Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024 15:53

Κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία: Το Βρανδεμβούργο κρίνει το πολιτικό μέλλον του Σολτς;

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ψήφισε επιστολικά για τις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Στις 18:00 (τοπική ώρα) που θα κλείνουν οι κάλπες, εκείνος θα υποδέχεται ως οικοδεσπότης μαζί με τη Ναμίμπια ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον. Το δικό του (πολιτικό) μέλλον ωστόσο, θα κρίνεται εν πολλοίς στο κρατίδιο και στο αν το κόμμα του, το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD), θα χάσει εκεί την πρωτιά για πρώτη φορά από το 1990.

Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο

Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο που συνορεύει με το Βερολίνο, αλλά και με την Πολωνία, με το μεταναστευτικό και την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας, ολοκληρώνεται η φετινή εκλογική χρονιά που έφερε ξεκάθαρες ήττες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και εμπέδωση της ανόδου των άκρων. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι άνω των 16 ετών καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο και να κρίνουν τη μέχρι τώρα κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ SPD, Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Πρασίνων υπό τον δημοφιλή Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), ο οποίος, στην ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα, δήλωσε ότι εάν το κόμμα του τερματίσει δεύτερο, θα παραιτηθεί.

Ίσως η «απειλή» Βόιντκε να βρήκε τον στόχο της. Καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το SPD ακολουθούσε την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και μάλιστα με διαφορά τουλάχιστον 5-6 μονάδων, αλλά την τελευταία εβδομάδα η διαφορά έχει περιοριστεί στο όριο του δημοσκοπικού λάθους, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για ένα απολύτως ανοιχτό αποτέλεσμα απόψε. Για την τρίτη θέση η μάχη δίδεται μεταξύ του CDU και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού για την είσοδό τους στην Βουλή. Την ίδια ώρα φαίνεται απίθανο οι Φιλελεύθεροι (FDP) να επιστρέψουν σε αυτές τις εκλογές στο τοπικό κοινοβούλιο έπειτα από 10 χρόνια αποκλεισμού. Στο Βρανδεμβούργο ωστόσο ο εκλογικός κανονισμός προβλέπει ότι αν ένα κόμμα εκλέξει έστω και έναν βουλευτή με απευθείας εκλογή, εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή ανεξαρτήτως του συνολικού ποσοστού του.

Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, ο σχηματισμός κυβέρνησης στο κρατίδιο θα έχει χαρακτηριστικά γρίφου. Η σημερινή κυβερνητική συμμαχία βρίσκεται υπό την αίρεση της εισόδου των Πρασίνων, αλλά πιθανότατα δεν θα επαρκούν και τα συνολικά ποσοστά της, ενώ ήδη το CDU έχει δηλώσει απρόθυμο να συνεχίσει. Ο Ντίτμαρ Βόιντκε έχει πάντως δηλώσει ήδη ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί και με την Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Ο Όλαφ Σολτς θα βρίσκεται πολύ μακριά όταν θα ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα - σε ρόλο μάλιστα ηγέτη διεθνούς εμβέλειας. Πίσω στη Γερμανία όμως ενδεχόμενη ήττα θα ανοίξει πιθανότατα στόματα που συγκρατούνται εδώ καιρό, μόνο ενόψει των σημερινών εκλογών. Στο εσωτερικό του SPD εκφράζεται δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο ο οποίος δεν συμμετείχε στις προεκλογικές εκστρατείες του κόμματός του, ούτε καν στον τόπο κατοικίας του, το Βρανδεμβούργο. Λέγεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντίτμαρ Βόιντκε δεν ήθελε να ταυτιστεί προεκλογικά μαζί του και να μοιραστεί την φθορά του. Ο κ. Σολτς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί δημοσίως για τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και στη Σαξονία, παραπέμποντας στην ηγεσία του κόμματος. Απόψε τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί καν να βρίσκεται, όπως τις άλλες φορές, στο «Σπίτι του Βίλι Μπράντ», τα κεντρικά του SPD και να προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς δεν έχει σήμερα να κερδίσει πολλά από τις εκλογές, έχει όμως να χάσει πάρα πολλά, καθώς οι σύντροφοί του χρεώνουν τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής της χρονιάς στην κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι προσεχείς κρατιδιακές εκλογές είναι τον Μάρτιο του 2025 στο "εύκολο" θεωρητικά για το SPD Αμβούργο, αλλά η επόμενη χρονιά επιφυλάσσει ούτως ή άλλως την «μητέρα των μαχών», τις ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο. Και κανείς δεν υπόσχεται ότι αποκλείεται, τελικά, να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ίδιο το «δικαίωμα» του καγκελάριου να ηγηθεί εκ νέου της εκστρατείας του SPD για την καγκελαρία και να προτιμηθεί ένα νέο όνομα, όπως αυτό του δημοφιλέστατου σήμερα υπουργού 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024 15:50

Σχετικά Άρθρα

  • Γερμανία: 13χρονη σκότωσε τη μικρή αδερφή της με αιχμηρό αντικείμενο
    Γερμανία: 13χρονη σκότωσε τη μικρή αδερφή της με αιχμηρό αντικείμενο

    Τραγωδία στη Λειψία της Γερμανίας, με μια 13χρονη να τραυματίζει θανάσιμα τη μικρή της αδερφή με αιχμηρό αντικείμενο.

    Η 13χρονη κάλεσε την αστυνομία

    Συγκεκριμένα, η 13χρονη προκάλεσε πολλαπλά τραύματα στην 7χρονη αδερφή της, με αποτέλεσμα η μικρή να χάσει τη ζωή της. Το περιστατικό έγινε το βράδυ της Παρασκευής (25/10), με τη 13χρονη μάλιστα να έχει καλέσει η ίδια την αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, η 7χρονη βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη. Σημειώνεται ότι η 13χρονη βρίσκεται σε κλινική και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, ενώ διατάχθηκε διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής της σορού της 7χρονης, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche
    Γερμανία: Περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα έχουν ανακοινωθεί, λέει ο CEO της Roche

    Ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Roche δήλωσε ότι ενημερώθηκε πως περισσότερα κρούσματα mpox έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη από όσα είχαν αναφερθεί προηγουμένως και ότι ο ελβετικός όμιλος θα μπορούσε να προσφέρει γρήγορα τον δεκαπλάσιο αριθμό διαγνωστικών τεστ από ό,τι απαιτείται σήμερα.

    «Φαίνεται ότι υπάρχουν ήδη περισσότερα κρούσματα mpox στην Ευρώπη, ίσως να μην έχουν φτάσει όλα ακόμη στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Τόμας Σίνεκερ σε τηλεφωνική κλήση μετά την ανακοίνωση της εταιρείας φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων για τις πωλήσεις του τριμήνου. Ο Σίνεκερ επισήμανε τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής του ιού της mpox που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, από τη Γερμανία.

    Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τη δημόσια υγεία στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο κίνδυνος για την υγεία του ευρύτερου πληθυσμού είναι μικρός. Η ζήτηση για τα τεστ της Roche για την mpox «δεν είναι ακόμη τόσο υψηλή, αλλά θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στην δεκαπλάσια ζήτηση», πρόσθεσε ο Σίνεκερ.

    Στην περίπτωση κατάστασης πανδημίας με πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού, η Roche θα χρειαστεί έξι με εννέα μήνες για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή διαγνωστικών τεστ, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον Αύγουστο για τη νέα μορφή του ιού κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες.

    Η πρώτη ένδειξη της εξάπλωσης εκτός Αφρικής υπήρξε στις 15 Αυγούστου όταν αξιωματούχοι της παγκόσμιας υγείας επιβεβαίωσαν κρούσμα του νέου στελέχους του ιού της mpox στη Σουηδία.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μοιράζει λεφτά ο Μασκ μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ - Σε ποιους θα δίνει 1.000.000 δολάρια την ημέρα!
    Μοιράζει λεφτά ο Μασκ μέχρι τις εκλογές των ΗΠΑ - Σε ποιους θα δίνει 1.000.000 δολάρια την ημέρα!

    Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υποσχέθηκε να δίνει 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου σε κάποιον που θα έχει υπογράψει στο Ίντερνετ την αίτησή του υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, τα οποία εγγυάται το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

    Μάλιστα δεν έχασε χρόνο και έδωσε μια επιταγή 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε κάποιον που παρευρισκόταν στην εκδήλωσή του στην Πενσιλβάνια την οποία οργάνωσε με στόχο να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Ο νικητής ήταν ένας άνδρας ονόματι Τζον Ντρέερ, σύμφωνα με το προσωπικό της εκδήλωσης. Το μόνο κριτήριο, σύμφωνα με τον Μασκ, ήταν ότι είχε υπογράψει την αίτησή του ιδίου υπέρ της πρώτης και της δεύτερης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

    «Παρεμπιπτόντως, ο Τζον δεν είχε ιδέα», είπε ο ιδρυτής της Tesla την ώρα που έδινε στον Ντρέερ την επιταγή.

    Ο Μασκ χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ

    Τα χρήματα αυτά είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς ο Μασκ χρησιμοποιεί τον εντυπωσιακό πλούτο του για να επηρεάσει την πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση για την προεδρία ανάμεσα στον Τραμπ και τη δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις.

    «Μου φαίνεται ωραίος τρόπος για να ξοδεύω χρήματα», δήλωσε ακόμα ο πολυδισεκατομμυριούχος, ο οποίος κατηγόρησε και πάλι τους Δημοκρατικούς για «λογοκρισία».

    Ο Μασκ ίδρυσε την America PAC, μια οργάνωση πολιτικής δράσης που έχει στόχο να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ για την προεδρία. Η οργάνωση βοηθάει στην κινητοποίηση και την εγγραφή ψηφοφόρων για να ψηφίσουν τον Τραμπ σε διαφιλονικούμενες πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της.

    Η εκδήλωση στο Χάρισμπεργκ ήταν η τρίτη σε ισάριθμες ημέρες στην Πενσιλβάνια, όπου ο Μασκ ενθαρρύνει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν εκ των προτέρων και να πείσουν και άλλους να κάνουν το ίδιο.

    Σφοδρή κριτική κατά της Χάρις

    Χθες, Σάββατο, είπε πως, αν κερδίσει η Χάρις, θα είναι «οι τελευταίες εκλογές», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπάρχουν πια.

    Δήλωσε επίσης ότι οι δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ αποδεικνύουν πως ταράζει τα νερά και ενοχλεί το κατεστημένο με τρόπους που η Χάρις δεν το κάνει. Πρόσθεσε πως γι' αυτό κανένας δεν προσπαθεί να σκοτώσει την Χάρις.

    «Το να δολοφονήσεις μια μαριονέτα δεν έχει αξία», δήλωσε ο Μασκ επαναλαμβάνοντας ένα «επιχείρημα» που είχε διατυπώσει σε καταχώρισή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

    Η αίτηση, την οποία ο Μασκ ζητάει από τους πολίτες να υπογράψουν, αναφέρει: «Η Πρώτη και η Δεύτερη Τροπολογίες εγγυώνται την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της οπλοκατοχής. Υπογράφοντας, δηλώνω την υποστήριξή μου στην Πρώτη και τη Δεύτερη Τροπολογία».

    Οι παρευρεθέντες στη χθεσινή εκδήλωση έπρεπε να υπογράψουν την αίτηση, επιτρέποντας έτσι στην America PAC να αποκτήσει τα στοιχεία περισσότερων εν δυνάμει ψηφοφόρων τους οποίους έχει αρκετές πιθανότητες να πείσει να πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν τον Τραμπ.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις
    Eurofighter... σε αναμονή: Ο Σολτς «χάιδεψε» τον Ερντογάν με υποσχέσεις, αλλά όχι δεσμεύσεις

    Το πολυπόθητο «ναι» από τον Όλαφ Σολτς για το πρόγραμμα των μαχητικών Eurofighters δεν ήρθε. Παρά τις προσδοκίες της Άγκυρας για μια συγκεκριμένη απάντηση χθες Σάββατο, ο Γερμανός Καγκελάριος, έστριψε δια της... Βρετανίας, μοιράζοντας μόνο υποσχέσεις. Αν και δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα, απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί σε ένα ζήτημα που θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις από τη γερμανική αντιπολίτευση.

    Σαφώς, οποιαδήποτε κίνηση εδώ θα απαιτούσε ένα σημαντικό αντάλλαγμα που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως επίτευγμα στο Βερολίνο.

    «Οι σχέσεις μας έχουν στραφεί προς την πραγματιστική πολιτική», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του κατά την κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Τούρκο πρόεδρο στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης προς μία πιο «εμπορική μορφή» στις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες φέτος σηματοδοτούν έναν αιώνα από την επίσημη έναρξή τους.

    Η πρώτη απεύθυνση του Ερντογάν, ένδειξη της μεγάλης προσμονής της Άγκυρας, προς τον Σολτς ήταν για τα Eurofighters, καλώντας τον Γερμανό ηγέτη να αφήσουν τα προβλήματα του παρελθόντος στην άκρη και να προχωρήσουν σε συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία. Με λίγα λόγια να σταματήσουν τα εμπάργκο. Ο Όλαφ Σολτς, ωστόσο, περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, τονίζοντας πως το πρότζεκτ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω Βρετανίας, καθώς είναι η χώρα που κατασκευάζει στο έδαφός της τα ευρωπαϊκά μαχητικά. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πρόοδο στο μέλλον, αλλά χωρίς να παρέχει οτιδήποτε χειροπιαστό. Μια αμφίσημη στάση που ενισχύει την αίσθηση ότι ο Σολτς περισσότερο «χάιδεψε» τα αυτιά του Ερντογάν, παρά προσέφερε ουσιαστική στήριξη στις προσδοκίες του.

    Προϋπόθεση η καλή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα;

    Παράλληλα, η αναφορά του Γερμανού καγκελάριου στα ελληνοτουρκικά θέματα έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Θα ήταν ευχής έργον -είπε- να συνεχιστεί η θετική ατζέντα με την Αθήνα. Δήλωση που περισσότερο έμοιαζε ως προϋπόθεση για την προώθηση των υπολοίπων ζητημάτων, όπως η έγκριση των Eurofighters.

    Αν και το μεταναστευτικό ήταν το φλέγον θέμα της ατζέντας Σολτς, οι επίσημες δηλώσεις και των δύο ηγετών παρέμειναν φειδωλές, προκαλώντας ερωτήματα για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ντολμαμπαχτσέ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να το στρέψει προς το νέο προσφυγικό κύμα από το Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που άφησε έκπληκτο το εσωτερικό του ακροατήριο, καθώς ανοίγει πάλι τη χώρα του, μετά το 2011, σε πρόσφυγες. Ο Σολτς, από την άλλη, φρόντισε να υπενθυμίσει πως η οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς την Τουρκία θα συνεχιστεί, αρκεί η Άγκυρα να αναλάβει ξανά την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να παραλάβει πίσω.

    Όσο για τον πόλεμο στη Γάζα, εκεί οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πολιτισμένα ότι... διαφωνούν. Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Ερντογάν για το Ισραήλ, ενώ η πιο έντονη στιγμή της συνάντησης προέκυψε όταν ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Σολτς εξηγήσεις για τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ισραήλ, αλλά και στις προσωπικές προσβολές που δέχεται ο ίδιος από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

    Μία συνάντηση χωρίς άμεσα αποτελέσματα, αλλά όχι άκαρπη

    Η Άγκυρα επιζητούσε απτά βήματα για τη στρατιωτική της ενίσχυση, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος προτίμησε να δώσει χώρο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας τον Ερντογάν με ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Γίνεται σαφές ότι ο Όλαφ Σολτς επέλεξε να κρατήσει ανοιχτές τις διπλωματικές πόρτες με την Τουρκία, χωρίς όμως να κάνει κρίσιμες παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την εσωτερική του πολιτική θέση.

    Η τακτική των αμφίσημων υποσχέσεων καταδεικνύει τη διάθεση του Βερολίνου να διαχειριστεί τις πολύπλοκες γερμανοτουρκικές σχέσεις μέσα από το πρίσμα της πραγματιστικής πολιτικής, χωρίς όμως να παραχωρεί σημαντικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα.

    Αυτή η συνάντηση Τουρκίας-Γερμανίας, αν και δεν προσέφερε άμεσα αποτελέσματα, δεν θα χαρακτηρίζονταν, ωστόσο, άκαρπη. Φάνηκε περισσότερο ότι εδραίωσε τις προϋποθέσεις για μελλοντικές εξελίξεις και πιο χειροπιαστές συμφωνίες στο μέλλον και για τις δύο πλευρές.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή
    Συνάντηση Ερντογάν με Σολτς στην Κωνσταντινούπολη - Στην ατζέντα εξοπλισμοί, μεταναστευτικό και Μέση Ανατολή

    Η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter - Τι επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό

    Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί στις 13:30 με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε, θα ακολουθήσουν από κοινού δηλώσεις τους και συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι οι εξοπλισμοί, το μεταναστευτικό, η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Μεταξύ των θεμάτων που η τουρκική πλευρά δίνει το κύριος βάρος της είναι το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Eurofighter. Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία των ευρωπαϊκών μαχητικών, σημείωναν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα.

    Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.

    Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

    Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

    Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

    Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ανδρουλάκη ψήφισε η Ηλεία - Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα
    Ανδρουλάκη ψήφισε η Ηλεία - Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε και στην Ηλεία με ποσοστό 53,68% έναντι του Χάρη Δούκα με ποσοστό 46,36%.

    Τα τελικά αποτελέσματα σε 16 εκλογικά τμήματα στην Ηλεία έχουν ως εξής:

    Εκλογικά Τμήματα

    Ψήφισαν

    Ανδρουλάκης

    Δούκας

    Πύργος 1

    399

    190

    199

    Πύργος 2

    319

    143

    173

    Πύργος 3

    303

    142

    157

    Αμαλιάδα 1

    232

    129

    91

    Αμαλιάδα 2

    288

    145

    143

    Αμαλιάδα 3

    398

    233

    155

    Ανδρίτσαινα

    57

    34

    23

    Αρχ. Ολυμπία

    322

    174

    142

    Βάρδα

    242

    144

    98

    Γαστούνη

    366

    194

    168

    Ζαχάρω

    365

    172

    188

    Καράτουλα

    196

    70

    124

    Κρέστενα

    280

    200

    78

    Λεχαινά

    332

    170

    156

    Πανόπουλο

    129

    62

    64

    Σιμόπουλο

    251

    164

    86

    Σύνολο

    4479

    2366

    2045

  • Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για την ξεκάθαρη νίκη
    Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Δούκας συνεχάρη τον Ανδρουλάκη για την ξεκάθαρη νίκη

    Ο Χάρης Δούκας συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Ανδρουλάκη. Τον ευχαρίστησε λέγοντας του ότι «προχωράμε όλοι μαζί.»

    Αδιαμφισβήτητος νικητής ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη διαφορά να μην επιτρέπει καμία αμφιβολία. Ο Χάρης Δούκας έσπευσε να τον συγχαρεί δηλώνοντας μάλιστα «προχωράμε όλοι μαζί».

    Πηγή: in.gr

  • Κατρίνης: Ψήφισε στον Πύργο - "Ελεύθερα και ανεπηρέαστα οι πολίτες θα επιλέξουν αυτόν που θεωρούν καλύτερο για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ" (photos & video)
    Κατρίνης: Ψήφισε στον Πύργο -

    Ψηφίζουν για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού, οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος στον πρώτο γύρο, Μιχάλης Κατρίνης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και αυτή τη φορά στον Πύργο, στο εκλογικό τμήμα που υπάρχει στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

    Εκεί τον περίμεναν φίλοι και συνεργάτες, ενώ συνομίλησε και με αρκετούς πολίτες που συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Ο κ. Κατρίνης στη δήλωσή του κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ελεύθερα και ανεπηρέαστα να αποφασίσουν για το ποιος αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, αποφεύγοντας σαφώς να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ανάμεσα σε Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα.

    Δείτεο το video με τις δηλώσεις του:

    Δείτε φωτογραφίες:

    Katrinis2 2

    Katrinis2 3

    Katrinis2 4

    Katrinis2 5

    Katrinis2 6

    Katrinis2 7

    Katrinis2 8

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο