Ολοένα και πιο ανήσυχοι από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την οποία βλέπουν να ενσκήπτει, το 80% των κατοίκων του πλανήτη επιθυμεί πιο ισχυρές κλιματικές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις τους, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Στην έρευνα, που διεξήγαγαν στη διάρκεια οκτώ μηνών το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων GeoPoll, τέθηκαν 15 ερωτήσεις σε περισσότερους από 75.000 ανθρώπους σε 87 γλώσσες και 77 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αποκάλυψε ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (80%) επιθυμεί οι ηγέτες τους να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το αίτημα είναι κυρίως ξεκάθαρο στις πιο φτωχές χώρες (89%), όμως το ποσοστό στις χώρες της G20 είναι επίσης υψηλό (76%) όπως και στους μεγαλύτερους ρυπαντές –την Κίνα (73%) και τις ΗΠΑ (66%).
Ο φόβος εντείνει τη στήριξη των πολιτών στην ανάληψη δράσης
Την ώρα που οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού πρόκειται να υποβάλουν ως τις αρχές του 2025 νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, «τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι ο πληθυσμός όλου του κόσμου τάσσεται υπέρ μιας φιλόδοξης κλιματικής δράσης», σχολίασε η Κάσι Φλιν, αρμόδια για το κλίμα στο UNDP.
Στις 62 από τις 77 χώρες η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί επίσης «γρήγορη» αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα (80%) ή τις ΗΠΑ (54%), όχι όμως στη Ρωσία (16%).
Ο φόβος φαίνεται να εντείνει τη στήριξη των πολιτών στην ανάληψη δράσης. «Η κλιματική αλλαγή είναι στην πόρτα μας και οι άνθρωποι το γνωρίζουν», υπογράμμισε η Φλιν. Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκέφτεται τακτικά την κλιματική αλλαγή, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή και καθημερινά. Το ποσοστό είναι πιο υψηλό μεταξύ των γυναικών (57%) σε σχέση με τους άνδρες (55%).
Περισσότεροι από τους μισούς (53%) απάντησαν ότι «ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με πέρυσι», ενώ ο 15% είπε ότι είναι λιγότερο ανήσυχο.
Πιο ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι (ποσοστό 80%), του Αφγανιστάν (78%), του Μεξικού και της Τουρκίας (77%). Τελευταία οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας (25%), της Ρωσίας (34%), της Τσεχίας (36%) και της Κίνας (39%).
Σε αυτό το πλαίσιο το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη επηρεάσει «τις μεγάλες τους αποφάσεις», όπως ο τόπος κατοικίας.
Η ανησυχία αυτή όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πράξεις. Ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ αναφέρθηκε στην αντίφαση από τη μία πλευρά της ανησυχίας των πολιτών και από την άλλη των εκλογικών τους επιλογών.