Κόσμος

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα

Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα

Συνολικά δέκα χώρες έχουν αναφέρει νεκρούς στο προσκήνυμα στη Μέκκα

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη Μέκκα λόγω της ακραίας ζέστης. Οι περισσότεροι είχαν πάει για να προσκηνύσουν.

Στους νέους θανάτους που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονταν 58 από την Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν Άραβα διπλωμάτη. Μάλιστα αποκάλυψε ότι από τους 658 συνολικά νεκρούς από τη χώρα αυτή, οι 630 ήταν μη καταγεγραμμένοι.

Έως τώρα, συνολικά δέκα χώρες έχουν αναφέρει 1.081 θανάτους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, το οποίο όλοι οι μουσουλμάνοι πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά.

Ο υδράργυρος έφθανε τους 51,8 βαθμούς Κελσίου στη Μέκκα, που χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Η 70χρονη Μαμπρούκα μπιντ Σουσάνα, από την Τυνησία, αγνοείται από το Σάββατο, όταν είχε κορυφωθεί το προσκύνημα στο όρος Αραφάτ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, Μοχάμαντ. Καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένη και δεν είχε επίσημη άδεια για το χατζ, δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους που δίνουν στους προσκυνητές τη δυνατότητα να δροσιστούν ύστερα από ώρες προσευχής στο ύπαιθρο. «Είχε ζεσταθεί τόσο πολύ και δεν είχε κανένα μέρος για να κοιμηθεί. Την αναζήτησα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία. Και έως τώρα δεν έχω κανένα νέο της», είπε.

Το Facebook και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από φωτογραφίες αγνοουμένων και εκκλήσεις για πληροφορίες.

Η Αιγύπτια Γάντα Μαχμούντ Νταουούντ αγνοείται από το Σάββατο. «Ελαβα ένα τηλεφώνημα από την κόρη της στην Αίγυπτο που μου ζήτησε να δημοσιεύσω ένα μήνυμα στο Facebook το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει να τη βρούμε», είπε ένας οικογενειακός φίλος που κατοικεί στη Σαουδική Αραβία και ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Δεν τη βρήκαμε στον κατάλογο των θανόντων, κάτι που μας δίνει ελπίδες ότι είναι ακόμα ζωντανή», πρόσθεσε.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμβουλεύσει τους πιστούς να χρησιμοποιούν ομπρέλες, να πίνουν πολύ νερό και να αποφεύγουν να εκτίθενται στον ήλιο τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Η συμβουλή έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλές τελετές ήταν προγραμματισμένες τις ώρες της μεγάλης ζέστης.

Περίπου 1,8 εκατ. πιστοί έλαβαν μέρος στο μεγάλο προσκύνημα φέτος, στη μεγάλη πλειονότητά τους (1,6 εκατ.) αλλοδαποί, σύμφωνα με τις αρχές του βασιλείου.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και κάθε μουσουλμάνος, που έχει τα οικονομικά μέσα, πρέπει να το κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Οι ημερομηνίες του χατζ καθορίζονται σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο, το οποίο βασίζεται στους σεληνιακούς κύκλους, και τα τελετουργικά γίνονται τα τελευταία χρόνια κάτω από θερμοκρασίες καύσωνα.

Το προσκύνημα αυτό υφίσταται όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε σαουδαραβική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες στις τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνται τα τελετουργικά αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να κάνουν το χατζ με παράτυπα μέσα, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν για να λάβουν επίσημες άδειες, οι οποίες συχνά είναι ακριβές.

Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STRINGER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup