Ασφυκτικές πιέσεις στα κράτη μέλη να αλλάξουν στάση και να προτείνουν γυναίκες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, σε μία προσπάθεια να γλυτώσει τον διαφαινόμενο εξευτελισμό μιας ομάδας αποτελούμενης στην συντριπτική της πλειοψηφία από άνδρες.
Στην περίπτωση που δεν θα τα καταφέρει θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο γόητρό της καθώς όπως είχε δηλώσει ήθελε η εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ισομερής σε σχέση με τα δύο φύλα.
Μία τέτοια αποτυχία θα επισκιάσει το γεγονός ότι σε τρία από τα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται γυναίκες. Η ίδια είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κάγια Κάλας είναι υποψήφια επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το επιχείρημα ειδικών και πολιτικών που συμφωνούν με τη θέση της Φον ντερ Λάιεν, όπως αναφέρει το Politico, είναι ότι η επιτροπή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στο τραπέζι.
Ήδη το Βέλγιο τη Δευτέρα (2/9) ανακοίνωσε ότι θα στείλει γυναίκα Επίτροπο, ενώ και η Ρουμανία συμφώνησε να αλλάξει.
Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico η Φον ντερ Λάιεν ασκεί πιέσεις σε τουλάχιστον πέντε μικρότερα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας και της Μάλτας να αλλάξουν στάση και να προτείνουν γυναίκες υποψηφίους.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Μάλτας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει γνώμη προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι υποχωρεί σε πιέσεις και δεν μένει σταθερός στις αποφάσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της στους ηγέτες των κρατών μελών η Φον ντερ Λάιεν είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να προτείνουν δύο υποψηφίους έναν άνδρα και μία γυναίκα για τη θέση του Επιτρόπου. Μόνο μία χώρα η Βουλγαρία συμμορφώθηκε με το αίτημα.
Ίσως επειδή όπως παραδέχονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες «πολλές από αυτές τις προτάσεις γίνονται με εθνικά κριτήρια και όχι με τα κριτήρια των Βρυξελλών».
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AΠΕ-EPA/JOHANNA GERON/ POOL