Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 10:14

Βενεζουέλα: Επίθεση Μαδούρο στην αντιπολίτευση - «Έχετε αίμα στα χέρια σας, δεν θα πάρετε ποτέ την εξουσία»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την ώρα που η αντιπολίτευση κι αρκετές χώρες αμφισβητούν την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με παρόντες ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο κ. Μαδούρο είπε χαρακτηριστικά «κ. Γκονσάλες Ουρούτια, δείξτε το πρόσωπό σας, βγείτε από την κρυψώνα σας, μην είστε δειλός, κυρία Ματσάδο (…) έχετε αίμα στα χέρια σας».

«Δεν θα καταλάβουν ποτέ την εξουσία (…) Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», επέμεινε, μιλώντας για απόπειρα «αντεπανάστασης» σε διεθνές επίπεδο, «βίαιης» προσπάθειας αρπαγής της εξουσίας.

Επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια ο αρχηγός του κράτους με παρόντες ανταποκριτές του ξένου Τύπου.

«Δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος», ανέφερε ο Μαδούρο εν μέσω διαδηλώσεων για την επανεκλογή του

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαδούρο επέσεισε τη Βίβλο, είπε πως έχει την «υποστήριξη του θεού», δήλωσε «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», καταφέρθηκε εναντίον του αμερικανικού «ιμπεριαλισμού», δυτικών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος, τον διχασμό και τον φασισμό στη Βενεζουέλα», επέμεινε.

Πολιτικός κληρονόμος του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, στην εξουσία από το 2013, ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από την εφορευτική επιτροπή, με 51,2% των ψήφων, έναντι 44,2% του αντιπάλου του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, εξασφαλίζοντας τρίτη συναπτή θητεία ως το 2031.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές και πρόκρινε την βεβιασμένη αντικατάστασή της από τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια. Και οι δυο τους αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας «μαζική νοθεία», και υποστηρικτές τους διαδηλώνουν όλη την εβδομάδα. Λένε πως έχουν «αποδείξεις» της νίκης του υποψηφίου της αντιπολίτευσης —η κυρία Ματσάδο υποστήριξε πως έλαβε «το 73%» των ψήφων— κι απαιτούν το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερώς αποτελέσματα και να γίνει ανακαταμέτρηση με «διαφάνεια».

Από τη Δευτέρα έχουν σκοτωθεί 11 πολίτες, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ στρατιωτικός έγινε στο δωδέκατο θύμα, όταν σκοτώθηκε από σφαίρα, σύμφωνα με τις αρχές. Η εισαγγελία μιλά για 77 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 1.000 προσαγωγές και συλλήψεις. Η κυρία Ματσάδο έδωσε χθες νέο απολογισμό, κάνοντας λόγο για «16 δολοφονίες» και «11 εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση» της «καταστολής» από το «καθεστώς» μέσω X. Καταδίκασε την «εγκληματική αντίδραση του Μαδούρο στο ότι ο λαός της Βενεζουέλας κατέβηκε στον δρόμο».

Χθες, κατόπιν καλέσματος της συμπολίτευσης, χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου βγήκαν επίσης στους δρόμους, έκαναν πορεία ως το προεδρικό μέγαρο για εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο.

Μερικές ώρες νωρίτερα, σε εμφάνισή του στο ανώτατο δικαστήριο μαζί με τη σύζυγό του, ο πρόεδρος Μαδούρο δήλωσε «100%» διατεθειμένος να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Αντιδράσεις για την επανεκλογή του Μαδούρο

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, που ενστερνίζονται τη θέση ότι η αντιπολίτευση κέρδισε «καθαρά» την Κυριακή, διεμήνυσαν πως «χάνουν την υπομονή τους» με το Καράκας. Ζήτησαν οι εκλογικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα «πλήρη και λεπτομερειακά αποτελέσματα αυτών των εκλογών ώστε να μπορεί να τα δει όλος ο κόσμος».

Παρόμοια έκκληση έκανε επίσης η G7, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να «τερματιστεί η βίαιη ρητορική και η καταστολή σε βάρος μελών της αντιπολίτευσης».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο, παρότι αποκατέστησε τις σχέσεις με την κυβέρνηση των τσαβιστών στη Βενεζουέλα, εξέφρασε μολαταύτα «σοβαρές αμφιβολίες», καλώντας να γίνει «διαφανής» επανέλεγχος των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πριν από αυτόν, εννιά χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν «πλήρη» ανακαταμέτρηση, «παρουσία ανεξάρτητων εκλογικών παρατηρητών».

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέσυρε το διπλωματικό προσωπικό της από τις επτά από τις εννέα χώρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Περού, αφού η Λίμα ανακοίνωσε πως θεωρεί τον κ. Γκονσάλες Ουρούτια «νόμιμο» εκλεγμένο πρόεδρο.

Η Βενεζουέλα, πετρελαιοπαραγωγικό κράτος, για δεκαετίες από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει υποστεί αφαίμαξη, παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αντιτείνει η κυβέρνηση, η παραγωγή αργού κατέρρευσε από τα τρία εκατ. και πλέον βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 80% σε 10 χρόνια, ο υπερπληθωρισμός ανάγκασε τις αρχές να προχωρήσουν εν μέρει σε δολαριοποίηση της οικονομίας, τα συστήματα υγείας και παιδείας παραπαίουν. Επτά εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RONALD PENA R.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Γκονζάλες κέρδισε «καθαρά» τον πρόεδρο Μαδούρο στις εκλογές στη Βενεζουέλα
    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Γκονζάλες κέρδισε «καθαρά» τον πρόεδρο Μαδούρο στις εκλογές στη Βενεζουέλα

    Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μπράιαν Νίκολς, υποστήριξε χθες Τετάρτη πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε «καθαρά» τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, καθώς ασκείται εντεινόμενη διεθνής πίεση να παρουσιαστούν αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του αρχηγού του κράτους.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ότι η διαφορά ήταν «εκατομμύρια» ψήφοι και αποδεικνύει την «αναντίρρητη» επικράτηση του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, επικαλούμενος τους αριθμούς που παρουσίασε η αντιπολίτευση.

    Με δεδομένη «αυτή την καταμέτρηση, ο λόγος που αρνούνται (σ.σ. οι αρχές) να δημοσιοποιήσουν πλήρη αποτελέσματα είναι προφανής», επέμεινε ο κ. Νίκολς.

    Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση όμως κατήγγειλε «μαζική νοθεία» και αντέτεινε πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων. Ο κ. Μαδούρο έλαβε, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του CNE, το 51,2% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του το 44,2%.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα παρά αφού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι 
     Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα παρά αφού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι 

    Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα παρά αφού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και δοθούν στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία της καταμέτρησης, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και τις αμφισβητήσεις σε διεθνές επίπεδο για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση όμως καταγγέλλει «μαζική νοθεία» και διατείνεται πως κέρδισε ο δικός της υποψήφιος, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων.

    Ο κ. Μαδούρο έλαβε, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του CNE, το 51,2% των ψήφων, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια το 44,2%.

    Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από το CNE έπειτα από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και ότι η αντιπολίτευση έδωσε εντελώς άλλα αποτελέσματα.

    «Αυτός είναι επιπρόσθετος λόγος να μην αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα προτού επαληθευτούν πλήρως και με ανεξάρτητο τρόπο», συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ.

    Οι 27 θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα αφού δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα, ανέφερε ακόμη ο ύπατος εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική.

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στο κύμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Μαδούρο που ξέσπασε από τη Δευτέρα, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ΜΚΟ Foro Penal. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης μέρος απόπειρας πραξικοπήματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDRE JCUKIC

  • Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης
    Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Συνελήφθη στέλεχος της αντιπολίτευσης

    Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα, στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της χώρας, σύμφωνα με την καταμέτρηση δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων.
    «Καταγράψαμε 44 τραυματίες και 3 θανάτους», έγραψε στην πλατφόρμα Χ η ΜΚΟ Encuesta nacional de hospitales, που ασχολείται με την κατάσταση των νοσοκομείων. Οι δύο από τους θανάτους αναφέρθηκαν στην Πολιτεία Αράγουα και ένας στην πρωτεύουσα Καράκας. Το βράδυ της Δευτέρας η ΜΚΟ Foro penal έκανε λόγο για έναν νεκρό στην Πολιτεία Γιαρακούι.

    Τα αίτια των θανάτων δεν έχουν διευκρινιστεί.
    Πολλοί Βενεζουελάνοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους διαμαρτυρόμενοι από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, καθώς φοβούνται τους «colectivos», τις φιλοκυβερνητικές ομάδες που κατηγορούνται για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

    Στο μεταξύ, το κόμμα Voluntad Popular (VP), που μετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα σημαντικό στέλεχός του, ο Φρέντι Σουπερλάνο, συνελήφθη το πρωί από τις δυνάμεις της τάξης στο Καράκας. «Οφείλουμε να καταγγείλουμε με υπευθυνότητα την απαγωγή, πριν από μερικά λεπτά, του πολιτικού συντονιστή μας, του Φρέντι Σουπερλάνο», ανέφερε το κόμμα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

    Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται αστυνομικοί να βγάζουν από ένα αυτοκίνητο έναν άνδρα που μοιάζει με τον Σουπερλάνο και να τον οδηγούν δια της βίας σε ένα άλλο όχημα.

    Το 2018, στην επίσης αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο στην προεδρία, σε μια εκλογική διαδικασία την οποία μποϊκοτάρισε η αντιπολίτευση, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις που κατεστάλησαν βίαια από τις αρχές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο
    Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

    Πάνω από 45 άτομα συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις εξαιτίας του αμφιλεγόμενου εκλογικού αποτελέσματος - Δείτε βίντεο

    «Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.
    «Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.
    Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσα
    Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

    Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.
    Η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
    Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.
    Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

    Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Henry Chirinos
  • Πρόεδρος της Βενεζουέλας για τρίτη φορά ο Μαδούρο εν μέσω διχασμού: «Κερδίσαμε», επιμένει η αντιπολίτευση
    Πρόεδρος της Βενεζουέλας για τρίτη φορά ο Μαδούρο εν μέσω διχασμού: «Κερδίσαμε», επιμένει η αντιπολίτευση

    Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα. Η Κούβα στο πλευρό του Μαδούρο. Πρώτες διεθνείς αντιδράσεις.

    Πρόεδρος της Βενεζουέλας για τρίτη συναπτή θητεία επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο -σύμφωνα με το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE)- με την αντιπολίτευση, ωστόσο, να διαμηνύει πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που τροφοδοτεί το κλίμα έντασης στη χώρα.

    Ειδικότερα, το CNE ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο Γκονσάλες Ουρούτια 44,2%, ή αλλιώς λίγες λιγότερες από 4,5 εκατ. ψήφους.

    Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι «αμετάκλητη», εξήγησε ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 59%.

    Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε βρίσκεται σε αντίφαση με exit polls που υπεδείκνυαν νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια.

    Δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα η αντιπολίτευση

    Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο Ουρούτια έλαβε «το 70%» των ψήφων» κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το CNE.

    «Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων», η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και «αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε στον Τύπο η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

    ΗΠΑ και Χιλή αμφισβητούν το αποτέλεσμα

    Ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο πρώτος αρχηγός κράτος ο οποίος αμφισβήτησε δημόσια το αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντάς το «δύσκολο να το πιστέψουμε».

    «Το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε», τόνισε ο κ. Μπόριτς μέσω X, προσθέτοντας ότι «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».

    Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, o αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τον σκεπτικισμό του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

    Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «σοβαρές ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα που δηλώθηκε δεν αντικατοπτρίζει τη βούληση ή τις ψήφους του λαού της Βενεζουέλας».

    Πάντως, η Κούβα, στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Μαδούρο, είπε ότι «ο λαός μίλησε και η Επανάσταση κέρδισε».

    Ο κουβανός πρόεδρος είπε ότι «η αξιοπρέπεια και η γενναιότητα του λαού της Βενεζουέλας θριάμβευσαν έναντι της πίεσης και της χειραγώγησης».

    Μαδούρο: Θρίαμβος της ειρήνης το αποτέλεσμα

    Ο Μαδούρο έκρινε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ότι η νίκη του αποτελεί θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

    Ο ίδιος επαίνεσε το εκλογικό σύστημα της Βενεζουέλας και χλεύασε την αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα σε κάθε εκλογική διαδικασία.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RONALD PENA R.
  • Βενεζουέλα: Κατέρρευσε ορυχείο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς και παγιδευμένους
    Βενεζουέλα: Κατέρρευσε ορυχείο – Φόβοι για δεκάδες νεκρούς και παγιδευμένους

    Η Μπολίβαρ είναι μια δασώδης περιοχή στη Βενεζουέλα, που εδώ και καιρό πλήττεται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού.

    Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετά την κατάρρευση ενός παράνομου ορυχείου χρυσού στην πόλη Λα Παράγκουα της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Γιόργκι Αρσινιέγκα, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (21/02).

    Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος εκτιμά ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι παγιδευμένοι στο ορυχείο που κατέρρευσε. Παρ' όλα αυτά, λόγω του απομακρυσμένου σημείου της περιοχής, στη νοτιοανατολική Πολιτεία Μπολίβαρ, υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την έκταση του περιστατικού, δήλωσε ο Γιόργκι Αρσινιέγκα στο CNN.

    Ομάδες αρωγής και διασώστες έχουν αποσταλεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το ορυχείο, το οποίο ονομάζεται Bulla Loca, δήλωσε ο δήμαρχος. Από την πλευρά του, ο Έγκαρ Κολίνα, αξιωματούχος ασφαλείας της κυβέρνησης της Πολιτείας Μπολίβαρ, επέστησε σε προσοχή και δήλωσε ότι περισσότεροι αξιωματούχοι της Πολιτείας προσπαθούν να φτάσουν στη Λα Παράγκουα, προκειμένου να εξακριβώσουν τον αριθμό των νεκρών.

    Η Μπολίβαρ είναι μια δασώδης περιοχή στη Βενεζουέλα, που εδώ και καιρό πλήττεται από την παράνομη εξόρυξη χρυσού και άλλων ορυκτών. Τα τελευταία χρόνια, η άτυπη μεταλλευτική δραστηριότητα, που συχνά ελέγχεται από εγκληματικές ομάδες, έχει επεκταθεί και έχει φθάσει μέχρι το Εθνικό Πάρκο Κανάιμα, μια παρθένα περιοχή στα σύνορα μεταξύ της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Βενεζουέλα: Δώδεκα νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου λόγω πλημμύρας
    Βενεζουέλα: Δώδεκα νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου λόγω πλημμύρας

    Τα σωστικά συνεργεία θα επιστρέψουν στο σημείο για να ελέγξουν αν υπάρχουν τυχόν άλλοι επιζώντες ή θύματα.

    Τουλάχιστον 12 εργάτες σκοτώθηκαν όταν ένα χρυσωρυχείο κατέρρευσε λόγω πλημμύρας στο Ελ Καλάο της Βενεζουέλας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ορυχείο Ταλαβέρα, στην πολιτεία Μπολίβαρ, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης στην περιοχή. Οι διασώστες όμως δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά μόνο το Σάββατο.

    Άλλοι 112 εργαζόμενοι σώθηκαν, είπε ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο Εντγκάρ Κολίνα. Τα σωστικά συνεργεία θα επιστρέψουν σήμερα στο σημείο για να ελέγξουν αν υπάρχουν τυχόν άλλοι επιζώντες ή θύματα.

    Οι σήραγγες του ορυχείου Ταλαβέρα έχουν ανοιχτεί υποτυπωδώς, από χρυσοθήρες που ψάχνουν για πολύτιμα μέταλλα. Πολλές οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην περιοχή αυτή ενώ πέρσι ο ΟΗΕ κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα μεταλλεία της Βενεζουέλας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Βενεζουέλα: Ο πιο τολμηρός άνθρωπος του κόσμου - Αψηφά τον θάνατο και κάνει τρελά ακροβατικά χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας (video)
    Βενεζουέλα: Ο πιο τολμηρός άνθρωπος του κόσμου - Αψηφά τον θάνατο και κάνει τρελά ακροβατικά χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας (video)

    Σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο ένας άντρας από τη Βενεζουέλα λόγω των τολμηρών ακροβατικών του.

    Ο πιο τολμηρός άνθρωπος του κόσμου ζει στη Βενεζουέλα και προκαλέσει φρενίτιδα στο διαδίκτυο, δοκιμάζοντας τα όριά του. Ο Carlos Rengifo αψηφά τον θάνατο εδώ και 11 χρόνια με τα ακροβατικά του κόλπα.

    Ο 27χρονος ξεκίνησε να κάνει ακροβατικά στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, όταν ήταν ακόμα έφηβος, για να ακολουθήσει στην πορεία πολύ μεγαλύτερα ύψη.

    Ο λογαριασμούς του στο Instagram έχει γίνει viral, καθώς συχνά ανεβάζει βίντεο με τα παράτολμα κόλπα του. Κρεμιέται με το ένα χέρι σαν τον Spider-Man από πολυώροφα κτήρια, οδηγεί ποδήλατο πάνω στην προεξοχή ουρανοξύστη στο Καράκας και σκαρφαλώνει πάνω σε ταράτσες. Κι όλα αυτά χωρίς εξοπλισμό που να του παρέχει ασφάλεια.

    «Ο φόβος είναι σαν τη θετική ενέργεια, ισούται με τα όνειρά σου, αυτό που θέλεις να κάνεις», είπε πρόσφατα ο Rengifo σε συνέντευξή του. «Η αρνητική ενέργεια, ας πούμε μιλώντας για φόβο, είναι αυτό που σε παραλύει», πρόσθεσε.

    Πηγή: Gazzetta.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο