Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 08:04

Ο φονικός τυφώνας Γκέμι απειλεί την Κίνα – Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Ταϊβάν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο τυφώνας Γκέμι πέρασε από τη βόρεια Ταϊβάν σήμερα, αφήνοντας πίσω του τρεις νεκρούςκαι 266 τραυματίες. Εκτεταμένες ήταν οι πλημμύρες ενώ προκάλεσε ναυάγιο φορτηγού πλοίου στα ανοικτά, προτού κατευθυνθεί στην ηπειρωτική Κίνα, όπου αναμένεται να φέρει καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Ο Γκέμι έφθασε πάνω από το έδαφος περί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 19:00 χθες Τετάρτη ώρα Ελλάδας), στις βορειοανατολικές ακτές, στην κομητεία Γιλάν. Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε τη νήσο τα τελευταία οκτώ χρόνια και συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας ως ακόμη και 227 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν.

Περί τις 08:30 (04:00 ώρα Ελλάδας) βρισκόταν πλέον στο στενό της Ταϊβάν και κατευθυνόταν στη Φουτζού, στην επαρχία Φουτζιάν της ηπειρωτικής Κίνας.

Ο τυφώνας προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία έπληξε κάπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά, πάντως πλέον η παροχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της, σύμφωνα με την εταιρεία Taipower.

Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της νήσου, φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας με εννεαμελές πλήρωμα, υπηκόους της Μιανμάρ, βυθίστηκε ανοικτά της Καοσιούγκ, λιμανιού στη νότια Ταϊβάν, και δεν έχει υπάρξει έκτοτε επικοινωνία με τους ναυτικούς. Βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γραφεία, σχολεία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους οι χρηματαγορές, παραμένουν εκτός λειτουργίας σήμερα. Τα περισσότερα τρένα θα ξαναρχίσουν να κυκλοφορούν μετά τις 15:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), ενώ όλες οι πτήσεις εσωτερικού και 185 πτήσεις προς και από διεθνή αεροδρόμια ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 266 τραυματίστηκαν εξαιτίας του τυφώνα, ανακοίνωσαν οι αρχές στη νήσο.

Στην Κίνα, όπου αναμένεται ο Γκέμι να πλήξει με καταρρακτώδεις βροχές την επαρχία Φουτζιάν εντός της ημέρας, προτού κινηθεί προς βορρά και σταδιακά εξασθενίσει πάνω από το έδαφος τις επόμενες ώρες, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τις εστίες τους κάπου 150.000 άνθρωποι.

Ο Γκέμι είχε αφήσει πίσω ήδη άλλους 6 νεκρούς στις Φιλιππίνες προτού κινηθεί προτού πλήξει την Ταϊβάν.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ROLEX DELA PENA

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 09:30

Σχετικά Άρθρα

  • Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί
    Φονικό το πέρασμα της καταιγίδας Τράμι από τις Φιλιππίνες – Στους 40 οι νεκροί

    Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Τράμι στις Φιλιππίνες, ο οποίος ανήλθε σήμερα σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα τοπικά στοιχεία, με τους διασώστες να προσπαθούν ακόμη να προσεγγίσουν κατοίκους που έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες των σπιτιών τους.

    Προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 20 νεκρούς.

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές. Ορισμένες περιοχές κατέγραψαν μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών ποσότητες νερού από τις βροχοπτώσεις που καταγράφονται συνήθως μέσα σε δύο μήνες.

    «Πολλοί (κάτοικοι) εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στις στέγες των σπιτιών τους και ζητούν βοήθεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Ντιζόν, ο αστυνομικός διευθυντής της σφόδρα πληγείσας περιοχής Μπικόλ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα.

    «Ελπίζουμε οι πλημμύρες να υποχωρήσουν σήμερα, αφού η βροχή έχει σταματήσει», είπε.

    Η προσβασιμότητα παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους διασώστες, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Φερντινάντ Μάρκος σε συνέντευξη Τύπου. «Υπήρξαν κατολισθήσεις σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν πριν (...) Οπότε υποθέτω ότι το έδαφος είναι τελείως κορεσμένο και το νερό δεν έχει προς τα πού να διαφύγει».

    Οι πόλεις Νάγκα και Λεγκάζπι αναφέρουν «πολλά θύματα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φθάσουμε εκεί», είπε ο Μάρκος.

    Στην επαρχία Μπατάνγκας, νότια της πρωτεύουσας Μανίλα, ο αρχηγός της αστυνομίας Νέλσον Καμπούζο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έξι πτώματα βρέθηκαν στο χωριό Σαμπαλόκ.

    «Η περιοχή επλήγη από μια ξαφνική πλημμύρα χθες (Πέμπτη). Οι ομάδες μας βρίσκονται ακόμα στη θέση τους για να ελέγξουν εάν υπάρχουν άλλα θύματα», είπε.

    Άλλοι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια ξαφνική πλημμύρα στο παραθαλάσσιο χωριό Σούμπιτς Ιλάγια, σύμφωνα με την αστυνομία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εθνικό επίπεδο σε τουλάχιστον 40, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση στοιχεία της αστυνομίας και των υπεύθυνων διαχείρισης καταστροφών.

    Δεκάδες χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

    Στη Μανίλα, ένα συγκρότημα κατοικιών νότια της πρωτεύουσας βυθίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του.

    Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Λουσόν, και οι προειδοποιήσεις για καταιγίδα εξακολουθούν να ισχύουν στη δυτική ακτή, όπου τα κύματα μπορούν να φτάσουν τα δύο μέτρα.

    Σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση της Πέμπτης, 193.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών.

    Οι Φιλιππίνες πλήττονται συχνά από καταιγίδες ή τυφώνες, προκαλώντας ζημιές και δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καταιγίδες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σχηματίζονται πιο κοντά στην ακτή, εντείνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο στην ξηρά λόγω της κλιματικής αλλαγής, λένε οι ειδικοί.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCIS R. MALASIG
  • Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι
    Περισσότεροι από 700 νεκροί στη Γάζα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αναφέρουν οι Παλαιστίνιοι

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 770 ανθρώπους σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας του παλαιστινιακού θύλακα κι ενώ επίκεινται νέες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
    Το Κατάρ ανακοίνωσε πως μια συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ντόχα, την ώρα που μεσολαβητές «ανέκτησαν επαφή» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο του αρχηγού της Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες τη 16η Οκτωβρίου.
    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέπτεται το εμιράτο, είπε ότι αναμένει οι διαπραγματευτές να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ εξετάζουν «διαφορετικές εναλλακτικές» προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.
    Αυτή η εύθραυστη πρόοδος, έπειτα από μήνες προσπαθειών διαμεσολάβησης που δεν καρποφόρησαν, τις οποίες διεξήγαγαν το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, καταγράφεται τη στιγμή που το Ισραήλ πολεμάει σε ένα διπλό μέτωπο, εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες στηρίζει το Ιράν.

    Χθες το βράδυ, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των νότιων προαστίων της Βηρυτού - ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ - από τα μαζικότερα από την αρχή του πολέμου και έκανε γνωστό πως στοχοθέτησε «αποθήκες και εργαστήρια κατασκευής όπλων που ανήκαν στη Χεζμπολάχ».

    Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες το Ισραήλ για τον κίνδυνο μιας κλιμάκωσης, τη στιγμή που το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει στην περίπτωση μιας ισραηλινής επίθεσης, μετά τη ρίψη 200 ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 6η Οκτωβρίου επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή, σε διάστημα 19 ημερών, σε 770 ανθρώπους, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, που εκτιμά πως αυτός ο απολογισμός είναι υποτιμημένος.

    Στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πολιτική Άμυνα.

    Ο Μπλίνκεν, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα μια νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, είπε χθες στο Ισραήλ ότι έχει φθάσει «η στιγμή» για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου το 2023.

    Αυτή η επίθεση οδήγησε στον θάνατο 1.206 ανθρώπους, οι περισσότεροι άμαχοι, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά επίσημα δεδομένα, στην οποία περιλαμβάνονται οι όμηροι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν ενώ κρατούνταν αιχμάλωτοι.
    Εκ των 251 ανθρώπων που είχαν απαχθεί τότε, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων 34 δηλώθηκαν νεκροί από τον στρατό.

    Ως αντίποινα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξουδετερώσει τη Χαμάς και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.847 Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

    Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του υπό πολιορκία θύλακα, ο οποίος προετοιμάζεται να ζήσει έναν δεύτερο χειμώνα με ολοένα και σοβαρότερες ελλείψεις.

    Στον Λίβανο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν σήμερα τις περιοχές της Τύρου και της Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο τμήμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ani, που έκανε επίσης λόγο για ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Βηρυτού -Δαμασκού στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας, αλλά και για μάχες σε δύο παραμεθόρια χωριά, το Άιτα αλ Σαάμπ και το Ράμια.

    Ο ισραηλινός ανακοίνωσε πως έπληξε από χθες «περισσότερους από 160 στόχους» της Χεζμπολάχ, η οποία, από την πλευρά της, ανέφερε πως αντιμετώπισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο Άιτα αλ Σαάμπ «με αυτόματα όπλα και πυραύλους».

    Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημα δεδομένα. Ο ΟΗΕ έχει καταμετρήσει περίπου 800.000 εκτοπισμένους.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Μέλος του ΡΚΚ ο ένας από τους δράστες - Ποια ήταν τα πέντε θύματα
    Τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία: Μέλος του ΡΚΚ ο ένας από τους δράστες - Ποια ήταν τα πέντε θύματα

    Το ζευγάρι των τρομοκρατών είχε κάνει κατόπτευση του χώρου - Μια μηχανολόγος μηχανικός σκοτώθηκε ενώ πήγε να πάρει λουλούδια για την επέτειο γάμου και ένας οδηγός ταξί δολοφονήθηκε 45 λεπτά πριν την επίθεση

    Νέες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο έδρασαν ο άνδρας και η γυναίκα που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ) φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
    Αν και επίσημα η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει ονοματίσει το ΡΚΚ ως την οργάνωση που βρίσκεται πίσω από το χτύπημα, η κουρδική οργάνωση έχει ήδη ονοματιστεί από δύο υπουργούς, με το HaberTurk να μεταδίδει ότι ο άνδρας δράστης, που είχε γεννηθεί το 1992 στην περιοχή Beytüşşebap, ήταν μέλος του ΡΚΚ από το 2016, με το όνομά του, ωστόσο, να παραμένει άγνωστο.

    Όπως μεταδίδει η Hurryiet οι δύο δράστες είχαν πραγματοποιήσει κατόπτευση του χώρου πριν το χτύπημά τους, δημοσιεύοντας, μάλιστα, και μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται το ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι καταγράφοντας δήθεν αμέριμνο τα μέτρα ασφαλείας και τους χώρους της TUSAŞ.
    Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

    Τα πέντε θύματα

    Τα τουρκικα μέσα ενημέρωσης φέρνουν, επίσης, στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Πρόκειται για τους:
    • Zahide Güçlü, μηχανολόγος μηχανικός στην TUSAŞ
    • Cengiz Coşkun, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στην TUSAŞ
    • Hüseyin Canmaz, εργαζόμενος στην TUSAŞ
    • Atakan Şahin Erdoğan, υπάλληλος ασφαλείας
    • Murat Arslan, ο οδηγός ταξί τον οποίο δολοφόνησαν οι τρομοκράτες προκειμένου να πάρουν το όχημα με το οποίο έφτασαν στην είσοδο της TUSAŞ

    Ειδικά για την Zahide Güçlü, η οποία ήταν μητέρα δύο παιδιών, έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρή τη στιγμή που είχε φτάσει στην πύλη των εγκαταστάσεων TUSAŞ για να πάρει τα λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της καθώς γιόρταζε την επέτειο γάμου τους.

    Η κλοπή του ταξί

    Όσον αφορά την κλοπή του ταξί με το οποίο οι τρομοκράτες έφτασαν στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, αυτή έγινε περίπου 45 λεπτά πριν την επίθεση.

    Τουρκικά μέσα περιγράφουν ότι μπήκαν στο ταξί του Arslan και του είπαν «θέλουμε να πάμε στο κέντρο της Άγκυρας».

    Κάποια στιγμή του ζήτησαν να σταματήσει προκειμένου ο ένας εκ των δύο δήθεν να κάνει τσιγάρο, και τότε τον πυροβόλησαν. Στη συνέχεια έβαλαν το άψυχο κορμί του οδηγού ταξί στο πορτ μπαγκάζ και κατευθύνθηκαν στις εγκαταστάσεις της TUSAŞ

    «Τον πυροβόλησαν πισώπλατα» δήλωσε ο πατέρας του Arslan, ο οποίος ήταν πατέρας τριών παιδιών.

    Η πρώτη απάντηση της Τουρκίας

    Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές. «Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (...) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NECATI SAVAS
  • Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες
    Ισραήλ: Νεκροί τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές σε 48 ώρες

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη

    Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρεις διοικητές της Χεζμπολάχ και περίπου 70 μαχητές στο νότιο Λίβανο τις τελευταίες 48 ώρες, μια ημέρα αφότου επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον Χασέμ Σαφιεντίν, τον προφανή διάδοχο στην ηγεσία τη οργάνωσης.

    «Στον νότιο Λίβανο, τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού συνεχίζουν να πραγματοποιούν περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιδρομές κατά των τρομοκρατικών υποδομών και οργανισμών της Χεζμπολάχ», ανέφερε η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) σε δήλωσή της.

    «Την περασμένη ημέρα, τα στρατεύματα εξολόθρευσαν περίπου 70 τρομοκράτες σε χερσαίες και εναέριες επιδρομές», ανέφερε.

    Το Ισραήλ επέκτεινε τις προειδοποιήσεις εκκένωσης σε πολλές κεντρικές γειτονιές στην πόλη-λιμάνι της Τύρου του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη, δίνοντας εντολή στους ανθρώπους να απομακρυνθούν βόρεια από την πόλη.

    Το Ισραήλ πραγματοποιεί μια κλιμακούμενη επίθεση στον Λίβανο μετά από ένα χρόνο συνοριακών συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ, την πιο τρομερά οπλισμένη από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    Η επίθεση του Ισραήλ έδιωξε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζους από τα σπίτια τους και σκότωσε 2.530 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 63 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Λιβάνου.

    Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν , του προφανούς διαδόχου του αρχηγού του Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση τον περασμένο μήνα.

    Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χεζμπολάχ στη δήλωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον Σαφιεντίν.

    "Φτάσαμε στον Νασράλα, τον αντικαταστάτη του και το μεγαλύτερο μέρος της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ. Θα προσεγγίσουμε οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλεια των αμάχων του κράτους του Ισραήλ", δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι.

    Το Ισραήλ δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κανένα σημάδι υποχώρησης στις εκστρατείες του στη Γάζα και στον Λίβανο, ακόμη και μετά τη δολοφονία αρκετών ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

    Διπλωμάτες λένε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να κλειδώσει σε μια ισχυρή θέση πριν αναλάβει μια νέα αμερικανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιτέθηκε στο λιμάνι του Ισραήλ με drones δύο φορές, χτυπώντας «ζωτικούς» στόχους, ωστόσο ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαίτισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ύδατα κοντά στο Εϊλάτ.

    Η Ισλαμική Αντίσταση, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές μουσουλμανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, γνωστές ως «Άξονας Αντίστασης» στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, έχουν ορκιστεί να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον αγώνα τους.

    Πηγή: NewsBomb.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ WAEL HAMZEH
  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί
    Κυκλώνας Όσκαρ: Σαρώνει την Κούβα - Τουλάχιστον 6 νεκροί

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κούβα εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος του κυκλώνα Όσκαρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

    «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, χάθηκαν έξι ανθρώπινες ζωές στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ», στην επαρχία Γουαντάναμο (ανατολικά), δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

    Σαρωτικό το πέρασμα του κυκλώνα

    Ο τυφώνας σάρωσε το ανατολικό τμήμα της χώρας, με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρότατες βροχοπτώσεις που ξερίζωσαν δέντρα και προκάλεσαν πολλά προβλήματα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YANDER ZAMORA
  • ΗΠΑ: Μακελειό στο Σιάτλ με 5 νεκρούς – Υπό κράτηση 15χρονος, ερευνάται για μαζική δολοφονία
    ΗΠΑ: Μακελειό στο Σιάτλ με 5 νεκρούς – Υπό κράτηση 15χρονος, ερευνάται για μαζική δολοφονία

    Οι αρχές της πολιτείας Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά σε σπίτι κοντά στο Σιάτλ και ότι τέθηκε υπό κράτηση 15χρονος στο πλαίσιο της έρευνας για τη μαζική δολοφονία.

    Πέντε νεκροί

    Τα θύματα είναι τρία παιδιά και δυο ενήλικοι, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του σερίφη της κομητείας Κινγκ. Κορίτσι που ζούσε στο σπίτι τραυματίστηκε.

    Ο Μάικ Μέλις, εκπρόσωπος του γραφείου του σερίφη, δήλωσε στον Τύπο επιτόπου πως ο έφηβος ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση χωρίς να προβάλει αντίσταση. Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο αν τα θύματα και ο θύτης ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ούτε το κίνητρο του μακελειού.

    Υπήρξαν επανειλημμένες κλήσεις στην άμεση δράση για πυρά στο σπίτι στην κοινότητα Φολ Σίτι, κάπου 16 χιλιόμετρα από το Σιάτλ, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Περίοικος με σπουδές ιατρικής προσέφερε «τις πρώτες βοήθειες ωσότου φθάσουν ασθενοφόρα». Ο έφηβος που τέθηκε υπό κράτηση αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον δικαστή είτε σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του σερίφη.

    Οι ΗΠΑ, χώρα όπου κυκλοφορούν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, καταγράφουν υψηλότερο δείκτη θανάτων εξαιτίας οπλοχρησίας από οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου.

    Οι επιθέσεις με τη χρήση όπλων είναι αέναα επαναλαμβανόμενη μάστιγα στη χώρα, καθώς η μια κυβέρνηση μετά την άλλη αδυνατεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για το φαινόμενο, η ισχύς του λόμπι της οπλοκατοχής παραμένει τεράστια και πολλοί Αμερικανοί δεν θέλουν ούτε να ακούσουν περί επιβολής περιορισμών, πόσο μάλλον να αποχωριστούν τα όπλα τους.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο