Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 08:10

Στο έλεος του τυφώνα Μίλτον Μεξικό και Φλόριντα - Ο χειρότερος του τελευταίου αιώνα στην περιοχή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αντιμέτωποι με τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει πλήξει την περιοχή τον τελευταίο αιώνα, βρίσκονται οι κάτοικοι της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό και της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Ο τυφώνας Μίλτον ισχυροποιήθηκε στην ανώτατη κλίμακα πλησιάζοντας τη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, πριν από την αναμενόμενη άφιξή του – τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη – στη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποία επλήγη πρόσφατα από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Χέλεν.

Ο Μίλτον, ένας κυκλώνας «κατηγορίας 5» στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, πλησιάζει την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού κατά την έλευση του κυκλώνα Χέλεν, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 230 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων 15 στη Φλόριντα.

Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο Μίλτον προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος τυφώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν χθες Δευτέρα οι μετεωρολόγοι.

Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει την Φλόριντα, την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη αμερικανική πολιτεία, από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, έχοντας σαρώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη τη βόρεια ακτή της μεξικανικής χερσονήσου Γιουκατάν, στον Κόλπο του Μεξικού.

Με θυελλώδεις ανέμους έως και 285 χλμ/ώρα, σύμφωνα το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC), ο Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει «καταστροφικά κύματα» στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Η νέα πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ προειδοποίησε τους κατοίκους του Γιουκατάν για τον κίνδυνο «καταρρακτωδών βροχοπτώσεων», μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Κάτοικοι της χερσονήσου σφράγιζαν χθες πόρτες και παράθυρα κτιρίων, ενώ αλιευτικά σκάφη επέστρεφαν μαζικά στο λιμάνι.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα της Χέλεν, οι κάτοικοι της Φλόριντας προετοιμάζονται για την άφιξη του νέου κυκλώνα, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, προειδοποίησε τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα. «Έχετε χρόνο να φύγετε. Σας παρακαλώ, να το κάνετε», τους παρότρυνε. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση των απειλούμενων περιοχών, οι αρχές επιτρέπουν τη δωρεάν διέλευση οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων.

Ο κυκλώνας Μίλτον προβλέπεται ότι θα διασχίσει την πολιτεία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 51 από τις 67 κομητείες της Φλόριντας.

Στο Ορλάντο, μια πόλη όπου βρίσκονται πολλά πάρκα ψυχαγωγίας, εκατοντάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τη Δευτέρα τεράστιες ουρές σε σημεία διανομής σακιών με άμμο.

Πηγή: Cnn.gr- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NOAA/ NESDIS/ STAR GOES-East HANDOUT

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 09:57

Σχετικά Άρθρα

  • Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον
    Αύξηση των σαρκοβόρων βακτηρίων στη Φλόριντα μετά από τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον

    Στη Φλόριντα των ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαρκοβόρων βακτηρίων μετά τους καταστροφικούς τυφώνες Χέλεν και Μίλτον, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτειακού Τμήματος Υγείας.

    Οι κομητείες Χίλσμπορο και Πινέλας στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα – οι οποίες πλημμύρισαν ένα καταστροφικό κύμα καταιγίδας – είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του βακτηρίου Vibrio vulnificus που συνήθως απαντάται στα ζεστά παράκτια ύδατα, αλλά τα επίπεδα συγκέντρωσης μπορούν να αυξηθούν με έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες. Πριν ο τυφώνας Χέλεν φτάσει στην ξηρά στις 26 Σεπτεμβρίου, δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα στην κομητεία Πινέλας και ένα στην κομητεία Χίλσμπορο. Τώρα, το Πινέλας έχει 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το Χίλσμπορο επτά.

    Η Φλόριντα είχε έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα Vibrio vulnificus τον Σεπτέμβριο πριν από την άφιξη του τυφώνα Χέλεν, αλλά ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 24 μέχρι το τέλος του μήνα. Μετά το χτύπημα των τυφώνων υπήρξαν 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει σε 76 φέτος.

    Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το Vibrio vulnificus με την κατάποση ή την έκθεση ανοικτών πληγών σε μολυσμένο νερό ή με την κατανάλωση ακατάλληλα μαγειρεμένων θαλασσινών. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατική νόσο και ανοιχτές πληγές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

    Από τα 150 έως 200 κρούσματα Vibrio vulnificus που αναφέρονται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κάθε χρόνο, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους πεθαίνει από τη μόλυνση, μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ασθένεια.

    Το Τμήμα Υγείας της Φλόριντα είχε εκδώσει ανακοίνωση πριν από την άφιξη του τυφώνα Μίλτον, προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τα νερά των πλημμυρών, όπου τα βακτήρια Vibrio μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

    Συνιστά στους ανθρώπους να αποφεύγουν να κολυμπούν ή να περπατούν στα νερά των πλημμυρών. Εάν κάποιος πρέπει να έρθει σε επαφή με δυνητικά μολυσμένο νερό, θα πρέπει να καλύψει τυχόν πληγές με αδιάβροχο επίδεσμο και να πλυθεί καλά μετά.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τυφώνας προκαλεί έξαρση των λοιμώξεων από Vibrio vulnificus στη Φλόριντα. Στον απόηχο του τυφώνα Ιαν το 2022, υπήρξαν 29 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το σύνολο της πολιτείας σε 65 τον Οκτώβριο.

    Με πληροφορίες από: Flesh-eating bacteria cases rise in Florida after hurricanes Helene and Milton by Caroline Jaime, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί από τροπική καταιγίδα στην Τσιάπας
    Μεξικό: Τουλάχιστον 2 νεκροί από τροπική καταιγίδα στην Τσιάπας

    Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού προκάλεσε η καταιγίδα Ναντίν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μεξικό έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική πολιτεία Τσιάπας, εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Ναντίν, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Χ).

    Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Τσιάπας, που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα. Σε όλη την πολιτεία, δρόμοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως και κατοικίες και διάφορες άλλες υποδομές.

    Κατοικίες, δρόμοι και διάφορες άλλες υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές

    Η πολιτεία έχει ορεινή γεωγραφία και τη διαρρέουν πολλοί ποταμοί, αρκετοί από τους οποίους υπερχείλισαν εξαιτίας των ισχυρών κατακρημνίσεων.

    Η καταιγίδα έφθασε πάνω από το έδαφος προχθές Σάββατο στις κεντρικές ακτές του Μπελίζ, προτού καταφθάσει στα σύνορα της Γουατεμάλας και του Μεξικού.

    Χθες, συνέχιζαν να πνέουν ριπαίοι άνεμοι ταχύτητας ως και 45 χιλιομέτρων την ώρα στο νοτιοανατολικό Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

    Πολύ ισχυρά φαινόμενα

    Στο Μεξικό, χώρα η οποία βρέχεται τόσο από τον Ατλαντικό, όσο και από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η ετήσια περίοδος των τυφώνων και των κυκλώνων έχει ήδη σημαδευτεί φέτος από τέσσερα πολύ ισχυρά φαινόμενα του είδους.

    Ο τυφώνας Τζον ήταν ο πιο καταστροφικός, άφησε πίσω τουλάχιστον 16 νεκρούς στην πολιτεία Γκερέρο (νότια) κι αναρίθμητες ζημιές στη λουτρόπολη Ακαπούλκο, που είχε ήδη υποστεί βαρύ χτύπημα πέρυσι, εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα Οτις.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ
    Ποιος είναι ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ

    Ο τυφώνας Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα πριν από μερικές ημέρες, θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ «χτυπήθηκε» από δύο ισχυρούς τυφώνες κατά τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή από τον τυφώνα Έλεν ο οποίος ήταν ο φονικότερος τυφώνας του Ατλαντικού Ωκεανού που έπληξε την ηπειρωτική χώρα, αλλά και από τον τυφώνα Μίλτον ο οποίος θεωρείται ως ο ισχυρότερος τροπικός κυκλώνας στον κόσμο για το 2024 μέχρι στιγμής.

    Η κατηγοριοποίηση των τυφώνων

    Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετρηθεί η ένταση ενός τυφώνα: Είτε μετρώντας τη βαρομετρική πίεση της καταιγίδας – όσο χαμηλότερη είναι η πίεση, τόσο ισχυρότερη είναι η καταιγίδα – είτε χρησιμοποιώντας την κλίμακα ανέμων Σαφίρ-Σίμπσον. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Μίλτον από την «κατηγορία 1» αναβαθμίστηκε στην «κατηγορία 5» μέσα σε μόλις 12 ώρες.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως αναφέρεται στο IFLScience, είναι μια κλίμακα που εκτείνεται από το ένα έως το πέντε, με το πέντε να είναι ο ισχυρότερος τύπος τυφώνα – αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Χέρμπερτ Σαφίρ, έναν σύμβουλο μηχανικό που ζούσε στη Φλόριντα, και τον Ρόμπερτ Σίμπσον, τότε διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ.

    «Ο Σαφίρ άρχισε να εργάζεται πάνω στην κλίμακα το 1969, αφού η εργασία του σε μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών η οποία είχε ασχοληθεί με την πρόληψη ζημιών σε κατοικίες χαμηλού κόστους, δεν κατέληξε σε καμία επιλογή για την ποσοτικοποίηση των ζημιών από τυφώνες», είχε εξηγήσει το 2020 ο μετεωρολόγος του Weather Channel, Τζόναθαν Μπέλες, προσθέτοντας: «Η πρώτη έκδοση της κλίμακας εμφανίστηκε το 1972».

    Αν και η κλίμακα προσπαθούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να λάβει υπόψη λεπτομέρειες όπως το κύμα καταιγίδας και τις πλημμύρες, από το 2009 βασίζεται αποκλειστικά στη μέγιστη διατηρούμενη ταχύτητα του ανέμου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να γίνει αυτό.

    «Οι τιμές του κύματος καταιγίδας και οι σχετικές πλημμύρες εξαρτώνται από έναν συνδυασμό της έντασης, του μεγέθους, της κίνησης και της βαρομετρικής πίεσης της καταιγίδας, καθώς και από το βάθος των παράκτιων υδάτων και τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά», έχει εξηγήσει σε ένα δελτίο Τύπου η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), σημειώνοντας: «Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του κύματος καταιγίδας μπορεί να είναι σημαντικά εκτός των ορίων που προτείνονται στην αρχική κλίμακα».

    Σήμερα, η κλίμακα έχει ως εξής: Ένας τυφώνας κατηγορίας 1 έχει ανέμους που φτάνουν από τα 119 έως τα 153 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 2 κυμαίνεται από τα 154 έως τα 177 χιλιόμετρα την ώρα, η κατηγορία 3 φτάνει από τα 178 έως 208 χιλιόμετρα την ώρα, οι τυφώνες κατηγορίας 4 έχουν ταχύτητες ανέμων από τα 209 έως τα 251 χιλιόμετρα την ώρα και η κατηγορία 5, που είναι η υψηλότερη κατηγορία, αφορά σε τυφώνες με ανέμους που ξεπερνούν τα 252 χιλιόμετρα την ώρα.

    Η κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον κατηγοριοποιεί τους τυφώνες σε πέντε επίπεδα με βάση την ταχύτητα των ανέμων τους
    Πηγή εικόνας: Χ | @IFLScience

    Ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει σημειωθεί ποτέ

    Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά αρχεία, ο τυφώνας Τιπ ήταν ο τρίτος σούπερ τυφώνας του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό και μέχρι σήμερα είναι ο μεγαλύτερος τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί ποτέ. Μάλιστα, ο τυφώνας Τιπ μαινόταν, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό για 20 συνεχόμενες ημέρες.

    Αναλυτικά, ο τυφώνας Τιπ, στις 12 Οκτωβρίου 1979 σημείωσε τη χαμηλότερη πίεση-ρεκόρ των 870 hPa. Όπως είναι αναμενόμενο, μία τόσο τεράστια και έντονη καταιγίδα προκάλεσε πάρα πολλές ζημιές, κυρίως στην Ιαπωνία, την οποία έπληξε απίστευτα, αφού είχε ήδη ξεπεράσει τη μέγιστη ισχύ της.

    «Ο τυφώνας ήταν ο πιο έντονος που έπληξε το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία», είχε αναφέρει το AccuWeather σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευθεί το 2012, συμπληρώνοντας: «Ο τυφώνας στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους. Οι ακραίοι άνεμοι του τυφώνα Τιπ ανέτρεψαν μια δεξαμενή αποθήκευσης βενζίνης, προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά που εξαπλώθηκε γρήγορα σε ένα στρατόπεδο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο όρος Φούτζι. Εκτεταμένες πλημμύρες κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 σπίτια στην Ιαπωνία, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πολυώροφα κτήρια στο Τόκιο τραντάχτηκαν από τους ισχυρούς ανέμους καθώς χτύπησε ο τυφώνας».

    Επισημαίνεται ότι ο τυφώνας Τιπ προκάλεσε τρελές ταχύτητες ανέμων, φτάνοντας ακόμη και στα 305 χιλιόμετρα την ώρα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Μίλτον: Καρέ-καρέ η επόμενη μέρα στη Φλόριντα

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από τη Φλόριντα. Ο τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον 16 νεκρούς, δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ισοπεδωμένα σπίτια και δημόσιες υποδομές στην περιοχή Τάμπα.

    Τα συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν για να διασώσουν άτομα, που ίσως παραμένουν εγκλωβισμένα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατ. σπιτονοικυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμαστην πολιτεία, με τις εταιρείας ενέργειας να δουλεύουν για την αποκατάσταση του.

    Μια από τις πιο δραματικές στιγμές ήταν όταν αστυνομικοί στο Χίλσμπορο, ανέβασαν στη βάρκα τους ένα 14χρονο αγόρι, που επέπλεε σε ένα κομμάτι από φράχτη.

    Στον κόλπο του Μεξικό ελικόπτερο της ακτοφυλακής διέσωσε έναν άνδρα, που από τη στιγμή που η βάρκα του παρασύρθηκε από τα ορηματικά νερά, επέπλεε πάνω σε ένα φορητό ψυγειάκι. Σύμφωνα με την υπηρεσία ο άνδρας επέζησε από ανέμους ταχύτητάς 121-145 χλμ την ώρα και κύματα ύψους 7,6 μέτρων.

    Οι Αρχές είχαν χαρακτηρίσει τον Μίλτον τυφώνα του αιώνα, ωστόσο, ευτυχώς, φτάνοντας στη Φλόριντα εξασθένησε σε τυφώνα κατηγορίας 3. Πλέον έχει κατευθυνθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό.
    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)
    Απόλυτη καταστροφή άφησε πίσω του ο τυφώνας Milton στη Φλόριντα - 15 νεκροί, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα (video drone)

    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές - Oι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής

    Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της καθώς ξεκίνησε η αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Μίλτον, με τις αρχές να αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
    Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15, μετά την ανακοίνωση ενός ακόμα θανάτου στην κομητεία Πολκ της Φλόριντα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τάμπα.
    Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του Μίλτον από τις παράκτιες περιοχές, καθώς η Σαρασότα, το Φορτ Μάγιερς και η Βενετία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το κύμα καταιγίδας, που έφτασε τα 3 μέτρα. Παράλληλα, ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της τοπικής αστυνομίας, ενώ άνεμοι ταχύτητας 193 χλμ./ώρα μετέτρεψαν αυτοκίνητα, δέντρα και αντικείμενα σε επικίνδυνα βλήματα.
    Δείτε βίντεο drone - Οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο Milton

    Ο τυφώνας Μίλτον, αφού διέσχισε τη Φλόριντα, εξασθένησε ραγδαία στα ψυχρότερα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού και πλέον έχει χάσει τα τροπικά του χαρακτηριστικά. Το φαινόμενο ονομάζεται πλέον "μετατροπικό σύστημα Μίλτον" και έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μικρή ύφεση, αρκετά ανατολικά των ακτών της Φλόριντα.

    Παρά την απομάκρυνσή του, οι άνεμοι στη Φλόριντα παραμένουν ισχυροί, ειδικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα στην ημέρα της Παρασκευής, με τον καιρό να παραμένει γενικά ξηρός για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας τις επόμενες ημέρες.

    Παρόλο που η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχοπτώσεις την Παρασκευή στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Φλόριντα, οι οποίες σε ορισμένα σημεία μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται από καταιγίδες.

    Περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν διασωθεί από πλημμυρισμένες περιοχές

    Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, να επιβεβαιώνει πως έχουν ήδη σωθεί 340 άτομα και 49 κατοικίδια.
    Σημαντική ήταν η διάσωση ενός 14χρονου αγοριού, το οποίο βρέθηκε να επιπλέει πάνω σε κομμάτι φράχτη στα πλημμυρισμένα νερά.

    Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης, πλήρωμα της αμερικανικής ακτοφυλακής εντόπισε έναν άνδρα να κρατιέται από ένα φορητό ψυγείο στον Κόλπο του Μεξικού, περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή, αφού η βάρκα του παρουσίασε βλάβη πριν ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Στους 15 οι νεκροί του τυφώνα Μίλτον - Άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο 50 χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα (video)
    Στους 15 οι νεκροί του τυφώνα Μίλτον - Άνδρας διασώθηκε πάνω σε ψυγείο 50 χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα (video)

    Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, τουλάχιστον 1000 άνθρωποι και 105 ζώα διασώθηκαν

    Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον αυξήθηκε σε τουλάχιστον 15, μετά την ανακοίνωση ενός ακόμα θανάτου την Πέμπτη στην κομητεία Πολκ της Φλόριντα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τάμπα.
    Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άνθρωποι στην κομητεία Σεντ Λούσι, 4 στην Βολούσια, 2 στην Πινέλλας και από ένας στις Σίτρους, Χίλσμπορο και Πολκ.

    Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ τουλάχιστον 1000 άνθρωποι και 105 ζώα διασώθηκαν στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

    Τελευταία διάσωση αφορούσε έναν άνδρα που βρισκόταν πάνω σε έναν καταψύκτη που επέπλεε σε απόσταση περίπου 50 χλμ από την ακτή.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή κατέβηκε από ελικόπτερο και κολύμπησε στον άνδρα, ο οποίος βρέθηκε γονατισμένος πάνω στη συσκευή της κουζίνας στον Κόλπο του Μεξικού στα ανοικτά του Longboat Key, στη Νότια Φλόριντα.
    Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Τάμπα για ιατρική περίθαλψη.

    «Αυτός ο άνδρας επέζησε σε ένα εφιαλτικό σενάριο ακόμη και για τον πιο έμπειρο ναυτικό», δήλωσε ο υποπλοίαρχος Dana Grady, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

    «Επέζησε χάρη στο σωσίβιο, τον ραδιοφάρο εντοπισμού θέσης έκτακτης ανάγκης και ένα ψυγείο».
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
  • Χέλεν και Μίλτον: «Στεροειδή για τυφώνες» είναι τα θερμά νερά των ωκεανών
    Χέλεν και Μίλτον: «Στεροειδή για τυφώνες» είναι τα θερμά νερά των ωκεανών

    Τα εξαιρετικά θερμά νερά του Κόλπου του Μεξικού, τα οποία «εκτόξευσαν» τον φονικό τυφώνα Χέλεν τον περασμένο μήνα, έγιναν έως και 500 φορές πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία αύξησε επίσης τους ανέμους και τις βροχές του τυφώνα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανάλυση.

    Ο Χέλεν, ο οποίος έφτασε στη Φλόριντα ως φονικός τυφώνας κατηγορίας 4 στα τέλη Σεπτεμβρίου, χάραξε ένα μονοπάτι καταστροφής 800 χιλιομέτρων σε έξι πολιτείες, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες και σκοτώνοντας περισσότερους από 230 ανθρώπους.

    Οι θερμοί ωκεανοί παρέχουν μια τεράστια πηγή ενέργειας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των καταιγίδων και τα νερά που πέρασε ο Χέλεν πριν φτάσει στη στεριά ήταν περίπου κατά 2 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από τον μέσο όρο.

    Αυτή η θερμότητα των νερών των ωκεανών έγινε 200 έως 500 φορές πιο πιθανή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο, σύμφωνα με το World Weather Attribution, ένα δίκτυο επιστημόνων που υπολογίζει το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στα ακραία καιρικά φαινόμενα χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού κόσμου και κλιματικά μοντέλα.

    Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε επίσης τους ακραίους ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές που εξαπέλυσε ο Χέλεν, καθιστώντας τις ταχύτητες των ανέμων στις ακτές της Φλόριντα 11% πιο έντονες και αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις κατά περίπου 10%, σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (9/10).

    Αυτή η πρόσθετη βροχόπτωση μεταφράστηκε σε «τεράστιες ζημιές», σύμφωνα με τη μελέτη. Δημιούργησε «αποκαλυπτικές σκηνές», από τη Φλόριντα μέχρι τα νότια Απαλάχια, δήλωσε ο Μπεν Κλαρκ, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.

    2,5 φορές πιο πιθανοί οι έντονοι τυφώνες

    Τυφώνες τόσο έντονοι όσο ο Χέλεν είναι τώρα περίπου 2,5 φορές πιο πιθανοί στην περιοχή, σύμφωνα με τη μελέτη. Εκεί που κάποτε αναμένονταν κατά μέσο όρο κάθε 130 χρόνια, τώρα αναμένονται περίπου μία φορά κάθε 53 χρόνια.

    «Η κλιματική αλλαγή αλλάζει εντελώς το παιχνίδι για τυφώνες όπως ο Χέλεν», δήλωσε ο Κλαρκ και πρόσθεσε: «Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο καταστροφικούς τυφώνες».

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε καθώς ο τυφώνας Μίλτον αναμενόταν να προσγειωθεί στις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, προκαλώντας νέες καταστροφές λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τον Χέλεν.

    «Η θερμότητα που προσθέτουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς είναι σαν στεροειδή για τους τυφώνες», δήλωσε η Μπερναντέτ Γουντς Πλάκι, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής μετεωρολόγος της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας Climate Central.

    Περισσότερο από το 90% της υπερθέρμανσης του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει χώρα στους ωκεανούς. Οι τυφώνες εκμεταλλεύονται πλήρως αυτή την επιπλέον ενέργεια.

    Πιο συχνή η ταχεία εντατικοποίηση

    Η ταχεία εντατικοποίηση, όταν η ταχύτητα του ανέμου ενός τυφώνα αυξάνεται κατά τουλάχιστον 56 χιλιόμετρα/ώρα μέσα σε 24 ώρες, έχει γίνει πλέον πιο συχνή λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Ο Χέλεν ενισχύθηκε γρήγορα από τυφώνας κατηγορίας 2 σε τυφώνα κατηγορίας 4 μόλις λίγες ώρες πριν χτυπήσει την Φλόριντα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ο Μίλτον έγινε μια από τις πιο ταχέως εντεινόμενες καταιγίδες που έχουν καταγραφεί, καθώς «εξερράγη» σε τυφώνα κατηγορίας 5 στον Κόλπο του Μεξικού.

    Η τελευταία μελέτη ακολουθεί δύο κλιματικές αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα επιδείνωσε τις βροχοπτώσεις του Χέλεν, επιδεινώνοντας αυτό που θα ήταν ήδη μια καταστροφική κατάσταση.

    Με πληροφορίες από: Helene was supercharged by ultra-warm water made up to 500 times more likely by global warming, study finds by Rachel Ramirez, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NOAA NESDIS STAR GOES-East HANDOUT

  • Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες
    Τυφώνας Milton: Μπορεί να δούμε τυφώνες στη Μεσόγειο; – Ο Τσατραφύλλιας λύνει 5 απορίες

    Η κλιματική αλλαγή, η Μεσόγειος και οι κυκλώνες - Τι λέει ο γνωστός μετεωρολόγος για τον τυφώνα που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη Φλόριντα

    Την ώρα που ο τυφώνας Milton χτυπάει με μανία την Φλόριντα στις ΗΠΑ, με 51 από τις 67 κομητείες να είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και έξι εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας απαντά σε πέντε ερωτήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, αλλά και με το εάν υπάρχουν πιθανότητες ένα αντίστοιχο φαινόμενο να εκδηλωθεί και στη Μεσόγειο, πλήττοντας και τη χώρα μας.

    Με αφορμή το ισχυρό φαινόμενο, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνει απάντηση σε ερωτήσεις σχετικές με τους τυφώνες. Λύνει ουσιαστικά απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν στους πολίτες, βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες του Milton στις ΗΠΑ.

    Τυφώνας Milton: Απαντήσεις σε 5 απορίες για τον Milton

    Δείτε την ανάρτηση του μετεωρολόγου:

    «Με αφορμή τον «Milton»…

    – Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν τυφώνες; Όχι.

    – Τα 5 μέτρα νερού στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα αναφερόταν σε βροχόπτωση; Όχι. Σε μεταφορά της θάλασσας εξαιτίας των ανέμων.

    – Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; Όχι. Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. (Κατηγορία 2).

    – Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο; Ναι. Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.

    – Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο; Ναι. Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο