Πεπεισμένος ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν εκείνος ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η δήλωσή του ότι έχει επισκεφθεί τη Γάζα.
«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τον εφιάλτη εκείνης της ημέρας», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε θέρετρο γκολφ, στο Μαϊάμι της Φλόριντας, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν χρόνο η Χαμάς.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την ίδια μέρα, όπως αναφέρουν οι New York Times ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είχε επισκεφθεί στο παρελθόν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, χωρίς, ωστόσο να υπάρχει κάποια τέτοια καταγραφή. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, ένας σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι η Γάζα βρίσκεται «στο Ισραήλ» και ότι ο Τραμπ έχει επισκεφθεί το Ισραήλ.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί τμήμα του Ισραήλ και δεν υπήρξε ποτέ, αν και ορισμένοι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει την προσάρτησή της. Ήταν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 έως το 2005, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από την περιοχή. Το 2007, μετά την κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν αποκλεισμό που περιόριζε την πρόσβαση στην περιοχή.
Καμία καταγραφή δεν υπάρχει ότι ο Τραμπ βρέθηκε ποτέ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος ή ως επιχειρηματίας. Το 2017, το πρώτο έτος της θητείας του επισκέφθηκε το Ισραήλ και ταξίδεψε στη Δυτική Όχθη -μια ξεχωριστή περιοχή που απέχει για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Βηθλεέμ.
Το σχόλιο προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς ο Τραμπ θα προσεγγίσει την κατάσταση στην περιοχή εάν κερδίσει άλλη μια θητεία. Ορισμένοι στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ευνοούν την ιδέα της επανακατάληψης και προσάρτησης της Γάζας.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία έχει καταστήσει την υποστήριξη του Ισραήλ κεντρικό σημείο της εκστρατείας του κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι υποστηρικτές του έχουν επαινέσει αρκετές πολιτικές αποφάσεις που έλαβε ως πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ και των ιστορικών συμφωνιών που εξομάλυναν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων αραβικών εθνών.
Μάλιστα στη συνέντευξή του σημείωσε ότι «έκανα περισσότερα για το Ισραήλ από οποιονδήποτε άλλον. Έκανα περισσότερα για τον εβραϊκό λαό από οποιονδήποτε άλλον. Και δεν είναι αμοιβαίο, όπως λένε, δεν είναι αμοιβαίο».