Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη, τόνισε ο Πούτιν.
Την έναρξη των μεγαλύτερων ναυτικών στρατιωτικών γυμνασίων στη μετασοβιετική εποχή κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά του προς τη Δύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε την Τρίτη (10/9) τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να μην προσπαθούν να υπερισχύσουν της Μόσχας στην Ασία, καθώς εγκαινίασε τη συγκεκριμένη ναυτική άσκηση, στην οποία συμμετέχει και η Κίνα.
Οι ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εκτείνονται στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό (Βόρειο Παγωμένο) Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν περισσότερα από 400 πλοία και υποβρύχια και 90.000 προσωπικό.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί κούρσα εξοπλισμών. Είπε, ειδικότερα, ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Οι κοινές ασκήσεις Μόσχας – Πεκίνου έρχονται επίσης στον απόηχο του επεισοδίου που σημειώθηκε μεταξύ Κίνας και Φιλιππινών με σύγκρουση σκαφών της ακτοφυλακής σε διαφιλονικούμενη περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά και με φόντο τα προειδοποιητικά μηνύματα των ΗΠΑ προς την Κίνα για οποιαδήποτε «επικίνδυνη» και «εκβιαστικής τακτική» που θα «μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει κλιμάκωση» στην περιοχή.
Η Κίνα διεκδικεί παραδοσιακά τον έλεγχο σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, ερχόμενη σε διένεξη τις χώρες της περιοχής (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) που έχουν ανταγωνιστικές διεκδικήσεις και συχνά στρέφονται προς τις ΗΠΑ για υποστήριξη.
Στο επίκεντρο βρίσκεται παραδοσιακά και το ζήτημα της Ταϊβάν. Κατά το αμερικανικό αφήγημα, η Κίνα επιθυμεί να προσαρτήσει πλήρως την Ταϊβάν, την οποία εξάλλου δεν αναγνωρίζει ως αυτόνομο κράτος, αλλά ως περιφέρειά της, στο πλαίσιο του δόγματος της «μιας Κίνας, δύο συστημάτων». Αυτό το δόγμα προβλέπει πως η Ταϊβάν, όπως και το Χονγκ Κονγκ, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας, ωστόσο θα μπορούσε να διατηρεί έναν σχετικό βαθμό αυτονομίας στην οικονομία και τα εσωτερικά ζητήματα.
Μέτωπο Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ κατά Ιράν: «Απειλή για την Ευρώπη η παράδοση πυραύλων στη Ρωσία»
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε την απόφαση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ανακοινώνοντας πως υπάρχουν στοιχεία για την παράδοση πυραύλων από τη Τεχεράνη στη Μόσχα. Ακολούθως Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζουν την κίνηση του Ιράν ως «άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» και ανακοίνωσαν πως συντάσσονται με την Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες καταδίκασαν την εξαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και δήλωσαν ότι θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ακύρωση διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Είπαν επίσης ότι θα εργαστούν για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air, ένα μέτρο που προανήγγειλε και ο Άντονι Μπλίνκεν.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν: «Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν έντονα την εξαγωγή από το Ιράν και την προμήθεια από τη Ρωσία ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με ιρανικούς πυραύλους να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυξάνοντας τα δεινά του ουκρανικού λαού. Η πράξη αυτή αποτελεί κλιμάκωση τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία και αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η Ε3 έχει ξεκαθαρίσει ιδιωτικά και δημοσίως ότι θα λάβουμε νέα και σημαντικά μέτρα κατά του Ιράν, εάν πραγματοποιηθούν οι μεταφορές. Τώρα έχουμε επιβεβαίωση ότι το Ιράν πραγματοποίησε αυτές τις μεταφορές. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για την ακύρωση των διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε τον προσδιορισμό σημαντικών οντοτήτων και προσώπων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων στη Ρωσία. Θα εργαστούμε επίσης για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air.
Οι Ε3 συντονίζουν στενά την ισχυρή αντίδρασή μας σε αυτές τις μεταφορές με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να σταματήσει την ανάπτυξη και τις μεταφορές των βαλλιστικών πυραύλων του».
Μπλίνκεν: Είχαμε προειδοποιήσει το Ιράν
'Russia has now received shipments of ballistic missiles from Iran and will likely use them within weeks', says Antony Blinken.https://t.co/PAiZ4D1jU3
— Sky News (@SkyNews) September 10, 2024
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/IXPdoFKzdv
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι, υποστηρίζοντας τον ισχυρισμό του Κιέβου, ανακοίνωσε πως το Ιράν απέστειλε πυραύλους στη Ρωσία, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο του πολέμου. Μάλιστα ανέφερε πως η χρήση τους πιθανότατα να γίνει ακόμη εντός εβδομάδων και ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Ιράν, δημόσια αλλά και ιδιωτικά, να μην προχωρήσει σε παροχή βαλλιστικών πυραύλων καθώς αυτό θα συνιστούσε «δραματική κλιμάκωση». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που απέρριψε τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, υπογράμμισε ακόμη πως «η εξέλιξη αυτή και η εντεινόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί και την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή».
«Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν για τη χρήση του βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Fath-360», το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της δυτικής συμμαχίας, παραδόθηκε από την Τεχεράνη στη Μόσχα. «Η Ρωσία διαθέτει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των ιρανικών πυραύλων επιτρέπει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο μέρος από το οπλοστάσιό της για στόχους που βρίσκονται βαθύτερα από τη γραμμή του μετώπου», σημείωσε ο Μπλίνκεν.
Για «σημαντική κλιμάκωση» έκανε λόγο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι. «Πρόκειται για μια ανησυχητική ενέργεια που βλέπουμε από το Ιράν. Είναι σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση και συντονιζόμαστε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL