Νέα προειδοποίηση στους συμμάχους της Ουκρανίας ότι μπορεί να υπάρξουν «συνέπειες εάν οι δυτικές χώρες συμμετάσχουν σε μια επίθεση κατά της Ρωσίας» εξέδωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη (26/9).
Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία βρίσκεται σε ένα «πρωτοφανές επίπεδο αντιπαράθεσης».
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Μόσχας θα πρέπει να θεωρηθούν ως «μήνυμα» προς τις «μη φιλικές» χώρες.
Η Ουκρανία ασκεί πιέσεις εδώ και καιρό οι σύμμαχοί της - κυρίως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους που θα της παράσχει η Δύση στη Ρωσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μόλις επιβεβαίωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς - αλλά δεν υποχώρησε στο να επιτρέψει την εκτόξευση των πυραύλων στη Ρωσία.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ήρθε στον απόηχο της δήλωσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη (25/4) ότι προτάθηκαν ορισμένες «αποσαφηνίσεις» αναφορικά με το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας, λέγοντας ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση από κάποιο κράτος και ότι ακόμη και η επίθεση με συμβατικά όπλα, από χώρα που στηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί κοινή επίθεση των δύο.
Μεταξύ άλλων όπως αποκάλυψε, προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης, να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ακόμη τόνισε ότι η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι ξεκινά μια μαζική διασυνοριακή επίθεση από αέρος, με μαζική εκτόξευση πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπερηχητικά όπλα, πρόσθεσε.
Η Μόσχα, συνέχισε ο Πούτιν, διατηρεί επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η ίδια ή η Λευκορωσία δεχτούν επίθεση, ακόμη και με συμβατικά όπλα.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YURI KOCHETKOV