Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2024 19:11

Mpox: Πρώτο κρούσμα της πιο μολυσματικής παραλλαγής εκτός Αφρικής - Συναγερμός

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η Σουηδία επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της νόσου mpox – παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει πως κρούσματα mpox έχουν εντοπιστεί σε 13 αφρικανικές χώρες.

Πώς μεταδίδεται η Mpox

Παλιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η Mpox όπως είναι η νέα ονομασία της είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι -με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3%-, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

Η mpox -που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό- έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ.. Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2024 19:07

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ιός mpox: Λιγότερα κατά 22% τα κρούσματα – Μειώνεται ο κίνδυνος για την Ευρώπη
    Ιός mpox: Λιγότερα κατά 22% τα κρούσματα – Μειώνεται ο κίνδυνος για την Ευρώπη

    Σύμφωνα με το ECDC μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, έχουν αναφερθεί συνολικά 1.046 κρούσματα mpox στην Ευρώπη για το 2024 - Στην Αφρική τα κρούσματα ξεπερνούν τα 36.000, με 850 θανάτους να αποδίδονται στη νόσο

    Μείωση 22% στα αναφερόμενα κρούσματα τον Σεπτέμβριο (108 κρούσματα) σε σύγκριση με τα 138 κρούσματα του Αυγούστου, παρατηρεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με τα τελευταία στοιχεία από το διάστημα 6 Σεπτεμβρίου 2024 – 8 Οκτωβρίου 2024 να δείχνουν 108 κρούσματα mpox από 13 χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και συγκεκριμένα: Ισπανία (25), Γαλλία (23), Γερμανία (21), Ολλανδία (19), Βέλγιο (6), Αυστρία (3), Ιρλανδία (3), Τσεχία (2), Ελλάδα (2), Δανία (1), Ιταλία (1), Λιθουανία (1) και Πορτογαλία (1). Από τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, καμία νέα χώρα δεν ανέφερε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Το 2024, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, έχουν αναφερθεί συνολικά 1.046 κρούσματα mpox στην ΕΕ/ΕΟΧ, ενώ από την αρχή της επιδημίας mpox και έως τις 8 Οκτωβρίου 2024, έχουν αναφερθεί 23.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα από 29 χώρες: Ελλάδα (102), Ισπανία (8.272), Γαλλία (4.334), Γερμανία (3.923), Ολλανδία (1.349), Πορτογαλία (1.203), Ιταλία (1.062), Βέλγιο (822), Αυστρία (353), Σουηδία (302), Ιρλανδία (253), Πολωνία (225), Δανία (209), Νορβηγία (109), Τσεχία (87), Ουγγαρία (85), Λουξεμβούργο (61), Ρουμανία (48), Σλοβενία (47), Φινλανδία (43), Μάλτα (37), Κροατία (34), Ισλανδία (17), Σλοβακία (16), Εσθονία (11), Βουλγαρία (7), Λετονία (6), Λιθουανία (6) και Κύπρος (5).

    Έχουν αναφερθεί θάνατοι στην Ισπανία (3), το Βέλγιο (2), την Πορτογαλία (2), την Αυστρία (1) και την Τσεχία (1).

    Για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox είναι η Σερβία (40), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (9) και το Μαυροβούνιο (2). Επιπλέον, 12 κρούσματα έχουν αναφερθεί από την Τουρκία.

    Μόνο ένα κρούσμα mpox λόγω του στελέχους Ib του ιού MPXV έχει αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ, από τη Σουηδία τον Αύγουστο του 2024. Το κρούσμα αυτό αφορούσε άτομο που είχε ταξιδέψει σε αφρικανική χώρα όπου αναφέρεται το στέλεχος Ib. Όλα τα άλλα κρούσματα mpox με διαθέσιμες πληροφορίες για το στέλεχος που έχουν αναφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ οφείλονται στο στέλεχος IIb του MPXV.

    Τα κρούσματα που αναφέρθηκαν το 2024 έχουν το ίδιο επιδημιολογικό προφίλ με αυτά που αναφέρθηκαν από την αρχή της επιδημίας, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να αφορούν άνδρες, ενώ η σεξουαλική επαφή ανδρών με άνδρες (MSM) παραμένει η κύρια οδός μετάδοσης.

    Καθησυχαστικό το ECDC

    Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων παραμένει σχετικά χαμηλός στην Ευρώπη, καθησυχάζει το ECDC. Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει τη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, καθώς τα 138 κρούσματα που αναφέρθηκαν τον Αύγουστο αντιπροσώπευαν αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν είχαν αναφερθεί 85 κρούσματα.

    Το ECDC συστήνει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, υποστήριξη των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας για την ανίχνευση περιστατικών, την ιχνηλάτηση επαφών και τη διαχείριση των κρουσμάτων, ενημέρωση του κοινού και εμβολιασμούς τόσο προληπτικά όσο και μετά την έκθεση στον ιό.

    Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δίνει την εικόνα από την κατεξοχήν πληγείσα χώρα. Στην τελευταία του ενημέρωση αναφέρει για το 2024, περισσότερα από 36.000 κρούσματα (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) mpox (clade I / clade II) και περισσότερους από 850 σχετιζόμενους θανάτους σε χώρες της Αφρικής. Η χώρα που αναφέρει τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (27.000) εκ των οποίων τα 5.500 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα.

    Τις τελευταίες εβδομάδες, επιβεβαιωμένα κρούσματα mpox έχουν αναφερθεί σε γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα, Νότια Αφρική, Γουινέα, Καμερούν, Κονγκό, Γκαμπόν, Γκάνα, Μαρόκο, Λιβερία και Νιγηρία).

    Εισαγόμενα κρούσματα (Clade I) εκτός της αφρικανικής ηπείρου έχουν αναφερθεί από τη Σουηδία (1) και από την Ταϊλάνδη (1). Δεν αναφέρεται προς το παρόν δευτερογενής μετάδοση της νόσου.

    Οδηγίες προς ταξιδιώτες

    Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται χώρες στις οποίες αναφέρονται κρούσματα, συστήνεται πριν το ταξίδι να ενημερώνονται για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα παρακάτω μέτρα ατομικής προστασίας:

    • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών – συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα
    • αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια
    • αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά ή κατανάλωσης μη επαρκώς μαγειρεμένου κρέατος που προέρχεται από αυτά
    • αποφυγή χρήσης προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα
    • εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών
    • αποφυγή επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα και ιδιαίτερα δερματικές βλάβες ή βλάβες των γεννητικών οργάνων, καθώς και με τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους
    • αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων
    • αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με ευλογιά των πιθήκων

    Συστήνεται εμβολιασμός για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές, καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια αυτών των χωρών.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εάν εμφανιστούν συμπτώματα συμβατά με ευλογιά των πιθήκων, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική φροντίδα και να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης αναπτύξει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

    Μετά την επιστροφή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε
    Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε

    Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας

    Σενάριο ταινίας θρίλερ θυμίζει η ιστορία των δύο Σουηδών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που συνελήφθησαν χθες Τετάρτη (9/10) στον Νέο Κόσμο για τη δολοφονία μίας 27χρονης κοπέλας, επίσης Σουηδής, που έγινε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Σουηδία.
    Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το θύμα της δολοφονίας ήταν σύζυγος του άνδρα που συνελήφθη στον Νέο Κόσμο από τα στελέχη του Τμήματος Αναζητήσεων, ενώ, με βάση την έρευνα που έγινε από τις σουηδικές Αρχές, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά επτά άτομα, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας!

    Πρόκειται για ξαδέρφια, μεταξύ αυτών και του συζύγου της, τα οποία, για άγνωστο λόγο, φέρονται να συνεννοήθηκαν και να οργάνωσαν τη δολοφονία της 27χρονης. Βασικοί ύποπτοι αποτελούν ο σύζυγος της και η γυναίκα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, ενώ, όπως εκτιμάται, ο άνδρας του θύματος ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σουηδία με πλαστά έγγραφα και πραγματοποίησε τη δολοφονία της συζύγου του, με την άμεση συνδρομή τόσο της δεύτερης συλληφθείσας όσο και των λοιπών συγγενών.

    Για την υπόθεση αυτή, από το Τμήμα Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο από τους επτά υπόπτους, βρίσκονται στη χώρα μας και εξακρίβωσε τη διεύθυνση διαμονής τους, καθότι δεν διέμεναν στις δηλωθείσες από αυτούς διευθύνσεις και κρύβονταν επιμελώς.

    Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι που διέμεναν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών φορητών συσκευών (tablet), εγγράφων και ρουχισμός, που ενδεχομένως σχετίζονται με την ερευνώμενη υπόθεση.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox
    ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

    Πρόκειται για τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε δείγματα από δερματικές βλάβες

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox στη διαδικασία Χορήγησης Εσπευσμένης Άδειας Κυκλοφορίας (Emergency Use Listing/EUL), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης σε εξετάσεις για τον ιό mpox.

    Το Alinity m MPXV, όπως είναι η επωνυμία του, είναι ένα τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε επιχρίσματα από δερματικές βλάβες. Κατασκευάστηκε από την Abbott Molecular Inc. και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα διενέργειας τεστ σε χώρες που πλήττει ο ιός mpox, όπου η ανάγκη για ταχεία και ακριβή διάγνωση έχει αυξηθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωση του mpox επιτρέπει τη γρήγορη θεραπεία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

    «Η ένταξη αυτού του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον mpox στη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διάθεση περισσότερων διαγνωστικών εργαλείων στις πληγείσες χώρες» αναφέρει στη σχετική δημοσίευση Δρ Yukiko Nakatani, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Πρόσβαση σε Φάρμακα και Υγειονομικά Προϊόντα. «Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας έχει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» πρόσθεσε.

    Μέχρι στιγμής, στον ΠΟΥ έχουν υποβληθεί τρία ακόμα αιτήματα για αξιολόγηση EUL, και οι συζητήσεις συνεχίζονται με άλλους κατασκευαστές in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (IVD) για τον mpox, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών επιλογών με εγγυημένη ποιότητα. «Αυτό θα ενθαρρύνει χώρες που δεν έχουν εγκρίνει τα ιατρικά προϊόντα μέσω των δικών τους διαδικασιών έγκρισης να προμηθευτούν τα αναγκαία τεστ μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων συνεργαζόμενων προμηθευτών» αναφέρει ο ΠΟΥ.

    Πρόκληση η παρακολούθηση του ιού στην Αφρική

    Παρά τις προσπάθειες, η περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox παραμένουν πρόβλημα στην Αφρική, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Το 2024, έχουν αναφερθεί πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη την περιοχή, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι και στη Νιγηρία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν εξεταστεί φέτος μόλις το 37% των ύποπτων κρουσμάτων.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SALVATORE DINOLFI
  • Πάνω από 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική μέσα στο 2024
    Πάνω από 850 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική μέσα στο 2024

    Η ευλογιά των πιθήκων έχει επισήμως εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες

    Συνολικά 866 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της mpox στην Αφρική από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη από την υγειονομική υπηρεσία Africa CDC, η οποία υπογράμμισε πως «η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο» στην ήπειρο.
    Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφτεί 34.297 κρούσματα στις πέντε αφρικανικές περιφέρειες, επισήμανε η υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.
    Η mpox έχει επισήμως εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες, κατά την ίδια πηγή.

    «Η επιδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», επέμεινε ο Δρ. Ζαν Κασέγια, ο γενικός διευθυντής των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης νόσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Περί τα 2.500 νέα κρούσματα εβδομαδιαίως καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες, συνέχισε, επικρίνοντας το γεγονός πως ο δείκτης των εργαστηριακών εξετάσεων για την επιβεβαίωση της παρουσίας της νόσου παραμένει «πολύ χαμηλός».

    Οι υγειονομικές αρχές στην Γκάνα ανακοίνωσαν χθες πως η χώρα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα της mpox φέτος.

    Ο ασθενής, μικρό αγόρι σε βορειοδυτική περιοχή της χώρας, κάπου 475 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άκρα, παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, ιδίως δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό και σωματικούς πόνους, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υγείας της Γκάνας (GHS), ο Πάτρικ Κούμα Αμποάγκιε, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε.

    Ενώ το παιδί επιτράπηκε να βγει από το νοσοκομείο και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή, οι αρχές έχουν εντοπίσει και θέσει υπό επιτήρηση 25 πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του.

    «Το ύποπτο κρούσμα της mpox απομονώθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης» της ασθένειας, σύμφωνα με τον κ. Κούμα Αμποάγκιε.

    Άλλα περίπου 230 ύποπτα κρούσματα τελούν υπό επιτήρηση στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής, ενημέρωσαν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του στην GHS.
    Η mpox, παλιότερα γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, καθώς και μεταξύ ανθρώπων, και προκαλεί πυρετό, μυικούς πόνους και δερματικές αλλοιώσεις, ιδίως εξανθήματα. Μπορεί να είναι θανατηφόρα.

    Η νέα έξαρση της mpox στην ήπειρο και η εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού (clade 1b) ώθησαν τον ΠΟΥ να κηρύξει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε διεθνές επίπεδο στα μέσα Αυγούστου.

    Η clade 1b έχει εντοπιστεί στη ΛΔ Κονγκό, στο Μπουρούντι, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στη Ρουάντα, σύμφωνα με τα Africa CDC.

    Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη ΛΔ Κονγκό, επίκεντρο της επιδημίας, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει προχθές Τετάρτη, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από τις υγειονομικές αρχές της πελώριας χώρας.

    Αναμένεται να αρχίσει σε δυο ημέρες, υπογράμμισε πάντως ο Δρ. Κασέγια στους δημοσιογράφους.

    Η Ρουάντα άρχισε εμβολιασμούς τη 17η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
  • Έρευνα: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας
    Έρευνα: Οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας

    Κυρίαρχη η Ευρώπη στην πρώτη δεκάδα με την κατάταξη των καλύτερων χωρών στον κόσμο με βάση την ποιότητα ζωής, που δημοσίευσε το U.S. News and World Report. Πού βρίσκεται η Ελλάδα.

    Την κατάταξη των καλύτερων χωρών του κόσμου με βάση την ποιότητα ζωής δημοσιεύει U.S. News World Report λαμβάνοντας υπόψη, πέρα από τις βασικές παραμέτρους της πρόσβασης σε τρόφιμα, στέγαση, ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και απασχόληση, άυλα στοιχεία όπως η ασφάλεια της εργασίας, η πολιτική σταθερότητα, η ατομική ελευθερία και η ποιότητα του περιβάλλοντος.

    Στον πίνακα των 89 χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, το U.S. News and World Report, η παγκόσμια εταιρεία υπηρεσιών μάρκετινγκ και επικοινωνίας WPP και η σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια πραγματοποίησαν έρευνα σε σχεδόν 17.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου 2024.

    Στη έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 17.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Εκτός 10αδας οι ΗΠΑ, πάνω από τη μέση η Ελλάδα

    Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των καλύτερων χωρών στον κόσμο με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 29η θέση.

    Οι καλύτερες χώρες βαθμολογήθηκαν με τα εξής κριτήρια:

    • Προσιτή
    • Καλή αγορά εργασίας
    • Οικονομικά σταθερή
    • Φιλική προς την οικογένεια
    • Ισότητα εισοδήματος
    • Πολιτικά σταθερό περιβάλλον
    • Ασφαλής
    • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα
    • Καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα υγείας

    Μια χώρα που απουσιάζει αισθητά από την πρώτη δεκάδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέλαβαν την 22η θέση όσον αφορά τις καλύτερες χώρες για την ποιότητα ζωής, αλλά είχαν την υψηλότερη κατάταξη όλων των εποχών στη συνολική κατάταξη του U.S. News and World Report για τις καλύτερες χώρες το 2024, ευρισκόμενες στο Νο 3.

    Η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση

    Η Δανία με άλμα τριών θέσεων ανέβηκε από την 4η θέση το 2023 στην 1η θέση της φετινής κατάταξης.

    «Η Δανία είναι μια χώρα που έχει γενικά καλές επιδόσεις στις επιμέρους κατατάξεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η πολιτική σταθερότητα, η οικονομική σταθερότητα και άλλα», λέει στο CNBC Make It ο Elliot Davis, δημοσιογράφος του U.S. News and World Report.

    «Η Δανία θεωρείται ένα μέρος που φροντίζει πολύ καλά τους πολίτες της και παρέχει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της», λέει ο ίδιος.

    Αν και οι κάτοικοι της Δανίας πληρώνουν από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους – αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, η φροντίδα των παιδιών επιδοτείται, οι φοιτητές δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφίες για να καλύψουν τα έξοδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

    Στη φετινή Παγκόσμια Έκθεση για την ευτυχία, η Δανία κατατάσσεται ως η Νο 2 πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως. Η υψηλή κατάταξη της χώρας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας και στο αίσθημα ευθύνης για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της χώρας. Αυτά είναι δύο πράγματα που συνδέονται στενά με την ευτυχία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.

    Top 10 χώρες στον κόσμο για την ποιότητα ζωής

    • Δανία
    • Σουηδία
    • Ελβετία
    • Νορβηγία
    • Καναδάς
    • Φινλανδία
    • Γερμανία
    • Αυστραλία
    • Ολλανδία
    • Νέα Ζηλανδία

    Στο No 2 η Σουηδία

    Η Σουηδία έπεσε από την πρώτη θέση και κατέλαβε φέτος τη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά την ποιότητα ζωής. Όπως και η Δανία, προσφέρει στους κατοίκους της δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι κάτοικοι της χώρας διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με μέσο όρο ηλικίας τα 82,8 έτη, σύμφωνα με το CIA World Factbook.

    Ο Davis λέει ότι αν και η Σουηδία υποχώρησε στην κατάταξη φέτος, σημείωσε καλές επιδόσεις σε άλλες κατηγορίες. Κατέλαβε την 2η θέση όσον αφορά τη φροντίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

    Το κόστος ζωής στη Σουηδία είναι κατά μέσο όρο, 9,4% χαμηλότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το ενοίκιο είναι 47,5% χαμηλότερο, σύμφωνα με το Numbeo.

    Στον πάτο το σύστημα δημόσια υγείας στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 29η θέση πίσω από το Βέλγιο (13η), την Πορτογαλία (20η), την Ιταλία (21η), την Πολωνία (24η) και μπροστά από την Τσεχία (30η), την Ουγγαρία (32η) και την Τουρκία (34η).

    Η χώρα μας συγκεντρώνει το μικρότερη βαθμολογία στο σύστημα δημόσια υγείας. Οι δείκτες που την κρατούν χαμηλά είναι: το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, η οικονομική σταθερότητα, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, η σταθερότητα της οικονομίας και η ισότητα στο εισόδημα.

    Πηγή: In.gr
  • Ιός mpox: Ένας θάνατος και 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
    Ιός mpox: Ένας θάνατος και 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

    Ο ιός που προκαλεί την ασθένεια mpox προκάλεσε έναν θάνατο επί συνόλου 53 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον Ιούλιο, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας αυτής.

    «Αντιμετωπίζουμε 310 ύποπτα κρούσματα και 53 επιβεβαιωμένα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου», απαρίθμησε ο Βαλεντέν Νεμπάγκα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

    Στα τέλη Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν 9 κρούσματα από το ινστιτούτο Παστέρ της Μπανγκί, θέτοντας σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας.

    Στα μέσα του Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, εξαιτίας της έξαρσης της νόσου, κυρίως σε κράτη της Αφρικής.

    «Η επιδημία έχει ελεγχθεί στην Μπανγκί αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένει ενεργή», σημείωσε ο κ. Νεμπάγκα, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί η «ευαισθητοποίηση του πληθυσμού» και η παροχή «δωρεάν φροντίδας στους ανθρώπους που μολύνθηκαν», όπως και η παρακολούθηση «των επαφών τους».

    Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία —η δεύτερη λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ — δεν είχε καταγράψει μέχρι τώρα παρά μόνο λιγοστά και μεμονωμένα κρούσματα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο στην επικράτειά της, το 2016.

    Στην Αφρική, η mpox ήταν παρούσα στα τέλη Αυγούστου σε 14 χώρες, ανάμεσά τους στο Μπουρούντι (796 κρούσματα), στο Κονγκό-Μπραζαβίλ (162), καθώς και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (45), σύμφωνα με αριθμούς των αφρικανικών κέντρων ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (ACDC).

    Επίκεντρο της τρέχουσας επιδημίας είναι η ΛΔ Κονγκό, με σχεδόν 22.000 κρούσματα και 716 θανάτους αποδιδόμενους στην mpox από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά κάπου 3,6 εκατομμύρια εμβόλια για τις χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με την υπηρεσία της Αφρικανικής ΄Ένωσης, και κάποια έχουν ήδη φθάσει στις χώρες για τις οποίες προορίζονται.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL LUNANGA

  • Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο
    Mpox: Άνοιξαν έξι εμβολιαστικά κέντρα - Σε ποιους συστήνει ο ΕΟΔΥ να κάνουν εμβόλιο

    Για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού έναντι της νόσου mpoxέχουν ενεργοποιηθεί έξι εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια.

    Σε ποιους υπάρχουν συστάσεις για εμβολιασμό

    Ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό mpox, όπως αυτές αναφέρονται στις συστάσεις για εμβολιασμό.

    Συγκεκριμένα:

    • Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
    • Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).
    • Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες (ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
    • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

    Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα και τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

    ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2251 352510

    ΠΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ”ΑΧΕΠΑ»

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00-12:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2313 303333

    ΠΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ”ΠΑΓΝΗ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2810 542107

    Ν ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ”ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 7295310 / 210 7265159

    ΠΓΝ ”ΑΤΤΙΚΟΝ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 5831656

    ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ”

    ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ 09:00-14:00

    ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2613 603689

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο