Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 08:23

Παναγιά Σουμελά: Τούρκοι υπερ-εθνικιστές προκαλούν ξανά – Ζητούν ακύρωση της Θείας Λειτουργίας της 23ης Αυγούστου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το παράρτημα Τραπεζούντας των Τουρκικών Εστιών προχώρησε σε μια δήλωση ενάντια στην επικείμενη ορθόδοξη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία, όπως θεωρούν λανθασμένα, θα χοροστατήσει κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Λίγο μετά την άρνηση των τουρκικών αρχών να χορηγήσουν άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει τη θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, σε μια νέα κλιμάκωση η υπερ-εθνικιστική οργάνωση Τουρκικές Εστίες ζητά τώρα την ακύρωση και της θείας λειτουργίας που έχει προγραμματιστεί να τελεστεί στις 23 Αυγούστου στην ιστορική μονή.

Παρά την έγκριση των τουρκικών αρχών για τη λειτουργία στις 23 Αυγούστου, οι Τουρκικές Εστίες, η οποία συγγενεύει ιδεολογικά με τους Γκρίζους Λύκους, αλλά αποτελεί διαφορετική δομή που ιδρύθηκε το 1910, χρησιμοποιώντας εθνικιστικά επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές, απευθύνουν αίτημα στην κυβέρνηση να ακυρώσει και αυτή τη θεία λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στην Παναγία Σουμελά.

Το παράρτημα Τραπεζούντας των Τουρκικών Εστιών προχώρησε σε μια δήλωση ενάντια στην επικείμενη ορθόδοξη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην οποία, όπως θεωρούν λανθασμένα, θα χοροστατήσει κι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στη δήλωσή τους παρουσιάζουν τη λειτουργία ως «απειλή» για την τουρκική κυριαρχία και προσπαθούν να συνδέσουν την ορθόδοξη λειτουργία με τον «ποντιακό κίνδυνο» και τον «αρμενικό επεκτατισμό», επαναφέροντας μνήμες εθνοκαθάρσεων που έλαβαν χώρα στον Πόντο και τη Μικρά Ασία πριν από έναν αιώνα.

«Κατά τη διαδικασία ίδρυσης του εθνικού τουρκικού κράτους, οι Τούρκοι της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας που ζουν εντός των συνόρων της επαρχίας Τραπεζούντας έδειξαν τα εθνικά τους αντανακλαστικά απέναντι στον ποντιακό κίνδυνο και τον αρμενικό επεκτατισμό- έχοντας ως βάση την ύπαρξη ενός ομοιογενούς πληθυσμού. Αυτή η επιμονή και η αποφασιστικότητα στα εθνικά θέματα εκδηλώνεται πάντοτε χωρίς ποτέ να μειωθεί».

«Απειλή» η θεία λειτουργία

Οι Τουρκικές Εστίες εκμεταλλευόμενες τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της περιοχής, υπενθυμίζουν ότι η θεία λειτουργία συμπίπτει με την επέτειο της κατάκτησης της Τραπεζούντας και επιχειρούν να παρουσιάσουν τη θεία λειτουργία ως «απειλή» για την εθνική συνοχή και την ιστορική ταυτότητα της Τουρκίας.

«Οι Τούρκοι της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας με μεγάλη αυτοπεποίθηση και διορατικότητα γνωρίζουν όλα όσα συμβαίνουν. Η σοφία αυτής της πατριωτικής δομής είναι ικανή να χαλάσει κάθε είδους υπολογισμούς. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι θεωρούμε ότι το ορθόδοξο τελετουργικό στη Σουμελά, το οποίο αναβλήθηκε για τις 23 Αυγούστου φέτος, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία κατάκτησης της Τραπεζούντας, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για εμάς».

Κλίμα μισαλλοδοξίας στην Τραπεζούντα

Υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης της τουρκικής νομιμότητας και της αρχής της αμοιβαιότητας, οι Τούρκοι υπερ-εθνικιστές προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διεθνή υπόσταση του Πατριάρχη και να τονίσουν τα «όρια» που πρέπει να σέβεται το Πατριαρχείο. Από την άλλη, κάνουν αναφορά σε δικαιώματα των ‘Τούρκων’ της δυτικής Θράκης.

«Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος παρουσιάζεται ως "οικουμενικός" σε διεθνείς πλατφόρμες κατά παράβαση του νόμου της Λωζάνης και αγνοώντας τους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα χοροστατήσει σε αυτή τη λειτουργία και θα την κάνει παράδοση, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδεχθεί η τουρκική κοινή γνώμη. Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε οι αρχές να ακούσουν αυτή τη θαρραλέα φωνή της δημόσιας συνείδησης. Εμείς, που είμαστε ένα συμπαγές στολίδι του τουρκικού έθνους, περιμένουμε τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης να μην παραβιάζονται, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Περιμένουμε από το Πατριαρχείο να σεβαστεί τις διατάξεις περί μειονοτήτων της Λωζάνης και να μην υπερβεί τα όριά του».

Η ιστορία ως όπλο εθνικισμού

Επικαλούμενη την κληρονομιά του Μωάμεθ του Πορθητή και του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η οργάνωση προσπαθεί να παρουσιάσει την κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή ως αδιαμφισβήτητη και αιώνια, φλερτάροντας επικίνδυνα με την αναβίωση παλαιών εντάσεων και συγκρούσεων.

«Με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, αποτίουμε φόρο τιμής στον πρόγονό μας τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τους ένδοξους στρατιώτες του, που κατέκτησαν αυτά τα εδάφη πριν από 563 χρόνια (15 Αυγούστου 1461) και τα έκαναν τουρκική πατρίδα, και μνημονεύουμε για άλλη μια φορά τα ακόλουθα λόγια του Μεγάλου Ηγέτη Ατατούρκ, στις 15 Σεπτεμβρίου 1924 στην Τραπεζούντα, ο οποίος εξασφάλισε τα εδάφη, στα οποία ζούμε, να παραμείνουν αιώνια τουρκική πατρίδα. «Φίλοι μου, δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στη Σαμψούντα πριν από πέντε χρόνια, ο ηρωικός λαός της Τραπεζούντας ήταν στην πρώτη σειρά των πολιτών μου που μου έδωσαν δύναμη. Η πολύτιμη ανάμνηση των θυσιών που έκαναν οι γιοι της Τραπεζούντας, οι οποίοι πολέμησαν στη μάχη του Σαγγάριου με την τρίτη ταξιαρχία, θα παραμείνει πάντα χαραγμένη στο μυαλό μου. Πόσες απειλές δέχτηκε αυτή η πολύτιμη χώρα στο να γίνει γειτονιά της Αρμενίας ή γη ενός φανταστικού ποντιακού βασιλείου, μέχρι να γίνει πατρίδα αυτού του πατριωτικού λαού και αυτών των ηρωικών γιων».

Η αντιπαράθεση για την ορθόδοξη λειτουργία στη Σουμελά βγάζει πάλι στο προσκήνιο ένα υπό χειμερία νάρκη θρησκευτικό φανατισμό και η πίεση αυτή, αν και δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε αναθεώρηση της απόφασης από τις τουρκικές αρχές, δείχνει την αυξανόμενη επιρροή των εθνικιστικών στοιχείων στην τουρκική πολιτική σκηνή, καθώς και την ένταση που επικρατεί ακόμη γύρω από την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στην περιοχή του Πόντου.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Αυγούστου 2024 10:13

Σχετικά Άρθρα

  • Η Τουρκία σταματά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο
    Η Τουρκία σταματά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

    Άλλο ένα μνημείο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αναγκάζεται να υποκύψει στις εθνικιστικές βουλές της Άγκυρας

    Τέλος στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα βάζει η Τουρκία κι η «Κυρά του Πόντου» δεν θα ανοίξει ξανά για θεία λειτουργία σε μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

    Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, άλλο ένα μνημείο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αναγκάζεται να υποκύψει στις εθνικιστικές βουλές της Άγκυρας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που μίλησαν στο Ethnos.gr, η Άγκυρα αποφάσισε, αρχής γενομένης από φέτος, την επ’ αόριστον μη παροχή της άδειας για την τέλεση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο, υποδεικνύοντας την εφεξής τέλεσή της στις 23 Αυγούστου, στα 9ήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

    Ο εθνικισμός «κλείνει» την Παναγία Σουμελά

    Επιδεικνύοντας τη διάθεση να επιβάλλει το δικό της τρόπο διαχείρισης της ιστορίας, ακόμη και της χριστιανικής, η Τουρκία θέτει πλέον σοβαρά εμπόδια στη θρησκευτική ελευθερία των Ορθόδοξων Χριστιανών. Η απόφαση της αναστολής της άδειας επ’ αόριστον προέκυψε μετά τις έντονες αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία, οι οποίοι χρησιμοποιώντας -από πέρυσι ήδη- το βήμα των τουρκικών ΜΜΕ, θυμήθηκαν... περιέργως ότι η 15η Αυγούστου είναι η επέτειος της Άλωσης της Τραπεζούντας το 1461 κι εξέφρασαν τη έντονη δυσαρέσκειά τους για την άδεια που δίδεται εδώ και 10 χρόνια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελεί τη θεία λειτουργία στη Σουμελά. Η σύμπτωση αυτή, δηλ. η θεία λειτουργία σε ένα απαράμιλλης αξίας θρησκευτικό μνημείο, που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κατά τους κύκλους αυτούς, «υποσκάπτει» τη δική τους εθνική επέτειο και της στερεί την αίγλη, που της αναλογεί.

    Θυσία της λατρείας στον βωμό της Άλωσης

    Κρατικοί παράγοντες, ενισχυμένοι επίσης από την έκθεση του Ιδρύματος Ιστορίας της Τουρκίας (Turk Tarih Kurumu), που επιβεβαίωσε, κατόπιν σχετικού αιτήματος, την 15η Αυγούστου ως ημερομηνία της Άλωσης της Τραπεζούντας, αποφάσισαν λοιπόν φέτος την οριστική μετάθεση της τέλεσης της θείας λειτουργίας στη Σουμελά στις 23 Αυγούστου, μακριά από την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς εορτασμούς για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

    Υπό πίεση το Φανάρι

    Η Άγκυρα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, δεν πρόκειται, επομένως, να παράσχει ξανά άδεια για θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, παρά μόνο για τις 23 Αυγούστου, γεγονός που η αποδοχή του από το Φανάρι φέρεται να είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να μην απεμποληθεί το κεκτημένο. Η Παναγία Σουμελά, που για αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης για τον απανταχού Ελληνισμό, γίνεται πλέον αντικείμενο πολιτικών και εθνικιστικών αντιπαραθέσεων, με την Άγκυρα να επιβάλλει τους δικούς της όρους στον εορτασμό μιας τόσο σημαντικής χριστιανικής γιορτής, όπως είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Η κυβίστηση Σουμελά και η πολιτική αδυναμία Ερντογάν

    Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αντινομία. Ενώ ήταν εκείνη που άνοιξε τη λατρεία στη Μονή Σουμελά, μια απόφαση που είχε χαρακτηριστεί ως δείγμα καλής θέλησης και ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης, η ίδια κυβέρνηση επανέρχεται τώρα να ακυρώσει μία δική της απόφαση.

    Το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν επιλέγει τώρα να πάρει πίσω αυτή την απόφαση; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και συνδέεται άρρηκτα με τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

    Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να ανακτήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης μετά την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές, δεν είναι πλέον κραταιά δύναμη, βρίσκει τον εαυτό της πιεσμένο από εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες, που είτε πριν δεν είχαν την ίδια φωνή και επιρροή στην κοινή γνώμη, είτε αντιτίθενται στην εξομάλυνση με την Ελλάδα. Αυτοί οι κύκλοι, είτε εκπροσωπούν εθνικιστικές απόψεις, είτε είναι απλώς πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης και χρησιμοποιούν την «αναστολή» της θείας λειτουργίας ως εργαλείο για να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να διευρύνουν την πολιτική τους απήχηση στην κοινή γνώμη με ευαίσθητα θέματα που την αγγίζουν.

    Η εν λόγω απόφαση αποκαλύπτει σε κάθε περίπτωση την επιρροή των ακραίων εθνικιστών στην τουρκική πολιτική σκηνή, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν μια παραπλανητική αντίληψη στην κοινή γνώμη, αμφισβητώντας ακόμη και την ημερομηνία της εορτής Κοίμησης της Θεοτόκου. Ισχυρίζονται ότι η ημερομηνία της 15ης Αυγούστου, καθιερωμένη γιορτή για την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, έχει επινοηθεί από το Φανάρι για να εορτάζεται η συγκεκριμένη θρησκευτική γιορτή στη Σουμελά. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι απλώς μια επίθεση στη θρησκευτική ιστορία, αλλά και ένα επικοινωνιακό λαϊκό αφήγημα για την υπονόμευση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    Η κυβέρνηση της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται, επομένως, σε μια δίνη, προκειμένου να μαζέψει πίσω τις χαμένες ψήφους και τις πολιτικές συμπάθειες, γεγονός που επηρεάζει τις αποφάσεις της σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Η ακύρωση της λειτουργίας στον Δεκαπενταύγουστο, όπως επίσης και η παύση οποιασδήποτε πλέον συζήτησης για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που βγήκε στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, δείχνει την πολιτική της αδυναμία να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό κόστος και την αναγκαστική προσαρμογή της στις εσωτερικές πιέσεις.

    Η απόφαση, βέβαια, απλώς να μεταφερθεί η θεία λειτουργία σε μια διαφορετική ημερομηνία κι όχι να ακυρωθεί εντελώς, ίσως φανερώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιφατικά συμφέροντα: από τη μία πλευρά να ικανοποιήσει τις εθνικιστικές δυνάμεις που την πιέζουν και από την άλλη να διατηρήσει τη σχέση με την ορθόδοξη κοινότητα, που έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Αν και η εσωτερική πολιτική πίεση δεν συνιστά επαρκή δικαιολογία για τη συγκεκριμένη απόφαση, που θίγει στο έπακρο τα θρησκευτικά δικαιώματα της χριστιανικής κοινότητας, αλλά και του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού, φαίνεται, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, να λειτουργεί ως κύριο κίνητρο πίσω από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.

    «Η Αθήνα δεν σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα»!!

    Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης και επιβεβαιώνοντας το ρόλο των ισχυρών εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας στο να μην δοθεί άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας τον 15 Αύγουστο στη Σουμελά, φίλα προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ, όπως το Haber Global, κάνουν ένα ακόμη βήμα, ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση της Αθήνας ότι εκείνη «δεν επιτρέπει τη θρησκευτική λατρεία στην τουρκική μειονότητα», επιχειρώντας να αναδείξουν την Ελλάδα ως παραβάτη της Συνθήκης της Λωζάνης.

    «Ο Δεκαπενταύγουστος για τη χριστιανοσύνη είναι αποδεκτός ως ‘η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου’ και ταυτόχρονα είναι επίσης γνωστός ως η ημερομηνία της κατάκτησης της Τραπεζούντας. Παρόλο που ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη λειτουργία στη Μονή Σουμελά αναβλήθηκε για τις 23 Αυγούστου λόγω του γεγονότος ότι συμπίπτει με την εορτή του 15ου Αυγούστου, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης διαμαρτυρήθηκαν, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου Βαρθολομαίος θα ηγηθεί της λειτουργίας, όπως και πέρυσι, οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έφεραν στην επικαιρότητα το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις από την Αθήνα», αναφέρει το ρεπορτάζ του Haber Global.

    Σε δηλώσεις του στο Haber Global, ο Σαλίχ Μερίτς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ρούμελης της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την οικουμενική υπόσταση του Πατριαρχείου, ισχυρίστηκε ότι ο τίτλος του «Οικουμενικού» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, υποβαθμίζοντας έτσι τη διεθνή διάσταση και την ιστορική σημασία του Πατριαρχείου.

    Η Τουρκία έκανε άνοιγμα

    Ο Μερίτς υποστηρίζει πάντως ότι η ορθόδοξη λειτουργία που τελείται στη Σουμελά αποτελεί μια υποχρέωση εκπορευόμενη από τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποκατασταθεί σχεδόν 300 εκκλησίες. Από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου σημαντικές και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αφορούν την Ελλάδα.

    Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) να εισέλθει στη χώρα. Εμποδίζει τον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού να αποκαταστήσει ιδρύματα, τζαμιά και ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα στον πρόεδρο των Τούρκων του εξωτερικού και των συγγενικών κοινοτήτων". Απ' την άλλη πλευρά, η Τουρκία συνεχίζει να αποκαθιστά τις εκκλησίες στη χώρα μας».

    Οθωμανική παράτα στην Τραπεζούντα

    Η φετινή ακύρωση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται πάντως ότι αναπληρώθηκε άμεσα με εθνικιστικές εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις για την Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς. Η εντυπωσιακή προβολή και η ευρεία κάλυψη από κοινωνικά δίκτυα και τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια, έλαβε χαρακτήρα αντιπερισπασμού με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν να αναδείξουν την επέτειο της Άλωσης με έντονο εθνικιστικό πρόσημο. Οι εικόνες από τις εκδηλώσεις έδειχναν ομάδες ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακές οθωμανικές στολές να συμμετέχουν σε πομπές με σημαίες, παρελάσεις και αναπαραστάσεις της Άλωσης.

    Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ @ΥOUTUBE

  • Αντιδράσεις για την αναβολή της λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Σουμελά
    Αντιδράσεις για την αναβολή της λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Σουμελά

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών αρχών να αναβάλλουν τη λειτουργία που επρόκειτο να γίνει στη Μονή της Σουμελά στις 15 Αυγούστου λόγω ότι την πιέσεων από αθνικιστικούς κύκλους ότι συμπίπτει με την κατάκτηση της Τραπεζούντας την ίδια μέρα.

    Τι λέει ο Τουρκικός Τύπος

    Δημοσιεύματα σε τοπικούς ιστότοπους της Τραπεζούντας (61 saat, Haber anlik, Akcaabat gazetesi, Gune bakis) αναφέρονται στην αλλαγή ημερομηνίας της λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ιστότοπου 61 saat με τίτλο «Για ποιο λόγο αναβλήθηκε η λειτουργία που επρόκειτο να γίνει στη Μονή της Σουμελά; Ιδού αιτία» επισημαίνεται ότι «Στο ιστορικό μοναστήρι της Σουμελά, κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν τελετή στις 15 Αυγούστου. Φέτος η τελετή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί για 11η φορά, (σ.σ. από το 2010) αναβλήθηκε για μια εβδομάδα αργότερα λόγω της σύμπτωσης με την κατάκτηση της Τραπεζούντας την ίδια μέρα και τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για αυτό το λόγο. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το θέμα, η ημέρα της τελετής θα γίνει γνωστή με την ανακοίνωση».

    Στο δημοσίευμα του ιστότοπου Gunebak?s αναφέρονται οι αντιδράσεις του Προέδρου της τοπικής οργάνωσης Τραπεζούντας του κόμματος Iyi Parti ( σ.σ. Καλό Κόμμα) Muhammet Erkan, ο οποίος μετά την αλλαγή της ημερομηνίας της Λειτουργίας, δήλωσε: «Σύμφωνα με τα νέα, η βρώμικη Ποντιακή παράσταση που πραγματοποιείται στη Μονή Σουμελά στις 15 Αυγούστου κάθε έτους αναβλήθηκε για τις 23 Αυγούστου. Λέγεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η τελετουργική παράσταση που εξυπηρετεί βρώμικους σκοπούς την ημέρα της κατάκτησης της Τραπεζούντας μετά τις αντιδράσεις. Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά, κοροϊδεύουν τα μυαλά των πατριωτών και του τουρκικού έθνους. Η αλλαγή της ημερομηνίας ανακουφίζει σε κάποιο βαθμό τα οστά του Fatih Sultan Mehmet Han (σ.σ. Πορθητής)- ωστόσο, δεν αλλάζει το νόημα, τη φύση και τη σημασία του γεγονότος. Τι θα αλλάξει αν συμβεί πριν από μια εβδομάδα ή μια εβδομάδα αργότερα; Είτε θα ακυρώσετε εντελώς αυτή τη Λειτουργία είτε θα το καθαρίσετε από αποσχιστικά στοιχεία και καταστροφικές δραστηριότητες. Αν το ονομάσετε θρησκευτικό τουρισμό, θα επιτρέψετε τον πραγματικό θρησκευτικό τουρισμό. Θα διασφαλίσετε ότι όλοι υπακούουν στους νόμους του τουρκικού κράτους. Η μεταφορά της Λειτουργίας για μια εβδομάδα αργότερα δεν αλλάζει τίποτα».

    Αναφέροντας ότι η χρήση του τίτλου «Οικουμενικός» από τον Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου Βαρθολομαίο αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λωζάννης και τους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας Erkan δήλωσε: "Και πάλι ο ιερέας θα έρθει, θα παίξει το βρώμικο παιχνίδι του Πόντου και θα φύγει. Το λέω για άλλη μια φορά: Το να επιτραπεί το τελετουργικό, το οποίο αποτελείται από τις πρόβες του Πόντου και την επίδειξη ισχύος των Ελλήνων, είναι μεγάλη προδοσία εναντίον της Τραπεζούντας και επιπλέον της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αυτή η άδεια αποτελεί παραβίαση της Λωζάνης. Πρόκειται για την υποστήριξη των ιδανικών των Ελλήνων. Οι συμβολικές τελετές που πραγματοποιεί ο Ρωμιός Πατριάρχης Φαναρίου Βαρθολομαίος στη Μονή της Σουμέλα δεν είναι παρά μια επίδειξη τιμής για όσους επιδιώκουν τα ποντιακά όνειρα. Τι θα αλλάξει μετά από μια εβδομάδα; Θα εγκαταλείψει ο Ρωμιός Πατριάρχης το οικουμενιστικό του σόου; Θα αναγνωρίσει τους νόμους του τουρκικού κράτους; Φυσικά όχι. Πρόκειται για μια πλήρη εξαπάτηση. Η χρήση του τίτλου «Οικουμενικός» από τον Ρωμιό Πατριάρχη Φαναρίου Βαρθολομαίο είναι αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους νόμους της Τουρκικής Δημοκρατίας".

    Τέλος επισημαίνοντας ότι παρακολουθούν στα μέσα κοινωνικών δικτύων αναρτήσεις με λύρα με Ποντιακούς χορούς οι οποίοι όπως αναφέρει είναι «τουρκικοί» υπογραμμίζει για άλλη μία φορά τα όρια δικαιοδοσίας του «Ρωμιού Πατριάρχου Φαναρίου Βαρθολομαίου» υπενθυμίζοντας ότι υπάγεται στο Επαρχείο του Fatih και ότι αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λοζάνης κάθε φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό και κυκλοφορεί ως εκπρόσωπος της Μεγάλης Ιδέας και του φανταστικού Ποντιακού Κράτους. Υπογραμμίζει δε ότι «Η απόδοση του τίτλου του "Οικουμενικού Πατριάρχη" στον Πατριάρχη Φαναρίου, με οποιαδήποτε μορφή και από όποιον ή όποιους, είναι η αποδοχή του ως "πατριάρχη του κόσμου", κάτι που είναι απαράδεκτο και αποτελεί δυναμίτη με υψηλή καταστροφική δύναμη που τοποθετείται στα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι η αποδοχή ενός αμερικανικού και ελληνικού ονείρου που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ως κόμμα, δεν αποδεχόμαστε και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αυτή την ατίμωση. Αυτό που θα δεχτούμε είναι η ακύρωση αυτής της βρώμικης Ποντιακής παράστασης, που δεν θα ξαναγίνει ποτέ. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κόμματος ΑΚ που υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, δεν θα το κάνει και δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Εμείς όμως μπορούμε. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε για την Τραπεζούντα στην κυβέρνηση του κόμματος θα βάλει τέλος σε όλες αυτές τις ντροπές και θα προστατεύσει κάθε σπιθαμή της τουρκικής πατρίδας».

    Αντιδρά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού

    Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για τη λειτουργία της Μονής Παναγίας Σουμελά. Όπως τονίζουν «είναι η πρώτη φορά μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, το 2010, όπου δεν παρίσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και της Θείας Λειτουργίας θα προστή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

    Η επιστολή

    Συμπληρώθηκαν εκατό (102) χρόνια από την μέρα που οι παππούδες, οι γονείς και οι πρόγονοι μας, λόγω της εθνικο- θρησκευτικής διαφορετικότητας τους, όπως οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, έπεσαν θύματα της γενοκτονίας που υπέστησαν και εγκατέλειψαν την ιστορική τους πατρίδα τον Πόντο, όπου έζησαν αρμονικά και δημιουργικά για χιλιάδες χρόνια, αδέλφια, συγχωριανούς και φίλους.

    Κουβάλησαν μαζί τους ιστορία χιλιάδων χρόνων, τους καημούς και τους πόνους τους, τους πόθους, και τα οράματα της γενιάς τους.

    Κάποιες από τις αγαπημένες τους Εικόνες, χωμένες βαθιά στον κόρφο τους, στη θέση της ψυχής, και λίγο χώμα από την αυλή του σπιτιού τους, για να κρατήσουν ζωντανές μνήμες και μυρωδιές της γης που γεννήθηκαν, για να ζητήσουν να ριχτεί πάνω τους, όταν θα κλείσουν τα μάτια τους.

    Μετά τον ξεριζωμό τους όμως, πίσω τους αφήσαν τα σημάδια της ιστορίας και του πολιτισμού τους, τα Ιερά και τα Όσια, έρημα τα εκατοντάδες ιστορικά μνημεία, πνευματικά ιδρύματα και σχολεία, ακάνδηλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πρόγονοι τους.

    Παρόλα αυτά τα ερείπια τους και ότι άλλο έχει απομείνει από την αίγλη τους στις πόλεις, τα χωριά και τα μέρη που δημιουργήθηκαν, ακόμη και σήμερα, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός πολιτισμού που τα μέσα καταστροφής, φυσικά ή ανθρώπινα που επέδρασσαν πάνω τους, είναι ανίσχυρα να θίξουν την ιστορία και την ακτινοβολία που για αιώνες εκπέμπανε, όχι μόνο στις περιοχές του ιστορικού Πόντου, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Κορυφαίο εθνικο-θρησκευτικό μνημείο για δεκαέξι αιώνες και μέχρι σήμερα για τους όπου γης Έλληνες ποντιακής καταγωγής αποτελεί και η ιστορική Μονή της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στην περιοχή Ματσούκας της Τραπεζούντας.

    Την Μονή, που μέσα στους αιώνες οι Σουλτάνοι, στους οποίους τόσο συχνά αναφέρεστε, σεβάστηκαν την προσφορά της και με φιρμάνια και χρυσόβουλα την απάλλαξαν από τους φόρους, της παραχώρησαν πολλά προνόμια και ουσιαστικά την κατέστησαν Κράτος εν Κράτει.

    Μετά την εγκατάλειψή της το 1922, την καταστροφή και τις λεηλασίες που υπέστη, εκτός από του εκατοντάδες πιστούς ποντιόφωνους Μουσουλμάνους Τούρκους πολίτες, που σύμφωνα και με το ιερό βιβλίο σας το Κοράνι (Σούρα Αλ. Ιμράν-42) έτρεφαν σεβασμό στο πρόσωπό της Maria manna Panagiaς, προσέτρεχαν κάθε χρόνο στη χάρη της, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, μετά την δεκαετία του 1960 άρχισαν να επισκέπτονται μεμονωμένα, και αθεράπευτοι νοσταλγοί του Πόντου, από την Ελλάδα.

    Όπως ασφαλώς σας είναι γνωστό, ύστερα από και σειρά πρωτοβουλιών και ενεργειών μας και μετά και το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας παρεχώρησε, 88 χρόνια μετά την εγκατάλειψη της Μονής, σχετική άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στις 15-08-2010, ενώ ξαναπροχωρήσατε σχετική άδεια τα τελευταία τρία χρόνια για την λειτουργία της, στις 15 Αυγούστου.

    Η λειτουργία της Μονής, έστω και μόνον την ημέρα της εορτής της, αλλά και οι επισκέψεις στην Μονή 1.000.000 προσκυνητών και τουριστών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι τοπικές Τουρκικές αρχές, Νομάρχης, Δήμαρχοι της περιοχής, Επιμελητήρια, επιχειρηματίες και απλός κόσμος, συνέβαλε ουσιαστικά στην αναζωπύρωση του προσκυνηματικού τουρισμού και αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα τον οικονομικό πνεύμονα για όλες στις κατηγορίες των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

    Και ενώ περιμέναμε την παραχώρηση από το αρμόδιο Υπουργείο σας και εφέτος της σχετικής άδειας για την λειτουργία της Μονής στις 15-08, για να επισκεφτούμε τα χώματα που έζησαν οι πρόγονοί μας και να ανάψουμε ένα κερί για την ανάπαυση των ψυχών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που φαινομενικά υπάρχει ύφεση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, δυστυχώς, ενημερωθήκαμε ότι εφέτος θα παραχωρηθεί σχετική άδεια για λειτουργία στις 23-08-2023.

    Για την απόφαση αυτή μας δεν θα κάνουμε κάποιο σχετικό σχόλιο, αφού μας εκφράζει η ανακοίνωση του οικουμενικού πατριαρχείου, που παραθέτουμε εδώ.

    Ανακοινωθέν του Οικουμενικού πατριαρχείου, περί της Θείας Λειτουργίας εις Παναγίαν Σουμελά

    Είναι η πρώτη φορά μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, το 2010, όπου δεν παρίσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και της Θείας Λειτουργίας θα προστή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι εθνικιστικοί κύκλοι έχουν αντιδράσει όλα αυτά τα χρόνια για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, και ζητούσαν να μην δοθεί άδεια πραγματοποίησης από το τουρκικό κράτος.

    Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός και πέρυσι οι τουρκικές αρχές τις τελευταίες ημέρες είχαν δώσει άδεια για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, την οποία και τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Εκατοντάδες απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, τόσο από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, προγραμματίζουν να βρίσκονται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου στην Τραπεζούντα για να συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Μελά στην Ματσούκα της Τραπεζούντας του Πόντου, γεγονός το οποίο εκτιμούν ιδιαίτερα θετικά οι τουριστικοί παράγοντες της Τραπεζούντας.

    Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα βάλσαμο στην ψυχή των μουσουλμάνων οι οποίοι έχουν την ποντιακή διάλεκτο, τα ρωμαίικα ως μητρική γλώσσα και περιμένουν κάθε χρόνο το καλοκαίρι τα αδέλφια της καρδιάς του, να μιλήσουν μαζί τους, να γλεντήσουν στους ήχους της ποντιακής λύρας, να πουν μέσα από τα λόγια και τους στίχους, τα βάσανα, τους καημούς και τις χαρές της ζωής, που πριν από 100 χρόνια, διακόπηκαν βίαια με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, λόγω θρησκεύματος, με την Συνθήκη της Λωζάννης.

    Το γεγονός αυτό της επικοινωνίας, δεν αρέσει στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας, αλλά και του Ευξείνου Πόντου και κάνουν ότι είναι δυνατόν να διαρραγεί.

    Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια σκληραίνει τη στάση της και χαρακτηρίζει ως ανεπιθύμητους απογόνους προσφύγων οι οποίοι επισκέπτονται τον Πόντο και τους απαγορεύει την είσοδο, δίχως η επίσημη ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί αυτό το γεγονός αξιοσημείωτο, όταν αντίστοιχα Τούρκοι εθνικιστές επισκέπτονται την Ελλάδα, τα νησιά και τη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζουν την προσφυγομάνα πόλη της Μακεδονίας, ως κατεχόμενη και ευελπιστούν να την απελευθερώσουν.

    Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι,

    Η μοίρα, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν, έφεραν τις χώρες μας να είναι υποχρεωμένες να ζήσουν η μια απέναντι στην άλλη, δυστυχώς τα τελευταία πενήντα χρόνια, με κλιμακούμενες κάθε τόσο αντιπαραθέσεις και εντάσεις,

    Η πρόθεση των 2.000.000 εκατομμυρίων Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής πουζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, παρά τα όσα υπέστησαν οι πρόγονοί μας, είναι οι χώρες μας, να ζήσουμε δίπλα-δίπλα ειρηνικά και δημιουργικά προς όφελος των λαών μας.

    Το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, το 2017, αναζητούσε τα διασωθέντα κειμήλια της μονής για να επιστρέψουν στην Τουρκία. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους ενημερώσαμε ότι στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας φιλοξενούνται δεκάδες κειμήλια τη μονής,

    Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα αρμόδια Υπόγεια πολιτισμού Τουρκίας και Ελλάδος, παρόλο που έχουν ενημερωθεί από μέρους μας επανειλημμένως, κωφεύουν και δεν έχουν προβεί σε καμμιά απολύτως κίνηση.

    Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι εφόσον προχωρήσετε στην λήψη σχετικής απόφασης, να τοποθετήσετε δηλαδή τα υπάρχοντα κειμήλια της Μονής της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής, θα ήταν χαρά μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την φύλαξη τους, για να έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες της να τα βλέπουν και να μελετούν την ιστορία τους.

    Περιμένοντας την απάντησή σας, στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
  • Παναγία Σουμελά: Δείτε σε απευθείας μετάδοση από το MEGA τη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου
    Παναγία Σουμελά: Δείτε σε απευθείας μετάδοση από το MEGA τη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

    Η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων βρίσκει ξανά τη φωνή της μέσα από την κατανυκτική Θεία Λειτουργία

    Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, η Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμέλα, το ιστορικό Μοναστήρι του Εύξεινου Πόντου, σύμβολο πίστεως και μαρτυρίου για τους Χριστιανούς.

    Η κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού και των απανταχού ορθοδόξων βρίσκει ξανά τη φωνή της έπειτα από σιωπή δεκαετιών το 2010.

    Δείτε live τη λειτουργία μέσω του MEGA

    Ιστορική σημασία

    Χθες παραμονή της γιορτής της Θεοτόκου, τον Εσπερινό τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο καθολικό ναό της Σάντα Μαρία, καθώς δεν υπάρχει ορθόδοξος ναός στην πόλη. Στο κήρυγμά του μετά τη λειτουργία, ο οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Τραπεζούντας και μνημόνευσε τον καθολικό ιερέα της πόλης Αντρέα Σαντόρο που δολοφονήθηκε το 2006.

    Τέλος ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο και τις τουρκικές αρχές για την παραχώρηση της άδειας για τη λειτουργίας, η οποία βέβαια εστάλη αργά, μόλις την Παρασκευή.

    Για τους Έλληνες του Πόντου η Παναγία Σουμελά είναι κάτι παραπάνω από τόπος προσευχής και κατάνυξης, καθώς κατέφευγαν εκεί για να προστατευθούν από τους διωγμούς, αφού η μονή απολάμβανε κάποιων, όχι ιδιαίτερα σημαντικών, προνομίων των σουλτάνων.

    Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Το όνομα Σουμελά, ετυμολογείται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα ‘σού’, που σημαίνει «εις το» ή «εις του» και έγινε Σουμελά «εις του Μελά».

    Tο μοναστήρι περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Πηγή: in.gr

  • Δεκαπενταύγουστος: Στην Παναγία Σουμελά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
    Δεκαπενταύγουστος: Στην Παναγία Σουμελά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απήυθυνε έκκληση να μεταδοθεί τηλεοπτική η Θεία Λειτουργία

    Στην Ιερά Μονή Παναγίας της Σουμελά στον Πόντο θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Η σχετική άδεια δόθηκε την Παρασκευή 11 Αυγούστου.

    Ο κ.Βαρθολομαίος απηύθυνε, στη συνέχεια, έκκληση ώστε να καλυφθεί τηλεοπτικά η Θεία Λειτουργία από την Παναγία Σουμελά.

    Όπως δήλωσε, «δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσό για να μεταδοθεί η λειτουργία, όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης αδελφοί μας να παρακολουθήσουν τη λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού».

    Σήμερα, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, αναμένεται να τελεστεί ο Μεγάλος Εσπερινός της εορτής στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Παναγίας στην Τραπεζούντα.

    Πηγή: protothema.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ @ΥOUTUBE

  • Νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Προαναγγελίας υπουργού Άμυνας Τουρκίας για νέα βήματα προσέγγισης – Η στρατηγική για τα F-16
    Νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Προαναγγελίας υπουργού Άμυνας Τουρκίας για νέα βήματα προσέγγισης – Η στρατηγική για τα F-16

    Οι θετικές δηλώσεις εκ μέρους της Άγκυρας σχετικά με την Ελλάδα, αλλά και το κλίμα που επικρατεί, συνεχίζονται.

    «Το δείχνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες»

    Το Σάββατο (12/08) ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, έδωσε συνέντευξη σε τουρκικά ΜΜΕ και επαναβεβαίωσε ότι, πλέον, Αθήνα και Άγκυρα έχουν εισέλθει σε μια θετική περίοδο. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη συνέχισή της. Το δείχνουν και οι ίδιοι οι Έλληνες», σημείωσε ο Γκιουλέρ και αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί ξανά την περιοχή των σεισμών μέσα στον Αύγουστο. Ο Τούρκος υπουργός ανήγγειλε, επίσης, ότι, το 2024, θα ξεκινήσουν ακόμη και αθλητικές δραστηριότητες μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών- βήμα που ακούγεται πρωτότυπο και πολύ ασυνήθιστο.

    Πέρα, λοιπόν, από μεμονωμένες και «περιθωριακές» φωνές, που προέρχονται, είτε από τον τουρκικό τύπο, που ψάχνει μάλλον για θέματα, είτε από εθνικιστικά κόμματα της Τουρκίας, οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά -τουλάχιστον από την επίσημη τουρκική ηγεσία- διατηρούνται χαμηλοί έως και ζεστοί. Η Άγκυρα έχει αλλάξει τη ρητορική της, πρωτίστως προς τους γείτονές της, καθώς θέλει να γίνει αρεστή προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.

    Όσον αφορά το μείζον επίσης ζήτημα των F-16, ο Γκιουλέρ προσπάθησε να αποσυνδέσει το θέμα των εξοπλισμών από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κι έριξε την ευθύνη για τη σύνδεση αυτή στην Ουάσιγκτον. Πάντως, δήλωσε ότι περιμένουν τώρα συγκεκριμένα βήματα από τις ΗΠΑ και μίλησε για τη Λιβύη αλλά και για τη σημασία του λεγόμενου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, το οποίο και χαρακτήρισε «μεγάλο πλεονέκτημα». Μάλιστα, είπε ότι υπάρχουν επαφές και με τη διοίκηση του Χαφτάρ. Επίσης μίλησε και για την Αίγυπτο με την οποία -όπως είπε- δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Τουρκία δείχνει μεγάλη ανυπομονησία στο θέμα της Αιγύπτου – πράγμα που, βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι συμμερίζεται και το Κάιρο.

    Αντιδράσεις για τη λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

    Την ίδια στιγμή, το θέμα της λειτουργίας στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο συνεχίζει να ενοχλεί τους Τούρκους. Για κάποιο λόγο φέτος οι αντιδράσεις είναι περισσότερες. Σήμερα ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Νίκη, Ουμίτ Οζντάγ, θεωρεί ότι η λειτουργία αυτή αναβιώνει το ποντιακό-ορθόδοξο παρελθόν της περιοχής και ότι, δίνοντας την άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για νέες ελληνικές επιχειρήσεις – αφήνοντας να εννοηθούν ύπουλες και κακόβουλες ενέργειες των Ελλήνων, που απλά θέλουν να γιορτάσουν την Παναγία σε αυτό το μαρτυρικό μοναστήρι.

    Πηγή: ethnos.gr
  • Τι δείχνουν οι κινήσεις του Ερντογάν για Κατεχόμενα, νησιά και Παναγία Σουμελά - Πώς απαντά η Αθήνα
    Τι δείχνουν οι κινήσεις του Ερντογάν για Κατεχόμενα, νησιά και Παναγία Σουμελά - Πώς απαντά η Αθήνα

    Ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω φαίνεται πως κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την μία πλευρά δείχνει πως θέλει να κλείσει ανοιχτά μέτωπα και να έρθει πιο κοντά στη Δύση, ανοίγοντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά επιμένει στην γνωστή ρητορική του για το Κυπριακό και προσπαθεί να βάλει ξανά στο τραπέζι το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου παρά την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής πλευράς.

    Ουσιαστικά ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας και μένει να φανεί προς ποια πλευρά θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Δεδομένο είναι πως έχοντας να αντιμετωπίσει την τραυματισμένη οικονομία της χώρας του στρέφεται σε μια πιο ρεαλιστική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει την Δύση και γνωρίζει πως αυτό προϋποθέτει και ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ωστόσο, την ίδια στιγμή έχει το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό ακροατήριο και γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψει το αναθεωρητικό του αφήγημα. Τα τελευταία άλλωστε χρόνια είχαν αυξηθεί οι αναφορές περί «Γαλάζιας Πατρίδας» και είχε διευρυνθεί η ατζέντα των θεμάτων που ήθελε εις μάτην να ανοίξει η τουρκική πλευρά.

    Οι τρεις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν

    Τρεις κινήσεις της Άγκυρας μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν προκαλέσει προβληματισμό για το τι σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα :

    • Από τα Κατεχόμενα- όπου βρέθηκε την ημέρα που συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί - συνέχισε να μιλά περί δύο κρατών.
    • Στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία υποστήριξε σε συνομιλία με δημοσιογράφους πως συζήτησε το θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου στη διάρκεια της συνάντησής με τον πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Με ελληνικές διπλωματικές πηγές να ξεκαθαρίζουν χθες πως «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης».
    • Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Σημειώνεται ότι το μνημείο ανήκει στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αλλά είθισται να παραχωρείται μία φορά τον χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πέρυσι είχε δοθεί αυτή η άδεια, φέτος όμως δεν δόθηκε, με τους λόγους της άρνησης αυτής από πλευράς της Τουρκίας να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

    Πώς «διαβάζει» το τοπίο η Αθήνα

    Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα για να δει πως θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος το επόμενο διάστημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά παράλληλα έχουν μπει και οι κόκκινες γραμμές.

    Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης». Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα πως «το γεγονός ότι θέλουμε να προχωρήσουν ευρωτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς απόλυτο σεβασμό όλων των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Η συζήτηση που έγινε στο Βίλνιους μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών είχε σκοπό την επανεκκίνηση των συζητήσεων σχετικά με τα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά. Όσον αφορά στον οδικό χάρτη που δρομολογείται (πολιτικός διάλογος μεταξύ των υπουργών, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα) αυτό που επισημαίνεται από την Αθήνα είναι πως εξαρτάται σε κάθε περίπτωση και από τη στάση που θα τηρήσει η γειτονική χώρα . «Είναι προφανές ότι υπό καθεστώς απειλών ή οποιασδήποτε άλλης εχθροπαθούς ή μισαλλόδοξης στάσης, είναι αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε συνεννόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

    Να σημειωθεί πως στην Κύπρο θα μεταβεί την επόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα στη Λευκωσία σε επίπεδο ηγετών η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δεκαπενταύγουστος 2022: Ήθη και έθιμα για την Κοίμηση της Θεοτόκου - Η Ορθοδοξία γιορτάζει
    Δεκαπενταύγουστος 2022: Ήθη και έθιμα για την Κοίμηση της Θεοτόκου - Η Ορθοδοξία γιορτάζει

    Δεκαπενταύγουστος, σήμερα, το Πάσχα του καλοκαιριού και χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στους ναούς, σε καθε γωνιά της χώρας. Το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η Παναγία της Τήνου, όμως, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά, που συνοδεύεται από κάποιο τοπικό έθιμο. Ο εορτασμός στη Παναγία Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

    «Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μΧ αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν. Αλλ' η σημερινή εορτή είναι η κατ' εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα», σύμφωνα με δημοσίευμα του διηγηματογράφου και ποιητή Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην εφημερίδα «Εφημερίς» στις 15 Αυγούστου 1887.

    Με την Κοίμησή Της, η οποία συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοση, τον Δεκαπενταύγουστο, ολοκληρώνεται η ζεύξη μεταξύ φθοράς (επίγειας ζωής) και αφθαρσίας (επουράνια ζωής). Το χριστεπώνυμο πλήρωμα την τιμά με πανηγυρικές εκδηλώσεις και τελετές λατρείας.

    Στις εκκλησίες της θάλασσας και του βουνού, όπου τιμάται η χάρη Της, τα άσματα και οι ύμνοι είναι ό,τι ωραιότερο εγράφη από τον υμνογράφο Κοσμά και τον Ιωάννη Δαμασκηνό. Μάλιστα, ως λέγεται, η Ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συναγωνίζεται εκείνες των ξεχωριστών εορτών της Χριστιανοσύνης, της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων.

    Οι πιο γνωστές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, σε Τήνο - Πάρο και Παναγία Σουμελά

    Ο Δεκαπενταύγουστος συνδέεται συνειρμικά με την Τήνο, όπου ο εορτασμός είναι διπλός, της Κοίμησης της Θεοτόκου και της επετείου του τορπιλισμού της «Έλλης», και πραγματοποιείται στο νησί με όλες τις τιμές.

    Ανήμερα της γιορτής τελείται η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας και κατά τη διάρκειά της, ως είθισται, ο αρχηγός του Ναυτικού και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επιβαίνουν σε τορπιλάκατο και ρίχνουν στεφάνι στο σημείο όπου βυθίστηκε η φρεγάτα «Έλλη» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου 1940 από τους Ιταλούς. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί, που ακούγονται εκείνη την ώρα στο λιμάνι, προέρχονται από το «Κανονάκι της Έλλης» που σώθηκε από το κουφάρι του καραβιού και συντηρήθηκε.

    Ακολουθεί η λιτάνευση της ιερής εικόνας, που μεταφέρεται από άντρες του Πολεμικού Ναυτικού και την ακολουθούν οι μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Δήμου Τήνου οι οποίες παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, τιμητικά αγήματα, αρχιερείς και πλήθος κόσμου.

    Η πομπή καταλήγει, στη μαρμάρινη εξέδρα, στην Πλατεία Παντανάσσης, όπου τελείται Δέηση και εκφωνούνται Πανηγυρικοί. Μετά τη λήξη τους, η πομπή συνοδεύει την ιερή εικόνα στην επάνοδό της στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

    Ο ναός χτίστηκε στο σημείο όπου στις 30 Ιανουαρίου 1823 βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας. Η Παναγία της Τήνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θυσίες της πατρίδας μας για ελευθερία, ενώ η εύρεση της εικόνας θεωρήθηκε από τους Έλληνες οπλαρχηγούς του 1821 συμβολική για την πορεία του αγώνα.

    Η θρησκευτική κατάνυξη του Δεκαπενταύγουστου βιώνεται και στην Πάρο, σημαντικό πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών, που ξεχωρίζει χάρη στην εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς.

    Κατά το έθιμο, μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με μουσική, χορό και άφθονο ντόπιο κρασί. Στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες φωτίζουν τη νύχτα και προσεγγίζουν την προβλήτα δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της γιορτής. Ακολουθεί δυνατό γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια και χορό, με πρώτο και καλύτερο τον μπάλο.

    Ένα από τα πιο ιστορικά παλαιοχριστιανικά αξιοθέατα, η Παναγιά Εκατονταπυλιανή, χτίστηκε το 326 από την Αγία Ελένη και ολοκληρώθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό. Κατά την παράδοση, η εκκλησία έχει 91 γνωστές πύλες, ενώ η εκατοστή θα αποκαλυφθεί από άγγελο όταν «θα πάρουμε την Πόλη».

    Στα υψώματα του Βερμίου όρους, κοντά στο χωριό Καστανιά, η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά αποτελεί το θρησκευτικό έμβλημα του Ποντιακού Ελληνισμού και εορτάζεται με λαμπρότητα κάθε Δεκαπενταύγουστο. H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά εικονογραφήθηκε σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον Ευαγγελιστή Λουκά και έχει μεταφερθεί από τα ιερά χώματα του Πόντου. Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα σπεύδουν για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Εσπερινό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Και μετά… αρχίζει το μεγάλο γλέντι, με παραδοσιακά τραγούδια από ποντιακά συγκροτήματα και χορούς ως τα ξημερώματα. Πάντων, ωστόσο, δεσπόζει η προσευχή «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς».

    Πηγή: ethnos.gr - Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Κικίλιας: Βλάσφημη ενέργεια η βεβήλωση της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά
    Κικίλιας: Βλάσφημη ενέργεια η βεβήλωση της ιστορικής μονής της Παναγίας Σουμελά

    «Τέτοιες ενέργειες όχι απλά δεν βοηθούν καθόλου, αλλά αποτελούν μια ακόμη πρόκληση της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας βλάσφημη ενέργεια τις πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει στον χώρο της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά.

    «Αποτελούν βεβήλωση ενός Μνημείου, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μιας μονής που ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία: Μήπως ήρθε η ώρα;», που διοργάνωσε σήμερα το ΕΛΙΑΜΕΠ, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία. Σύγχρονες Προσεγγίσεις - Μελλοντικές Προκλήσεις».

    Στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού είναι έτοιμο να συμμετέχει στον διάλογο προς έναν κοινό οδικό χάρτη για την πολιτιστική διπλωματία, ξεκαθαρίζοντας ότι «η πολιτιστική διπλωματία είναι σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο για να γίνει πράξη».

    «Η πολιτιστική διπλωματία αποτελεί ένα πεδίο που συνδέεται άμεσα και με τους στόχους του υπουργείου Τουρισμού, καθώς δραστηριότητες που συνδέονται με την πολιτιστική διπλωματία μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, να ενισχύσουν την προβολή της και να διαμορφώσουν θετικές εικόνες για την χώρα, προσελκύοντας αυξημένες τουριστικές ροές», επισήμανε ο κ. Κικίλιας.

    Πρόσθεσε δε, ότι «η προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, έχει επίσης έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διεθνή εικόνα της χώρας, με άμεσο αντίκτυπο και στον τουρισμό», για να συμπληρώσει ότι μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα (mega events) μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως διεθνές κέντρο παραγωγής πολιτισμού και να ενισχύσουν εξειδικευμένες μορφές τουρισμού όπως συνέδρια, φεστιβάλ και μεγάλες εκθέσεις.

    Ο υπουργός Τουρισμού έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μέσα από Οργανισμούς, όπως η UNESCO, που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητα και την ελκυστικότητα της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά προϊόντα της Ελλάδας σε δυνητικούς επισκέπτες.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο