Κόσμος

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Πώς βλέπουν στην κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης

Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή, μετά και την κλιμάκωση της έντασης που υπήρξε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία μένει να φανεί πως θα κινηθούν το Ισραήλ αλλά και η Χεζμπολάχ και είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις με απόλυτη ασφάλεια.

Αναλυτές εκτιμούν πως καμιά απ’ τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στο μεταξύ στο «κενό» έπεσαν οι προσπάθειες των ΗΠΑ της Αιγύπτου και του Κατάρ να επιτύχουν μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το σύνθετο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση λύση, ενώ είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος σε μια σειρά τομείς μεταξύ των οποίων και η οικονομία. Για παράδειγμα οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή οδηγούν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενώ τυχόν πρόσθετα «εμπόδια» στους εμπορικούς δρόμους έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες τιμές μεταφορικού κόστους μέσω των πλοίων.

Στο κυβερνών κόμμα αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί ευρύτερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ στο ενδιάμεσο εντείνονται οι συσκέψεις για την προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζεται ότι το καλάθι των παροχών θα είναι κοστολογημένο, καθώς δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό. Μάλιστα μία πρόγευση των κινήσεων που θα γίνουν αναμένεται να δώσει αύριο ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς

Ρητορική «Γαλάζιας Πατρίδας» από τον Ερντογάν

Στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την τελετή παράδοσης του πρώτου υποβρυχίου τουρκικής κατασκευής στη Ναυτική Διοίκηση Aksaz στη Μαρμαρίδα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει πως δεν ξεχνά τον αναθεωρητικό αφήγημα ενώ σε μια σειρά θεμάτων- όπως το Κυπριακό- εμμένει στην σκληρή γραμμή. Παράλληλα η Άγκυρα .. ξαναθυμήθηκε και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως φάνηκε πρόσφατα από την προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού έντασης στην περιοχή κοντά στην Κάσο.

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυταπάτες πως ο κ. Ερντογάν θα εγκαταλείψει από την μία ημέρα στην άλλη το αναθεωρητικό του αφήγημα. Από την ελληνική πλευρά έχουν άλλωστε θέσει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της χώρας και υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο παράλληλα στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.

Η επόμενη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο τότε η συζήτηση δεν είχε περάσει στα βαριά θέματα και μένει να φανεί αν θα επιχειρηθεί να ανοίξει μια πιο δύσκολη ατζέντα στο επόμενο τετ-α-τετ.

Στο μεταξύ η Άγκυρα συνεχίζει να επιχειρεί ανοίγματα σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και επιδιώκει να κλείσει μέτωπα. Όπως έχουν μεταδώσει μέσα ενημέρωσης της γείτονος την επόμενη βδομάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί φέτος επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Κάιρο σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών που για πολλά χρόνια ήταν «παγωμένες».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup