Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 12:09

Βόρεια Κορέα: O Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τον θάνατο 4.000 ανθρώπων σε πλημμύρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι αξιωματούχοι κατηγορήθηκαν για διαφθορά και παράβαση καθήκοντος από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να διέταξε να εκτελεστούν έως και 30 αξιωματούχοι για την αποτυχία τους να αποτρέψουν μαζικές πλημμύρες και κατολισθήσεις το καλοκαίρι που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται η New York Post.

Ειδικότερα, αξιωματούχος του καθεστώτος του Κιμ δήλωσε ότι 20 έως 30 αξιωματούχοι στη Βόρεια Κορέα κατηγορούνται για διαφθορά και παράβαση καθήκοντος, με το κράτος να τους καταδικάζει σε θανατική ποινή, μετέδωσε η τηλεόραση Chosun.

«Έχει διαπιστωθεί ότι 20 έως 30 στελέχη στην περιοχή που επλήγη από τις πλημμύρες εκτελέστηκαν ταυτόχρονα στα τέλη του περασμένου μήνα», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Οι αναφορές για τις εκτελέσεις δεν επαληθεύτηκαν αμέσως από ανεξάρτητα μέσα.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε προηγουμένως ότι ο Κιμ διέταξε τις αρχές να «τιμωρήσουν αυστηρά» τους αξιωματούχους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Τσαγκάνγκ τον Ιούλιο, στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 4.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερους από 15.000 ανθρώπους.

Μετά τη συνάντηση με τον Κιμ, ο πρώην βορειοκορεάτης διπλωμάτης Lee Il-gyu δήλωσε στην τηλεόραση Chosun ότι ήταν σαφές ότι οι αξιωματούχοι στην επαρχία ήταν «τόσο ανήσυχοι που δεν ξέρουν πότε θα κοπεί ο λαιμός τους».

Ο Κιμ εθεάθη τον περασμένο μήνα να επιθεωρεί τις κατεστραμμένες περιοχές και να συναντάται με τους κατοίκους, καθώς εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες για την ανοικοδόμηση των πλημμυρισμένων γειτονιών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τα έβαλε επίσης με τις αναφορές της Νότιας Κορέας για τον αριθμό των νεκρών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται αναφορές ότι ο Κιμ διέταξε αξιωματούχους να βγουν από τη μέση για μια θεωρούμενη αποτυχία.

Το 2019, το κράτος φέρεται να εκτέλεσε τον Κιμ Χιοκ Τσολ, τον πυρηνικό απεσταλμένο του στις ΗΠΑ, επειδή απέτυχε να διαπραγματευτεί μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Τσολ βρισκόταν απλώς υπό κρατική επιτήρηση, ανέφερε το CNN.

Η Βόρεια Κορέα έχει γενικά υψηλό ποσοστό δημόσιων εκτελέσεων, σύμφωνα με τους Korea Times, με το κράτος να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 10 δημόσιες εκτελέσεις πριν από την πανδημία COVID-19.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ο ρυθμός έχει έκτοτε αυξηθεί, με τουλάχιστον 100 εκτελέσεις να πραγματοποιούνται πέρυσι.

Πηγή: Eidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 11:14

Σχετικά Άρθρα

  • Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία
    Κλιμάκωση στην Ουκρανία φοβούνται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λόγω των Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία

    Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία «χιλιάδων» Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, μιλώντας για κίνδυνο μιας μεγάλης κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Εδώ και εβδομάδες αξιωματούχοι και ηγέτες χωρών, με προεξάρχοντα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Σεούλ δηλώνουν ότι η Πιονγιάνγκ συνδράμει την Μόσχα με στρατιωτικό προσωπικό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Μέχρι σήμερα ωστόσο, και παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, λέγοντας για ημέρες ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες.

    Σήμερα όμως ο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «έχουμε αποδείξεις ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας έχουν πάει στη (...) Ρωσία».

    «Τι ακριβώς κάνουν; Αυτό μένει να φανεί», πρόσθεσε. «Αν θα πολεμήσουν, αν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο για λογαριασμό της Ρωσίας, αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι «χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στη Ρωσία για εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν γνωρίζουν ποια είναι η αποστολή τους ή αν πήγαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

    «Αν το κάνουν, αυτό θα είναι μια ένδειξη της αυξανόμενης σύγχυσης του προέδρου (Ρώσου Βλαντίμιρ) Πούτιν στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Στις Βρυξέλλες, ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι χώρες της Συμμαχίας «έχουν επιβεβαιώσει στοιχεία για την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία».

    «Αν αυτά τα στρατεύματα προορίζονται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική κλιμάκωση της υποστήριξης της Βόρειας Κορέας στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της παραθέτουν δημοσίως στοιχεία για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία.

    Ο Ζελένσκι, επικαλούμενος πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, είχε αναφεθεί για την προετοιμασία δύο μονάδων με πιθανώς έως και 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που θα συμμετείχαν στον πόλεμο μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα Νοτιοκορεάτες βουλευτές - μετά από ενημέρωση που είχαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας - τόνισαν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει υποσχεθεί να στείλει στη Ρωσία συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες, η ανάπτυξη των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο.

    Την περασμένη εβδομάδα η NIS ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων στη ρωσική Άπω Ανατολή για να εκπαιδευθούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις και πιθανόν θα σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

    Σήμερα, η NIS ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλενει «μεγάλους αριθμούς» στρατιωτών για να υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Μόσχα που θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο.

    Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς για ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας ως «ψευδείς ειδήσεις» ενώ ένας εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκανε λόγο για «αβάσιμες φήμες».

    Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας είπε ότι Σεούλ, Κίεβο, Ουάσινγκτον που κατηγορούν την Μόσχα ότι υποδέχεται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο έδαφός της, θα πρέπει να «ρωτήσουν την Πιονγκγιάνγκ» πού βρίσκονται τα στρατεύματά της.

    «Πού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας; Ρωτήστε την Πιονγκγιάνγκ!», είπε η Ζαχάροβα.

    Ένας Νοτιοκορεάτης βουλευτής είπε ότι οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάδοση των ειδήσεων για την ανάπτυξη.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λένε ότι η Ρωσία έχει υποστεί απώλειες πάνω από 600.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Όστιν δήλωσε ότι η υποτιθέμενη ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη Ρώσων νεοσύλλεκτων.

    Επιπρόσθετα σήμερα, η Γερμανία κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Βόρειας Κορέας στο Βερολίνο λόγω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Πιονγκγιάνγκ αυξάνει την υποστήριξή της στη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

    «Αν αληθεύουν οι αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία και αν η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει τώρα τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία με στρατεύματα, αυτό θα είναι κάτι σοβαρό και μια παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», ανέφερε το γερμανικού ΥΠΕΞ.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Δεν επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ εμπλοκή Βορειοκορεατών στρατιωτών υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο στη Ουκρανία
    Δεν επιβεβαιώνει το ΝΑΤΟ εμπλοκή Βορειοκορεατών στρατιωτών υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο στη Ουκρανία

    Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει «σε αυτό το στάδιο» την ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα στρατιωτών στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών.

    «Σε αυτό το στάδιο, η επίσημη θέση μας είναι πως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Βορειοκορεάτες έχουν εμπλακεί ενεργά ως στρατιώτες στη (ρωσική) πολεμική προσπάθεια», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας. «Αλλά, βέβαια, αυτό μπορεί να αλλάξει», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σημερινές επιβεβαιώσεις της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών.

    Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ένα πρώτο απόσπασμα 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεών της στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή και θα στείλει και άλλους προσεχώς, δήλωσε σήμερα η νοτιοκορεατική υπηρεσία.

    Η τελευταία δήλωσε, με την υποστήριξη δορυφορικών εικόνων, πως «εντόπισε από τις 8 έως τις 13 (Οκτωβρίου) ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε ειδικές δυνάμεις της στη Ρωσία με πλοίο μεταφοράς του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής συμμετοχής της Βόρειας Κορέας».

    Ο Ρούτε διευκρίνισε πως είναι σε «στενή επαφή» με τους ασιατικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Νότια Κορέα, που συμμετείχε χθες, Πέμπτη, σε μια συνάντηση της Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας.

    Απαντώντας σε ερώτηση χθες για αυτούς τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, σχετικά με τους οποίους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως 10.000 από αυτούς ετοιμάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας είχε ήδη πει πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Βόρεια Κορέα: «Εχθρικό κράτος» η Νότια Κορέα, λέει η Πιονγκγιάνγκ - Γιατί άλλαξε το σύνταγμα της χώρας
    Βόρεια Κορέα: «Εχθρικό κράτος» η Νότια Κορέα, λέει η Πιονγκγιάνγκ - Γιατί άλλαξε το σύνταγμα της χώρας

    Αγεφύρωτο το χάσμα μετά και την εξαγγελία του Κιμ Γιονγκ Ουν ν’ απορρίψει πλέον ως εθνικό στόχο την ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

    Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τη Νότια Κορέα «εχθρικό κράτος», μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η εθνική συνέλευσή της έχει τροποποιήσει το σύνταγμα, ευθυγραμμιζόμενη με την εξαγγελία του ηγέτη της χώρας ν’ απορρίψει πλέον ως εθνικό στόχο την ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
    Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανατίναξαν προχθές, τμήματα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο ανάληψης νόμιμης δράσης κατά ενός εχθρικού κράτους, όπως ορίζεται από το αναθεωρημένο σύνταγμα.
    Τμήματα των εξήντα μέτρων του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στην πλευρά της Βόρειας Κορέας έχουν τώρα υποστεί ολική καταστροφή στο πλαίσιο «ενός συνολικού αποκλεισμού της επικράτειας» της Βόρειας Κορέας από το Νότο, μετέδωσε το KCNA.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Ανησυχία για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν με τους Ρώσους στην Ουκρανία
    ΗΠΑ: Ανησυχία για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν με τους Ρώσους στην Ουκρανία

    «Ανησυχία» σχετικά με τις αναφορές για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία εξέφρασε χθες, Τρίτη 15/10, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης

    Την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ενισχύει με στρατιώτες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον έχουν ενημερώσει σχετικά με την «εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο» που μαίνεται στην Ουκρανία.

    Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

    Ο Σον Σαβέτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον αληθεύει, θα αποτελεί ορόσημο στην αμυντική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. «Μια τέτοια κίνηση θα υποδήλωνε την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές απώλειες στα πεδία των μαχών αυτού του βάρβαρου πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε.

    Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς όπλων, αλλά έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους, ενδεχομένως και με στρατιωτικές ασκήσεις.

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν, ανέφερε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ότι ενδεχόμενη εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας θα επέτρεπε στην Πιονγκγιάνγκ να συλλέξει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων της, κάτι που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα.

    «Η συλλογή από τη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους πληροφοριών από ένα πραγματικό πεδίο μάχης, ώστε να μπορέσει να κάνει προσαρμογές σε όπλα, πυρομαχικά και δυνατότητες (…) κατ’ εμέ, είναι πολύ ανησυχητικό», εξήγησε στην εκδήλωση του κέντρου μελετών «Center for a New American Security».

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κάθε πλευρά θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο