Ομογενείς που διαμένουν στη Φλόριντα μιλούν για το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα - «Τραντάζεται το σπίτι. Γίνεται κατακλυσμός» - «Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα»
«Η Τάμπα και άλλες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο. Έχω συναδέλφους που μου λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρει το πρωί», δήλωσε τηλεφωνικά στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο. «Θα περάσει από εμάς. Περιμένουμε» δήλωσε εκφράζοντας την αγωνία του για όλους όσοι έμειναν πίσω.
Ο ίδιος ακολουθώντας το δρόμο της εξόδου από την πολύπαθη πολιτεία έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλές σημείο. «Έχουμε μετακινηθεί από το σπίτι μας από χθες, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Ορλάντο, περιμένοντας τον κυκλώνα να περάσει», δήλωσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρώην σερίφης και μέλος της ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει μετακινηθεί σε ξενοδοχείο, αλλά η κατάσταση έξω είναι δύσκολη, με έντονους ανέμους και βροχή», ανέφερε. Όπως εξήγησε, η μετακίνηση έγινε προληπτικά λόγω της επικινδυνότητας του φαινομένου: «Φύγαμε όλοι από την περιοχή μας, μαζί με την οικογένειά μου, και την 92χρονη μητέρα μου. Η κίνηση ήταν πρωτοφανής. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Φλόριντα. Είναι ένα τρομερό φαινόμενο».
Ο κ. Στεφανάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία υπογράμμισε ότι, αν και ο κυκλώνας Μίλτον δεν χτύπησε άμεσα την περιοχή τους, η κατάσταση παραμένει σοβαρή σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και όπως πρόσθεσε, μόνο από την περιφέρεια στην οποία διαμένει έχουν φύγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι.
«Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα»
«Βάλαμε σανίδες στα παράθυρα, αν είσαι κοντά στη θάλασσα δεν θα σε βρουν», ανέφερε στο Action24 Έλληνας κάτοικος του χωριού Tarpon Springs.
«Είμαστε δύο ώρες χωρίς ρεύμα, ήμασταν τυχεροί και δεν πάθαμε τίποτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας. «Βάλαμε κάτι σανίδες στα παράθυρα. Γεννήτρια έχουμε, έχουμε νερό και είμαστε τυχεροί. Έχουμε βάλει βέβαια και σε κατσαρόλες. Προετοιμαστήκαμε».
«Υπάρχουν νεκροί εξαιτίας των ανεμοστρόβιλων»
«Μπροστά στο σπίτι μας υπάρχει λίμνη και ανεβαίνει συνεχώς το νερό. Είμαστε δύο ώρες από την Τάμπα αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», λέει Ελληνίδα που έμεινε στο σπίτι της.
«Έχουν χτυπήσει πάνω από 30 ανεμοστρόβιλοι στην περιοχή, έγιναν ζημιές, δυστυχώς σκοτώθηκαν κάποιοι άνθρωποι», προσθέτει.
«Ο κόσμος δεν μπορούσε να φύγει γιατί δεν υπήρχαν καύσιμα»
«Η κατασταση είναι χαλια, έχουμε γεμισει νερά, δεν έχουμε ρεύμα», είπε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Χάρρυ Παπαδόπουλος, κάτοικος Τάμπας στη Φλόριντα.
Όπως είπε πολλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ κάποιοι άλλοι έμειναν καθώς δεν υπήρχαν καύσιμα για να φύγουν.
Με δραματικό τρόπο περιέγραψε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, Άρια Σωκράτους το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου διαμένει λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η στάθμη του νερού, μέχρι στιγμής, αλλά οι άνεμοι, οι βροχές και η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ δυνατές καταιγίδες, και ο άνεμος είναι τόσο ισχυρός που τραντάζει το σπίτι. Έξω γίνεται κατακλυσμός. Δεν τολμώ ούτε παράθυρο να ανοίξω».
«Εδώ και τρεις ώρες έχουμε διακοπή ρεύματος», δήλωσε η κ. Σωκράτους, Ελληνοκύπρια και μέλος της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας στη Φλόριντα, περιγράφοντας την κατάσταση από το Ορλάντο. «Παλαιότερα ζούσα στην Τάμπα, αλλά τώρα μένω στο Ορλάντο, όπου υποτίθεται ότι είμαστε πιο ασφαλείς καθώς η περιοχή απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τα παράλια και δεν κινδυνεύουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η περιοχή τόνισε ότι μπροστά στις τεράστιες ζημιές που αναμένονται το κράτος δεν καλύπτει ζημιές για ιδιωτικές κατοικίες. Οι ασφαλίσεις είναι ιδιωτικές και μόνο για δημόσια έργα, όπως οι υπονόμοι, αναλαμβάνει το κράτος να καλύψει τις ζημιές».
Η ίδια δεν έχει χρησιμοποιήσει σάκους άμμου για την προστασία της οικίας, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιοχές αλλά νιώθει πιο ασφαλής σε σχέση με άλλους κατοίκους της περιοχής καθώς διαθέτει αντιανεμικά παράθυρα. Ωστόσο, όπως είπε, «παρόλο που είμαστε ασφαλείς, δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις απόλυτα μια φυσική καταστροφή».