Κόσμος

ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του

ΗΠΑ: Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Τραμπ μετά την επανεκλογή του Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΠΑ / WILL OLIVER
Τι και αν πέρασε μόλις λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε χρόνο

Τι και αν πέρασε μόλις λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος αμερικανός πρόεδρος δεν περίμενε και έκανε τις πρώτες του κινήσεις

Ακολουθούν όσα μάθαμε - σύμφωνα με το ΒΒC - από την πρώτη εβδομάδα του rollercoaster ως εκλεγμένος πρόεδρος.

Χτίζει στενή ομάδα με αμφιλεγόμενα πρόσωπα

Ο Τραμπ άρχισε να χτίζει την στενή ομάδα του σχεδόν αμέσως διορίζοντας συμβούλους του Λευκού Οίκου και άλλους ανώτερους βοηθούς.

Οι επιλογές του καθιστούν σαφές ότι σχεδιάζει μια ριζική αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, αποφεύγοντας τις πιο συμβατικές και έμπειρες επιλογές.

Η επιλογή του για υπουργό Άμυνας, για παράδειγμα, που έχει ζητήσει την εκκαθάριση των στρατιωτικών αρχηγών.  Ο υποψήφιος του για τη θέση του υπουργού Υγείας, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, δήλωσε ότι θέλει να «τελειώσει τη διαφθορά» στις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας και να καταργήσει «ολόκληρα τμήματα» στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Για να μην αναφέρουμε το  νέο υπουργείο με επικεφαλής τους συμβούλους Έλον Μασκ όπου θα επικεντρωθεί στην περικοπή των κανονισμών και την ιστορική μείωση του κόστους.

Το Κογκρέσο θα είναι με το μέρος του

Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και της Γερουσίας, δίνοντας στο κόμμα μια κρίσιμη (αν και στενή) πλειοψηφία και στα δύο σώματα για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολα σε θέση να τις νομοθεσίες που βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμά του. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι, φυσικά, λιγότερο ικανό να μπλοκάρει και να αντισταθεί στην ατζέντα του επίσης. Δεν θα έχει επίσης τον πονοκέφαλο τυχόν ερευνών του Κογκρέσου σε βάρος του κάτι που αντιμετώπισε στο δεύτερο μισό της πρώτης θητείας του.

Τελικά, ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικανούς θα μπορούσε να αποδειχθεί κλειδί για την προώθηση των μεγάλων προγραμματικών υποσχέσεών του, όπως οι μαζικές απελάσεις, οι σαρωτικοί δασμοί στις ξένες εισαγωγές και η ανατροπή της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Γερουσία δεν πάει πάντα με τα νερά του

Η επιρροή του Τραμπ τέθηκε σε δοκιμασία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία επέλεξαν τον νέο τους ηγέτη. Αν και υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από τον κύκλο του Τραμπ να εκλεγεί ο σκληροπυρηνικός πιστός στον Τραμπ Ρικ Σκοτ, τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι επέλεξαν ένα πιο μετριοπαθή πρόσωπο, τον Τζον Θουν, ο οποίος δεν έχει και τόσο καλή σχέση με τον Τραμπ.

Θα ακολουθήσουν πιο σκληρές δοκιμασίες για τον Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπου θα πρέπει να περάσουν οι αμφιλεγόμενες σε πρόσωπα επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας, για παράδειγμα, έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στην επιλογή-σοκ του Τραμπ για τον Ματ Γκέιτζ να ηγηθεί του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ τελειώνουν

Τέλος, φαίνεται να μπαίνει στις δικαστικές περιπέτειες του Τραμπ λόγω της επανεκλογής του και της ασυλίας που χαίρει ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, τo δικαστήριο της Νέας Υόρκης που είναι επιφορτισμένο με την εξέταση της υπόθεσης της δωροδοκίας της Στόρμι Ντάνιελς από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν εξέδωσε την απόφαση του για καταδίκη.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ενέκρινε αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ και των εισαγγελέων του Μανχάταν για παράταση των τρεχουσών προθεσμιών για άλλη μια εβδομάδα, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν το πρωτοφανές νομικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν μετά την εκλογή του.Κάπως έτσι οι όποιες αποφάσεις αναβάλλονται τουλάχιστον ως τις 19 Νοεμβρίου, όταν και οι εισαγγελείς θα διαβιβάσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ποια θεωρούν ως "καταλληλότερα βήματα” για το μέλλον.

«Με το βλέμμα» στην Κίνα

Δεν είναι μυστικό ότι ο Τραμπ βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από τον Μπάιντεν και θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Ένα σαφές θέμα από τις επιλογές του σε πρόσωπα ότι θεωρεί το Πεκίνο σοβαρή απειλή για την οικονομική και στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Ο προτεινόμενος για υπουργός Εξωτερικών - ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Αμερικής - Μάρκο Ρούμπιο, έχει περιγράψει την Κίνα ως τον «πιο προηγμένο αντίπαλο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Αμερική».

Ο Μάικ Γουόλτς, ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, έχει πει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα. Άλλοι υποψήφιοι, όπως η προτεινόμενη πρέσβειρά του στον ΟΗΕ, Ελίζ Στέφανικ, έχουν κατηγορήσει ευθέως την Κίνα για παρέμβαση στις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του Τραμπ, οι σχέσεις με το Πεκίνο ήταν τεταμένες και ελάχιστα θερμάνθηκαν επί Μπάιντεν. Με δασμούς, ελέγχους εξαγωγών και αιχμηρή ρητορική, ο εκλεγμένος πρόεδρος φαίνεται έτοιμος να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή στάση αυτή τη φορά.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα