Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 19:08

Ανάλυση CNN: Καθώς ο Νετανιάχου επεκτείνει τον πόλεμο, κανείς δεν ξέρει τον τελικό στόχο του

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, πολλοί μέσα και έξω από το Ισραήλ ήλπιζαν ότι θα ήταν η στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα κήρυττε νίκη και μείωνε την ένταση των επιχειρήσεων του IDF την ελπίδα να εξασφαλίσει εκεχειρία και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Σινουάρ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι έκαναν λάθος, αναφέρει το CNN.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός που οδήγησε το Ισραήλ στον μακροβιότερο πόλεμο

Ο Νετανιάχου, ο οποίος γιόρτασε τα 75α γενέθλιά του τη Δευτέρα, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στον μακροβιότερο πόλεμο που έχει γίνει ποτέ. Οι διεθνείς σύμμαχοι του Ισραήλ, καθώς και πολλοί στο εσωτερικό της χώρας, πιέζουν τον Νετανιάχου να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο τώρα, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία του Σινουάρ έγινε μετά από άλλες στρατιωτικές επιτυχίες, κυρίως τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Αντ' αυτού, όμως, ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά, αφήνοντας τον κόσμο να μαντεύει ποιος μπορεί να είναι ο απώτερος στόχος του, συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο.

Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι φιλοδοξίες του μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συντριβή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των δύο πιο άμεσων απειλών που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Είπε ότι η δολοφονία του Νασράλα ήταν «ένα απαραίτητο βήμα» προς την κατεύθυνση της αλλαγής «της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προθυμία του να βυθίσει το Ισραήλ σε μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν.

Το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται επικίνδυνα κοντά σε μια ακόμη μεγάλη κλιμάκωση μετά την εξαπόλυση από το Ιράν μιας μαζικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε αμέσως αντίποινα, αλλά τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κόσμος εξακολουθεί να περιμένει να δει τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι προέτρεψαν τον Νετανιάχου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει να πλήξει τα πυρηνικά και πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, αλλά δεν είναι σαφές αν το πέτυχαν.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως ότι θέλει ο στρατός του να εξαλείψει τους πληρεξουσίους του Ιράν που αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Ισραήλ: Χαμάς στη Γάζα και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Αλλά γίνεται όλο και πιο προφανές ότι αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί.

Η σημερινή κατάσταση στη βόρεια Γάζα δείχνει το γιατί. Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αποσυρθεί από την περιοχή δύο φορές, αφού δήλωσε και τις δύο φορές ότι είχε συντρίψει τη Χαμάς εκεί. Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, οι IDF μπήκαν ξανά, αφού είδαν, όπως είπαν, σημάδια επανεμφάνισης της Χαμάς στην περιοχή.

Η βόρεια Γάζα είναι τώρα και πάλι ένα από τα επίκεντρα του πολέμου, με τους IDF να προκαλούν τεράστια δεινά στους ανθρώπους που επέστρεψαν σε ό,τι είχε απομείνει από τα σπίτια τους μετά την τελευταία ισραηλινή αποχώρηση.

Ομοίως, εβδομάδες μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ συνεχίζει να χτυπά. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε το Σαββατοκύριακο πέρασε μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και έπληξε το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου περίπου 50 μίλια από τα λιβανέζικα σύνορα. Τη Δευτέρα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο κατάφερε να περάσει μέσα από την ισραηλινή αεράμυνα και να πλήξει το παραλιακό σπίτι του Νετανιάχου στην παραλιακή πόλη Καισάρεια, περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Η απροθυμία του Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ακόμη και τώρα που έχει εξασφαλίσει αρκετές στρατιωτικές νίκες, έχει εξοργίσει πολλούς στο Ισραήλ. Οι εβδομαδιαίες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του έχουν επανέλθει, απαιτώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των 101 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην σύμβουλος και εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο οποίος τώρα είναι πολιτικός αναλυτής, δήλωσε ότι η τύχη των ομήρων - δεκάδες από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί - είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική κληρονομιά του Νετανιάχου.

«Εάν ο Νετανιάχου δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους, είτε με στρατιωτικά μέσα είτε με διπλωματικά μέσα, (οι άνθρωποι) θα πουν ότι απέτυχε και θα θυμούνται πάντα αυτό που αποκαλούν "Η πρόταση Νετανιάχου" τον Ιούλιο, όπου είπαν ότι ο Νετανιάχου, την τελευταία στιγμή, πρόσθεσε (μερικούς) ακόμη όρους σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ουσιαστικά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεςι», είπε.

Ο Μπουσίνσκι δήλωσε στο CNN ότι αν ο πόλεμος τελειώσει χωρίς να απελευθερωθούν ή να διασωθούν άλλοι όμηροι, είναι πιθανό κάποιοι να αρχίσουν τελικά να αμφισβητούν την απόφαση για τη δολοφονία του Σινουάρ - κάτι που χαιρετίστηκε σχεδόν καθολικά σε όλο το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

«Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου, ότι οι άνθρωποι θα πουν, "α, βλέπεις, κάναμε λάθος που εξαλείψαμε το μοναδικό άτομο με το οποίο μπορούσες να διαπραγματευτείς ... ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε, αλλά τουλάχιστον είχες κάποια πόρτα να χτυπήσεις"», πρόσθεσε.

Κανένα κίνητρο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Νετανιάχου παίζει ένα περίπλοκο παιχνίδι, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιφατικές απαιτήσεις των πολλών συμμάχων που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη ακροδεξιών προσώπων όπως ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει την κατοχή της Γάζας και προτείνουν ακόμη και την κατασκευή εβραϊκών οικισμών εκεί. Τα ποσοστά δημοτικότητας του Νετανιάχου έχουν βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά όχι αρκετά ώστε να μπορέσει να προκηρύξει νέες εκλογές και να τις κερδίσει. Έτσι, έχει κολλήσει.

«Ο τερματισμός του πολέμου της Γάζας και του Λιβάνου δεν αποτελεί επιλογή για τους πολιτικούς του εταίρους στον συνασπισμό. Θέλουν να φτάσουν μέχρι τέλους, οπότε δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο με τον σημερινό συνασπισμό», δήλωσε ο Gayil Talshir, πολιτικός επιστήμονας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

«Ο συνήθης Νετανιάχου που βλέπουμε τα τελευταία 15 χρόνια θα είχε πιθανώς προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μια μεγάλη συμφωνία (κατάπαυσης του πυρός) με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Αλλά αυτή δεν είναι η πολιτική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε στην πραγματικότητα, οπότε πολιτικά, με αυτόν τον συνασπισμό, δεν έχει κανένα κίνητρο να τερματίσει τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Talshir εξήγησε ότι μια ευρύτερη κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν αποτελεί επιλογή για τον Νετανιάχου, καθώς αυτό θα σήμαινε πιθανότατα μια δημόσια έρευνα, με επικεφαλής δικαστή, για τις αποτυχίες που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να δικάζεται για διάφορες κατηγορίες απάτης, απιστίας και δωροδοκίας. Είναι προγραμματισμένο να αρχίσει να καταθέτει τον Δεκέμβριο - ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που εμφανίζεται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος.

Πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να προωθήσουν μια αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία θα έδινε πολύ μεγαλύτερη εξουσία στα δικαστήρια στην κυβέρνηση - πράγμα που ενδεχομένως θα επέτρεπε στον Νετανιάχου να επηρεάσει τη δική του δίκη. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα το επέτρεπε αυτό, δήλωσε ο Talshir.

Η κληρονομιά του Νετανιάχου

Ταυτόχρονα, ο Νετανιάχου πρέπει να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει το Ισραήλ να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ την Τρίτη, προτρέποντας τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να κάνουν περισσότερα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Αλλά ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη ανοσία απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ - το ταξίδι του Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα είναι η 11η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή μέσα σε ένα χρόνο, αλλά όπως και τα προηγούμενα ταξίδια, φαίνεται να έχει πετύχει ελάχιστα.

Οι εντάσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερες στο εγγύς μέλλον. Με τις αμερικανικές εκλογές να μοιάζουν να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ο Μπάιντεν πρέπει να βαθμολογήσει προσεκτικά την προσέγγισή του στο Ισραήλ, ώστε να μην πλήξει τις πιθανότητες νίκης της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Πρέπει να φανεί ότι τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για να σταματήσει τους Αραβοαμερικανούς και τους προοδευτικούς από το να εγκαταλείψουν το κόμμα του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εκεί. Ωστόσο, πρέπει επίσης να συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ για να μην εξοργίσει τους μετριοπαθείς και εβραίους ψηφοφόρους που περιμένουν από τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του εβραϊκού κράτους ό,τι κι αν συμβεί.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει την πίεση - προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν να προμηθεύουν το Ισραήλ με όπλα, εκτός αν βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη εικόνα νίκης μετά, επειδή τόσο ο Σινουάρ όσο και ο Νασράλα είναι νεκροί. Έτσι, το ερώτημα είναι αν αυτό που θέλει είναι να περιμένει να επανεκλεγεί (ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ (και να πετύχει κάποιου είδους μεγάλη αμυντική συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία θα ήταν, από τη δική του οπτική γωνία, μάλλον πιο πιθανή υπό τον Τραμπ», δήλωσε ο Talshir, προσθέτοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα έδινε στον Νετανιάχου τεράστια πολιτική ώθηση στο εσωτερικό.

«Είναι ο επικεφαλής του κράτους του Ισραήλ στο πιο καταστροφικό σημείο από την ίδρυση του κράτους, οπότε όσο πιο πολύ απομακρύνεται από την 7η Οκτωβρίου και όσο περισσότερες στρατιωτικές νίκες έχει στο ενεργητικό του, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί ξανά ως νικητής», είπε.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 18:54

Σχετικά Άρθρα

  • Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
    Ισραήλ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Αναφορές για δεκάδες τραυματίες

    Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν (27/10) όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου σε μεγάλη διασταύρωση στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η αστυνομία δήλωσε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις.

    Δείτε το βίντεο
    Πηγή: cnn.gr
  • Εκλογές ΗΠΑ 2024: Πόσο επηρεάζουν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν
    Εκλογές ΗΠΑ 2024: Πόσο επηρεάζουν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

    Mπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εξαπέλυσε τη νύχτα του Σαββάτου (26/10) το Ισραήλ σε τρία κύματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ως αντίποινα στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε το Τελ Αβίβ την 1η Οκτωβρίου.

    Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού.

    Αυτή η επίθεση του Ισραήλ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας και πιο επικίνδυνης φάσης στην πολύχρονη σύγκρουση των δύο χωρών, διαπιστώνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.

    Συγκρούσεις δίχως τέλος

    Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές, η σύγκρουση σταματά χωρίς να επεκταθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Αναμφίβολα ωστόσο είναι μια νέα εξέλιξη που σηματοδοτεί μία αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ισραήλ, όπως επισημαίνουν οι New York Times: Το Ισραήλ αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι διεξήγαγε μια στρατιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό του Ιράν, μετά από χρόνια διατήρησης μιας στρατηγικής σιωπής, σχετικά με δολοφονίες και δολιοφθορές εντός του ιρανικού εδάφος.

    Η προσπάθεια υποβάθμισης από το Ιράν

    Η ισραηλινή επίθεση επέτρεψε στο Ιράν να προβάλει μια αίσθηση κανονικότητας το πρωί του Σαββάτου (26/10). Η Αεροπορική Αρχή της χώρας άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του Ιράν και τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν εικόνες και πλάνα από την καθημερινή ζωή που επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα είναι σημάδια, όπως εκτιμούν αναλυτές, ότι η ηγεσία του Ιράν προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της επίθεσης του Ισραήλ και να μειώσει τις προσδοκίες στο εσωτερικό για μια μεγάλη ιρανική απάντηση.

    «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης, μιας επικίνδυνης φάσης, με πολλές ευαίσθητες παραμέτρους», εκτιμά ο Yoel Guzansky, Ισραηλινός ειδικός για το Ιράν στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ.

    Ως αποτέλεσμα, σημειώνει, «είναι δυνατό για τις δύο πλευρές να κλείσουν αυτόν τον γύρο τουλάχιστον και να μην δούμε ιρανικά αντίποινα - ή αν τα δούμε, θα είναι μικρής κλίμακας».

    Ο φόβος των αναλυτών για μεγάλο χτύπημα

    Σύμφωνα με τους New York Times, οι αναλυτές ανησυχούν ότι το Ισραήλ, αν και ήταν συγκριτικά συγκρατημένο το Σάββατο, δημιουργεί το έδαφος για ένα μεγαλύτερο χτύπημα μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου. Άλλωστε, εκλογές θα δρομολογήσουν μια μετάβαση εξουσίας κατά την οποία θα μειωθεί η επιρροή και η προσοχή της Ουάσιγκτον στη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ.

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας αναστεναγμός ανακούφισης σε όλο το Ιράν και την περιοχή που οι ΗΠΑ κατάφεραν να συγκρατήσουν τον Νετανιάχου προς το παρόν», δηλώνει η κ. Geranmayeh, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Αλλά ο φόβος είναι ότι πρόκειται για έναν προσωρινό περιορισμό που οδηγεί στις αμερικανικές εκλογές. Ενδέχεται να δούμε νέες ισραηλινές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν - ως μία χρυσή ευκαιρία για την περαιτέρω εξάντληση των ιρανικών δυνατοτήτων».

    Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ DEMETRIUS FREEMAN / POOL

  • Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα
    Axios: Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν για τα αντίποινα

    Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν στη επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν. Η επιχείρηση διενεργήθηκε σε τρία κύματα, με το πρώτο να στρέφεται κατά εγκαταστάσεων αεράμυνας, και τα άλλα δύο κατά βάσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών μαζί με εγκαταστάσεις παραγωγής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Axios, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος, το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα από την Παρασκευή στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μην απαντήσει.

    Μήνυμα - προειδοποίηση στο Ιράν

    Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και να αποφευχθεί ευρύτερη κλιμάκωση. «Οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν στους Ιρανούς εκ των προτέρων τι πρόκειται να επιτεθούν γενικά και τι δεν πρόκειται να επιτεθούν», δήλωσε μία πηγή στο Axios.

    Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι το Ισραήλ προειδοποίησε τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση και τόνισε ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει άλλη μια πιο σημαντική επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η στάση των ΗΠΑ

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

    «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

    Ακόμη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά με περιορισμένο τρόπο που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να σταματήσει τον κύκλο των αντιποίνων.

    "Στόχος μας είναι η επιτάχυνση της διπλωματίας και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σον Σάβετ.

    «Προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση»

    Ένας από τους διαύλους για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν πριν από το ισραηλινό χτύπημα ήταν ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ανέφερε μια πηγή.

    "Μίλησα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών για τον πόλεμο και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή. Όσον αφορά το τελευταίο, προέτρεψα για αυτοσυγκράτηση. Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση», έγραψε ο Βέλντκαμπ στο Χ αρκετές ώρες πριν από την ισραηλινή επίθεση.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/MOHAMMED SABER

  • Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
    Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    Ο ΠΟΥ είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου - Η βόρεια Γάζα βιώνει τις πιο σκοτεινές ώρες της, είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Νέα σφαγή από το Ισραήλ;

    Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγόρησε τον στρατό του Ισραήλ ότι κατέλαβε με έφοδο το τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

    Έπειτα από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης, η βόρεια Γάζα βιώνει «τις πιο σκοτεινές ώρες της», προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να προσομοιάζουν με «εγκληματικές θηριωδίες», τόνισε.

    «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους»

    Ο στρατός, που από τις 6 Οκτωβρίου επικεντρώνει τις επιχειρήσεις στον τομέα γύρω από την Τζαμπάλια, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να ενεργεί στη ζώνη του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, με βάση πληροφορίες για «την παρουσία τρομοκρατών και υποδομών τους» εκεί.

    «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και βρίσκονται στο εσωτερικό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Κρατούν εκατοντάδες ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους ανθρώπους» που είχαν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα για να γλιτώσουν από τους «αδιάκοπους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» αυτήν την εξέλιξη.

    Τουλάχιστον 38 νεκροί στη Χαν Γιούνις

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 38 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από χθες βράδυ ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επιδρομή σε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

    Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα από τα ισραηλινά πλήγματα σε κατοικίες στη νοτιοανατολική Χαν Γιούνις ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σε ανακοίνωση ότι δυνάμεις σκότωσαν αριθμό Παλαιστίνιων ενόπλων σε αεροπορικά και χερσαία πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και εξάρθρωσαν στρατιωτικές υποδομές.

    Κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στο σημείο σήμερα το πρωί, ψάχνοντας στα χαλάσματα σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια από τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους έγγραφα, ενώ παιδιά αναζητούσαν τα παιχνίδια τους.

    Στο Νοσοκομείο Νάσερ, το νοσηλευτικό προσωπικό ετοίμαζε τις σορούς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά τυλιγμένα με λευκό σάβανο.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ HAITHAM IMAD
  • Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
    Πούτιν: Δεν πρόκειται να κάνουμε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

    «Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε έναν 'λογικό συμβιβασμό'», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει σε έναν «εύλογο συμβιβασμό», αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει καμία παραχώρηση για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Είμαστε έτοιμοι να αναζητήσουμε συμβιβασμούς, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα, επειδή δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και η άλλη πλευρά αρνείται να το κάνει», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος.

    Οι δηλώσεις του Πούτιν σηματοδοτούν μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση στο Κρεμλίνο ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία και ότι εμφανίζονται ενδείξεις πολεμικής κόπωσης μεταξύ ορισμένων συμμάχων του Κιέβου. Η συνέντευξη δόθηκε αφού ο Πούτιν φιλοξένησε τη μεγαλύτερη σύνοδο παγκόσμιων ηγετών στη Ρωσία από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους στη σύνοδο κορυφής των BRICS μίλησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης, αλλά κανείς δεν αντιμετώπισε δημοσίως τον Πούτιν.

    «Οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να ωφελήσει τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν. «Πρέπει να προέλθει από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται στο πεδίο της μάχης».

    Ειδικότερα, την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Πούτιν, μιλώντας για τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, είπε ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν το επιθυμεί, ίσως επειδή δεν είναι έτοιμο να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να διεξάγει προεδρικές εκλογές». Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους».

    Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής των Brics στο Καζάν την Πέμπτη (24/10), κατηγόρησε παράλληλα τη Δύση για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τόνισε ότι «ζει μια ψευδαίσθηση» αν πιστεύει ότι μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Δύση κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL
  • Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις
    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο με drones - Πάνω από 10 αναχαιτίστηκαν, ακούστηκαν εκρήξεις

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

    Η Ρωσία εξαπέλυσε δύο κύματα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 15η αεροπορική επιδρομή κατά του Κιέβου αυτό τον μήνα, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της πόλης.
    Πάνω από 10 drones καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διήρκησε περίπου 4 ώρες, δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής της πόλης Σέρχι Πόπκο μέσω Telegram.
    Πρόσθεσε ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει αναφορές για τραυματισμούς και ότι θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά που στη συνέχεια κατασβέστηκε.

    Ανταποκριτές του Reuters ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλαπλές εκρήξεις σήμερα το πρωί.

    Συνολικά, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 36 από τα 63 drones που εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου.

    Τα περισσότερα καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Κιέβου και της Οδησσού, πρόσθεσε, ενώ χάθηκε το ίχνος 16 άλλων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
  • Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί
    Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε νότια προάστια της Βηρυτού - Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στοχοποίησαν για ακόμη ένα βράδυ τους τομείς των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.

    Έπειτα από αλλεπάλληλα πλήγματα, το οπτικό υλικό που μεταδόθηκε εικόνιζε στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται από διάφορους τομείς των νοτίων προαστίων. Ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

    Πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

    «Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία διεξήγαγε βομβαρδισμό στον τομέα της Σουέιφατ», στην περιφέρεια των νοτίων προαστίων, μετέδωσε το ANI

    «Η εχθρική αεροπορία διεξήγαγε δυο πλήγματα στον τομέα της Χαρέτ Χράικ», επίσης στα νότια προάστια, πρόσθεσε λίγο αργότερα, προτού αναφέρει επίσης πως βομβαρδίστηκε ο τομέας Χαντάθ.

    Αργά χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους τεσσάρων τομέων να απομακρυνθούν αμέσως από τα ακίνητα όπου διέμεναν, διαμηνύοντας πως θα εξαπέλυε βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ.

    «Βρίσκεστε πλησίον εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και θα στοχοποιήσουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στο εγγύς μέλλον. Πρέπει αμέσως να απομακρυνθείτε εσπευσμένα από τα κτίρια αυτά και τα παρακείμενα και να παραμείνετε σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μέσω X.

    Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από τα πλήγματα

    Οι νέοι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις δημοσιογράφοι, μεταδίδει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

    Το ANI εξήγησε πως «τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη Χασμπάγια», διευκρινίζοντας πως «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομή στις 03:30 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες λιβανικών ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός είχε στόχο ξενοδοχείο στη Χασμπάγια, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR
  • Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας
    Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS: Το «μπαλάκι» για συνομιλίες είναι στην πλευρά της Ουκρανίας

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογη τη συμπεριφορά του Κιέβου - «Για να αποτραπεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ» - Αιχμές για τη Δύση και την οικονομία στην ευρωζώνη

    Στην Ουκρανία επέρριψε την ευθύνη των μη συνομιλιών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS που διεξάγεται στο Καζάν.
    «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε επιλογή για ειρηνευτικές συμφωνίες με βάση την πραγματικότητα επί του εδάφους. Και δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το «μπαλάκι» βρίσκεται στην πλευρά της Ουκρανίας.
    Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά του Κιέβου, λέγοντας ότι η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών θα οδηγούσε στην ανάγκη άρσης του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, για τις οποίες «προφανώς οι ουκρανικές αρχές δεν είναι ακόμη έτοιμες».
    Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές συμπεριφέρονται παράλογα γιατί «θέλουν να δείξουν ότι όλες οι επενδύσεις δεν είναι μάταιες», ενώ υποστήριξε ότι πριν λίγες ημέρες, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να εξεταστούν νέες ιδέες, κάτι στο οποίο συμφώνησε μεν η Ρωσία, αλλά διαφώνησε η Ουκρανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Μόσχας να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ, η Δύση τον αγνόησε, προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα», ενώ τόνισε ότι η κλιμάκωση επήλθε λόγω του πραξικοπήματος στις ΗΠΑ το 2014.

    Αρνείται τα περί επαφών με τον Τραμπ

    Αν και χαιρέτισε την προσπάθεια όλων των μερών να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανέφερε ότι «ο Τραμπ μίλησε για την επιθυμεί να κάνει τα πάντα» γι’ αυτό, κάτι που όπως είπε, το έκανε με ειλικρίνεια. «Δηλώσεις αυτού του είδους, από όποιον κι αν προέρχονται, τις καλωσορίζουμε, φυσικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται συζήτηση με τον Τραμπ όπου ο τελευταίος να τον απειλεί να πλήξει το κέντρο της Μόσχας.
    Ο Πούτιν διέψευσε τις πληροφορίες για ανεπίσημες επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης ψευδείς τις δηλώσεις ότι δήθεν αρνείται να επικοινωνήσει με δυτικούς συναδέλφους του. «Αυτό είναι ψέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με το Ισραήλ»

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι «για να αποτραπεί η κλιμάκωση, είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων, με το Ισραήλ». Εκφράζοντας την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν, ανέφερε ότι παρά τον αριθμό των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετώπισε μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση τον Οκτώβριο του 2023.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την περαιτέρω επιδείνωσή της. «Κανείς πραγματικά στην περιοχή - και οι συνομιλίες μου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS δείχνουν - κανείς στην περιοχή δεν επιθυμεί την επέκταση της σύγκρουσης και κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Κανείς», πρόσθεσε ο Πούτιν.

    Εμβάθυνση των τραπεζικών δεσμών της ομάδας BRICS

    Επίσης, ανέφερε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS θα εμβαθύνουν τις τραπεζικές τους διασυνδέσεις και τους διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα, σημειώνοντας ότι ένα από τα κύρια προβλήματα είναι τα θέματα διακανονισμού.
    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι χώρες της ομάδας BRICS δεν στοχεύουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού συστήματος πληρωμών, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα των πληρωμών είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στη συνεργασία εντός του μπλοκ, αλλά τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα για να το παρακάμψουν.

    «Η ρωσική οικονομία αναπτύσσεται»

    Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στα μεγέθη της ρωσικής οικονομίας, που όπως ανέφερε, αναπτύσσεται, σε αντίθεση με την ευρωζώνη που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

    «Η οικονομία μας αναπτύσσεται. Πέρυσι ήταν 3,4-3,6%. Φέτος θα είναι περίπου 4%», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης ισορροπεί στα πρόθυρα της ύφεσης», κάτι που έγινε, όπως είπε, επειδή η Δύση απέρριψε τους φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Παρότι ένας κλάδος του Nord Stream-2 έχει διατηρηθεί, όπως είπε, η Γερμανία δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει για προμήθειες φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους.

    Για τη Βόρεια Κορέα

    Μιλώντας για τον βορειοκορεατικό στρατό, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι σήμερα η Κρατική Δούμα επικύρωσε τη Συνθήκη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

    «Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας - όπως γνωρίζετε, σήμερα, νομίζω, μόλις επικυρώθηκε η Συνθήκη για τη στρατηγική εταιρική σχέση, υπάρχει το άρθρο 4. Και ποτέ δεν αμφισβητήσαμε με κανένα τρόπο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία παίρνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALEXEI NIKOLSKY/ SPUTNIK POOL/ KREMLIN POOL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο