Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 19:08

Βραζιλία: Ανακαλύφθηκαν καρχαρίες με υψηλές ποσότητες κοκαΐνης στο αίμα και τους μύες τους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως για άλλα υδρόβια πλάσματα

Θετικοί σε υψηλές ποσότητες κοκαΐνης βρέθηκαν καρχαρίες στα ανοιχτά της Βραζιλίας.
Όπως αναφέρει το BBC, θαλάσσιοι βιολόγοι από το ίδρυμα Oswaldo Cruz εξέτασαν 13 βραζιλιάνικους καρχαρίες αιχμηρού ρύγχους, οι οποίοι έπλεαν σε ακτές κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο και βρήκαν υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στους μύες και το συκώτι τους.
Μάλιστα, οι συγκεντρώσεις κοκαΐνης ήταν έως και 100 φορές υψηλότερες από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως για άλλα υδρόβια πλάσματα. Επιπλέον, αναφέρεται πως η συγκεκριμένη έρευνα συνιστά την πρώτη που διαπιστώνει την παρουσία κοκαΐνης στον οργανισμό καρχαριών.
Πώς, όμως, βρέθηκε το ναρκωτικό μέσα στον οργανισμό των καρχαριών;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως η κοκαΐνη περνάει στα νερά από τα παράνομα εργαστήρια που παρασκευάζουν το ναρκωτικό, αλλά και τα απόβλητα των χρηστών ουσιών.

Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι οι συσκευασίες κοκαΐνης που χάνονται ή απορρίπτονται από διακινητές στη θάλασσα και ως εκ τούτου μολύνουν τα νερά, αν και οι ερευνητές θεωρούν αυτή την εξήγηση λιγότερο πιθανή.

Μιλώντας στο επιστημονικό περιοδικό Science, η Σάρα Νοβάις, θαλάσσια οικοτοξικολόγος στο Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου της Leiria, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «πολύ σημαντικά και ενδεχομένως ανησυχητικά».

Επιπλέον, αν και όλοι οι θηλυκοί καρχαρίες της μελέτης ήταν έγκυες, οι συνέπειες που έχει η έκθεση των εμβρύων στην κοκαΐνη είναι άγνωστες μέχρι στιγμής, λένε οι ειδικοί και για αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση στα ναρκωτικά έχει τις ίδιες επιπτώσεις τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 19:09

Σχετικά Άρθρα

  • Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023
    Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023

    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους - Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση

    Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε εκρηκτική αύξηση (+53%) το 2023 στην Κολομβία, φθάνοντας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, κατέγραψε κοινή έκθεση της κολομβιανής κυβέρνησης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (ONUDC).
    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή στην Μπογοτά.
    Οι ζώνες όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης και η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τους παγκοσμίως, επίσης μεγεθύνθηκαν κατά 10%, εκτείνονται πλέον σε 2.530.000 στρέμματα της κολομβιανής επικράτειας.
    «Αντίθετα με την αύξηση η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2022 και ήταν επικεντρωμένη κυρίως στον νομό Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με τον Ισημερινό), η αύξηση αυτή τη φορά είναι πιο γενικευμένη», σύμφωνα με το κείμενο.
    «Αφορά 16 από τους 19 νομούς» όπου έχει καταγραφεί η παρουσία καλλιεργειών κόκας. Η Κάουκα (νοτιοδυτικά) και η Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου είναι έντονη η παρουσία ένοπλων οργανώσεων, «επλήγησαν περισσότερο».

    Σε τέσσερις νομαρχίες, οι καλλιέργειες κόκας είναι μεγαλύτερες από 300.000 στρέμματα: στην Κάουκα, στη Ναρίνιο, στην Πουτουμάγιο και στη Βόρεια Σανταντέρ (βορειοανατολικά, γειτονεύει με τη Βενεζουέλα).

    Η έκθεση καταπιάνεται ιδιαίτερα με δεκαπέντε θυλάκους παραγωγής, όπου είναι συγκεντρωμένο το 39% της έκτασης καλλιεργειών κόκας, σε μόλις το 14% της επικράτειας.
    Στο κείμενο εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις «ζώνες επέκτασης», όπου «οι καλλιέργειες κόκας δεν είναι παρούσες παρά εδώ και μόλις τρία χρόνια», το 40% εκ των οποίων βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό — πρόκειται για τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

    «Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε ορισμένους νομούς, οι τιμές των παραγώγων των φύλων κόκας (πάστα κοκαΐνης και βάση κοκαΐνης) έχουν φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», ενώ σε άλλες περιοχές «δεν υπάρχει αγορά» εξαιτίας «της έλλειψης αγοραστών».

    Παρ’ όλ’ αυτά, «στη μεγάλη πλειονότητά τους, στις καλλιέργειες κόκας συνεχίζεται η συγκομιδή» και οι περιορισμοί της αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία «στοκ πάστας κοκαΐνης και βάσης κοκαΐνης», που ενίοτε χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές σε είδος κατά τόπους, σύμφωνα με το κείμενο.

    «Η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιοποικιλότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία», τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε λίγα 24ωρα προτού αρχίσει (μεθαύριο Δευτέρα) στην Κάλι (νοτιοδυτικά) η COP16, το παγκόσμιο φόρουμ για τη βιοποικιλότητα.

    Η παραγωγή εντοπίζεται κατά το 4% σε εθνικά πάρκα, κατά το 10% σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, κατά το 14% σε δασικές εκτάσεις και κατά το 20% σε εδάφη Αφροκολομβιανών.

    Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση. Σε ορισμένες πόλεις κοντά σε τομείς παραγωγής, η παραοικονομία της κοκαΐνης αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% της τοπικής οικονομίας.

    Ένοπλες οργανώσεις που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), διαφωνούντες των πρώην FARC, ή ακόμη παραστρατιωτικοί, «διατηρούν σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη διακίνηση κοκαΐνης».

    Ορισμένες ζώνες παραγωγής έχουν έτσι μετατραπεί σε «στρατηγικά σημεία ως προς τις παράνομες δραστηριότητες», με «εντατικοποίηση της διακίνησης, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων και της εμπορίας ανθρώπων», καθώς και «μεγάλη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και εξειδίκευσης της παραγωγής».

    Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί ανακοινώνονται με υπόβαθρο τη μεγάλη επέκταση της αγοράς της κοκαΐνης, τόσο από τη σκοπιά της προσφοράς όσο κι από αυτή της ζήτησης: όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, η αύξηση της κατανάλωσης έχει φθάσει το 20% σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και δέκα χρόνια.

    «Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές κοκαΐνης στην Αμερική απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή (του κόσμου), όμως το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν πως κατανάλωσαν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν υψηλότερος στην Αυστραλία, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη».

    Η βόρεια Αμερική, η δυτική και η κεντρική Ευρώπη και η νότια Αμερική ήταν οι μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης κοκαΐνης ως προς τον αριθμό χρηστών την περασμένη χρονιά, κατά την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ
    Βραζιλία: Ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα απολιθώματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν

    Ένα απολίθωμα, που οι ειδικοί κατατάσσουν ανάμεσα στα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί ποτέ, θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη θεωρία για την ζωή και την εξέλιξη των δεινοσαύρων.
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Independent, επιστήμονες στη Βραζιλία και το πανεπιστήμιο Federal University of Santa Maria ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του αρχαίου ερπετού που χρονολογείται πριν από περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για ένα απολίθωμα με την ονομασία Gondwanax paraisensis, ένα τετράποδο ερπετό στο μέγεθος ενός μικρού σκύλου με μακριά ουρά. Είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και βάρος μεταξύ τριών και έξι κιλών, το οποίο κυρίως ζούσε σε ζεστά κλίματα.
    Το απολίθωμα έχει ταυτοποιηθεί ως ένας νέος σιλεσαυρίδης, μια εξαφανισμένη ομάδα ερπετών. Οι παλαιοντολόγοι συζητούν αν οι σιλεσαυρίδες ήταν πραγματικοί δεινόσαυροι ή ενδεχομένως ένας πρόδρομος των πλασμάτων που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη, είπαν οι ειδικοί σε ανακοίνωσή τους τους τη Δευτέρα.
    «Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να ρίξει φως στο τι ήταν καθοριστικό για την εξελικτική επιτυχία των δεινοσαύρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το απολίθωμα Gondwanax paraisensis, που ανακαλύφθηκε σε ένα πέτρωμα που χρονολογείται στην Τριαδική περίοδο, μεταξύ 252 και 201 εκατομμυρίων ετών πριν, προέρχεται από την εποχή που πρωτοεμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι καθώς και τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι, οι χελώνες και οι βάτραχοι.

    Το 2014, ο γιατρός Pedro Lucas Porcela Aurelio βρήκε το απολίθωμα στην πόλη Paraiso do Sul στην νοτιότερη πολιτεία Rio Grande do Sul της Βραζιλίας. Το δώρισε σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο το 2021, δίνοντας το έναυσμα για τρία χρόνια έρευνας.

    Η ανακάλυψη περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο του παλαιοντολόγου Rodrigo Temp Müller που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Gondwana Research. «Το πιο σημαντικό μέρος αυτού του ευρήματος είναι η ηλικία του», δήλωσε ο Müller σε συνέντευξή του. «Επειδή είναι τόσο παλιό, μας δίνει στοιχεία για το πώς πρωτοήρθαν στη Γη οι δεινόσαυροι». Πρόσθεσε ότι τα λείψανα ήταν καλυμμένα από ένα παχύ στρώμα βράχου όταν δωρίστηκαν από τον Aurelio και αρχικά ήταν ορατά μόνο τμήματα των σπονδύλων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου
    Βραζιλία: Δύο αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση σε παραπόταμο του Αμαζονίου

    Καταστράφηκε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα

    Ένας 36χρονος και ένα εξάχρονο κοριτσάκι αγνοούνται μετά την κατολίσθηση που παρέσυρε λιμενική εγκατάσταση στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.
    Η κατολίσθηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στις όχθες του Σολιμόες, ενός από τους κύριους παραπόταμους του Αμαζονίου. Κατέστρεψε ολοσχερώς το λιμάνι το οποίο εξυπηρετούσε σκάφη που μετέφεραν επιβάτες και εμπορεύματα στην πόλη Μανακαπουρού, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Μανάους – σημαντικό οικονομικό κέντρο στη βόρεια Βραζιλία.
    Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και δύο εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

    Εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής.

    Οι τοπικές αρχές εξήγησαν ότι η καταστροφή οφείλεται στη διάβρωση του εδάφους, την οποία επιδεινώνει η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει την Αμαζονία και αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Πύργος: Η ΟΠΚΕ τον “τσίμπησε” με κάνναβη και κοκαΐνη

    Ακόμη μια σύλληψη στην Ηλεία για διακίνηση ναρκωτικών

    Κατασχέθηκαν 241 γραμμάρια κάνναβης, 11 γραμμάρια κοκαΐνης και ηλεκτρονική ζυγαριά

    Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακίνηση ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Ελέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με αυτοκίνητο και σε έλεγχο που του ενήργησαν βρήκαν στην κατοχή του και κατάσχεσαν 11,4 γραμμάρια κάνναβης και τρεις συσκευασίες, που περιείχαν 3,1 γραμμάρια κοκαΐνης.

    Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του κατηγορούμενου, στην Πάτρα, οι αστυνομικοί βρήκαν κατάσχεσαν ακόμη 229 γραμμάρια κάνναβης, 8,1 γραμμάρια κοκαΐνης και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, με υπολείμματα κάνναβης.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

    Xasisia Koka2

  • Ισπανία: Στιγμές τρόμου για ψαρά με καγιάκ όταν τον περικύκλωσε σφυροκέφαλος καρχαρίας - Δείτε πώς τον έδιωξε
    Ισπανία: Στιγμές τρόμου για ψαρά με καγιάκ όταν τον περικύκλωσε σφυροκέφαλος καρχαρίας - Δείτε πώς τον έδιωξε

    Ο ψαράς ακούγεται να φωνάζει, μάλιστα, «μπάσταρδε, φύγε μακριά»

    Στιγμές τρόμου έζησε ένας ψαράς με καγιάκ στην Ισπανία όταν είδε ξαφνικά έναν καρχαρία να γυρίζει γύρω από το καγιάκ του.
    Στο βίντεο φαίνεται ο καρχαρίας, τον οποίο ο ψαράς αναγνώρισε ως σφυροκέφαλο, να κολυμπάει γύρω από το καγιάκ.
    Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο καρχαρίας φαίνεται να κάνει μια κίνηση εφόρμησης προς το καγιάκ με τον ψαρά να επιστρατεύει το κουπί του για να τον απομακρύνει.
    Ο ψαράς ακούγεται να φωνάζει «μπάσταρδε, φύγε μακριά».

    Το περιστατικό σημειώθηκε ανοιχτά της πόλης Ταζακόρτε στα δυτικά του νησιού Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Πήγαν να αγοράσουν μπανάνες και βρήκαν κοκαϊνη – Πάνω από 40 κιλά της ουσίας σε γαλλικά σούπερ μάρκετ
    Πήγαν να αγοράσουν μπανάνες και βρήκαν κοκαϊνη – Πάνω από 40 κιλά της ουσίας σε γαλλικά σούπερ μάρκετ

    Σε καταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γαλλίας βρέθηκαν πάνω από 40 κιλά κοκαΐνηςσε τελάρα με μπανάνες. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τον παραλήπτη.

    Συγκεκριμένα, σε τέσσερα καταστήματα της γαλλικής αλυσίδας Grand Frais, η ναρκωτική ουσία βρέθηκε κάτω από παλέτες με μπανάνες. Οι Αρχές δεν μπορούν με σιγουριά να προσδιορίσουν ποιος ήταν ο προοριζόμενος παραλήπτης.

    Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν από το προσωπικό των Grand Frais στην ανατολική Γαλλία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comte. Η ποσότητα της κοκαΐνης ήταν μεταξύ 40 και 50 κιλά. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πελάτες των σούπερ μάρκετ ότι, η κοκαΐνη, δεν είχε έρθει σε επαφή με τα φρούτα.

    Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να λύσουν το μυστήριο σχετικά με το πώς τα ναρκωτικά, που πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κολομβία, βρέθηκαν στις παλέτες και -το σημαντικότερο- για ποιον προορίζονταν. Ο εισαγγελέας Olivier Caracotch, στη Ντιζόν της Βουργουνδίας δήλωσε ότι, στο κατάστημα Grand Frais στην Beaune βρέθηκαν 10 κιλά κοκαΐνης. Αντίστοιχες ποσότητες βρέθηκαν σε παρόμοιες παραδόσεις φρούτων σε τρία άλλα καταστήματα. «Συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της έρευνας και την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Grand Frais χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

    Το αγαπημένο φρούτο των διακινητών

    Οι μπανάνες φαίνεται ότι είναι το φρούτο επιλογής των διακινητών της Νότιας Αμερικής αφού, στην Ευρώπη, έχουν κατασχεθεί πολλά φορτία κοκαϊνης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχονταν από την Κολομβία. Τον Ιούλιο, εκπαιδευμέοι ανιχνευτές σκύλοι εντόπισαν 6 τόνους κοκαΐνης αξίας περίπου 173 εκατομμυρίων λιρών, κρυμμένους σε φορτίο μπανάνας στο Εκουαδόρ. Τα φρούτα προορίζονταν για τη Γερμανία. Τον Αύγουστο, στη Θεσσαλονίκη, τελωνειακοί πράκτορες ανακάλυψαν περίπου 93 κιλά κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε μπανάνες από το Εκουαδόρ. Τον Μάιο, σε κιβώτια με μπανάνες σε αποθήκη στο Κολμάρ της ανατολικής Γαλλίας, βρέθηκαν περίπου 250 κιλά κοκαΐνης. Στο φορτίο, η αστυνομία βρήκε ακόμα και μια συσκευή εντοπισμού GPS. Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα ναρκωτικά επρόκειτο να παραδοθούν στη Γερμανία, αλλά είχαν σταλεί κατά λάθος στη Γαλλία. Τον Μάρτιο, Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι κατάσχεσαν 170 κιλά κοκαΐνης από πλοίο που μετέφερε μπανάνες στην Ευρώπη από τον Ισημερινό, ενώ ένα μήνα νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν βρει 5,7 τόνους κοκαΐνης σε παρόμοιο φορτίο.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές
    Βραζιλία - Συντριβή αεροσκάφους: Υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης, λένε οι ερευνητές

    Τα μέλη του πληρώματος του επιβατικού αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη την 9η Αυγούστου στη Βραζιλία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 62 επιβαίνοντες ανέφερε λίγο πριν από το δυστύχημα πως υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης.

    Αυτό προκύπτει από το προκαταρκτικό πόρισμα ερευνητών που παρουσιάστηκε χθες (7/9) για την συντριβή του δικινητήριου αεροπλάνου που κατασκευάζει η γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR, η οποία ήταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη βραζιλιάνικη επικράτεια εδώ και 17 χρόνια.

    Το αεροσκάφος της Voepass εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια), προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους στο Σαν Πάουλου.

    Συνετρίβη στη Βινιέντου, κάπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σαν Πάουλου, στον κήπο συγκροτήματος κατοικιών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τα 4 μέλη του πληρώματος και οι 58 επιβαίνοντες.

    Εντυπωσιακά βίντεο τα οποία τράβηξαν περίοικοι και τα οποία γνώρισαν τεράστια διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το αεροσκάφος σε ελεύθερη πτώση ως το έδαφος. Το ATR 72 έπεσε 4.000 μέτρα μέσα σ’ ένα λεπτό.

    Σχεδόν έναν μήνα μετά το δυστύχημα, παρουσιάστηκε προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε από τις βραζιλιάνικες αρμόδιες αρχές. Σε αυτό επισημαίνεται ότι σε συζήτηση που κατέγραψε ο αποτυπωτής ήχων πιλοτηρίου, το ένα από τα δύο λεγόμενα μαύρα κουτιά, «τα μέλη του πληρώματος έκαναν λόγο για πρόβλημα στο σύστημα αποπαγοποίησης» των πτερύγων.

    «Πολύς πάγος» στα φτερά

    Ένα λεπτό προτού το αεροσκάφος αρχίσει να χάνει ύψος, ακούγεται ο συγκυβερνήτης να λέει πως είχε σχηματιστεί «πολύς πάγος» στα φτερά, εξήγησε το κέντρο ερευνών και πρόληψης αεροναυτικών ατυχημάτων της Βραζιλίας (CENIPA). Το πόρισμα υπογραμμίζει επίσης πως η πτήση γινόταν σε «ακραίες συνθήκες σχηματισμού πάγου».

    Ωστόσο ο Μαρσέλου Μορένου, στέλεχος του CENIPA, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως ακόμη δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί πως το δυστύχημα οφειλόταν στο πρόβλημα του συστήματος αποπαγοποίησης.

    «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ορίσουμε την κατεύθυνση της έρευνας» για τα αίτια της συντριβής, επέμεινε.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Βραζιλίας και με τη CENIPA, το αεροσκάφος, που είχε τεθεί σε υπηρεσία αρχικά το 2010, συμμορφωνόταν προς όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και είχε όλες τις απαιτούμενες άδειες.

    Η Voepass, που ιδρύθηκε το 1995, αρχικά με διακριτικό τίτλο Passaredo, διαθέτει στόλο 15 αεροσκαφών κι έχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς πτήσεων εσωτερικού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

    Η πιο πρόσφατη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στη Βραζιλία είχε γίνει το 2007, όταν Airbus A320 του βραζιλιάνικου αερομεταφορέα TAM βγήκε από τον διάδρομο μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Κονγκόνιας του Σαν Πάουλου κι έπεσε πάνω σε αποθήκη φορτίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 187 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος και άλλοι 12 άνθρωποι στο έδαφος.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Isaac Fontana

  • Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία
    Ιστορικών διαστάσεων ξηρασία πλήττει τη Βραζιλία

    Η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς

    Περισσότερες από χίλιες κοινότητες στη Βραζιλία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας που συγκρίνεται με αυτή ερήμων όπως η Σαχάρα, σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει ιστορικών διαστάσεων ξηρασία και διαδοχικές πυρκαγιές.

    Οι ζώνες που πλήττονται βρίσκονται κυρίως στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, ιδιαίτερα στην Μπραζίλια, και στο νοτιοανατολικό τμήμα της, στις πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες του Σάο Πάολο και της Μίνας Ζεράις.

    Το ποσοστό της υγρασίας είναι εκεί κάτω από 12%, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας Inmet.

    Πρόκειται για μια «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση, σύμφωνα μ’ αυτό το δημόσιο οργανισμό, επειδή δημιουργεί «μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές», αλλά και «για την υγεία», καθώς οι κάτοικοι εκτίθενται σε «πνευμονικές ασθένειες» ή «πονοκεφάλους».

    Σε δεκάδες κοινότητες, το ποσοστό υγρασίας έπεσε κάτω από το όριο του 10%, φθάνοντας ακόμα και στο 7%.

    Πρόκειται για ένα επίπεδο «εξίσου χαμηλό» με το επίπεδο της υγρασίας στη Σαχάρα, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Πάουλα Κούνια, ερευνήτρια στο Εθνική Κέντρο για την Παρακολούθηση Φυσικών Καταστροφών (Cemaden).

    «Πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές»

    Σύμφωνα με την ίδια, η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία της «εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια», εξαιτίας «της συσσωρευμένης έλλειψης βροχοπτώσεων» από τα τέλη της περυσινής χρονιάς.

    Η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από ένα κύμα μεγάλης έκτασης πυρκαγιών στην Αμαζονία (βόρεια), όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, στο Παντανάλ (κεντροδυτικά) και πιο πρόσφατα στην πολιτεία του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

    Τεράστια σύννεφα καπνού προερχόμενα απ’ αυτές τις πυρκαγιές έχουν καλύψει μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου δεν έχει βρέξει εδώ και 130 ημέρες.

    Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας δημιουργεί ένα «πλαίσιο πολύ ευνοϊκό για νέες φωτιές», προειδοποίησε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μόνο δύο από τα 27 εδάφη που αποτελούν τη Βραζιλία «δεν πλήττονται σοβαρά από μεγάλες ελλείψεις ύδατος», δήλωσε.

    Ελ Νίνιο

    Στη διάρκεια συνεδρίασης χθες, Τετάρτη, στη Γερουσία, η Μαρίνα Σίλβα προειδοποίησε ότι το Παντανάλ, ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος του κόσμου και καταφύγιο βιοποικιλότητας, μπορεί να έχει εξαφανισθεί «μέχρι το τέλος του αιώνα», αν η ξηρασία επιμείνει και αυτά τα κλιματικά φαινόμενα «γίνουν όλο και πιο σοβαρά και συχνά».

    Η Βραζιλία αντιμετώπισε το Μάιο άλλη μια κλιματική κρίση, όταν μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο νότο της χώρας από πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους.

    Η επιστημονική κοινότητα αποδίδει αυτά τα ακραία κλιματικά γεγονότα στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

    Στα τέλη του 2025, η Βραζιλία θα φιλοξενήσει στην πόλη Μπελέμ της Αμαζονίας την COP30, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

    Πηγή: Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RAPHAEL ALVES

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο