Κόσμος

Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών

Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών

Οι ειδικοί διατυπώνουν ορισμένες θεωρίες αναφορικά με το γιατί τα δελφίνια επιτίθενται όλο και περισσότερο στους λουόμενους

Στις παραλίες της Ιαπωνίας, ναυαγοσώστες σαρώνουν το νερό, έτοιμοι να προλάβουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κολυμβητές στον κόλπο Γουακάσα, περίπου 320 χιλιόμτερα μακριά από το Τόκιο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, όμως, δεν πρόκειται για καρχαρίες, αλλά για δελφίνια, των οποίων οι επιθέσεις στην περιοχή έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 47 άτομα από το 2022, με ορισμένους μάλιστα να έχουν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Φυσικά, οι επιθέσεις των δελφινιών λαμβάνουν χώρα και σε άλλες παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, το 2022, 21 άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από επιθέσεις δελφινιών κατά μήκος μιας παραλίας κοντά στην πόλη Έκιζεν, σύμφωνα στοιχεία από την αστυνομία του νομού Φουκούι, ενώ την επόμενη χρονιά, οι επιθέσεις μετατοπίστηκαν σε παραλίες κάτω από την ακτή κοντά στην πόλη Μιχάμα. Το 2023, 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φουκούι. Σε μία περίπτωση, ένας άνδρας έμεινε με σπασμένα πλευρά.

Το ειδησεογραφικό μέσο, ωστόσο, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία για το φετινό καλοκαίρι, από τις 21 Ιουλίου, 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις δελφινιών, κυρίως στις παραλίες κοντά στη Μιχάμα και την κοντινή πόλη Τσουρούγκα- με δύο από αυτούς να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια, για τους οποίους χρειάστηκαν δεκάδες ράμματα.

Γιατί, όμως, τα δελφίνια επιτίθενται σε παραθεριστές; Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Επιθετική συμπεριφορά ζευγαρώματος ή μοναξιά;

Ο ειδικός Ryoichi Matsubara, διευθυντής του ενυδρείου Echizen Matsushima στο Φουκούι, μιλώντας στους Times, διατύπωσε την θεωρία ότι μπορεί να πρόκειται και για ένα μόνο δελφίνι, αιτιολογώντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εξέτασε από ορισμένες από τις επιθέσεις του 2022 και του 2023 φαίνεται να δείχνουν το ίδιο αρσενικό ρινοδέλφινο του Ινδο-Ειρηνικού.

Το δελφίνι μπορεί να επιδεικνύει συμπεριφορά ζευγαρώματος, είπε, προσθέτοντας ότι το 2022 και το 2023 παρατηρήθηκε να προσπαθεί «να πιέζει τα γεννητικά του όργανα στους ανθρώπους». Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι λουόμενοι στην παραλία δαγκώθηκαν όταν πλησίασαν ή προσπάθησαν να αγγίξουν το δελφίνι, είπε ο κ. Ματσουμπάρα.

Ο Putu Mustika, λέκτορας και θαλάσσιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα δελφίνια μπορούν να βλάψουν ακούσια τους ανθρώπους όταν επιδεικνύουν συμπεριφορά ζευγαρώματος, λόγω της μεγάλης τους δύναμης, αλλά είναι εξίσου πιθανό ορισμένα να είναι και εκ φύσεως επιθετικά.

Τα δελφίνια είναι συνήθως κοινωνικά ζώα αγέλης, αλλά υπάρχουν και μοναχικά δελφίνια που αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως ένα ρινοδέλφινο με το όνομα Μόκο, που έγινε διάσημο στη Νέα Ζηλανδία, για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του απέναντι στους κολυμβητές, αλλά ακόμα και αυτουνού η συμπεριφορά έγινε ανησυχητική σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν αρνήθηκε να αφήσει μια γυναίκα να επιστρέψει στην ακτή.
Μέτρα προστασίας από τις επιθέσεις δελφινιών
Στην Ιαπωνία, οι αρχές της νομαρχίας Φουκούι έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιθέσεις, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.
Έχουν εγκαταστήσει δεκάδες υποβρύχιες ακουστικές συσκευές οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο υψηλής συχνότητας με σκοπό την αποτροπή των δελφινιών. Έχουν τοποθετήσει, επίσης, πινακίδες και έχουν διανείμει φυλλάδια που προειδοποιούν τους παραθεριστές ότι τα δελφίνια μπορούν να δαγκώσουν ή ακόμη και να σύρουν τους κολυμβητές στη θάλασσα. Ορισμένες παραλίες έχουν περιορίσει τις ώρες κολύμβησης και έχουν ξεκινήσει περιπολίες ναυαγοσωστών.
Πάνω απ' όλα, θέλουν απλώς να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με τα δελφίνια, καθώς όσο χαριτωμένα κι αν είναι, έχουν ισόποση δυνατότητα με τις αρκούδες να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup