Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δίστασε να διατυπώσει για ακόμη μία φορά τις θέσεις του σχετικά με το θέμα των Κατεχομένων. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα για την ενσωμάτωση της Βόρειας Κύπρου ως πλήρους μέλους των Τουρκογενών κρατών, τονίζοντας την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν και άλλων τουρκικών χωρών. Οι δηλώσεις του Ερντογάν, αν και αναμενόμενες, υπογραμμίζουν την συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Η Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ήδη πλήρες μέλος των Τουρκογενών κρατών στα μάτια μας. Από αυτή την άποψη, η προσέγγισή τους, ιδιαίτερα του Αζερμπαϊτζάν, είναι ίδια με τη δική μας. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής στη Σούσα, όπως γνωρίζετε, η Βόρεια Κύπρος ήταν εκεί, συμμετείχε σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τζεβντέτ (σ.σ. Γιλμάζ) και ο κ. Χακάν από την ομάδα μας ήταν επίσης παρόντες σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Τώρα, στην διαδικασία που ακολουθεί, προσπαθούμε για το πώς να φέρουμε τη Βόρεια Κύπρο στο σημείο της πλήρους ένταξης. Το καλλιεργούμε αυτό, ιδιαίτερα με τα τουρκογενή κράτη, με τα οποία το επίπεδο σχέσεων μας είναι πολύ υψηλό. Επίσης, αναπτύσσουμε τις σχέσεις του προέδρου της Βόρειας Κύπρου κ. Ερσίν με τους επικεφαλής αυτών των κρατών όσο το δυνατόν περισσότερο».
Η Τουρκία από τις χώρες ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει δυνατά μηνύματα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου. Δήλωσε πως η Τουρκία είναι ένας από τους πέντε κορυφαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεισφορά της χώρας του στις αποστολές και επιχειρήσεις της συμμαχίας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δεινή κατάσταση στη Γάζα, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει τις σφαγές κατά του παλαιστινιακού λαού και πως μόνο μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Παλαιστίνη θα φέρει ανακούφιση στη διεθνή συνείδηση. Στη σύνοδο, όπως ανακοίνωσε, θα θέσει αυτά τα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου να κινητοποιήσει τους συμμαχικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
«Η Τουρκία είναι ένας από τους 5 κορυφαίους συμμάχους που συμβάλλουν τα μέγιστα στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Είμαστε μεταξύ των χωρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ με τις δυνατότητες και τις ικανότητες που έχουμε αναπτύξει στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Η σημασία που αποδίδουμε στη συμμαχία σε αυτή την περίοδο των απειλών είναι σαφής. Θα θέσουμε στην ημερήσια διάταξη τις συνεχιζόμενες σφαγές κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, όπου οι κοινές μας αξίες δοκιμάζονται ως προς την ειλικρίνειά τους. Μπροστά σε αυτή τη σοβαρή κατάσταση, θα τονίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει το Ισραήλ και ότι η παγκόσμια συνείδηση δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει με ανακούφιση έως ότου εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Παλαιστίνη. Ενώ θα θέσω όλα αυτά τα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη σε ανώτατο επίπεδο, θα συζητήσω επίσης κατά τις διμερείς συναντήσεις με συμμαχικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλα αυτά τα θέματα».
Ενίσχυση ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η σύνοδος, που συμπίπτει με την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, θα εστιάσει στις αποφάσεις του Βίλνιους και στη συνεργασία με εταίρους από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής δομής του ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των συμμάχων.
«Η σύνοδος μας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται κατά την 75η επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Θα δώσουμε συνέχεια στις αποφάσεις που πήραμε πέρυσι στο Βίλνιους. Με την ευκαιρία αυτή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΕ στη σύνοδο, θα συναντηθούμε σε επίπεδο ηγετών με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι προσδοκίες μας από τη σύνοδο κορυφής είναι να επιτύχουμε αποτελέσματα που θα τηρούν τις ευαισθησίες της εθνικής ασφάλειας των συμμάχων και θα ενισχύουν τη συμμαχική αλληλεγγύη και το πνεύμα ενότητας. Η εφαρμογή των αποφάσεων που λάβαμε στο Βίλνιους σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άρση των εμποδίων στο εμπόριο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων είναι σημαντική από αυτή την άποψη. Στις συναντήσεις μας, θα επιστήσουμε την προσοχή στην αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στον κόσμο, ιδίως στη γειτονιά μας. Θα υπογραμμίσουμε επίσης την ανάγκη να αυξηθούν οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ για μια αποφασιστική και ολιστική καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η δέσμευση και η υποστήριξη της Τουρκίας προς την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι γνωστή. Σχεδιάζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την υποστήριξη της Ουκρανίας, διατηρούμε επίσης τη θέση αρχών μας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου. Έχουμε δηλώσει από την πρώτη κιόλας ημέρα ότι μια δίκαιη ειρήνη δεν θα έχει ηττημένους. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε βάλει τα χέρια μας κάτω από την πέτρα από την αρχή, πρώτα για να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια για να ανοίξουμε τον δρόμο για μια διαρκή ειρήνη, ειδικά στη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μέρα που τα όπλα μιλούν, το αίμα χύνεται και οι ζωές χάνονται, δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό μέρος".
Έμφαση στην ασφάλεια της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση στη σημασία των διαβουλεύσεων στην Ουάσιγκτον για τον καθορισμό του νέου οράματος του ΝΑΤΟ για τη Νοτιοανατολική πτέρυγα. Ο Ερντογάν, αναδεικνύοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών στον κυβερνοχώρο, της παραπληροφόρησης και των προκλήσεων των αναδυόμενων τεχνολογιών, τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής της Ουάσιγκτον θα επαναβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρωατλαντική ασφάλεια.
«Ο κόσμος του κυβερνοχώρου, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και οι προκλήσεις που θέτουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα είναι επίσης στην ατζέντα μας», είπε δηλώνοντας ότι η σύνοδος κορυφής της Ουάσιγκτον θα καταγράψει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι ο κεντρικός ρόλος στην ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής ανήκει στο ΝΑΤΟ.Ο Τούρκος πρόεδρος ευχήθηκε η επίσκεψη να οδηγήσει σε ευοίωνα αποτελέσματα.
Καταλυτικός ο ρόλος της Τουρκίας στην εκλογή Ρούτε
Επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην εκλογή του Ρούτε ως Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ήταν καταλυτικός, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «φυσικά, θα έχουμε συναντήσεις με τον Ρούτε και στην Αμερική. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, μου είπε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία. Πιστεύω ότι θα κάνουμε βήματα με τον Ρούτε, όπως ακριβώς με τον Στόλτενμπεργκ σε μια πολύ ειλικρινή ατμόσφαιρα».
Προσδοκίες από ΝΑΤΟ – ΗΠΑ
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης κι εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτά τα θέματα θα επανέλθουν στην ατζέντα κατά τις επικείμενες συναντήσεις στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας τις συνεχείς διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του δείχνουν ξανά μία πολιτική φιλοδοξία της Άγκυρας να διαμορφώσει την πολιτική συζήτηση σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα διεθνή ζητήματα.
«Ειδικά με το ΝΑΤΟ, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πάρουμε αυτό που θέλουμε και περιμένουμε στο θέμα Ισραήλ-Παλαιστίνης. Ελπίζω ότι θα επαναφέρουμε τα θέματα αυτά στην ατζέντα κατά τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ και θα έχουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών μου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούν συναντήσεις και θα τους ενημερώσουμε για όλα αυτά».
Αβέβαιη η κατάπαυση πυρός στη Γάζα παρά τις προσπάθειες
Αναφέρθηκε πάντως στις σοβαρές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα. Ο Ερντογάν τόνισε τη συμμετοχή του επικεφαλής της Μοσάντ και τα θετικά βήματα που έγιναν, επισημαίνοντας ότι αυτά τα βήματα παραμένουν ημιτελή. «Από εκείνη την ημέρα, τα βήματα αυτά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Παρακολουθούμε υπομονετικά τη διαδικασία. Τόσο ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε από εδώ σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η ατζέντα του Ερντογάν με ΗΠΑ
Ο Ερντογάν αναμένεται να παραστεί σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYG/PYD, οι αξίες του ΝΑΤΟ, το έργο του στρατηγικού μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ και η διαδικασία προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας αναμένεται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Τον πρόεδρο Ερντογάν συνοδεύουν στις ΗΠΑ η σύζυγός του Εμινέ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς κι ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν