Κόσμος

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» σκότωσε 50.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι – Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους!

Ο «σιωπηλός δολοφόνος» σκότωσε 50.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι – Πρώτη η Ελλάδα σε θανάτους!

Ένας «σιωπηλός δολοφόνος» σαρώνει ψυχές στην Ευρώπη! Η Ελλάδα; Πρώτη σε θανάτους!

Η ευρωπαϊκή ήπειρος θερμαίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλα μέρη του κόσμου, κάτι που προκαλεί πυρκαγιές, ξηρασία και σοβαρά προβλήματα υγείας! Ο ζεστός καιρός, που είναι αλληλένδετος και με την ατμοσφαιρική ρύπανση από άνθρακα, σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Τα ευρήματα που έγιναν γνωστά τρομάζουν καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν την Αττική και όχι μόνο, την ώρα που η Γαλλία εξέδωσε προειδοποιήσεις για υπερβολική ζέστη σε μεγάλες περιοχές της χώρας και το Ηνωμένο Βασίλειο έζησε αυτό που το Met Office (η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των Βρετανών) προέβλεψε ως τον πιο ζεστό μήνα του χρόνου.

Οι γιατροί αποκαλούν τη ζέστη «σιωπηλό δολοφόνο», αφού σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε. Το ποσοστό θνησιμότητας το 2023 θα ήταν 80% υψηλότερο αν οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν είχαν προσαρμοστεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Οι οργανισμοί προσαρμόζονται

Η Ελίζα Γκάλο, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως η προσαρμογή των κοινωνιών στους καύσωνες ήταν αποτελεσματική, αλλά... «Αλλά ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη είναι ακόμα πολύ υψηλός», προειδοποίησε. «Η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας».

Τα κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο συχνά, πολυήμερα και πιο ισχυρά. Η χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας από τους ανθρώπους προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη φύση προκαλώντας κάτι σαν φράξιμο στην ατμόσφαιρα με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπερθερμαίνουν τον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ και οι επιστήμονες αναμένουν ότι το 2024 θα σπάσει το ρεκόρ.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ελβετία θα αντιμετωπίσουν σύντομα περισσότερες ζεστές ημέρες. Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερος στη νότια Ευρώπη, η οποία είναι ναι μεν καλύτερα προσαρμοσμένη σε καύσωνες αλλά περισσότερο εκτεθειμένη σε ακραίες θερμοκρασίες.

Η πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη το 2023 ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα, με 393 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 209 θανάτους ανά εκατομμύριο και την Ισπανία με 175 θανάτους ανά εκατομμύριο.

Πρόσφατα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες στα περίχωρα της Αθήνας· ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σπίτια κάηκαν και χιλιάδες στρέμματα πρασίνου άλλαξαν χρώμα και μορφή! Οι συνεχείς παρουσίες καύσωνα, ο απών χειμώνας και η παρατεταμένη ζέστη από τις αρχές Μαΐου μέχρι τώρα είχαν στεγνώσει το έδαφος στα δάση που είχαν απομείνει στα βουνά της Ανατολικής Αττικής και είχαν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για καταστροφική πυρκαγιά.

Το 2003, ένας άλλος καύσωνας σκότωσε 70.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και ώθησε τους ιθύνοντες να βρουν τρόπους για να σώσουν ζωές δημιουργώντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και σχέδια πρόληψης. Αλλά, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, ο αριθμός των νεκρών, απόρροια της ζέστης (που έσπασε ρεκόρ το 2024), οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτιούνται πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα τους.

Οι επιστήμονες μοντελοποίησαν τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από την αρχή του 21ου αιώνα και υπολόγισαν τον αριθμό των θανάτων πέρυσι σε 47.690· εντόπισαν επίσης ότι το ποσοστό θνησιμότητας θα ήταν 80% μεγαλύτερο αν οι θερμοκρασίες του 2023 είχαν ενσκήψει είκοσι χρόνια πριν, δηλαδή την περίοδο 2000-2004. Για άτομα άνω των 80 ετών, η ζέστη θα είχε αποδειχτεί δύο φορές πιο θανατηφόρα!

Οι κυβερνήσεις μπορούν, αλλά...

Οι επιστήμονες λένε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τα κύματα καύσωνα σχεδιάζοντας δροσερές πόλεις με περισσότερα πάρκα και λιγότερο μπετόν, εγκαθιστώντας συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενο κίνδυνο και ενισχύοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ώστε οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μην πιέζονται όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία οι γιατροί στα Επείγοντα περιθάλπουν περισσότερους ασθενείς την ημέρα από ό,τι στις αρχές Ιανουαρίου κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης.

Και στην Ελλάδα, οι φλόγες στην Αττική μπορεί να έσβησαν, όμως στις Σέρρες- στον Όρβηλο- κατατρώγουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους επί σχεδόν έναν μήνα και η κρατική πρόληψη και μέριμνα έχει καεί προ πολλών ετών στον βωμό της αδιαφορίας των πολιτών.

Τον χειμώνα βρέχει και πνιγόμαστε, το καλοκαίρι φυσάει και καιγόμαστε. Όλο αυτό το κάνουμε καλαμπουράκι για να γελάμε και οι πολιτικοί γελούν τελευταίοι πάντα… ή χύνουν αφειδώς κροκοδείλια δάκρυα πάνω από ανοιχτά μνήματα και χαίνουες πληγές… Ποιος φταίει;

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Angelo Carconi

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα