Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 19:11

Βρέθηκε κρυμμένη ήπειρος μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά!

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες καθώς βρήκαν μια νέα πρωτόγονη μικροήπειρο, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Καναδά που ρίχνει φως στην πολύπλοκη γεωλογική ιστορία της περιοχής της Αρκτικής, και θα τους βοηθήσει στην κατανόηση των ηπειρωτικών σχηματισμών και διαχωρισμών.

Πώς σχηματίστηκε η μικροήπειρος πριν από περίπου 61 εκατ. χρόνια

Καθώς οι τεκτονικές πλάκες μεταξύ του Καναδά και της Γροιλανδίας μετατοπίστηκαν για να σχηματίσουν το Στενό Ντέιβις, το οποίο συνδέει τις ωκεάνιες λεκάνες της Θάλασσας Λαμπραντόρ και του Κόλπου Μπάφιν, ο φλοιός της Γης αναδιαμορφώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας παχύς φλοιός στον ωκεανό, δηλαδή μια μικροήπειρος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gondwana Research, μια ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε τις τεκτονικές κινήσεις των πλακών της περιοχής γύρω από τον Πορθμό Ντέιβις που έγιναν πριν από 33 έως 61 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη της μικροηπείρου και οι θεωρίες γύρω από τον σχηματισμό του ανοίγουν όντως τον δρόμο για την κατανόηση παρόμοιων γεωγραφικών δομών.

«Ο μηχανισμός σχηματισμού της μικροηπείρου που εντοπίσαμε μπορεί να είναι ευρέως εφαρμόσιμος σε άλλες μικροηπείρους σε όλο τον πλανήτη και αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω για να κατανοηθεί ο ρόλος των αλλαγών της κίνησης των πλακών και της μετατόπισης στη σύγκλιση των μικροηπείρων», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 16:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας
    Ήπειρος: Έχασε το 1/3 των καλλιεργούμενων εκτάσεων μέσα σε 10 χρόνια – Γιατί καταρρέει ο πρωτογενής τομέας

    Δραματική συρρίκνωση άνω του 30% παρουσιάζει η γεωργία και η κτηνοτροφία συγκριτικά με 10 χρόνια πριν - Στο 40% κατά μέσο όρο η μείωση του ζωικού κεφαλαίου αιγοπροβάτων, κάνουν «στροφή» οι κτηνοτρόφοι

    Όταν οι κάτοικοι της Ηπείρου εγκατέλειπαν πριν χρόνια τα χωριά τους, για να μετεγκατασταθούν στα αστικά κέντρα για μια καλύτερη ζωή, δεν φαντάζονταν τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η επιλογή τους -δεκαετίες μετά- στην ερήμωση των χωριών και στη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος αποτελεί η Ήπειρος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες, την τελευταία δεκαετία χάθηκε το 1/3 των καλλιεργειών καθώς και της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

    Μέσα σε 10 χρόνια η καλλιεργούμενη γη μειώθηκε κατά 31%

    Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η καλλιεργούμενη γη υπολογίζεται συνολικά σε 714.000 στρέμματα, σηρρικνωμένη δηλαδή κατά 31%. Μάλιστα, τα τελευταία δέκα χρόνια τον πρωτογενή τομέα έχουν εγκαταλείψει 10.000 άνθρωποι.

    Ποια η κατάσταση στην κτηνοτροφία

    Δεν είναι όμως μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται, καθώς καθοδική πορεία ακολουθεί και η κτηνοτροφία, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%, όπως γράφει το epiruspost.gr.

    Αν και πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν την εκτροφή αιγών και προβάτων, παρατηρήθηκε «στροφή» στην εκτροφή αγελάδων και χοίρων. Και αυτό διότι, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αγελαδοτροφία έχει αυξηθεί κατά 17% και η χοιροτροφία κατά 31%.

    Αυτό που αξίζει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%.

    Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι, ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί, ενώ είναι δύσκολο να συναντήσει κανείς ανθρώπους.

    Υπάρχει επιστροφή;

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά το epiruspost.gr πολύ δύσκολα μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται οργανωμένο εθνικό σχέδιο.

    Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό είναι απαραίτητο να υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις: σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο.

    Πηγή: In.gr
  • Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του
    Καναδάς: Παιδί πέθανε από λύσσα - Μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα που μπήκε στο δωμάτιό του

    Ένα παιδί στο Οντάριο του Καναδά πέθανε από λύσσα, που μάλλον κόλλησε από νυχτερίδα, που είχε μπει στο δωμάτιό του.

    «Ξύπνησαν και είδαν μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό», δήλωσε ο Δρ Lock, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν εντόπισαν κάποια γρατσουνιά ή δάγκωμα στο παιδί και έτσι δεν του έκαναν το εμβόλιο κατά της λύσσας.

    Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Οντάριο και λίγο αργότερα πέθανε. Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο, όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν.

    Σχεδόν βέβαιος ο θάνατος αν εμφανιστούν τα συμπτώματα

    Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Λίγες ημέρες αφότου εμφανιστούν τα συμπτώματα ακολουθεί σχεδόν πάντα ο θάνατος του ασθενή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Ο Δρ Lock δήλωσε ότι το ποσοστό των νυχτερίδων με λύσσα στην περιοχή του νότιου Οντάριο που εποπτεύει έχει αυξηθεί στο 16% τα τελευταία χρόνια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πολική αρκούδα εμφανίστηκε στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια και τη σκότωσαν αστυνομικοί
    Πολική αρκούδα εμφανίστηκε στην Ισλανδία μετά από 8 χρόνια και τη σκότωσαν αστυνομικοί

    Η πολική αρκούδα εικάζεται ότι έφτασε στη χώρα από την Γροιλανδία πάνω σε παγόβουνο

    Αστυνομικοί στην Ισλανδία σκότωσαν πολική αρκούδα, που περιπλανιόταν στα Δυτικά Φιόδρ, η οποία εικάζεται ότι έφτασε στη χώρα από την Γροιλανδία πάνω σε παγόβουνο, διανύοντας απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

    Είχε να εμφανιστεί πολική αρκούδα στην Ισλανδία από το 2016

    Η τελευταία φορά που εθεάθη πολική αρκούδα στην Ισλανδία ήταν το 2016. Η αστυνομία αποφάσισε να την εξοντώσει, καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους και τα ζώα. Επίσης, υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να μεταφέρει κάποια ασθένεια.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας των Westfjords, Helgi Jensson δήλωσε ότι πριν εξοντώσουν το ζώο, που είναι μάλιστα και απειλούμενο με εξαφάνιση, συμβουλεύτηκαν την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία αρνήθηκε να το μεταφέρει. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Ρέικιαβικ για νεκροψία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους
    Σάλος στον Καναδά: Έδιωξαν ασυνόδευτη ανήλικη από πτήση επικαλούμενοι... ανισορροπία βάρους

    Περιπετειώδες αποδείχθηκε αεροπορικό ταξίδι για 14χρονη στον Καναδά αφού η εταιρία την απομάκρυνε από την πτήση καθώς το αεροπλάνο δεν μπορούσε να πετάξει επειδή δεν ήταν σωστό το βάρος του αεροσκάφους.

    Η Κάμριν Λάρκαν επιβιβάστηκε σε πτήση της Porter Airlines από το Τορόντο του Καναδά προς τη Βικτώρια στις 30 Αυγούστου, αφού είχε επισκεφθεί την οικογένειά της, αναφέρει το CBC. Ωστόσο, αφού πήρε τη θέση της, μια αεροσυνοδός της είπε ότι έπρεπε να βγει από το αεροσκάφος.

    «Ήμουν λίγο μπερδεμένη ... Νόμιζα ότι θα επέστρεφα στη θέση μου. Νόμιζα ότι απλώς θα έπαιρναν τις βαλίτσες μου», δήλωσε η Κάμριν στο CBC. «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο και είδα ότι η πόρτα είχε κλείσει, τότε άρχισα να αγχώνομαι πολύ».

    Ευτυχώς, όπως αναφέρει η Independent ο πατέρας της Λάρκαν, ο οποίος την άφησε στο αεροδρόμιο, μπόρεσε να πάει να την πάρει.

    «Χαίρομαι που ο πατέρας μου ήταν εκεί, γιατί αν δεν ήταν εκεί θα ήμουν μόνη μου», πρόσθεσε η Λάρκαν. Το κορίτσι έμεινε στο Τορόντο κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκλεισε εκ νέου πτήση για την επόμενη ημέρα.

    Η Porter Airlines απομάκρυνε τη Λάρκαν από την πτήση λόγω ανισορροπίας βάρους, αλλά το προσωπικό δεν γνώριζε ότι ήταν ασυνόδευτη ανήλικη, δήλωσε εκπρόσωπος.

    «Η ομάδα μας ζήτησε εθελοντές για να ταξιδέψουν την επόμενη ημέρα στη Βικτώρια. Όταν κανείς δεν προσήλθε, οι επιβάτες επιλέχθηκαν με βάση τον τύπο του ναύλου τους. Η ομάδα μας δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ότι η Κάμριν ήταν ανήλικη», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

    Οι γονείς μπορούν να αγοράσουν ένα πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανηλίκους για τα παιδιά τους άνω των 12 ετών έναντι 100 δολαρίων. Η υπηρεσία είναι υποχρεωτική για παιδιά ηλικίας 8 έως 11 ετών. Το σχέδιο διασφαλίζει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το αεροπλάνο.

    Ωστόσο, οι γονείς της δεν γνώριζαν για την υπηρεσία - πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία αντιμετώπισε την Λάρκαν ως ενήλικα.

    «Έθεσαν το παιδί μου σε άμεσο κίνδυνο», δήλωσε η μητέρα της στο CBC. «Ήταν εντελώς αμελής και δεν θα έπρεπε να συμβεί σε κανέναν άλλο ανήλικο».

    «Παρέχουν μια υπηρεσία λέγοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν και λένε ότι αν δεν πληρώσεις για την υπηρεσία, θα αντιμετωπίζεσαι όπως οποιοσδήποτε άλλος ενήλικος επιβάτης που ταξιδεύει», πρόσθεσε. «Είναι απολύτως γελοίο».

    Πηγή: cnn.gr

  • Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023
    Λύθηκε το μυστήριο για τον σεισμό των 9 ημερών που ταρακούνησε τη Γη το 2023

    Κατολίσθηση και μέγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία προκάλεσε πρωτοφανές σεισμικό γεγονός που δείχνει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, λένε οι επιστήμονες

    Μια κατολίσθηση και ένα μεγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, που προκλήθηκε από την κλιματική κρίση, προκάλεσε δόνηση ολόκληρης της Γης για εννέα ημέρες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.
    Το σεισμικό γεγονός εντοπίστηκε από αισθητήρες σεισμών σε όλο τον κόσμο, αλλά ήταν τόσο εντελώς πρωτοφανές που οι ερευνητές αρχικά δεν είχαν ιδέα τι το είχε προκαλέσει. Έχοντας πλέον λύσει το μυστήριο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτό έδειξε πώς η παγκόσμια θέρμανση είχε ήδη επιπτώσεις σε πλανητική κλίμακα και ότι μεγάλες κατολισθήσεις ήταν δυνατές σε μέρη που προηγουμένως θεωρούνταν σταθερά, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονταν ραγδαία.
    Η κατάρρευση μιας βουνοκορφής ύψους 1.200 μέτρων στο απομακρυσμένο φιόρδ Dickson συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, αφού ο παγετώνας που έλιωνε από κάτω δεν ήταν πλέον σε θέση να συγκρατήσει το βράχο. Προκάλεσε ένα αρχικό κύμα ύψους 200 μέτρων και η επακόλουθη εκτόξευση του νερού μπρος-πίσω στο στριφογυριστό φιόρδ έστειλε σεισμικά κύματα στον πλανήτη για περισσότερο από μια εβδομάδα, αναφέρει ο Guardian.

    Η κατολίσθηση και το μεγα-τσουνάμι ήταν τα πρώτα που καταγράφηκαν στην ανατολική Γροιλανδία.
    Οι περιοχές της Αρκτικής επηρεάζονται από την ταχύτερη παγκόσμια θέρμανση και παρόμοια, αν και μικρότερα σεισμικά γεγονότα έχουν παρατηρηθεί στη δυτική Γροιλανδία, την Αλάσκα, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Χιλή.

    Ο Δρ Kristian Svennevig από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε:

    «Όταν ξεκινήσαμε αυτή την επιστημονική περιπέτεια, όλοι ήταν προβληματισμένοι και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι προκάλεσε αυτό το σήμα. Ήταν πολύ μακρύτερο και απλούστερο από τα σήματα σεισμών, τα οποία συνήθως διαρκούν λεπτά ή ώρες, και χαρακτηρίστηκε ως USO - άγνωστο σεισμικό αντικείμενο».

    «Ήταν επίσης ένα εξαιρετικό γεγονός επειδή είναι η πρώτη γιγαντιαία κατολίσθηση και τσουνάμι που έχουμε καταγράψει στην ανατολική Γροιλανδία. Σίγουρα δείχνει ότι η ανατολική Γροιλανδία αρχίζει να ενεργοποιείται όσον αφορά τις κατολισθήσεις. Τα κύματα κατέστρεψαν μια ακατοίκητη τοποθεσία των Ινουίτ στο επίπεδο της θάλασσας, η οποία ήταν τουλάχιστον 200 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο για τουλάχιστον δύο αιώνες».

    «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»

    Ένας μεγάλος αριθμός από καλύβες καταστράφηκε σε έναν ερευνητικό σταθμό στο νησί Έλα, 70 χιλιόμετρα από την κατολίσθηση. Ο χώρος ιδρύθηκε από κυνηγούς γουναρικών και εξερευνητές πριν από δύο αιώνες και χρησιμοποιείται από επιστήμονες και τον δανικό στρατό, αλλά ήταν άδειος τη στιγμή του τσουνάμι.

    «Ήταν καθαρή τύχη που δεν συνέβη τίποτα σε κανέναν άνθρωπο εδώ», δήλωσε ο Svennevig.

    «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά από επιστημονικής άποψης» είπε.

    Ο Δρ Stephen Hicks από το University College του Λονδίνου, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε:

    «Όταν είδα για πρώτη φορά το σεισμικό σήμα, ήμουν εντελώς μπερδεμένος. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί ένα τόσο μακράς διάρκειας παγκοσμίως μετακινούμενο σεισμικό κύμα, που περιέχει μόνο μία συχνότητα ταλάντωσης».

    Χρειάστηκαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες για να λύσουν το μυστήριο, συνδυάζοντας σεισμικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, επίγειες και δορυφορικές εικόνες και προσομοιώσεις τσουνάμι σε υπολογιστή υψηλής ανάλυσης.

    Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, υπολόγισε ότι 25 εκατ. κυβικά μέτρα βράχου και πάγου έπεσαν στο φιόρδ και ταξίδεψαν τουλάχιστον 2.200 μέτρα κατά μήκος του. Η κατεύθυνση της κατολίσθησης, μαζί με τα απότομα παράλληλα τοιχώματα του κόλπου, συνέβαλαν στο να παραμείνει μεγάλο μέρος της ενέργειας της κατολίσθησης εντός του φιόρδ και να αντηχήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Το κύμα τσουνάμι μειώθηκε στα επτά μέτρα μέσα σε λίγα λεπτά, όπως υπολόγισαν οι ερευνητές, και σε μερικά εκατοστά τις επόμενες ημέρες, όταν ο δανικός στρατός επισκέφθηκε και φωτογράφισε το φιόρδ.

    Αλλά αυτή η εκτίναξη ενός τεράστιου υδάτινου όγκου συνέχισε να στέλνει σεισμικά κύματα σε όλο τον κόσμο.
  • Γερμανία και Καναδάς ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
    Γερμανία και Καναδάς ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

    Η Γερμανία θα παραδώσει άλλα 12 αυτοκινούμενα χόβιτζερ στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, στο περιθώριο μιας συνάντησης της λεγόμενης ομάδας χωρών του Ράιμσταϊν που χορηγούν όπλα στο Κίεβο.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία, ο Πιστόριους είπε πως τα χόβιτζερ θα προέλθουν από τη βιομηχανία και όχι από τα στρατιωτικά αποθέματα της χώρας.

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Άμυνας του Καναδά Μπιλ Μπλερ ανέφερε πως ο Καναδάς σχεδιάζει να στείλει 80.840 πλεονάζουσες μικρές ρουκέτες αέρος-εδάφους στην Ουκρανία καθώς και 1.300 εκρηκτικές κεφαλές τους ερχόμενους μήνες.

    Ο Καναδάς ανακοίνωσε αρχικά τη μεταφορά 2.160 ρουκετών CRV7 τον Ιούνιο. Κάθε ρουκέτα CRV7 μπορεί να φέρει εκρηκτικές κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί με διάφορους τρόπους για να πλήττουν κτήρια, άρματα μάχης ή στρατιώτες.

    Ο Καναδάς θα δωρίσει επίσης μονάδες σασί από 29 M113 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις, είπε ο Μπλερ.

    Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ό Καναδάς έχει δεσμευθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ύψους 4,5 δισ. δολαρίων Καναδά (3,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ-STR

  • Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών
    Ο Καναδάς 4ος παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές CO2 το 2023, λόγω των πυρκαγιών

    Από τις φωτιές που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO)

    Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές στον Καναδά εκτόξευσαν τη χώρα στην πρώτη τετράδα των χωρών του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποκαλύπτει επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη και θέτει επίσης υπό αμφιβολία τη μελλοντική δυνατότητα των δασών της χώρας να αιχμαλωτίζουν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
    Το 2023 ξέσπασε μεγάλος αριθμός πυρκαγιών με διάρκεια στον Καναδά, γεγονός που είχε συνέπεια 150 εκατομμύρια στρέμματα —με άλλα λόγια το 4% του συνόλου των δασικών εκτάσεων της χώρας— να μετατραπούν σε αποκαΐδια και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους πάνω από 200.000 άνθρωποι.
    Εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα για την παρουσία CO2 στις στήλες καπνού των πυρκαγιών που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

    Ο Καναδάς ανέβηκε έτσι από την ενδέκατη στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν πως ο θερμός και ξηρός καιρός που ευνόησε την εκδήλωση των πυρκαγιών θα γίνει κανόνας ως το 2050 και ενδέχεται να οδηγήσει σε «αύξηση» τις φωτιές.

    Γεγονός που «εγείρει το ερώτημα αν οι δυνητικά συχνότερες και σφοδρότερες πυρκαγιές τις δεκαετίες που έρχονται θα μειώσουν τη δυναμικότητα των καναδικών δασών να αποτελούν δεξαμενές CO2», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρένταν Μπερν, ο κυριότερος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

    Τα καναδικά βορινά δάση, αχανής έκταση από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατακρατούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Γενικά, μόνο όταν η βλάστηση των καμμένων δασών αναγεννάται, έπειτα από δεκαετίες, απορροφάται ξανά το CO2 που εκλύθηκε.

    Η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών, που συνδέονται με τις ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των δασών και άρα «την απορρόφηση άνθρακα», σύμφωνα με τη μελέτη.

    Ο Καναδάς θα χρειαστεί να μειώσει το εγκεκριμένο επίπεδο εκπομπών με την καύση ορυκτών καυσίμων προκειμένου να «αντισταθμίσει τη μείωση της απορρόφησης (διοξειδίου του) άνθρακα από τα δάση», σημειώνεται στο κείμενο.

    Η καναδική κυβέρνηση δέχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 ως 45% σε σύγκριση με το 2005.

    Η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων δασικών πυρκαγιών υπερδιπλασιάστηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution.

    Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά δεν έχει τόσο τρομακτική πορεία μέχρι στιγμής φέτος, μολαταύτα έχει πλήξει σκληρά κάποιες περιοχές, ιδίως την τουριστική πόλη Τζάσπερ, που καταστράφηκε εν μέρει τον Ιούλιο.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο
    Για καταστροφικές επιπτώσεις μιλούν οι επιστήμονες από το λιώσιμο των πάγων – Τι φοβούνται περισσότερο

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα για καταστροφικές επιπτώσεις

    Οι γεωεπιστήμονες που μελετούν το κύμα ύψους 200 μέτρων που έπληξε πέρυσι τις ακτές της Γροιλανδίας προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις.

    Αυτό που φοβούνται περισσότερο, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων οδηγεί σε κατολισθήσεις, είναι ένα μέγα τσουνάμι, σύμφωνα με τον Guardian.

    Πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, η ανατολική ακτή της Γροιλανδίας χτυπήθηκε από ένα μέγα τσουνάμι. Το τσουνάμι που προκλήθηκε από μια μεγάλη κατολίσθηση που εισήλθε στο ακατοίκητο φιόρδ Ντίκσον, είχε ύψος 200 μέτρα – ισοδύναμο με περισσότερα από 40 διώροφα λεωφορεία.

    Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και μια στρατιωτική βάση καταστράφηκε. Τώρα η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που σχετίζονται με το γεγονός αποκάλυψε ότι το τσουνάμι ακολουθήθηκε από ένα στάσιμο κύμα, το οποίο συνέχισε να κυλάει μπρος-πίσω μέσα στο στενό φιόρδ για πολλές ημέρες.

    Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Η Angela Carrillo Ponce από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες στο Πότσνταμ, ανέλυσε τα σεισμικά δεδομένα, που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης σεισμών σε απόσταση άνω των 5.000 χιλιομέτρων (3.000 μιλίων) και διαπίστωσε ότι τα σήματα παρέμεναν πολύ καιρό μετά το συμβάν της κατολίσθησης της 16ης Σεπτεμβρίου 2023.

    Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και υπολογιστικά μοντέλα, η Ponce και οι συνάδελφοί της μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία ενός στάσιμου κύματος ύψους περίπου 1 μέτρου, το οποίο διήρκεσε για περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο The Seismic Record, προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων και του μόνιμου πάγου της Γροιλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα κατολισθήσεων και επακόλουθων όπως το μέγα τσουνάμι.

    Μικρότερα γεγονότα έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, όπως η χιονοστιβάδα βράχων στο φιόρδ Karrat της δυτικής Γροιλανδίας το 2017, η οποία προκάλεσε τσουνάμι που πλημμύρισε το χωριό Nuugaatsiaq, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο