Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 19:15

Κολομβία: Πράσινο φως για το κυνήγι των ιπποποτάμων του Εσκομπάρ άναψε δικαστήριο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Δικαστήριο στην Κολομβία ενέκρινε χθες το κυνήγι των ιπποποτάμων, που είχε φέρει στο χώρα της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980 ο βαρώνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Cundinamarca έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας προκειμένου να εκδώσει «έναν κανονισμό που προβλέπει μέτρα για την εξάλειψη του είδους», που επηρεάζει την «οικολογική ισορροπία» της περιοχής.

Στην πατρίδα τους, την Αφρική, οι ιπποπόταμοι ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο, αλλά στην Κολομβία έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο, αν και προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στην τοπική κοινότητα κοντά στο παλιό ράντσο του Εσκομπάρ στην πολιτεία Antioquia με ειδικούς να προειδοποιούν ότι σύντομα μπορεί να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις.

166 ιπποπόταμοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή του ποταμού Μαγκνταλένα της Κολομβίας
Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ οι ιπποπόταμοι του ιδιωτικού του ζωολογικού κήπου το έσκασαν και κατέφυγαν σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση χωρίς θηρευτές με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν με την πάροδο των χρόνων και ο πληθυσμός τους σήμερα να φθάνει τους 166.

Τα βάρους δύο τόνων παχύδερμα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή γύρω από την κοίτη του ποταμού Μαγκνταλένα, όπου έχουν αναφερθεί επιθέσεις ιπποποτάμων κατά ψαράδων.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να απειλήσουν πληθυσμούς ντόπιων ζώων, όπως oι μανάτοι (θαλάσσιες αγελάδες), μολονότι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και εργαζόμενοι στην ντόπια βιομηχανία τουρισμού αντιτίθενται στο κυνήγι των ιπποποτάμων.

Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την εξάλειψη της απειλής των ιπποπόταμων θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ελεγχόμενο κυνήγι και στείρωση».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη ανακοινώσει πέρυσι σχέδια για στείρωση μέρους του πληθυσμού των παχύδερμων, ενώ παράλληλα θα υποβάλλει άλλους σε ευθανασία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού του αυξανόμενου πληθυσμού τους. Οι στειρώσεις έχουν προχωρήσει με αργό ρυθμό, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένας ιπποπόταμος σε ευθανασία, ενώ ναυάγησαν και τα σχέδια για τη μεταφορά των ζώων στο Μεξικό, την Ινδία ή τις Φιλιππίνες.

Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2024 13:48

Σχετικά Άρθρα

  • Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023
    Κολομβία: Η παραγωγή κοκαΐνης έσπασε ρεκόρ το 2023

    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους - Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση

    Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε εκρηκτική αύξηση (+53%) το 2023 στην Κολομβία, φθάνοντας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, κατέγραψε κοινή έκθεση της κολομβιανής κυβέρνησης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (ONUDC).
    Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφθασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή στην Μπογοτά.
    Οι ζώνες όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης και η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τους παγκοσμίως, επίσης μεγεθύνθηκαν κατά 10%, εκτείνονται πλέον σε 2.530.000 στρέμματα της κολομβιανής επικράτειας.
    «Αντίθετα με την αύξηση η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2022 και ήταν επικεντρωμένη κυρίως στον νομό Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με τον Ισημερινό), η αύξηση αυτή τη φορά είναι πιο γενικευμένη», σύμφωνα με το κείμενο.
    «Αφορά 16 από τους 19 νομούς» όπου έχει καταγραφεί η παρουσία καλλιεργειών κόκας. Η Κάουκα (νοτιοδυτικά) και η Ναρίνιο (νοτιοδυτικά), όπου είναι έντονη η παρουσία ένοπλων οργανώσεων, «επλήγησαν περισσότερο».

    Σε τέσσερις νομαρχίες, οι καλλιέργειες κόκας είναι μεγαλύτερες από 300.000 στρέμματα: στην Κάουκα, στη Ναρίνιο, στην Πουτουμάγιο και στη Βόρεια Σανταντέρ (βορειοανατολικά, γειτονεύει με τη Βενεζουέλα).

    Η έκθεση καταπιάνεται ιδιαίτερα με δεκαπέντε θυλάκους παραγωγής, όπου είναι συγκεντρωμένο το 39% της έκτασης καλλιεργειών κόκας, σε μόλις το 14% της επικράτειας.
    Στο κείμενο εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις «ζώνες επέκτασης», όπου «οι καλλιέργειες κόκας δεν είναι παρούσες παρά εδώ και μόλις τρία χρόνια», το 40% εκ των οποίων βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό — πρόκειται για τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

    «Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως σε ορισμένους νομούς, οι τιμές των παραγώγων των φύλων κόκας (πάστα κοκαΐνης και βάση κοκαΐνης) έχουν φθάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», ενώ σε άλλες περιοχές «δεν υπάρχει αγορά» εξαιτίας «της έλλειψης αγοραστών».

    Παρ’ όλ’ αυτά, «στη μεγάλη πλειονότητά τους, στις καλλιέργειες κόκας συνεχίζεται η συγκομιδή» και οι περιορισμοί της αγοράς οδήγησαν στη δημιουργία «στοκ πάστας κοκαΐνης και βάσης κοκαΐνης», που ενίοτε χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές σε είδος κατά τόπους, σύμφωνα με το κείμενο.

    «Η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βιοποικιλότητα και την πολιτισμική ποικιλομορφία», τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε λίγα 24ωρα προτού αρχίσει (μεθαύριο Δευτέρα) στην Κάλι (νοτιοδυτικά) η COP16, το παγκόσμιο φόρουμ για τη βιοποικιλότητα.

    Η παραγωγή εντοπίζεται κατά το 4% σε εθνικά πάρκα, κατά το 10% σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, κατά το 14% σε δασικές εκτάσεις και κατά το 20% σε εδάφη Αφροκολομβιανών.

    Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση. Σε ορισμένες πόλεις κοντά σε τομείς παραγωγής, η παραοικονομία της κοκαΐνης αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% της τοπικής οικονομίας.

    Ένοπλες οργανώσεις που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), διαφωνούντες των πρώην FARC, ή ακόμη παραστρατιωτικοί, «διατηρούν σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη διακίνηση κοκαΐνης».

    Ορισμένες ζώνες παραγωγής έχουν έτσι μετατραπεί σε «στρατηγικά σημεία ως προς τις παράνομες δραστηριότητες», με «εντατικοποίηση της διακίνησης, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων και της εμπορίας ανθρώπων», καθώς και «μεγάλη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και εξειδίκευσης της παραγωγής».

    Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί ανακοινώνονται με υπόβαθρο τη μεγάλη επέκταση της αγοράς της κοκαΐνης, τόσο από τη σκοπιά της προσφοράς όσο κι από αυτή της ζήτησης: όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, η αύξηση της κατανάλωσης έχει φθάσει το 20% σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και δέκα χρόνια.

    «Υπάρχουν περισσότεροι καταναλωτές κοκαΐνης στην Αμερική απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή (του κόσμου), όμως το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν πως κατανάλωσαν κοκαΐνη κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ήταν υψηλότερος στην Αυστραλία, ενώ ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη».

    Η βόρεια Αμερική, η δυτική και η κεντρική Ευρώπη και η νότια Αμερική ήταν οι μεγαλύτερες αγορές κατανάλωσης κοκαΐνης ως προς τον αριθμό χρηστών την περασμένη χρονιά, κατά την έκθεση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Κολομβία: Βγήκαν μαχαίρια σε ποδοσφαιρικό αγώνα - Άγριο ξύλο και εικόνες χάους στο γήπεδο
    Κολομβία: Βγήκαν μαχαίρια σε ποδοσφαιρικό αγώνα - Άγριο ξύλο και εικόνες χάους στο γήπεδο

    Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το γήπεδο «Atanasio Girardot» στην Κολομβία όπου γινόταν η αναμέτρηση μεταξύ Ατλέτικο Νασιονάλ και Τζούνιορ.

    Με τη συμπλήρωση του 60ου λεπτού, παρατηρήθηκε ένταση στις κερκίδες. Αφορμή στάθηκε το δεύτερο γκολ της γηπεδούχου ομάδας, με περίπου 300 υποστηρικτές των αντιπάλων να προκαλούν το απόλυτο χάος στις εξέδρες.

    Οι οπαδοί της Νασιονάλ απάντησαν βγάζοντας μαχαίρια, γεγονός το οποίο οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό πάνω από 30 ατόμων. Η ένταση μεταφέρθηκε και στον αγωνιστικό χώρο με τους παίκτες των δύο ομάδων να διαπληκτίζονται.

    Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις σταμάτησαν λόγω των δακρυγόνων που έριχνε η αστυνομία και οι ποδοσφαιριστές αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια με το ματς να διακόπτεται οριστικά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κολομβία: Σκοπεύει να υποδεχθεί και να προσφέρει περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα
    Κολομβία: Σκοπεύει να υποδεχθεί και να προσφέρει περίθαλψη σε παιδιά που έχουν τραυματιστεί στη Γάζα

    Δεν διευκρίνισε για πόσα παιδιά πρόκειται, πότε θα μπορέσουν να φθάσουν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ούτε πώς θα μπορέσουν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα θα υποδεχθεί και θα προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε κάποια από τα χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
    «Πήραμε την απόφαση να προσφέρουμε ανθρωπιστική υποστήριξη σε παιδιά από την Παλαιστίνη, που θα ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους στην Κολομβία για να τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε η υφυπουργός αρμόδια για τις Πολυμερείς Υποθέσεις Ελίζαμπεθ Τέιλορ Τζέι έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο στη Στοκχόλμη, όπου κάνει επίσημη επίσκεψη.
    Δεν διευκρίνισε για πόσα παιδιά πρόκειται, πότε θα μπορέσουν να φθάσουν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ούτε πώς θα μπορέσουν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
    «Υπολογίζουμε στην υποστήριξη στρατιωτικού νοσοκομείου της Κολομβίας», ανέφερε πάντως, θυμίζοντας την «εξειδίκευση» του προσωπικού του υγειονομικού σώματος του κολομβιανού στρατού στην περίθαλψη τραυματιών πολέμου.

    Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο —εξελέγη το 2022 κι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά— έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Τον Μάιο, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και κατηγόρησε για «γενοκτονία» την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Μπογοτά θα πάψει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό από το Ισραήλ, χώρα που συγκαταλεγόταν ως τώρα στους κυριότερους προμηθευτές της.

    Το Σάββατο, ο κολομβιανός πρόεδρος ανήγγειλε τη διακοπή των εξαγωγών άνθρακα από τη χώρα του στο Ισραήλ για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Κολομβία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 32 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής πυρίτιδας (video)
     Κολομβία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 32 τραυματίες από έ Κολομβία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 32 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής πυρίτιδας (video)

    Μεγάλο μέρος πυροτεχνικού εργοστασίου, στην πλαγιά βουνού, καταστράφηκε - Η αιτία της έκρηξης είναι άγνωστη ως αυτό το στάδιο

    Έκρηξη σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πυρίτιδα για πυροτεχνήματα, σε κοινότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογοτά, είχε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τουλάχιστον 32 άνθρωποι χθες Τετάρτη το απόγευμα, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

    Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθες περί τις 17:00 (τοπική ώρα· περί τη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) τη βιομηχανική κοινότητα Σοάτσα.

    Μεγάλο μέρος πυροτεχνικού εργοστασίου, στην πλαγιά βουνού, καταστράφηκε εξαιτίας της έκρηξης και συνέχιζε να καίγεται καθώς πλησίαζε η νύχτα, έδειξαν βίντεο από τον αέρα που μετέδωσαν ΜΜΕ.

    Η έκρηξη στο εργοστάσιο Pirotécnica El Vaquero, η αιτία της οποίας είναι άγνωστη ως αυτό το στάδιο, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 άνθρωποι, ανέφερε μέσω X ο δήμαρχος στη Σοάτσα, ο Χουάν Σάντσες Περίκο, διευκρινίζοντας πως έχουν πλέον διακομιστεί σε τέσσερα νοσοκομεία.

    Στάλθηκαν μέσα και οχήματα της πυροσβεστικής και σωστικά συνεργεία από την πρωτεύουσα, γνωστοποίησε ο δήμαρχος στην Μπογοτά, ο Κάρλος Γκαλάν.

    Οι τοπικές αρχές επιχειρούν με υποστήριξη της αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας και προσωπικού μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών.

    Παράθυρα σπιτιών γύρω από το εργοστάσιο έγιναν θρύψαλα, ενώ επιτόπου έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιοποίησε μέσω X η διεύθυνση του πυροσβεστικού σώματος της Κολομβίας.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κολομβία: Νερό με το δελτίο για τους κατοίκους της Μπογκοτά λόγω ξηρασίας και μείωσης των αποθεμάτων
    Κολομβία: Νερό με το δελτίο για τους κατοίκους της Μπογκοτά λόγω ξηρασίας και μείωσης των αποθεμάτων

    Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα αποθέματα νερού, που βρίσκονται κυρίως στα βουνά της ανατολικής Κορδιλιέρας, επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα

    Στα υψώματα γύρω από την Μπογκοτά, μια υδροφόρα ελίσσεται στους δρόμους με την απότομη κλίση για να μεταφέρει πόσιμο νερό στους κατοίκους της κοινότητας Λα Καλέρα, όπου σχεδόν καθημερινά από τον Φεβρουάριο γίνονται διακοπές νερού.
    «Οι κάτοικοι μας καλούν όταν βρίσκονται χωρίς νερό», εξήγησε ο οδηγός Χένρι Ντίας, υπάλληλος της δημόσιας τοπικής εταιρείας Espocal που έχει αναλάβει τη διανομή.
    Ακούγοντας την κόρνα του φορτηγού, η Κλάρα Εσκομπάρ, 36 ετών, μια κάτοικος της συνοικίας Φλάντες Άλτο, όπου επίσης γίνονται διακοπές νερού τακτικά, βγαίνει για να γεμίσει δύο μπιτόνια. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε, όπως να πλύνουμε το αυτοκίνητο, μολονότι ζούμε σε έναν λασπόδρομο» είπε. «Κάνουμε πιο αραιά ντους και πλένουμε τα ρούχα μόνο όταν είναι αναγκαίο» εξήγησε.
    Λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο και της ανησυχητικής μείωσης των αποθεμάτων, η πρωτεύουσα της Κολομβίας, που συνήθως διαθέτει σημαντικές πηγές ύδρευσης, επιβάλλει από σήμερα και μέχρι νεωτέρας νερό με το δελτίο. Και άλλες μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μοντεβιδέο, το Μεξικό και η Λίμα, που όμως δεν διαθέτουν τις πηγές της κολομβιανής πρωτεύουσας, υποφέρουν από έλλειψη νερού τους τελευταίους μήνες, λόγω του Ελ Νίνιο.

    Η μεγαλούπολη των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων θα διαιρεθεί σε εννέα τομείς και κάθε δέκα ημέρες θα κόβεται το νερό σε καθέναν από αυτούς. Το μέτρο ξεκίνησε από σήμερα το πρωί στον πρώτο τομέα, όπου το πόσιμο νερό κόπηκε για 24 ώρες. Αύριο, θα είναι η σειρά άλλου τομέα, και ούτω καθεξής. Εξαιρούνται από τις διακοπές τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα αποθέματα νερού, που βρίσκονται κυρίως στα βουνά της ανατολικής Κορδιλιέρας, επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά τον ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό χειμώνα.
    Στη Λα Καλέρα, μια κοινότητα 36.000 κατοίκων στα ορεινά προάστια της Μπογκοτά, το δελτίο έχει επιβληθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου. Το 70% της κωμόπολης αυτής εξαρτάται από τα νερά του γειτονικού φαραγγιού Σαν Λορένσο, που έχουν μειωθεί δραστικά φέτος. Για να εκλείψει ο κίνδυνος λειψυδρίας, ο δήμος μείωσε την πίεση στο δίκτυο και κόβει το νερό επί τέσσερις ώρες καθημερινά.
    Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απελπισία τη Λορένα Λι, την ιδιοκτήτρια μιας καφετέριας στο κέντρο της πόλης που αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να μην ανοίξει το κατάστημά της σήμερα. «Είναι προφανές ότι με ελάχιστη πίεση στο δίκτυο είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί η καφετιέρα, θα καίγονταν τα μηχανήματα», εξήγησε η Λι που διώχνει και τους πελάτες που έρχονται για φαγητό, αφού δεν έχει νερό για να μαγειρέψει.

    Με τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα για όλη την Μπογκοτά, η κατάσταση για τους κατοίκους της Λα Καλέρα μπορεί να γίνει ακόμη δυσκολότερη τις επόμενες ημέρες. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη» σχολίασε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κάρλος Γκαλάν.

    Οι κάτοικοι που διαθέτουν δεξαμενές στη στέγη των σπιτιών τους είναι πιο αισιόδοξοι. Όμως η Λορένα Λι δεν έχει και δεν θα ανοίξει το κατάστημά της στις 18 Απριλίου, όταν θα γίνει η πρώτη 24ωρη διακοπή νερού στον τομέα της Λα Καλέρα. «Σίγουρα θα μου στοιχίσει να μην έχω έσοδα για μία ημέρα. Επειδή τα νοίκια και οι λογαριασμοί δεν σταματούν», πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Η Κολομβία αντιμέτωπη με πάνω από 20 δασικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα
    Η Κολομβία αντιμέτωπη με πάνω από 20 δασικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα

    Σε εννιά δήμους στο βόρειο, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ προχθές Τρίτη, φθάνοντας ως και τους 40,4° Κελσίου

    Πάνω από είκοσι πυρκαγιές, μια από τις οποίες καίει δασική έκταση σε λόφους κοντά στην πρωτεύουσα Μπογοτά, πλήττουν την Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.
    «Υπάρχουν 21 ενεργές εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα», ανέφερε η πολιτική προστασία (UNGRD) σε ανακοίνωσή της.
    Προχθές Τρίτη, οι αρχές μίλαγαν για τέσσερις δασικές πυρκαγιές, μια σε υψώματα κοντά στην πρωτεύουσα.
    Οι εστίες εντοπίζονται στους νομούς Βιτσάδα (ανατολικά), Αντιόκια (δυτικά), Σανταντέρ (ανατολικά), Βαγιεδουπάρ (βόρεια), Νόρτε δε Σανταντέρ (βορειοανατολικά) και Μπογιάκα (κεντρικά). Ωστόσο ο νομός που πλήττεται περισσότερο είναι ο Κουντιναμάρκα (κεντρικά), με πρωτεύουσα επίσης την Μπογοτά. Πλήττονται τουλάχιστον πέντε δήμοι.
    Παράμος, ορεινά οικοσυστήματα-κλειδιά για τον κύκλο του νερού, καταστρέφονται από τις φλόγες.

    Σε εννιά δήμους στο βόρειο, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ προχθές Τρίτη, φθάνοντας ως και τους 40,4° Κελσίου.

    «Οι δήμαρχοι είχαν προειδοποιηθεί για τη σοβαρότητα του φαινομένου Ελ Νίνιο (...) Οι προβλέψεις (των μετεωρολόγων) αποδείχθηκαν ακριβείς», σχολίασε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που προειδοποιούσε ήδη τη 10η Ιανουαρίου πως «βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό για δασικές πυρκαγιές».
    Η χώρα είναι αντιμέτωπη «με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή. Αυτή πιθανόν θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο», τόνιζε, καλώντας «κάθε δήμαρχο, κάθε κυβερνήτη και την εθνική κυβέρνηση να καταστήσουν προτεραιότητα το νερό».

    «Το εθνικό σχέδιο για τον εφοδιασμό με νερό των δεκάδων δήμων που το στερούνται λειτουργεί. Μέχρι τώρα, έχουμε σβήσει εκατοντάδες πυρκαγιές», διαβεβαίωσε χθες.

    Η πυρκαγιά σε λόφους κοντά στην Μπογοτά, γνωστή ως Cerros Orientales, εκδηλώθηκε τη Δευτέρα. Οι αρχές υπολογίζουν πως έχει κάψει τουλάχιστον 120 στρέμματα δασικής έκτασης.
    «Η δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας επέτρεψε να περιοριστεί η πυρκαγιά. Ως αυτή την ώρα, μπορούμε να πούμε πως έχει ελεγχθεί το 70%» του μετώπου, ανέφερε ο δήμαρχος Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν.

    Πάνω από 270 πυροσβέστες, στρατιωτικοί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές με τη βοήθεια δυο ελικοπτέρων, ελαφρού αεροσκάφους και drones. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τον δήμο.

    Οι αρχές προειδοποίησαν εναντίον της «σοβαρής επιδείνωσης» της ποιότητας του αέρα στην πρωτεύουσα των περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Άγρια ζώα θεάθηκαν να καταφεύγουν σε αστικές περιοχές, στους πρόποδες λόφων.

    Προχθές Τρίτη, ο δήμαρχος ανέφερε πως τη φωτιά ενδέχεται να προκάλεσε καύση που έκαναν κάτοικοι. Διενεργείται έρευνα για εμπρησμό από αμέλεια.

    Η κολομβιανή υπηρεσία που είναι αρμόδια για το κλίμα (IDEAM) έθεσε 883 από τους 1.101 δήμους της χώρας σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών, τους μισούς και πλέον (586) σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Carlos Ortega
  • Κατολισθήσεις στην Κολομβία: 36 νεκροί και 7 αγνοούμενοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό (video)
    Κατολισθήσεις στην Κολομβία: 36 νεκροί και 7 αγνοούμενοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό (video)

    Σωστικά συνεργεία εντόπισαν χθες Κυριακή το 36ο θύμα των κατολισθήσεων που έπληξαν την Παρασκευή τη βορειοδυτική Κολομβία, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

    Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 33 νεκρούς και 10 αγνοούμενους.

    Πτώματα και τραυματίες στην Κολομβία

    Άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας των κατολισθήσεων που καταπλάκωσαν δρόμο που συνδέει τη Μεδεγίν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με την Κιμπντό. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, εντοπίστηκαν ακόμη τρία πτώματα. Τα δύο αναγνωρίστηκαν από συγγενείς, το τρίτο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη του νομού Τσοκό σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

    «Η πλειονότητα» των ανθρώπων που χάθηκαν σε αυτή την καταστροφή στον δήμο Κάρμεν δε Ατράτο ήταν παιδιά κοινότητας αυτοχθόνων, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) η αντιπρόεδρος Φράντσα Μάρκες.

    «Σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων, τα συλλυπητήριά μου (…) Ελπίζουμε να βρούμε» τους αγνοούμενους και «ελπίζουμε ότι δεν είναι νεκροί», δήλωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο.

    Σε οπτικό υλικό που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφεται η στιγμή που βουνό καταρρέει και καταπλακώνει οχήματα, ενώ ακούγονται κραυγές.

    Μια τοπική αξιωματούχος αφηγήθηκε πως «πολλοί» κατάφεραν να βγουν από αυτοκίνητα και βρήκαν καταφύγιο «σε σπίτι» κοντά στην κοινότητα Κάρμεν δε Ατράτο. «Όμως, δυστυχώς, έγινε κι άλλη κατολίσθηση και τους έθαψε», πρόσθεσε.

    Στον νομό Τσοκό, ο οποίος βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και στον οποίο βρίσκεται αχανές τροπικό δάσος, σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις τις προηγούμενες 24 ώρες. Πάνω από 200 άνθρωποι, πυροσβέστες, προσωπικό ειδικευμένο σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στρατιωτικοί και κάτοικοι συμμετέχουν στις έρευνες.+

    Η Κλάρα Εστράδα δήλωνε προχθές Σάββατο πως περίμενε με αγωνία νέα για τον ανιψιό της: «δεν ξέρουμε» τι απέγινε, αν είναι «ζωντανός ή νεκρός». Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε «για τα θύματα της κατολίσθησης στην Κολομβία» στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο πρόεδρος Πέτρο υποσχέθηκε να διαθέσει «όλη» τη δυνατή βοήθεια στη νομαρχία Τσοκό έπειτα από «αυτή τη φρικτή τραγωδία».

    Ενώ η Κολομβία βιώνει ξηρασία, το ινστιτούτο υδρολογίας, μετεωρολογίας και περιβαλλοντικών μελετών (IDEAM) εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για επαπειλούμενες ισχυρές καταιγίδες σε τομείς της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό ή τους οποίους διασχίζει ο Αμαζόνιος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NATIONAL POLICE HANDOUT

  • Κολομβία και Ισημερινός εξάρθρωσαν συμμορία που διακινούσε πέντε τόνους κοκαΐνης κάθε μήνα
    Κολομβία και Ισημερινός εξάρθρωσαν συμμορία που διακινούσε πέντε τόνους κοκαΐνης κάθε μήνα

    Οι αρχές της Κολομβίας και του Ισημερινού ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση υπεύθυνη για τη διακίνηση ως και πέντε τόνων κοκαΐνης σε μηνιαία βάση προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και συνέλαβαν δυο αδέλφια που φέρονται να ήταν επικεφαλής της.

    Σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία, η συμμορία «Los Curva» είχε έσοδα που ξεπερνούσαν τα 2 δισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση χάρη στη διακίνηση ναρκωτικών.

    Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που διήρκεσε έναν χρόνο, η αστυνομία συνέλαβε δυο αδέλφια, τους κολομβιανούς πολίτες Άδερ και Νταϊρόν Κουέρο, ηγέτες της συμμορίας, σύμφωνα με τις αρχές των δυο χωρών.

    Ο Άδερ Κουέρο καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

    Η Κολομβία θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο. Η διακίνηση του ναρκωτικού εξασφαλίζει χρηματοδότηση σε συμμορίες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες και οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς στη χώρα.

    «Η επιχείρηση αυτή σταματά τη διακίνηση πέντε τόνων κοκαΐνης σε μηνιαία βάση», τόνισε ο υποδιευθυντής της κολομβιανής αστυνομίας στρατηγός Νικολάς Σαπάτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε ψηφιακά απευθείας χθες Κυριακή.

    Ο διευθυντής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας του Ισημερινού, ο Ουίλιαμ Βιγιαροέλ, διευκρίνισε πως η συμμορία χρησιμοποιούσε ταχύπλοα και πλοία υπό σημαία Μεξικού για να μεταφέρει ναρκωτικά στη μεξικανική επικράτεια διά θαλάσσης.

    Η συμμορία Κούρβα συνεργαζόταν με το μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα, καθώς και με συμμορίες στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τις αρχές των δύο κρατών.

    Το 2023 είχαν ήδη συλληφθεί έξι πολίτες της Κολομβίας και 22 πολίτες του Ισημερινού στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση αυτή.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο