Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 21:10

Μεξικό: Εφιάλτης για δεκάδες ανθρώπους σε θεματικό πάρκο - Κρέμονται στο κενό την ώρα που ξέσπασε καταιγίδα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έναν ζωντανό εφιάλτη βίωσαν δεκάδες άνθρωποι που ήταν σε κούνιες στο θεματικό πάρκο Six Flags στο Μεξικό, καθώς τη στιγμή που βρίσκονταν στο παιχνίδι ξέσπασε καταιγίδα με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη διακοπή του και να τους αφήσει να κρέμονται στο κενό.

Το περιστατικό κατέγραψε με το κινητό του ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν πάνω στο ακινητοποιημένο παιχνίδι Sky Screamer.

«Καθώς βρισκόμασταν ψηλά, λόγω της βροχής το παιχνίδι σταμάτησε και κολλήσαμε στην κορυφή για 10 λεπτά μέσα σε δυνατή βροχή», είπε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πάρκου, το παιχνίδι μεταφέρει τους επιβάτες σε ύψος σχεδόν 75 μέτρων πάνω από το έδαφος με ταχύτητα άνω των 60 χιλιομέτρων. Προσφέρει πάντως μια ωραία θέα προς την Πόλη του Μεξικού - όταν δεν υπάρχουν σύννεφα.

Η Six Flags Mexico εξήγησε ότι το προσωπικό ακολούθησε τα πρωτόκολλα του κατασκευαστή και όλοι οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, ενώ δεν υπήρχαν τραυματίες. «Δυστυχώς, η καταιγίδα εντάθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκένωσης, δημιουργώντας κάποιες δυσάρεστες στιγμές για τους επισκέπτες μας», ανέφερε το πάρκο σε γραπτή δήλωση.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 20:25

Σχετικά Άρθρα

  • Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί από τροπική καταιγίδα στην Τσιάπας
    Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί από τροπική καταιγίδα στην Τσιάπας

    Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού προκάλεσε η καταιγίδα Ναντίν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική πολιτεία Τσιάπας, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Ναντίν, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Χ).

    Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τσιάπας, που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα. Σε όλη την πολιτεία, δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως και κατοικίες και διάφορες άλλες υποδομές.

    Κατοικίες, δρόμοι και διάφορες άλλες υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές

    Η πολιτεία έχει ορεινή γεωγραφία και τη διαρρέουν πολλοί ποταμοί, αρκετοί από τους οποίους υπερχείλισαν εξαιτίας των ισχυρών κατακρημνίσεων.

    Η καταιγίδα έφθασε πάνω από το έδαφος προχθές Σάββατο στις κεντρικές ακτές του Μπελίζ, προτού καταφθάσει στα σύνορα της Γουατεμάλας και του Μεξικού.

    Χθες, συνέχιζαν να πνέουν ριπαίοι άνεμοι ταχύτητας ως και 45 χιλιομέτρων την ώρα στο νοτιοανατολικό Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

    Πολύ ισχυρά φαινόμενα

    Στο Μεξικό, χώρα η οποία βρέχεται τόσο από τον Ατλαντικό, όσο και από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η ετήσια περίοδος των τυφώνων και των κυκλώνων έχει ήδη σημαδευτεί φέτος από τέσσερα πολύ ισχυρά φαινόμενα του είδους.

    Ο τυφώνας Τζον ήταν ο πιο καταστροφικός, άφησε πίσω τουλάχιστον 16 νεκρούς στην πολιτεία Γκερέρο (νότια) κι αναρίθμητες ζημιές στη λουτρόπολη Ακαπούλκο, που είχε ήδη υποστεί βαρύ χτύπημα πέρυσι, εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα Οτις.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • Η μεγαλύτερη καταιγίδα στο ηλιακό μας σύστημα αλλάζει συνεχώς σχήμα και θέση
    Η μεγαλύτερη καταιγίδα στο ηλιακό μας σύστημα αλλάζει συνεχώς σχήμα και θέση

    Νέες παρατηρήσεις της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Δία που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν ότι η 190 ετών καταιγίδα κουνιέται και αλλάζει σχήμα συνεχώς.

    Οι απροσδόκητες παρατηρήσεις, τις οποίες έκανε το Hubble επί 90 ημέρες από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, δείχνουν ότι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (Great Red Spot, ή GRS για συντομία) δεν είναι τόσο σταθερή όσο φαίνεται, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

    Η GRS είναι ένας αντικυκλώνας, μια μεγάλη κυκλοφορία ανέμων στην ατμόσφαιρα του Δία που περιστρέφεται γύρω από μια κεντρική περιοχή υψηλής πίεσης κατά μήκος της ζώνης νεφών του νότιου μεσαίου γεωγραφικού πλάτους του πλανήτη. Και η μεγαλύτερη στο ηλιακό μας σύστημα, τόσο μεγάλη που η Γη θα μπορούσε να χωρέσει μέσα της.

    Παρόλο που οι καταιγίδες θεωρούνται γενικά ασταθείς, η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα διατηρείται για σχεδόν δύο αιώνες. Αλλά οι παρατηρούμενες αλλαγές φαίνεται να σχετίζονται με την κίνηση και το μέγεθός της. Μια ακολουθία των εικόνων στο παρακάτω βίντεο της NASA δείχνει τη δίνη να «κουνιέται» σαν ζελατίνη και να διαστέλλεται και να συστέλλεται με την πάροδο του χρόνου:

    Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Planetary Science Journal και παρουσιάστηκε στην πρόσφατη 56η ετήσια συνάντηση του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

    «Ενώ γνωρίζαμε ότι η κίνησή του μεταβάλλεται ελαφρώς στο γεωγραφικό μήκος της, δεν περιμέναμε να δούμε και το μέγεθος να ταλαντώνεται. Απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Έιμι Σάιμον, πλανητική επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

    «Με την υψηλή ανάλυση του τηλεσκοπίου Hubble μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η GRS συμπιέζεται και αποσυμπιέζεται, ενώ ταυτόχρονα κινείται ταχύτερα και βραδύτερα. Αυτό ήταν πολύ απροσδόκητο», συμπλήρωσε.

    Μια μεταβαλλόμενη εξωγήινη καταιγίδα

    Οι αστρονόμοι παρατηρούν την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια. Οι επιστήμονες της NASA χρησιμοποιούν το Hubble για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά της μία φορά το χρόνο μέσω του προγράμματος Outer Planet Atmospheres Legacy ή OPAL, του οποίου ηγείται η Σάιμον. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρατηρεί τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και παρακολουθεί πώς αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

    Όμως οι νέες παρατηρήσεις έγιναν ξεχωριστά μέσω ενός προγράμματος αφιερωμένου στη λεπτομερέστερη μελέτη της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας, παρακολουθώντας πώς η καταιγίδα μεταβάλλεται σε διάστημα μηνών. Οι γνώσεις που συλλέγονται από προγράμματα σαν αυτό μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς μπορεί να είναι ο καιρός σε εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα.

    Η ομάδα της Σάιμον χρησιμοποίησε τις εικόνες υψηλής ανάλυσης του Hubble για να ρίξει μια λεπτομερή ματιά στο μέγεθος, το σχήμα και τις χρωματικές αλλαγές της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

    «Όταν κοιτάζουμε προσεκτικά, βλέπουμε ότι πολλά πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα», δήλωσε η Σάιμον. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η φωτεινότητα του πυρήνα της καταιγίδας όταν η GRS βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέγεθός της, καθώς ταλαντώνεται.

    «Καθώς επιταχύνεται και επιβραδύνεται, η GRS πιέζει τους αεροχείμαρρους στα βόρεια και νότια της», δήλωσε ο Μάικ Ουόνγκ, συν-συγγραφέας της μελέτης, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. «Σαν ένα σάντουιτς όπου οι φέτες ψωμιού εξογκώνονται όταν υπάρχει πολύ γέμιση στη μέση».

    Στον Ποσειδώνα, οι σκοτεινές κηλίδες μπορούν να παρασυρθούν σε όλο τον πλανήτη, καθώς δεν υπάρχουν ισχυροί αεροχείμαρροι που να τις συγκρατούν στη θέση τους, ενώ στον Δία η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε αεροχείμαρρους σε νότιο γεωγραφικό πλάτος, σύμφωνα με τον Ουόνγκ.

    Οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει ότι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα συρρικνώνεται από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα OPAL πριν από μια δεκαετία και προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι να φτάσει σε ένα σταθερό, λιγότερο μακρόστενο σχήμα, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την ταλάντωση.

    «Αυτή τη στιγμή υπερπληρώνει τη ζώνη πλάτους της σε σχέση με το πεδίο του ανέμου. Μόλις συρρικνωθεί μέσα σε αυτή τη ζώνη, οι άνεμοι θα την κρατήσουν πραγματικά στη θέση της», δήλωσε η Σάιμον.

    Με πληροφορίες από: The largest storm in our solar system is moving unexpectedly, scientists say by Ashley Strickland, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
    Γαλλία: Ένας νεκρός από το πέρασμα της καταιγίδας Κερκ, 67.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών - Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Η καταιγίδα Κερκ, η οποία έπληξε χθες τη δυτική Ευρώπη, άφησε πίσω της τουλάχιστον έναν νεκρό στη νότια Γαλλία και περισσότερους από 67.000 ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης Enedis και μετέδωσε το BFM TV.
    Ριπές ανέμων στην πόλη Σετ της νότιας Γαλλίας προκάλεσαν την ανατροπή τριών σκαφών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και ένας ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσε η νομαρχία του Ερό.
    Επειτα από έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση κρίσεων στο Παρίσι η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί "όλες τις κρατικές υπηρεσίες" και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. "Αυτά τα επεισόδια θα έχουν επαναληπτική τάση. Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η κλιματική αλλαγή εμφανίζεται σε ξεκάθαρη μορφή στην καθημερινή μας ζωή", πρόσθεσε.

    Οι αρχές έθεσαν τον νομό Σεν-ε-Μαρν, κοντά στο Παρίσι, σε "κόκκινο συναγερμό" για τον κίνδυνο πλημμυρών καθώς από τις βροχοπτώσεις φούσκωσε ο ποταμός Γκραν Μορέν, ένας παραπόταμος του Σηκουάνα, που διαπλέει τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Αλλοι 29 από τους νομούς της χώρας τέθηκαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι.
    Διακοπές ρεύματος στην Πορτογαλία, κατολισθήσεις λάσπης στην Ισπανία

    Στην Πορτογαλία, η αρχή πολιτικής προστασίας ανέφερε περισσότερα από 1.300 περιστατικά στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα περιελάμβαναν πτώσεις δέντρων στα βόρεια της χώρας.

    Το Πόρτο, η μεγαλύτερη πόλη στα βόρεια, επλήγη περισσότερο καθώς εκεί ξεριζώθηκαν 400 δέντρα.

    Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και προκλήθηκαν προβλήματα στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες κοντά στο Μπαρτσέλος, επίσης στα βόρεια της χώρας.
    Σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδρότησης της χώρας, από την καταιγίδα προκλήθηκε διακοπή ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

    Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας έχουν προβλέψει ανέμους που θα κινούνται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα καθώς και ισχυρές βροχοπτώσεις και για τον λόγο αυτό έθεσαν τις παράκτιες περιοχές σε "κίτρινο συναγερμό" καθώς τα κύματα έφθαναν σε ύψος επτά μέτρων.

    Και στην Ισπανία οι αρχές έθεσαν σε "πορτοκαλί συναγερμό" το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προειδοποιώντας για ανέμους με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα στο πριγκιπάτο των Αστουριών.

    Στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά, δρόμοι αποκλείστηκαν από κατολισθήσεις λάσπης και πεσμένα δέντρα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ TERESA SUAREZ
  • Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον Μεξικό και Φλόριντα - Ο χειρότερος του τελευταίου αιώνα στην περιοχή
    Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον Μεξικό και Φλόριντα - Ο χειρότερος του τελευταίου αιώνα στην περιοχή

    Αντιμέτωποι με τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει την περιοχή τον τελευταίο αιώνα, βρίσκονται οι κάτοικοι της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό και της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

    Ο τυφώνας Μίλτον ισχυροποιήθηκε στην ανώτατη κλίμακα πλησιάζοντας τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, πριν από την αναμενόμενη άφιξή του – τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη – στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία επλήγη πρόσφατα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Χέλεν.

    Ο Μίλτον, ένας κυκλώνας «κατηγορίας 5» στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού κατά την έλευση του κυκλώνα Χέλεν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 230 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

    Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο Μίλτον προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος τυφώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολόγοι.

    Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει την Φλόριντα, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη αμερικανική πολιτεία, από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, έχοντας σαρώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη τη βόρεια ακτή της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, στον Κόλπο του Μεξικού.

    Με θυελλώδεις ανέμους έως και 285 χλμ/ώρα, σύμφωνα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), ο Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει «καταστροφικά κύματα» στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

    Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ προειδοποίησε τους κατοίκους του Γιουκατάν για τον κίνδυνο «καταρρακτωδών βροχοπτώσεων», μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Κάτοικοι της χερσονήσου σφράγιζαν χθες πόρτες και παράθυρα κτιρίων, ενώ αλιευτικά σκάφη επέστρεφαν μαζικά στο λιμάνι.

    Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα της Χέλεν, οι κάτοικοι της Φλόριντας προετοιμάζονται για την άφιξη του νέου κυκλώνα, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους.

    Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα. «Έχετε χρόνο να φύγετε. Σας παρακαλώ, να το κάνετε», τους παρότρυνε. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση των απειλούμενων περιοχών, οι αρχές επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων.

    Ο κυκλώνας Μίλτον προβλέπεται ότι θα διασχίσει την πολιτεία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 51 από τις 67 κομητείες της Φλόριντας.

    Στο Ορλάντο, μια πόλη όπου βρίσκονται πολλά πάρκα ψυχαγωγίας, εκατοντάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τη Δευτέρα τεράστιες ουρές σε σημεία διανομής σακιών με άμμο.

    Πηγή: Cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NOAA/ NESDIS/ STAR GOES-East HANDOUT

  • ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Μίλτον ενισχύθηκε στην κατηγορία 4, απειλεί το Μεξικό και τη Φλόριντα
    ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Μίλτον ενισχύθηκε στην κατηγορία 4, απειλεί το Μεξικό και τη Φλόριντα

    Ο Μίλτον ενισχύθηκε σήμερα σε κατηγορίας 4 κυκλώνα από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), που προειδοποιεί για «επικίνδυνους ανέμους» στη χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, προτού τα ακραία καιρικά φαινόμενα φθάσουν στη Φλόριντα έως την Τετάρτη.

    Με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναν «εξαιρετικά επικίνδυνο» κυκλώνα, ο Μίλτον θα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους στη χερσόνησο Γιουκατάν σήμερα και αύριο και θα πλήξει τις ακτές της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, «από το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη», σύμφωνα με το ΝΗC.

    Ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 4 στην κλίμακα Saffir-Simpson (που μετρά 5 βαθμίδες), ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων, με ανέμους η ταχύτητα των οποίων θα μπορούσε να φθάσει έως τα 240 χιλιόμετρα την ώρα.

    Μπροστά στην απειλή που αντιπροσωπεύει ο Μίλτον, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις επέκτεινε χθες σε διάφορες κοινότητες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει το Σάββατο: σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται πλέον 51 κομητείες εκ των συνολικά 67.

    Ο νέος αυτός κυκλώνας προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Φλόριντα και ευρύτερα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων υπέστη σοβαρές ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ελίν.

    Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα αυτού του κυκλώνα, του φονικότερου που έπληξε τις ΗΠΑ από την Κατρίνα το 2005.

    Η Ελίν προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 229 ανθρώπων σε έξι πολιτείες στο νοτιοανατολικό τμήμα, από τους οποίους τουλάχιστον 14 στη Φλόριντα και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό
    Μεξικό: Μετά το πλήγμα του τυφώνα «Τζον» υπάρχει ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό

    Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ εξέφρασε χθες Τετάρτη ανησυχία για τον εφοδιασμό των κατοίκων με πόσιμο νερό στο δυτικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του τυφώνα Τζον, που άφησε πίσω του 16 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

    «Το πιο επείγον είναι ο εφοδιασμός με πόσιμο νερό και ο καθαρισμός των δρόμων», είπε η πρόεδρος, η οποία ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της προχθές Τρίτη, κατά την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο τουριστικό Ακαπούλκο (νοτιοδυτικά), την άλλοτε ανεπίσημη πρωτεύουσα του διεθνούς τζετ σετ, που είχε ήδη υποστεί μεγάλη καταστροφή την 25η Οκτωβρίου 2023, όταν χτυπήθηκε από τον τυφώνα Ότις.

    Η κυρία Σέινμπαουμ μετέβη στην πόλη, συνοδευόμενη από μέρος της κυβέρνησής της, για να υποστηρίξει την «αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και να εγγυηθεί πως θα ικανοποιηθούν οι «άμεσες ανάγκες» των πολιτών, ανέφερε η ίδια μέσω X.

    Μόλις έφθασε, άκουσε μέσα από το αυτοκίνητο που τη μετέφερε κάτοικο να της αφηγείται ότι ήδη έχασε το κατάστημά της όταν χτύπησε ο τυφώνας Ότις το 2023, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Μεξικό: Προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα

    Η νέα πρόεδρος εξάλλου προειδοποίησε τους κατοίκους πως πλησιάζει τροπική καταιγίδα, που αναμένεται να φθάσει πάνω από το έδαφος «τις επόμενες 24 ώρες», φέρνοντας νέες ισχυρές βροχοπτώσεις στα παράλια των πολιτειών Οαχάκα και Γκερέρο.

    «Ζητάμε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από ποταμούς, να πάνε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, να μετακινηθούν πιο κοντά σε κέντρα υποδοχής και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», είπε.

    Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DAVID GUZMAN

  • Μεξικό: Τουλάχιστον δύο νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Τζον - Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος
    Μεξικό: Τουλάχιστον δύο νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Τζον - Κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος

    Yποβαθμίστηκε πλέον σε τροπική καταιγίδα

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νότιο Μεξικό από το πέρασμα του τυφώνα Τζον, ο οποίος υποβαθμίστηκε πλέον σε τροπική καταιγίδα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.
    «Αναφέρθηκε ο θάνατος δύο ανθρώπων εξαιτίας κατολίσθησης» που έπληξε το σπίτι τους, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εβελίν Σαλγάδο, κυβερνήτρια της πολιτείας Γκερέρο. Ο Τζον άρχισε να πλήττει το νοτιοδυτικό Μεξικό ως τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, αλλά έχει εξασθενήσει πλέον σε τροπική καταιγίδα.
    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στις ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα έπληττε (σ.σ. γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος) το θέρετρο Ακαπούλκο με ανέμους που έφθαναν σε ταχύτητα 85 χλμ/ώρα.
    «Ήταν έντονο φαινόμενο, με αρκετή βροχή», σχολίασε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου.

    Οι παράκτιες πόλεις στην πολιτεία Γκερέρο υπέστησαν το χειρότερο πλήγμα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, καθώς αποκλείστηκαν δρόμοι, σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης στη γειτονική πολιτεία Οαχάκα.

    Η μεξικανική πολιτεία Γκερέρο επλήγη στις 25 Οκτωβρίου 2023 από τον τυφώνα Ότις (κατηγορίας 5, την υψηλότερη στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον), ο οποίος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο Ακαπούλκο και άφησε πίσω περισσότερους από 40 νεκρούς.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ David Guzman
  • Μεξικό: Έκρηξη σε εργοστάσιο της Χοσέ Κουέρβο - Τουλάχιστον πέντε νεκροί
    Μεξικό: Έκρηξη σε εργοστάσιο της Χοσέ Κουέρβο - Τουλάχιστον πέντε νεκροί

    Σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή χωρητικότητας 500.000 λίτρων στη μονάδα που προκάλεσε πυρκαγιά

    Έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής τεκίλας της Jose Cuervo στο κεντρικό Μεξικό στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε εργαζομένους κι εξώθησε τις αρχές να απομακρύνουν εσπευσμένα τουρίστες από την περιοχή, στον δήμο Τεκίλα, από όπου έλκει το όνομά του το οινοπνευματώδες ποτό, είδος μεσκάλ, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τρίτη.
    Ο Βίκτορ Ούγο Ρολδάν, επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην πολιτεία Χαλίσκο, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή χωρητικότητας 500.000 λίτρων στη μονάδα που προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από το προσωπικό της μονάδας.
    Κατέρρευσαν άλλες δυο δεξαμενές στο εργοστάσιο, που διαχειρίζεται η Becle, η παραγωγός της μεγαλύτερης ποσότητας τεκίλας στον κόσμο.
    Η εταιρεία επιβεβαίωσε τον απολογισμό των θυμάτων του δυστυχήματος στο εργοστάσιο Ροχένια, προσθέτοντας πως αρκετοί ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.
    Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως η έκρηξη στη δεξαμενή προκάλεσε πυρκαγιά σε άλλες τρεις.

    Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα σε αυτό το στάδιο.
    Ο δήμος Τεκίλα, στον οποίο εδρεύουν διάφορα αποστακτήρια που παράγουν το ποτό αυτό, με πρώτη ύλη το κακτοειδές φυτό μπλε αγαύη, είναι επίσης δημοφιλής τουριστικός προορισμός, περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο βορειοδυτικά από τη Γουαδαλαχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Francisco Guasco
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο