Κόσμος

Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

Στο έλεος της κακοκαιρίας Boris η κεντρική Ευρώπη - Αυξάνονται οι νεκροί, φόβοι για νέες πλημμύρες, εικόνες καταστροφής

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετρούν τις πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16 ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

Θύματα από την κακοκαιρία Boris αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι Αρχές στις χώρες που πλήττονται προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ενδέχεται να έρχονται.

Μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της Τσεχίας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Στην Αυστρία, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα Boris εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

Από τις καταστροφικές πλημμύρες έσπασαν φράγματα, πλημμύρισαν δρόμοι, διεκόπη η ηλεκτροδότηση και βυθίστηκαν ολόκληρες γειτονιές. Αυστριακοί λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη χώρα.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

Περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα -Δραματικές εικόνες σε Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία και Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.<p>Πηγή:

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο. Η κυβερνήτης της περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, είπε ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες, ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Τσεχία: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Δραματικό κάλεσμα προς τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισαν 7.884 περιστατικά ενώ 119.000 νοικοκυριά το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν χωρίς ρεύμα.

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, ενώ η πορεία της καταιγίδας οδέυει προς τα δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Στην Τσεχία, 207 περιοχές αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας με την πιο κρίσιμη κατάσταση να είναι στη νότια Βοημία, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 230 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, ενώ τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστά.

Στην Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό έκλεισε ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως «η πλημμύρα του αιώνα».

Οι χειρότερες πλημμύρες στη Ρουμανία

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, είπε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», ενώ σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη». Τα ορμητικά νερά μπήκαν σε σπίτια και κατέστρεψαν τα πάντα ενώ ζώα όπως κοτόπουλα και κουνέλια «παραδόθηκαν» σε έναν υγρό τάφο.

Πηγή: Iefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MACIEJ KULCZYNSKI

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup