«Ήταν μόνο η πρώτη φάση της επίθεσης» λέει η Χεζμπολάχ
Η μεγαλύτερη επίθεση από την πλευρά του Λιβάνου ήταν αυτή που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής η Χεζμπολάχ όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα με την ισλαμιστική οργάνωση να ανακοινώνει πως ολοκληρώθηκε μόνο η πρώτη της φάση της, ως αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, Φουάντ Σουκρ.
Η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε «επίθεση με μεγάλο αριθμό drones» και «320 ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ειδικά εναντίον «σημαντικού στρατιωτικού στόχου», χωρίς να διευκρινίσει ποιον, ενώ ισχυρίστηκε ότι επλήγησαν 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν προληπτικά δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι εντόπισαν προετοιμασίες του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χεζμπολά, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς, για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ, όπου ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 48 ώρες.
Η απάντηση του Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την άλλη πως οι περισσότεροι βομβαρδισμοί τους —έγιναν τουλάχιστον 40, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ— έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο προς το παρόν, διεμήνυσαν ωστόσο ότι θα πλήξουν οποιαδήποτε τοποθεσία όπου θεωρούν πως υφίσταται απειλή. Πρόσθεσαν πως καταμέτρησαν «πάνω από 150» βλήματα που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.
Εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να επικοινωνεί «επί μονίμου βάσεως» με την ισραηλινή κυβέρνηση.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ, που πρόσκειται στο σιιτικό λιβανικό κίνημα, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, έκανε λόγο για σειρά ισραηλινών επιδρομών σε περιοχές Κουνίν Ρασφ, Ατ Ταΐρι, Μπέιτ Γιαχούν, Αλ Χαρντάλι, Ζάουταρ, Ικλίμ αλ Τούφα και αλ Ρεϊχάν, στον νότιο Λίβανο.
Breaking: It seems that the #IDF is now preventing an attack from #Hezbollah
— Ori Miller🇮🇱 (@orielishamiller) August 25, 2024
IDF spokesman In the message now: "We have detected preparations by the terrorist organization Hezbollah to launch missiles and rockets at the State of Israel, we are attacking proactively to remove the… pic.twitter.com/mHwbp4unv7
Έκτακτη συνεδρίαση στο Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα πως συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για τις 07:00. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο «εσωτερικό μέτωπο» —σε όλη την ισραηλινή επικράτεια— για 48 ώρες.
Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι πτήσεις που προγραμματίζονταν από αυτό προς άλλους προορισμούς θα αναβάλλονταν και ότι οι εισερχόμενες πτήσεις θα εκτρέπονταν, ωστόσο πριν από λίγο έκανε γνωστό πως η λειτουργία του συνεχίζεται ομαλά από τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, μετά τις 8:00 έγινε γνωστό πως οι πτήσει αρχίζουν ξανά.
Εχθροπραξίες εν μέσω συνομιλιών στο Κάιρο
Οι σημερινές εχθροπραξίες Ισραήλ-Χεζμπολά καταγράφτηκαν εν μέσω των συνομιλιών στο Κάιρο με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακο ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα έφοδο άνευ προηγουμένου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτεια.
Οι ανταλλαγές πυρών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και της Χεζμπολά είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη της έναρξης του πολέμου.
Η κλιμάκωση της κρίσης με τον θάνατο του Σουκρ
Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου, εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολά.
«Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολά για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.
Κάλεσε «οποιονδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολά» να φύγει «αμέσως (...) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», συμπληρώνοντας πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».
Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν σχεδόν 50 Παλαιστίνιους προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στον θύλακο, ενώ από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως σκοτώθηκαν τρεις έφεδροι.
Με αυτό το φόντο διεξάγονταν χθες συνομιλίες στο Κάιρο προκειμένου να κλειστεί συμφωνία για εκεχειρία, οι πιθανότητες για την οποία πάντως μοιάζουν λίγες.
Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων άρχισε την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με παρόντες τους επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινή κατασκοπεία) Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) Ρονέν Μπαρ, του διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ, καθώς και των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς πήγε στο Κάιρο, χωρίς να αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες· επρόκειτο να συναντηθεί χθες βράδυ με αιγύπτιους αξιωματούχος, είπε στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Εδώ και μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να κηρύξουν ανακωχή, να σταματήσουν έστω για κάποιο διάστημα τον πόλεμο που διανύει την 324η ημέρα του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη ανάπαυλα ήταν η κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.
Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε χθες πως οι χθεσινές συνομιλίες επρόκειτο να αποτελέσουν «σημείο καμπής», ενώ η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για «πρόοδο» την Παρασκευή.
Οι συνομιλίες σκόνταφταν κυρίως στο ζήτημα του ελέγχου του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου που κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός τον Μάιο.
Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος οι δυνάμεις του να διατηρήσουν τον έλεγχο του «για να εμποδιστεί ο επανεξοπλισμός της Χαμάς που θα της επέτρεπε να διαπράξει εκ νέου τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου», σύμφωνα με το γραφείο του.
Από την πλευρά του το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί την αποχώρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων από όλο τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας.
Το κίνημα επιμένει να ζητεί να εφαρμοστεί πρόταση όπως παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το ίδιο διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.
Ο κ. Νετανιάχου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου κατ’ αυτόν να εξαρθρωθεί εντελώς η Χαμάς, που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 Ισραηλινοί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν εκείνη την ημέρα, από τους οποίους 105 συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο, πλην όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40.334 άνθρωποι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δεν διευκρινίσει πόσοι ήταν μαχητές και πόσοι άμαχοι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάντως, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.
Οι επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή στον θύλακο, όπου έχει εκτοπιστεί περί το 90% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: ethnos.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER