Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 12:27

Παραιτήθηκε ο Τιερί Μπρετόν από Επίτροπός της Γαλλίας – Σε ρήξη με τη φον ντερ Λαίεν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με άμεση ισχύ, υποστηρίζοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το νέο εκτελεστικό όργανο.

Στην επιστολή παραίτησής του, την οποία ανήρτησε στο X, ανέφερε ότι η φον ντερ Λάιεν «πριν από λίγες ημέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της για την Επιτροπή «για προσωπικούς λόγους» σε αντάλλαγμα για ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή».

«Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου», έγραψε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς σε επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν, η οποία αναρτήθηκε στο X. «Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος, με άμεση ισχύ», ανέφερε.

Η φον ντερ Λάιεν, συνεχίζει την προσπάθειθά της να ολοκληρώσει τον κατάλογο των επιτρόπων της για τη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία του διοικητικού οργάνου. Ήδη η ανακοίνωση της στελέχωσης της Κομισιόν, έχει αναβληθεί μία φορά.

Ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, ήταν επίτροπος βιομηχανίας και εσωτερικής αγοράς της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, επιβλέποντας πολλές από τις σημαντικότερες πολιτικές, από τη βιομηχανική παραγωγή όπλων έως τη ρύθμιση των Big Tech.

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ OLIVIER MATTHYS

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 12:50

Σχετικά Άρθρα

  • Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους
    Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

    Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

    Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

    Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

    Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

    Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

    Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

    «Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

    Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

    Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

    Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

    «Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

    Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

    Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

    Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

    «Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

    «Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

    Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

    Πηγή: OT - In.gr

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γιατί Snapchat, TikTok και YouTube μπήκαν στο στόχαστρό της
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Γιατί Snapchat, TikTok και YouTube μπήκαν στο στόχαστρό της

    Τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Snapchat, το TikTok και το YouTube υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, την Τετάρτη (2/10), πληροφορίες από το YouTube, το Snapchat και το TikTok σχετικά με τις παραμέτρους που χρησιμοποιούν οι αλγόριθμοί τους για να προτείνουν περιεχόμενο στους χρήστες και τον ρόλο τους στην ενίσχυση ορισμένων συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις εκλογές, την ψυχική υγεία και την προστασία των ανηλίκων.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), «αφορούν επίσης στα μέτρα των πλατφορμών για τον μετριασμό της πιθανής επιρροής των συστημάτων σύστασής τους στη διάδοση παράνομου περιεχομένου, όπως η προώθηση παράνομων ουσιών και η ρητορική μίσους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

    Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από το TikTok σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για να εμποδίσει τους κακούς παράγοντες, προκειμένου να χειραγωγήσουν την εφαρμογή, με στόχο να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις εκλογές και τον πολιτικό διάλογο.

    Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να παράσχουν τις ζητούμενες πληροφορίες έως τις 15 Νοεμβρίου, δήλωσε η Ε.Ε., και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα.

    Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει ανοίξει στο παρελθόν διαδικασίες μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο του DSA, ο οποίος απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, όπως είναι το Facebook και το Instagram της Meta, η AliExpress και το TikTok.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Google εναντίον Microsoft: Γιατί προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    Google εναντίον Microsoft: Γιατί προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Προσφυγή της Google ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της Microsoft.

    Η Google υπέβαλε καταγγελία κατά της Microsoft στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας την για αθέμιτες πρακτικές στον τομέα του «cloud».

    Σύμφωνα με τη Google, η Microsoft προωθεί τις υπηρεσίες «cloud» της με τρόπο που ευνοεί αθέμιτα τη δική της πλατφόρμα, περιορίζοντας τις επιλογές των πελατών και παραβιάζοντας τους κανόνες του ανταγωνισμού. Η υπόθεση αυτή προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες της ΕΕ για τη συγκέντρωση ισχύος των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

    «Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτήν ενώπιον της ρυθμιστικής αρχής είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί τέλος στο κλείδωμα που εφαρμόζεται από την Microsoft, ώστε να επιτραπεί στους πελάτες να έχουν επιλογή και να δημιουργηθούν όροι αγοράς δίκαιοι για τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Αμιτ Ζαβέρι, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της πλατφόρμας Google Cloud κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Οι όροι αδειοδότησης του λογισμικού της Microsoft εμποδίζουν τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς να μεταφέρουν τις εργασίες τους από το Azure (πλατφόρμα cloud της Microsoft) προς ανταγωνιστικά «cloud», εξηγεί η Google σε ανακοίνωσή της.

    Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που διαθέτουν το λειτουργικό λογισμικό Windows Server της Microsoft και επιθυμούν να το λειτουργήσουν σε άλλη πλατφόρμα «cloud» από αυτήν της Microsoft, όπως στο Google Cloud ή το AWS, το «cloud» της Amazon, αντιμετωπίζουν υπέρογκο κόστος, το οποίο μπορεί να φτάσει σε εκτόξευση της τιμής κατά 400% και «σε περιορισμό των ενημερώσεων ασφαλείας», σύμφωνα με την Google.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει πολλές φορές επιβάλει κυρώσεις κατά της Microsoft για πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού, ξεκίνησε τον Ιούλιο 2023 επίσης έρευνα για τον όμιλο Redmond για τον οποίο υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του στα λογισμικά ώστε να ευνοηθεί η εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Teams εις βάρος άλλων ανταγωνιστών.

    Αυτή η διαδικασία ανάγκασε την εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Μπιλ Γκέιτς να ανακοινώσει την αποσύνδεση της Teams από τα λογισμικά Word, Excel, Powerpoint et Outlook αρχικά στη Ευρώπη και στην συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

    Η Google βρίσκεται επίσης συχνά στο στόχαστρο των Βρυξελλών για θέματα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • ΕΕ: Δίνει δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν
    ΕΕ: Δίνει δάνειο 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Τι ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί στην άντληση δανείου ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας και του στρατού, καθώς η ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο χώρα προσπαθεί να αντισταθεί σε μια νέα ρωσική επίθεση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και έχει κάνει εδαφικές προόδους στα ανατολικά.

    Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το δάνειο

    Το δάνειο ανακοινώθηκε από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο, υποσχόμενη «μέγιστη ευελιξία» στον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα χρήματα.

    «Η Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί τις μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές σας με απροκάλυπτο και μοχθηρό τρόπο για να προσπαθήσει να βυθίσει τη χώρα σας στο σκοτάδι», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε αυτή την πρόκληση να κρατήσετε τα φώτα αναμμένα, να κρατήσετε τους ανθρώπους σας ζεστούς, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, και να κρατήσετε την οικονομία σας σε λειτουργία, καθώς παλεύετε για την επιβίωσή σας», πρόσθεσε.

    Το μερίδιο της ΕΕ

    Η υπόσχεση αντιπροσωπεύει το μερίδιο της ΕΕ στο σχέδιο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων (46 δισεκατομμυρίων ευρώ) που είχαν υποσχεθεί οι σύμμαχοι της G7 στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

    Η αρχική ιδέα προέβλεπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συνεισέφεραν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία θα δέσμευαν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

    Όμως η πρωτοβουλία της G7 έχει βαλτώσει σε τεχνικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ, χωρίς να διαφαίνεται εύκολη λύση.

    Καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ για τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ομοφωνία, ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η Ουγγαρία, το πιο φιλικό προς τη Ρωσία κράτος μέλος, θα μπορούσε μια μέρα να ασκήσει βέτο, να ξεπαγώσει τα χρήματα και να προκαλέσει τη διάλυση ολόκληρου του δανείου, αφήνοντας τους δυτικούς συμμάχους να πληρώσουν το λογαριασμό της αποπληρωμής από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)

    Διαβάστε τα ονόματα των έξι αντιπροέδρων και των 20 επιτρόπων - «Όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους» το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

    Τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα νέα χαρτοφυλάκια, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
    Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα λέχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.
    Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

    Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

    Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

    Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

    Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

    Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

    Οι επίτροποι

    Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

    Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

    Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

    Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

    Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

    Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

    Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

    Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

    Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

    Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

    Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

    Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

    Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

    Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

    Όπως είχε γράψει το Politico αιτιολογώντας γιατί θα δοθεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ελλάδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

    Το ντόμινο των Επιτρόπων

    Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδιά της για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εσωτερικές συγκρούσεις και καθυστερήσεις, μετέθεσαν την ανακοίνωση των ονομάτων και των χαρτοφυλακίων.

    Η Σλοβενία είχε προτείνει τον Τόμας Βέσελ ως υποψήφιο Επίτροπο στη δεύτερη Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Λιουμπλιάνα την αντικατάστασή του, καθώς επιθυμούσε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντιπρότεινε την Μάρτα Κος.
    Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε, χθες, την παραίτησή του, δηλώνοντας δημοσίως ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αποπομπή του, με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για τον νέο Επίτροπο της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

    Με την αποχώρηση του Τιερί Μπρετόν, αλλά και του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτούς που θεωρούσε ως τα δύο μεγαλύτερα βαρίδια (από τα δεξιά και τα αριστερά) στην πρώτη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποχώρηση δε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Νικολά Σμιντ, σημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ελέγχει απόλυτα την καινούργια της ομάδα.

    Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

    Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
  • Επιδοτήσεις: Εγκρίθηκε η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών στους αγρότες
    Επιδοτήσεις: Εγκρίθηκε η καταβολή υψηλότερων προκαταβολών στους αγρότες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλουν υψηλότερες προκαταβολές των κονδυλίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί αγρότες.

    Στα κράτη-μέλη που θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, οι γεωργοί θα μπορούν να λάβουν εκ των προτέρων έως και το 70% των άμεσων ενισχύσεών τους από τις 16 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το ισχύον ως τώρα 50%. Ομοίως, οι προκαταβολές για παρεμβάσεις με βάση την έκταση και τα ζώα στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αυξηθούν στο 85%, αντί του συνήθους 75%.

    Οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ιδίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που είχαν αντίκτυπο στις αποδόσεις τα τελευταία χρόνια, των υψηλών επιτοκίων στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και των υψηλών τιμών των γεωργικών εισροών και των εμπορευμάτων.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, και σύμφωνα με έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της ΚΓΠ για τη δημιουργία ενός διχτυού οικονομικής ασφάλειας για τους αγρότες της ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν έγκριση για αύξηση των προκαταβολών.

    Η Επιτροπή ανέλαβε ταχεία δράση για την παροχή αυτής της τόσο αναγκαίας στήριξης στους αγρότες της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια δικαίου στα κράτη μέλη.

    Πέραν της σειράς μέτρων που έλαβε φέτος για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους αγρότες και τις εθνικές διοικήσεις, η Επιτροπή έχει επίσης κατανείμει μέρος του γεωργικού αποθεματικού σε αγρότες ορισμένων κρατών μελών που αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών.

    Πηγή: Etheas.gr

  • FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν
    FT: Ο Μητσοτάκης ζητά ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας - Η επιστολή στην φον ντερ Λάιεν

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, που προκάλεσαν σημαντικές διαφορές στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

    Τι αναφέρει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός

    Στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς οδήγησαν σε ξαφνικές και μεγάλες αυξήσεις τιμών, καλώντας τις Βρυξέλλες να δώσουν άμεσα μια «πολιτική απάντηση» στην «παρατεταμένη κρίση».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το άρθρο, ζητά από την ΕΕ να ενισχύσει τις δυνατότητες διασυνοριακής μεταφοράς ενέργειας, προωθώντας την ανάπτυξη των ενεργειακών διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς, την οποία χαρακτηρίζει «μαύρο κουτί» που παραμένει «ακατανόητο ακόμη και για τους ειδικούς».

    Επισημαίνεται ότι, πέρα από τους εποχικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας και η ξηρασία που επηρέασαν τις χονδρικές τιμές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως οι τιμές επηρεάζονται πλέον και από τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

    Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο, το οποίο στο παρελθόν εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, τώρα εισάγει μεγάλες ποσότητες από την ΕΕ. «Πρόκειται για ένα ακόμα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Εκτός από την Ελλάδα, απότομες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές ενέργειας το καλοκαίρι αντιμετώπισαν επίσης η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Κροατία, με το δημοσίευμα των FT να αναφέρει ότι οι τιμές στη νοτιοανατολική Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκαν κατά τη θερινή περίοδο.

    Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά και στο σύστημα διαμόρφωσης τιμών, όπως παρουσιάστηκε στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που υποβλήθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει
    Καθυστερεί η ανακοίνωση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Τι συμβαίνει

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (11/9) και μετά από τη συνάντηση θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της.

    Ωστόσο τελικά η συνάντηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του σώματος στο Στρασβούργο ανέφεραν τρεις πηγές στο Politico.

    Τη Δευτέρα (9/9) η Σλοβενία πρότεινε την πρώην πρέσβη Μάρτα Κος για τη θέση του Επιτρόπου. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο και αυτός είναι ο λόγος για την καθυστέρηση.

    Αυτή η εξέλιξη θα δώσει παράλληλα στην Φον ντερ Λάιεν το χρόνο να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο σχήμα.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την έχουν επίσης πιέσει έντονα για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπος τους θα κατακτήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Εν τω μεταξύ, οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που την υποστηρίζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πιέζουν να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές οικογένειές τους θα αποκτήσουν αρκετή επιρροή στην επόμενη Επιτροπή.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο