειρά σχεδίων δράσης έως το 2035 τους επόμενους μήνες, το UNEP προειδοποιεί ότι ο στόχος της αποτροπής της επικίνδυνης υπερθέρμανσης απομακρύνεται από την επίτευξη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι το 2023 ήταν αυξημένα κατά 1,3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022 - μια ταχύτερη αύξηση από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας - με την ομάδα των κορυφαίων οικονομιών της G20 να αντιπροσωπεύει περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των εκπομπών.

    «Οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα»

    Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 3,1°C με τις τρέχουσες πολιτικές, και ακόμη και αν οι χώρες υλοποιήσουν τα κλιματικά τους σχέδια έως το 2030, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6°C-2,8°C, αναφέρει η έκθεση.

    Αλλά οι χώρες βρίσκονται εκτός πορείας, ακόμη και για τα σχέδια αυτά.

    Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ήδη οι άνθρωποι υποφέρουν από τεράστιους τυφώνες, βιβλικές πλημμύρες και ζέστη ρεκόρ που μετατρέπει τα δάση σε προσάναμμα και τις πόλεις σε σάουνες.

    Προειδοποίησε ότι «οι σημερινές πολιτικές μας οδηγούν σε μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,1°C μέχρι το τέλος του αιώνα».

    Είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απεξαρτώντας τον κόσμο από τα ορυκτά καύσιμα, επιταχύνοντας την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σταματώντας και αντιστρέφοντας την αποψίλωση των δασών, και να συμφωνήσουν έναν νέο χρηματοδοτικό στόχο στο Cop29 για να ξεκλειδώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP, δήλωσε: «Η ώρα της κλιματικής κρίσης είναι εδώ.

    «Χρειαζόμαστε παγκόσμια κινητοποίηση σε κλίμακα και ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί - ξεκινώντας από τώρα, πριν από τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων για το κλίμα - αλλιώς ο στόχος του 1,5°C θα είναι σύντομα νεκρός και ο στόχος των 2°C θα πάρει τη θέση του στην εντατική».

    Κάλεσε τα έθνη που συναντώνται για το Cop29 να αυξήσουν τη δράση τους τώρα, να προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρότερα εθνικά σχέδια και στη συνέχεια «να τα δώσουν όλα για να μπουν σε τροχιά 1,5°C».

    Και είπε: «Ακόμη και αν ο κόσμος ξεπεράσει τον 1,5°C - και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται καθημερινά - πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για έναν καθαρό μηδενικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο