Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 21:00

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με σημερινή του ανακοίνωση τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του, καθώς πλήθαιναν ολοένα και περισσότερα οι φωνές των Δημοκρατικών που τον καλούσαν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, μην πιστεύοντας ότι ο 81χρονος Μπάιντεν έχει τη διανοητική οξύτητα και ικανότητα να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν, με ανακοίνωση που ανήρτησε στο X, δήλωσε ότι θα παραμείνει στο ρόλο του ως πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Τόνισε ότι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για επανεκλογή και να επικεντρωθώ αποκλειστικά για την εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Μπάιντεν.

Πλέον οι Δημοκρατικοί δεν έχουν υποψήφιο πρόεδρο, αλλά ο δρόμος ανοίγει για την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δεν ανέφερε το όνομα της Χάρις στην ανακοίνωση τερματισμού της εκστρατείας επανεκλογής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Anna Moneymaker POOL

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024 21:17

Σχετικά Άρθρα

  • Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις
    Νέα επίθεση Μπάιντεν προς Τραμπ: «Πρέπει να τον κλείσουμε μέσα» - Η αντίδραση Χάρις

    Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του ανέφερε πως για να αποτραπεί η εφαρμογή του ριζοσπαστικού δεξιού προγράμματος του Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να τον κλείσουμε μέσα»

    «Πολιτικά να τον κλείσουμε μέσα», έσπευσε αμέσως να διορθώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, επευφημούμενος από παρόντες σε γραφείο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπροέδρου του και υποψήφιας του κόμματός του για την προεδρία, της Κάμαλας Χάρις, στο Νιου Χάμσιρ.

    Γενικά, ο Λευκός Οίκος έχει φανεί εξαιρετικά διακριτικός όσον αφορά τις διάφορες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του κ. Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και υποψηφίου για νέα θητεία την 5η Νοεμβρίου.

    Όταν ο κ. Τραμπ αναμετρήθηκε με τη Χίλαρι Κλίντον, το 2016, ο μεγιστάνας απαιτούσε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος της Δημοκρατικής αντιπάλου του και να φυλακιστεί, με οπαδούς του να κραυγάζουν «κλείστε τη μέσα!» — την εποχή, είχε γίνει λόγος για ρήξη με τα αμερικανικά πολιτικά ήθη.

    «Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε την αλήθεια»

    Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου έσπευσε να αδράξει την ευκαιρία που του πρόσφερε η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα.

    «Ο Τζο Μπάιντεν μόλις παραδέχθηκε την αλήθεια: το σχέδιο του κι αυτό της Κάμαλας (σ.σ. Χάρις) ήταν πάντα ο πολιτικός διωγμός του αντιπάλου τους, του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ, διότι δεν μπορούν να τον νικήσουν» καθαρά, υποστήριξε η Κάρολαϊν Λίβιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου.
    «Κλείστε τον μέσα!»

    Σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της κυρίας Χάρις, οπαδοί της φώναξαν «κλείστε τον μέσα!». Όμως η αντιπρόεδρος δεν άργησε να αντιδράσει: «Για μισό λεπτό», είπε κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στις αρχές του τρέχοντα μήνα. Προτού συμπληρώσει:

    «Με αυτό θα ασχοληθούν τα δικαστήρια. Εμείς ας ασχοληθούμε με τον Νοέμβριο, σύμφωνοι;».

    Ενώ πλέον δεν απομένουν ούτε δυο εβδομάδες ως τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντα να προοιωνίζονται εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στην Κάμαλα Χάρις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»
    Κάμαλα Χάρις: «Μια από τις πιο γενναίες η απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί»

    «Ο Μπάιντεν αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις

    Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα ήταν «μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις» που έχει λάβει ένας πρόεδρος.

    «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μία απόφαση για την οποία νομίζω ότι η ιστορία θα δείξει ότι ήταν μία από τις πιο γενναίες αποφάσεις που θα μπορούσε να λάβει ένας πρόεδρος, με την οποία, αποφάσισε να βάλει τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Λας Βέγκας, που χρηματοδότησε το ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

    «Τώρα διακυβεύονται πολλά»

    Οι δηλώσεις της μεταγλωττίστηκαν στα ισπανικά από το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο. «Πιστεύω ότι τώρα διακυβεύονται πολλά και ειδικότερα, όπως θα πουν μερικοί, οι ιστορικοί τα έχουν χαρακτηρίσει πρωτόγνωρα».

    Πηγή: In.gr - Φωτογραφία: ΑΠΕ - EPA / SHAWN THEW
  • Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»
    Τι συζήτησαν Μπάιντεν-Νετανιάχου για Ιράν-Λίβανο : «Μη χτυπήσετε τα πυρηνικά»

    Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τον Λίβανο οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επέμβαση του Ισρ για την εξόντωση της Χεζμπολάχ να μην έχει τα αποτελέσματα της Γάζας.

    «Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

    Το Channel 12 News μετέδωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    «Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

    Συνεχίστηκαν τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο

    Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, σημειώθηκε χθες αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

    Πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα θύματα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

    IDF: «Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε χθες πως τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

    Συρία: Ισραηλινά πλήγματα με στόχο «εργοστάσιο αυτοκινήτων»

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, εξαπολύοντας τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Χομς, την επομένη ενός πλήγματος στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Στόχος της επίθεσης ήταν «εργοστάσιο αυτοκινήτων» στην πόλη Χασία, σύμφωνα με το SANA, που κάνει λόγο για «μεγάλη πυρκαγιά» και σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι καταστράφηκαν «οχήματα με ιατρικές προμήθειες».

    Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

    Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα της Γάζας, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM POOL

  • Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν
    Ισραηλινά ΜΜΕ: Ολοκληρώθηκε η επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου για το χτύπημα στο Ιράν

    Τηλεφωνική επικοινωνία περίπου μίας ώρας είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (9/10) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου σχετικά με το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

    «Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην κλήση συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις», ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την επικοινωνία.

    Η Χάρις συμμετείχε συχνά σε προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συνομιλίας τους στις 21 Αυγούστου.

    Η κλήση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Καμάλα Χάρις υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είχαν επιρροή στη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ. Ωστόσο, απέφυγε να πει εάν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν «στενό σύμμαχο» τον Νετανιάχου.

    Ισραηλινά ΜΜΕ: Μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ και αραβικών κρατών με το Ιράν για εκεχειρία

    Την ίδια ώρα έντονες είναι οι διπλωματικές διεργασίες για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης κλιμακώνεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Times of Israel, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για μια συνολική εκεχειρία με στόχο την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα.

    Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Channel 12, ρεπορτάζ του οποίου επικαλείται το Times of Israel, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει πάρει θέση και δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, όμως ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

    Επίσης, σημειώνουν ότι δεν ήταν σαφές κατά πόσο οι προσπάθειες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τα υπόλοιπα μέτωπα λόγω της δεδηλωμένης βούλησης του Τελ Αβίβ να συνεχίσει να μάχεται ακόμη και μετά από μια πιθανή συμφωνία ομήρων και της απαίτησης της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον παλαιστινιακό θύλακα για να υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε θέση ισχύος: η κατάπαυση του πυρός θα είναι με τους όρους μας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης της Χεζμπολάχ πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι και της διάλυσης όλων των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων σε περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
    Τροποποίηση της θέσης της Χεζμπολάχ για εκεχειρία

    Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς η Χεζμπολάχ φαίνεται να εγκαταλείπει το πάγιο αίτημά της για εκεχειρία στη Γάζα ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.

    Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ σε τηλεοπτικό του μήνυμα αναίρεσε χθες, Τρίτη 09/10 αυτή τη δέσμευση, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι να εξασφαλίσει εκεχειρία, χωρίς να θέσει προϋποθέσεις, αν και υπογράμμισε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να είναι δίπλα στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη μάχη τους κατά του Ισραήλ.

    Προειδοποιήσεις Ιράν στα κράτη του Κόλπου

    Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» εάν επιτραπεί από τα αραβικά κράτη η χρήση του εναέριου χώρου τους ή των στρατιωτικών βάσεων τους εναντίον του Ιράν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα έφερνε απάντηση.

    «Το Ιράν κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα του Περσικού Κόλπου κατά της Τεχεράνης, είτε μέσω της χρήσης του εναέριου χώρου είτε μέσω στρατιωτικών βάσεων, θα θεωρηθεί από την Τεχεράνη ως ενέργεια ολόκληρης της ομάδας και η Τεχεράνη θα απαντήσει αναλόγως», είπε ο ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SAMUEL CORUM / POOL

  • Κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν Νετανιάχου - Το Ισραήλ απειλεί με καταστροφές και βάσανα τον Λίβανο
    Κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν Νετανιάχου - Το Ισραήλ απειλεί με καταστροφές και βάσανα τον Λίβανο

    Με τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή να είναι εύθραυστες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Τετάρτη 09/10, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios που επικαλείται τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.

    «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την επικοινωνία για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Axios.

    Οι δύο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει εδώ και σχεδόν 50 ημέρες, εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ουάσιγκτον με τον χειρισμό του πολέμου από τον Νετανιάχου και την αντιληπτή έλλειψη στρατηγικής για το πώς να τον τερματίσει.

    Ο Axios επικαλείται τον Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι η Ουάσιγκτον θέλει να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί χωρίς να είναι δυσανάλογοι.

    Χθες Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον υπουργό του να αναβάλει την επίσκεψη. Ο Νετανιάχου ήθελε πρώτα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Προειδοποιήσεις Νετανιάχου στο Λίβανο

    Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τον λιβανέζικο λαό ότι κινδυνεύει να πέσει «στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου» καθώς η χώρα του κλιμακώνει την επίθεσή της κατά της Χεζμπολάχ.

    «Χριστιανοί, Δρούζοι, Μουσουλμάνοι – Σουνίτες και Σιίτες – όλοι υποφέρετε εξαιτίας του μάταιου πολέμου της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου σε βίντεο απευθυνόμενος στον λιβανέζικο λαό την Τρίτη.

    «Έχετε την ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο προτού πέσει στην άβυσσο ενός μακροχρόνιου πολέμου που θα φέρει καταστροφές και βάσανα παρόμοια με αυτά που βλέπουμε στη Γάζα», σημείωσε σύμφωνα με το CNNi.

    Σφοδρά πλήγματα εκατέρωθεν

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και τα εκατέρωθεν πλήγματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το νότιο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού έγινε στόχος μιας σειράς επιδρομών. Τα χτυπήματα προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης τεσσάρων παρακείμενων κατοικιών στην περιοχή Μπουρτζ Αλ-Μπαράτζνε, μετέδωσε την Τρίτη το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA).

    Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν πει στους ανθρώπους να εκκενώσουν περιοχές γύρω από συγκεκριμένα κτίρια στις περιοχές Haret Hreik και Hadath της Dahiyeh, λέγοντας ότι σύντομα θα στοχοποιήσουν αυτές τις τοποθεσίες.

    Από την άλλη πλευρά, μαχητές της Χεζμπολάχ στόχευσαν ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο λιβανέζικο συνοριακό χωριό Labbuneh με βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες την Τετάρτη, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση, μια ημέρα αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε δύο διαδόχους του σκοτωμένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.

    Οι σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ την Τετάρτη, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι τρεις ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά την Τρίτη και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης στο νότιο Λίβανο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μπάιντεν για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο: Ανησυχώ περισσότερο απ' όσο νομίζετε
    Μπάιντεν για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο: Ανησυχώ περισσότερο απ' όσο νομίζετε

    Πληθαίνουν οι αναφορές στον ξένο Τύπο περί έναρξης της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στον Λίβανο «από ώρα σε ώρα»

    Την ανησυχία του για τις αναφορές και τα σχόλια που «δείχνουν» επικείμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο εξέφρασε τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν.
    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν αισθάνεται άνετα με όσα κυκλοφορούν και ανακυκλώνονται τις τελευταίες ώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από ό,τι ίσως γνωρίζετε... Θα είμαι άνετος με το να σταματήσουν. Θα πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».
    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να μην προβεί σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο, λέγοντας ότι το Παρίσι θα ενισχύσει την υποστήριξή του στον λιβανέζικο στρατό. «Προτρέπω (...) το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή και να παύσει τα πυρά. Καλώ τη Χεζμπολάχ να κάνει το ίδιο και να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση», τόνισε ο Μπαρό σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στον Λίβανο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε σε μια συζήτηση με δημάρχους περιοχών στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ότι «το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα - θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας και θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το σημαντικό μέρος των στόχων του πολέμου: την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους».

    Λόγο για την επικείμενη χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο «εντός των επόμενων ωρών», έκανε και το CBS News, επικαλούμενο ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος είπε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έλαβε η Ουάσινγκτον από την Ιερουσαλήμ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Μέση Ανατολή: Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, λέει ο Μπάιντεν
    Μέση Ανατολή: Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, λέει ο Μπάιντεν

    Μια διπλωματική λύση είναι ακόμη δυνατή, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος

    Στην τελευταία του ομιλία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους πολίτες όλου του κόσμου να μην υποτάσσονται στην απόγνωση καθώς πόλεμοι μαίνονται σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ότι υπάρχει δρόμος προς τα μπροστά.
    Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος θυμήθηκε πως το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονταν σε πόλεμο όταν αυτός μπήκε στην πολιτική πριν από πέντε δεκαετίες. «Το Ισραήλ και η Αίγυπτος ξεκίνησαν πόλεμο, αλλά στη συνέχεια σφυρηλάτησαν μια ιστορική ειρήνη», τόνισε. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε αυτό. Το έχω δει σε όλη μου την καριέρα», είπε.
    «Ξέρω ότι πολλοί κοιτάζουν τον κόσμο σήμερα και βλέπουν δυσκολίες και αντιδρούν με απόγνωση, αλλά δεν το κάνω, δεν θα το κάνω». «Ως ηγέτες, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις από την Ουκρανία, τη Γάζα, το Σουδάν και όχι μόνο».

    Μιλώντας για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω των μεσολαβητριών χωρών ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ.
    Μια διπλωματική λύση για να σταματήσει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή από το να εξελιχθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας είναι ακόμη δυνατή, δήλωσε.

    Ο Μπάιντεν τόνισε ότι, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η κυβέρνησή του ήταν «αποφασισμένη να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα κατακλύσει ολόκληρη την περιοχή». «Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πάρα πολλοί σε κάθε πλευρά των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου παραμένουν εκτοπισμένοι» πρόσθεσε.

    «Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ακόμη και καθώς η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμη δυνατή. Στην πραγματικότητα παραμένει ο μόνος δρόμος για διαρκή ασφάλεια, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους και από τις δύο χώρες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα σύνορα. Αυτό είναι που εργαζόμαστε ακούραστα για να το πετύχουμε» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν "εργάζεται" για την επιστροφή των αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο
    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο αυτήν την εβδομάδα για την κατάσταση στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα ότι «εργάζεται» ώστε οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει «να βεβαιωθεί ότι οι πληθυσμοί του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου θα μπορέσουν να επιστρέψουν» στις εστίες τους. «Ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, όλες οι ομάδες μας εργάζονται, μαζί με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, για να το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι παραμένει ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πολλά πράγματα δείχνουν μη ρεαλιστικά, μέχρι να συμβούν», τόνισε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο