Κόσμος

Το μήνυμα Ζελένσκι μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και ο φόβος από τις δηλώσεις Πούτιν

Το μήνυμα Ζελένσκι μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και ο φόβος από τις δηλώσεις Πούτιν Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει

Την αντίδραση των χωρών που είναι σύμμαχοι της Ουκρανίας ζήτησε μέσω ανάρτησής του στο X (πρώην Twitter) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με βαλλιστικό πύραυλο νέου τύπου.

«Δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα»

Ο Ζελένσκι ανέφερε πως η παραδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την πυραυλική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο παρείχε «ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη».

«Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, συμπληρώνοντας πως «επί του παρόντος, δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

«Ο Πούτιν πρέπει να νιώσει το κόστος των παρανοϊκών φιλοδοξιών του. Απαιτείται αντίδραση. Απαιτείται πίεση. Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε πραγματική ειρήνη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χρήση ισχύος. Διαφορετικά, θα υπάρξουν ατελείωτα ρωσικά πλήγματα, απειλές και αποσταθεροποίηση – όχι μόνο κατά της Ουκρανίας», έγραψε ο Ζελένσκι σε μακροσκελή ανάρτησή του.

«Για την αληθινή ειρήνη αξίζει να πολεμήσεις. Απαιτείται δράση», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την Πέμπτη (21/11) ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο Orechnik μεσαίου βεληνεκούς, ένα νέο όπλο που καυχήθηκε πως είναι ασταμάτητο. Ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν έφερε πυρηνική γόμωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στόχος της πυραυλικής επίθεσης ήταν εργοστάσια του ομίλου Pivdenmach, ο οποίος κατασκευάζει εξαρτήματα για πυραύλους, στην πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας.

Παρουσίασε την εκτόξευση ως απάντηση της Μόσχας στις δύο πρόσφατες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ουκρανία με δυτικούς πυραύλους ATACMS και Storm Shadow εναντίον ρωσικών εδαφών.

Προειδοποίησε μάλιστα τις χώρες της Δύσης που εξοπλίζουν την Ουκρανία ότι ενδεχομένως να βρεθούν στο στόχαστρο της Ρωσίας. «Θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν όπλα τους (σε επιθέσεις) εναντίον δικών μας εγκαταστάσεων», είπε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι τόνισε σήμερα ότι το Κίεβο έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Απάντηση στη Δύση

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δοκίμασε τον νέο βαλλιστικό υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik για να πλήξει μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο και δήλωσε πως αυτό ήρθε ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η ανάπτυξη του συστήματος Oreshnik ήταν μια απάντηση στα σχέδια των ΗΠΑ να παράγουν και να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς... Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η Ρωσία θα απαντήσει αποφασιστικά και συμμετρικά», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν απηύθυνε επίσης άμεσες απειλές κατά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δηλώνοντας: «Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον στόχων σε χώρες που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον ρωσικών στόχων».

Υποστήριξε ότι τα δυτικά αμυντικά συστήματα δεν θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους όπως ο Oreshnik. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκδίδει εκ των προτέρων προειδοποιήσεις πριν από χτυπήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για να επιτρέψει στους πολίτες να απομακρυνθούν σε ασφαλές μέρος.

Τα χαρακτηριστικά του Oreshnik

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως ο νέος βαλλιστικός πύραυλος είναι ικανός να φτάσει τα 10 Mach - δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου, έως και 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Είναι στο άνω άκρο του ορισμού του υπερηχητικού, και λίγα πράγματα μπορούν να το επιτύχουν αυτό.

Η ταχύτητα είναι σημαντική, διότι όσο πιο γρήγορα ταξιδεύει ένας πύραυλος, τόσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο του, αναφέρει το BBC και συνεχίζει: Και όσο πιο γρήγορα φτάνει στο στόχο, τόσο λιγότερο χρόνο έχει ο αμυνόμενος στρατός να αντιδράσει (άλλωστε, ταχύτητα = απόσταση / χρόνος).

Ένας βαλλιστικός πύραυλος φτάνει στο στόχο του ακολουθώντας γενικά μια τοξοειδή πορεία προς την ατμόσφαιρα και μια παρόμοια πορεία προς τον προορισμό του. Καθώς όμως κατεβαίνει, αναπτύσσει ταχύτητα, έχει περισσότερη κινητική ενέργεια και η περισσότερη κινητική ενέργεια του δίνει περισσότερες επιλογές. Αυτό του επιτρέπει να κάνει ελιγμούς προς τον στόχο - εκτελώντας κάποιου είδους αμυντική συστροφή - που καθιστά την αναχαίτιση από πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (όπως το Patriot) ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για τους στρατούς που πρέπει να αμυνθούν απέναντι σε τέτοιες απειλές, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν έδωσε πιθανώς έμφαση στην ταχύτητά του κατά την ανακοίνωση αυτού του νέου τύπου πυραύλου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα