Οι αξιωματούχοι περιμένουν να δουν ποιον θα επιλέξει ο Τραμπ για τις κορυφαίες θέσεις ασφαλείας και άμυνας, ώστε να σχηματίσουν μια εικόνα σχετικά με το πώς θα διαμορφώσει την πολιτική του για την Ουκρανία. Για την ώρα, έχει αποκλείσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θεωρείται φιλοουκρανός από την κυβέρνηση Ζελένσκι.
Η Ρωσία προελαύνει σήμερα με τον ταχύτερο ρυθμό της από το 2022, παρά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί, και η Ουκρανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκρούστηκε με μερικούς από τους περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Αφού πραγματοποίησε, όπως είπε, μια «εξαιρετική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ αργά την προηγούμςενη Τετάρτη, ο Ζελένσκι δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι είναι πεπεισμένος πως ένας γρήγορος τερματισμός του πολέμου θα σήμαινε ότι το Κίεβο θα δεχόταν μεγάλες παραχωρήσεις. «Αν είναι απλά γρήγορο, σημαίνει απώλειες για την Ουκρανία. Απλώς δεν καταλαβαίνω ακόμη πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ίσως δεν ξέρουμε κάτι, δεν το βλέπουμε», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης τη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός χωρίς το Κίεβο να λάβει πρώτα ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που θα εμπόδιζαν τη Ρωσία να εξαπολύσει μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο μέλλον.
«Λιγότερο πιθανή» πλέον η πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Ο αξιωματούχος του Κιέβου δήλωσε στο Reuters ότι βλέπει σαν «λιγότερο πιθανό», μετά τη νίκη του Τραμπ, να υπάρξει πρόσκληση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος ο Τραμπ να μειώσει τη βοήθεια. «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο (για εμάς)», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει για την Ουκρανία με τον Τραμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πολεμικά αιτήματα της Μόσχας έχουν αλλάξει.
Ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου τον Ιούνιο: Η Ουκρανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία, κάτι που το Κίεβο θεωρεί ότι ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση.
Η κοινή γνώμη της Ουκρανίας είναι επιφυλακτική ως προς το ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για συνομιλίες, αλλά η κεντρική απαίτησή της, εάν αυτές πραγματοποιηθούν, είναι να λάβει η Ουκρανία κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο διευθυντής εταιρείας δημοσκοπήσεων.
Οι Ουκρανοί έτειναν προς την επιθυμία να κερδίσει τις εκλογές η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις, αλλά η απογοήτευση για την απροθυμία της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει την υποστήριξη, σήμαινε ότι ήταν όλο και πιο ανοιχτοί σε ένα στοίχημα με τον Τραμπ, είπε. «Ο κόσμος είναι πολύ απογοητευμένος που πίσω από τα πολύ ισχυρά λόγια της κυβέρνησης Μπάιντεν τα πραγματικά βήματα ήταν πολύ πιο αδύναμα, ιδίως κατά το τελευταίο έτος», πρόσθεσε.
«Το κλίμα στην Ουκρανία είναι αρκετά ζοφερό. Μπορείτε να δείτε την αυξανόμενη απογοήτευση στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ζελένσκι», δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή από το Κίεβο. Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για γο αν ο Μπάιντεν θα προσφέρει, τελικά, κάτι σημαντικό στην Ουκρανία, όπως η άρση του περιορισμού για τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς. «Ποιος είναι ο Μπάιντεν τώρα; Έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του. Ελπίζω ότι θα είναι αρκετά γενναίος για να κάνει κάτι. Αλλά δεν έχω μεγάλες ελπίδες. Θα ήταν σπουδαίο. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη βοήθειά του. Έκανε πολλά, πολύ περισσότερα από όσα περιμέναμε», ανέφερε ο αξιωματούχος.