Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 08:03

Γεωργία: Η στιγμή που κεραυνός χτυπάει 32χρονο - «Ένιωσα ότι πεθαίνω»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

O Πάβελ Σμιρνόφ κεραυνοβολήθηκε ενώ χόρευε σε προβλήτα στην πόλη Μπατούμι

Την τρομακτική στιγμή που ένας κεραυνός χτύπησε τον 32χρονο Πάβελ Σμιρνόφ ενώ αυτός χόρευε με τον αδερφό του και έναν φίλο τους σε προβλήτα στο Μπατούμι της Γεωργίας κατέγραψαν βίντεο που αναρτήθηκαν στο Χ.
Στο βίντεο φαίνεται ο Σμιρνόφ να χορεύει όταν ξαφνικά κεραυνοβολείται και πέφτει αναίσθητος στο έδαφος.
Περιγράφοντας τι ένιωσε όταν τον χτύπησε ο κεραυνός, ο 32χρονος είπε «το πρώτο που είδα ήταν ένα τούνελ με φως. Μετά άκοσα από τα παιδιά ότι ήταν κεραυνός και άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι είχε συμβεί, αλλά ένιωθα ότι θα πεθάνω. Είχα πλήρη απώλεια συνείδησης, είχα χάσει την αίσθηση των άκρων μου».

«Ένιωθα πόνο από εγκαύματα παντού. Πονούσα εσωτερικά, πονούσα στα πόδια μου, πονούσε το δέρμα μου. Ήταν πολύ δύσκολο να απαντήσω, ένιωθα ότι δεν μπορούσα να ανασάνω» συνέχισε την περιγραφή του ο 32χρονος.

«Αυτό που σκεφτόμουν μόνο ήταν: γ...το, φαίνεται ότι ο θάνατος είναι απλός, είναι κρίμα να τελειώνουν όλα τόσο γρήγορα» πρόσθεσε ο 32χρονος.
Αν και τα παπούτσια του διαλύθηκαν και υπέστη αρκετά εγκαύματα, οι γιατροί στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε διαπίστωσαν ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Όπως του είπαν, ήταν ένα θαύμα που δεν έχασε τη ζωή του ή δεν τραυματίστηκε βαρύτατα.

Ο Σμιρνόφ παραμένει στο νοσοκομείο και αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 09:37

Σχετικά Άρθρα

  • Ενδοοικογενειακή βία: Σύλληψη 32χρονου στην Πάτρα - Επιτέθηκε στη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους
    Ενδοοικογενειακή βία: Σύλληψη 32χρονου στην Πάτρα - Επιτέθηκε στη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους

    Νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Πάτρα, αυτήν τη φορά στην οδό Σουνίου στις Ιτιές.

    Δράστης ένας 32χρονος υπάλληλος σε μεγάλο Οργανισμό, ο οποίος επιτέθηκε στη γυναίκα του, μπροστά στο δύο ετών παιδί τους

    Το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί και αναστάτωσε τους γείτονες που κάλεσαν την αστυνομία.

    Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι συνέλαβαν τον 32χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ενδοικογενειακής Βίας για τα περαιτέρω.

    Πηγή: Τempo24.news

  • ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδική πορεία για τις εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία – Τι δείχνουν τα στοιχεία
    ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδική πορεία για τις εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιούνιο 2024

    Αύξηση κατά 3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργίακτηνοτροφία τον Ιούνιο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 3,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο και κατά 0,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

    Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών εισροών τον Ιούνιο του 2024 ήταν μειωμένος κατά 1,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

    Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών εισροών οφείλεται στη μείωση των ζωοτροφών και του παγίου κεφαλαίου

    Οι εκροές

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, είχε παρουσιάσει αύξηση 29,9%.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 3,0%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 3,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και β) στην αύξηση κατά 0,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2024, παρουσίασε μείωση 2,6%.

    Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 13,9%.

    Οι εισροές

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιουνίου 2023 με τον Ιούνιο 2022.

    Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 1,6%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, οφείλεται: α) στην μείωση κατά 2,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και β) στην αύξηση κατά 1,8% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

    Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2024, παρουσίασε μείωση 0,2%.

    Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023.

    Πηγή: In.gr
  • Ηράκλειο: Χτύπησε, έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 32χρονο πυροσβέστη
    Ηράκλειο: Χτύπησε, έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον 32χρονο πυροσβέστη

    Ο 32χρονος Χριστόφορος χτύπησε στο κεφάλι του - Αν και το τραύμα δεν ήταν σοβαρό, θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελαφρά διάσειση, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

    Την ώρα που συγγενείς και φίλοι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον 32χρονο Χριστόφορο Χρηστάκη, η ιατροδικαστική εξέταση αποκαλύπτει τα αίτια του θανάτου του.
    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αντώνη Παπαδομανωλάκη, ο οποίος διενέργησε την νεκροψία στη σορό του άτυχου πυροσβέστη ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό.
    Ο 32χρονος χτύπησε το κεφάλι του, έπεσε στο νερό και έχοντας πιθανότατα χάσει τις αισθήσεις του, πνίγηκε
    Όπως αναφέρει στο creta24, ο κ. Παπαδομανωλάκης, το τραύμα στο κεφάλι αν και δεν ήταν σοβαρό, θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελαφρά διάσειση.
    Υπενθυμίζεται πως, o 32χρονος έχασε τη ζωή του την Τρίτη, ενώ βρισκόταν στο Κουρταλιώτικο φαράγγι με μια φίλη του, όταν τα ίχνη του χάθηκαν. Η κοπέλα ενημέρωσε στις 7 περίπου το απόγευμα, όταν κατάφερε να βρει σήμα στο κινητό της και ενώ είχε φτάσει ήδη στη γέφυρα της λίμνης Πρέβελη, τις Aρχές.

    Άμεσα στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΛ.ΑΣ , δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο καθώς και ομάδα του Ερυθρού Σταυρού με ορειβατικές γνώσεις που αναζητούσαν τον 32χρονο.

    Ο άτυχος νεαρός, που υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Ηράκλειο ως αξιωματικός ειδικών καθηκόντων, βρέθηκε νεκρός σε μισό μέτρο νερού, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια τους φίλους του αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα.

    Η κηδεία του θα γίνει στις 15:30 στην Παναγία Σταυροφόρων στο κέντρο του Ηρακλείου.

    Πηγή: creta24 - Protothema.gr
  • Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
    Κολυδάς: Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και πέφτει κεραυνός στη θάλασσα - Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά - Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

    Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή του καιρού και κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
    Μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτηση στα social media εξηγεί ακριβώς τι συμβαίνει όταν ένας κεραυνός πέφτει στη θάλασσα και ποιες είναι οι επιπτώσεις σε λουόμενους που βρίσκονται κοντά.
    Η ανάρτηση του κ. Κολυδά συνοδεύεται και με ένα βίντεο που δείχνει πώς σώζεται ένας ψαράς που τον χτυπάει κεραυνός επειδή φορά αδιάβροχο.
    Δείτε την ανάρτηση του κ. Κολυδά:
    Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

    «Οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στην θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς είναι λίγες και η μεγαλύτερη συχνότητα απαντάται στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα.

    Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

    Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στην χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων.

    Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει.

    Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Χαλκιδική: «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό
    Χαλκιδική: «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό

    Περπατούσαν γρήγορα προς το αυτοκίνητό τους λόγω βροχής και ο κεραυνός χτύπησε στο κεφάλι τη 13χρονη - Τραυματίστηκε ελαφρά και η μητέρα της

    Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Χαλκιδική, όταν ένα 13χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από κεραυνό που χτύπησε στην παραλία Ποσείδι όπου βρίσκονταν με τους γονείς της και έκαναν μπάνιο στη θάλασσα.
    Η ανήλικη είχε βγει από τη θάλασσα μαζί με τους γονείς της και δέκα αργότερα, όταν μάζεψαν τα πράγματά τους και περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό για να φτάσουν στο αυτοκίνητο καθώς είχε ξεκινήσει να βρέχει, ο κεραυνός χτύπησε στο κεφάλι τη 13χρονη με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή της.
    Εκείνη τη στιγμή το κορίτσι προχωρούσε ένα - ενάμιση μέτρο πίσω από τη μητέρα της, ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση βρίσκονταν και ο πατέρας της, ο οποίος άκουσε τον κρότο από κεραυνό και είδε τη σύζυγό του και την κόρη του να πέφτουν στην άμμο. «Ο κεραυνός χτύπησε και τη σύζυγό μου και το παιδί. Αν ήταν πιασμένες χέρι χέρι, όπως ήταν λίγο πριν, θα τις έπαιρνε και τις δύο», λέει στο protothema.gr ο πατέρας της 13χρονης.
    Μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβη και είδε τη σύζυγό του να του κάνει νοήματα με τα χέρια, ο πατέρας του κοριτσιού έτρεξε για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες όμως μάταια, καθώς, όπως λέει, το παιδί είχε ήδη καταλήξει και το σώμα του μύριζε καμένο. Οι διασώστες που έφτασαν επί τόπου, αφού πέρασε κάποιος χρόνος μέχρι να εντοπίσουν την οικογένεια, προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την ανήλικη κάνοντας της ΚΑΡΠΑ, ωστόσο ο θάνατός της ήταν ακαριαίος.

    «Το παιδί μου έπεσε κάτω και δεν ξανασηκώθηκε» λέει ο πατέρας της 13χρονης, επισημαίνοντας ότι ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, μια αριστούχα μαθήτρια και πολύ ικανή αθλήτρια, ενώ πίσω της αφήνει τα δύο αδελφάκια της.

    Από το περιστατικό τραυματίστηκε ελαφρά και η μητέρα του κοριτσιού όμως είναι καλά στην υγεία της αλλά παραμένει σε κατάσταση σοκ όπως και ο πατέρας της.

    Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό συμβάν έγινε περίπου στις 16.30 όταν το κορίτσι βρισκόταν στην παραλία Ποσείδι, στην αμμουδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια από τα Μουδανιά, έκανε μπάνιο στο Ποσείδι στο Φάρο και όταν είδαν τον καιρό να «αγριεύει» βγήκαν έξω από τη θάλασσα, μάζεψαν τα πράγματά τους και προσπάθησαν να πάνε στο αυτοκίνητο αλλά δεν πρόλαβαν, τους χτύπησε κεραυνός και σκοτώθηκε ακαριαία η ανήλικη.

    Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν μεγάλες προσπάθειες, προχώρησαν σε διασωλήνωση αλλά δε κατάφεραν να την επαναφέρουν.

    Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής την Παρασκευή έχει κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας

    «Είναι μία τραγωδία που έγινε από το πουθενά σε μια στιγμή χαράς της οικογένειας»

    Σοκαρισμένη από το περιστατικό είναι η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία από τη πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το γεγονός βρέθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. Μιλώντας στο protothema.gr έκανε λόγο για πραγματική τραγωδία.

    «Είναι μια τραγωδία που έγινε από το πουθενά σε μια στιγμή χαράς της οικογένειας. Πραγματικά είναι τρελό αυτό το πράγμα. Έβρεχε πολύ και από όσα είπε η μητέρα της ετοιμαζόταν για να φύγουν εκείνη την ώρα από την παραλία. Ήταν ένας άγγελος, μια κούκλα, άριστη μαθήτρια και αθλήτρια. Οι γονείς δε μπορούν να διανοηθουν αυτό που έγινε. Το παιδί απλά περπατούσε στην παραλία, είναι τραγικό αυτό που έγινε» σημείωσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρή 13χρονη που χτυπήθηκε από κεραυνό
    Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρή 13χρονη που χτυπήθηκε από κεραυνό

    Στην Χαλκιδική επικρατούσε κακοκαιρία και καταρρακτώδεις βροχές.

    Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Χαλκιδική όπου μία 13χρονη έχασε τη ζωή της από χτύπημα κεραυνού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η 13χρονη σκοτώθηκε από κεραυνό στην περιοχή του Ποσειδίου.

    Στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία και καταρρακτώδεις βροχές

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα για την ακτινογραφία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας
    ΕΛΣΤΑΤ: Έρευνα για την ακτινογραφία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας

    Τι δείχνει η ετήσια έκθεση για το 2022

    Μικρή μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τις σημαντικότερες μεταβολές να καταγράφονται στο βαμβάκι, τη μηδική, τα αμπέλια, τις πορτοκαλιές και τα ροδάκινα – νεκταρίνια, καθώς και μείωση στον αριθμό των αιγοπροβάτων και των γαλοπούλων, καταγράφει η ετήσια στατιστική έρευνα για τη γεωργία και την κτηνοτροφία για το 2022 της ΕΛΣΤΑΤ.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γεωργικής έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 συγκριτικά με το 2021, αυξημένη ήταν η παραγωή στο σκληρό σιτάρι, τον αράβόσιτο, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα μήλα και τον ελαιόκαρπο, ενώ μείωση παρατηρήθηκε στο ελαιόλαδο, στην τομάτα, στο βαμβάκι.

    Αντίστοιχα, μειωμένη ήταν το 2022 η παραγωγή χοιρινού και αιγοπρόβειου κρέατος, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η παραγωγή μαλακού τυριού.

    Οι σημαντικότερες μεταβολές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών

    Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

    Η συνολικά καλλιεργούμενη γεωργική γη (αροτραίες καλλιέργειες, κηπευτική γη, μόνιμες καλλιέργειες και εκτάσεις σε αγρανάπαυση) κατά το έτος 2022 ανέρχεται σε 28.959,7 χιλιάδες στρέμματα.

    Οι βασικές ομάδες καλλιεργειών ανά έτος, κατανέμονται ως εξής:

    − το 2022, οι αροτραίες καλλιέργειες (καθαρή έκταση) καταλαμβάνουν το 56,6% της γεωργικής γης (16.381,6 χιλιάδες στρέμματα), οι κηπευτικές (καθαρή έκταση) το 1,6% (451,0 χιλιάδες στρέμματα), οι μόνιμες καλλιέργειες το 35,7% (10.348,1 χιλιάδες στρέμματα), ενώ το 6,1% (1.778,9 χιλιάδες στρέμματα) είναι εκτάσεις σε αγρανάπαυση,

    − το 2021, οι αροτραίες καλλιέργειες (καθαρή έκταση) καταλαμβάνουν το 56,9% της γεωργικής γης (16.178,9 χιλιάδες στρέμματα), οι κηπευτικές (καθαρή έκταση) το 1,7% (493,5 χιλιάδες στρέμματα), οι μόνιμες καλλιέργειες το 36,2% (10.295,7 χιλιάδες στρέμματα), ενώ το 5,1% (1.451,9 χιλιάδες στρέμματα) είναι εκτάσεις σε αγρανάπαυση.

    Καλλιεργούμενη γεωργική γη, κατά κατηγορία καλλιέργειας (σύνολο χώρας), 2021 – 2022 (σε χιλιάδες στρέμματα)

    Οι μεταβολές στην έκταση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης μεταξύ των ετών 2021 και 2022 των σημαντικότερων ειδών καλλιεργειών, σε σύνολο χώρας, είναι:− στο σκληρό σιτάρι, αύξηση κατά 0,9% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με σκληρό σιτάρι ανήλθαν σε 3.127,8 χιλ. στρέμματα το 2021 και 3.155,2 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στον αραβόσιτο, αύξηση κατά 6,9% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με αραβόσιτο ανήλθαν σε 906,9 χιλ. στρέμματα το 2021 και 969,1 χιλ. στρέμματα το2022,

    − στο βαμβάκι, μείωση κατά 3,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με βαμβάκι ανήλθαν σε 2.628,2 χιλ. στρέμματα το 2021 και 2.540,7 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στη μηδική, μείωση κατά 3,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με μηδική ανήλθαν σε 1.691,0 χιλ. στρέμματα το 2021 και 1.631,6 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στα αμπέλια (σύνολο), μείωση κατά 1,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με αμπέλια ανήλθαν σε 697,0 χιλ. στρέμματα το 2021 και 687,9 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στις πορτοκαλιές, μείωση κατά 0,2% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με πορτοκαλιές ανήλθαν σε 277,8 χιλ. στρέμματα το 2021 και 277,3 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στα ροδάκινα – νεκταρίνια, μείωση κατά 1,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με ροδάκινα – νεκταρίνια ανήλθαν σε 371,3 χιλ. στρέμματα το 2021 και 365,8 χιλ. στρέμματα το 2022,

    − στους ελαιώνες (σύνολο), αύξηση κατά 0,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, οι εκτάσεις με ελαιώνες ανήλθαν σε 7.531,6 χιλ. στρέμματα το 2021 και 7.566,6 χιλ. στρέμματα το 2022.

    Χρησιμοποιούμενη γεωργική γη, κατά κατηγορία και είδος καλλιέργειας (σύνολο χώρας), 2021 – 2022 (σε χιλιάδες στρέμματα):

    Παραγωγή γεωργικών προϊόντων

    Οι μεταβολές στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων των σημαντικότερων ειδών καλλιεργειών, σε σύνολο χώρας, είναι:

    − στο σκληρό σιτάρι, αύξηση κατά 1,2% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 934,6 και 945,8 χιλ. τόνοι σκληρού σιταριού αντίστοιχα, − στον αραβόσιτο, αύξηση κατά 6,8% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 1.090,5 και 1.164,8 χιλ. τόνοι αραβοσίτου αντίστοιχα,

    − στο βαμβάκι, μείωση κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 847,4 και 813,0 χιλ. τόνοι βαμβακιού αντίστοιχα,

    − στην τομάτα, μείωση κατά 4,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 659,8 και 629,8 χιλ. τόνοι τομάτας αντίστοιχα,

    − στα σταφύλια, αύξηση κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 695,6 και 707,6 χιλ. τόνοι σταφυλιών αντίστοιχα,

    − στον μούστο, μείωση κατά 4,9% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 263,7 και 250,8 χιλ. τόνοι μούστου αντίστοιχα,

    − στα πορτοκάλια, αύξηση κατά 8,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 631,1 και 681,8 χιλ. τόνοι πορτοκαλιών αντίστοιχα,

    − στα μήλα, αύξηση κατά 8,5% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 301,5 και 327,0 χιλ. τόνοι μήλων αντίστοιχα,

    − στον ελαιόκαρπο, αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 3.045,1 και 3.208,9 χιλ. τόνοι ελιών αντίστοιχα,

    − στο ελαιόλαδο, μείωση κατά 4,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 255,7 και 245,4 χιλ. τόνοι ελαιόλαδου αντίστοιχα.

    Παραγωγή βασικών γεωργικών προϊόντων (σύνολο χώρας), 2021 – 2022 (σε χιλιάδες τόνους):

    Ο αριθμός ζώων

    Οι μεταβολές στον αριθμό των σημαντικότερων ειδών ζώων και πουλερικών, είναι:

    − στα βοοειδή, αύξηση κατά 3,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 τα βοοειδή ανήλθαν σε 766.755 και 792.935 αντίστοιχα,

    − στους χοίρους, αύξηση κατά 2,1% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι χοίροι ανήλθαν σε 664.636 και 678.299 αντίστοιχα,

    − στα πρόβατα, μείωση κατά 0,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 τα πρόβατα ανήλθαν σε 9.052.105 και 9.017.390 αντίστοιχα,

    − στις αίγες, μείωση κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι αίγες ανήλθαν σε 3.751.549 και 3.686.589 αντίστοιχα,

    − στις όρνιθες, αύξηση κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι όρνιθες ανήλθαν σε 36.596.568 και 38.649.420 αντίστοιχα.

    − στις γαλοπούλες, μείωση κατά 2,2% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι γαλοπούλες ανήλθαν σε 554.573 και 542.142 αντίστοιχα.

    Ζωικό κεφάλαιο, κατά είδος ζώου (σύνολο Χώρας), 2021 – 2022 (αριθμός κεφαλών ή κυψελών):

    Η παραγωγή κρέατος

    Οι μεταβολές στην παραγωγή κρέατος ζώων και πουλερικών, είναι:

    − στα βοοειδή, αύξηση κατά 7,2% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν *39,6 και 42,4 χιλ. τόνοι βόειου κρέατος αντίστοιχα,

    − στους χοίρους – χοιρίδια, μείωση κατά 6,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν *74,4 και 69,9 χιλ. τόνοι χοιρινού κρέατος αντίστοιχα,

    − στα πρόβατα, μείωση κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν *47,1 και 46,3 χιλ. τόνοι πρόβειου κρέατος αντίστοιχα,

    − στις αίγες, μείωση κατά 7,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 18,1 και 16,8 χιλ. τόνοι κρέατος αντίστοιχα,

    − στα κουνέλια, μείωση κατά 3,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 1,9 και 1,8 χιλ. τόνοι κρέατος αντίστοιχα,

    − στα πουλερικά (εκτός στρουθοκαμήλων), αύξηση κατά 1,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 241,0 και 243,4 χιλ. τόνοι κρέατος αντίστοιχα.

    Παραγωγή κρέατος ζώων και πουλερικών (σύνολο Χώρας), 2021 – 2022 (σε χιλιάδες τόνους):

    Παραγωγή γάλακτος και κτηνοτροφικών προϊόντων

    Οι μεταβολές της παραγωγής γάλακτος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι (Πίνακας 6):

    − στο γάλα, αύξηση κατά 0,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 1.874,8 και 1.879,9 χιλ. τόνοι γάλακτος αντίστοιχα,

    − στο μαλακό τυρί, μείωση κατά 7,6% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 114,1 και 105,4 χιλ. τόνοι μαλακού τυριού αντίστοιχα,

    − στα αυγά, αύξηση κατά 5,0% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 παρήχθησαν 1.495,9 και 1.570,2 εκατ. αυγά αντίστοιχα.

    Παραγωγή γάλακτος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων (σύνολο Χώρας), 2021 – 2022 (σε χιλιάδες τόνους)

    Γεωργικά μηχανήματα

    Οι σημαντικότερες μεταβολές των γεωργικών μηχανημάτων, ως προς τον αριθμό τους, είναι (Πίνακας 7):

    − στους γεωργικούς ελκυστήρες, μείωση κατά 2,4% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 οι γεωργικοί ελκυστήρες ήταν 361.481 και 352.800 αντίστοιχα,

    − στα ψεκαστικά μηχανήματα, μείωση κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 τα ψεκαστικά μηχανήματα ήταν 248.527 και 235.386 αντίστοιχα,

    − στα αρδευτικά συγκροτήματα, μείωση κατά 1,7% το 2022 σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, το 2021 και το 2022 τα αρδευτικά συγκροτήματα ήταν *383.940 και 377.505 αντίστοιχα.

    Γεωργικά μηχανήματα (σύνολο χώρας), 2021 – 2022 (αριθμός):

    Πηγή: In.gr
  • Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά - Πέντε χρειάστηκαν ανάνηψη
    Τσεχία: Κεραυνός τραυμάτισε 18 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά - Πέντε χρειάστηκαν ανάνηψη

    Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τσεχία μετά από κεραυνό που χτύπησε δέντρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν προστατευμένοι, ανακοίνωσαν οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Πώς έγινε το περιστατικό

    Το χτύπημα συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στο πάρκο του κάστρου Liberec-Vratislavice, που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή Liberec, περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας.

    Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράστηκε η πυροσβεστική υπηρεσία δείχνουν δεκάδες προσωπικό και οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

    Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τους τραυματίες, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μεταξύ αυτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ήταν και παιδιά και ότι το πάρκο φιλοξενούσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού.

    Πέντε παιδιά στους τραυματίες

    Ο τσεχικός τηλεοπτικός σταθμός CT 24 μετέδωσε ότι πέντε από τους τραυματίες ήταν παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 16 ετών και ότι πέντε ενήλικες έκαναν ανάνηψη στον τόπο του συμβάντος.

    Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού νοσοκομείου του Λίμπερετς, Vaclav Ricar, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Liberecky Denik ότι δέχθηκε 17 ασθενείς που είχαν όλοι τις αισθήσεις τους.

    Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένα παιδί μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Πράγας.

    Η Τσεχική Δημοκρατία επλήγη από ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ υπήρξαν επίσης αναφορές για πλημμύρες που έπληξαν τμήματα της χώρας.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο