Κόσμος

Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία - Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ

Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία - Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ NATIONAL POLICE OF UKRAINE HANDOUT

Νέο πακέτο όπλων αξίας 725 εκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν για τον στρατό της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι επιθέσεις της Ρωσίας σε διάφορες πόλεις με πυραύλους κρουζ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, σχεδιάζεται να σταλούν διάφορα αντιαρματικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων ναρκών ξηράς, drones, φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, πυρομαχικών για συστήματα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων HIMARS κ.λπ.

Αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στο πακέτο πυρομαχικά διασποράς, κάποια από τα οποία μπορούν να εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS. Η επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο θα γίνει πολύ σύντομα, πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, διευκρίνισε η μια από τις πηγές.

Ρωσικές επιθέσεις σε Οντέσα, Χάρκοβο, Ρίβνε

Εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην Οδησσό, στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, αφού η ουκρανική πολεμική αεροπορία κήρυξε ουσιαστικά όλη τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού ενόψει ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων, καθώς η Μόσχα εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο Κίεβο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Κηρύχθηκε συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία εξαιτίας πυραυλικής απειλής», ανέφερε η πολεμική αεροπορία μέσω Telegram, τονίζοντας πως στο στόχαστρο βρίσκονταν ιδίως οι περιφέρειες της Οδησσού (νότια), της Κιβόροχραντ (κεντρικά), της Χερσώνας (ανατολικά) και της Μικολάιφ (νότια).

Κατόπιν οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για «μαζική επίθεση» σε ενεργειακές υποδομές προσθέτοντας πως θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε εσπευσμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, ειδικά στο Κίεβο, την ώρα που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται περί το μηδέν.

«Για ακόμη μια φορά, ο τομέας της ενέργειας υφίσταται μαζική επίθεση του εχθρού», τόνισε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας μέσω Facebook. Άρχισαν να γίνονται διακοπές ρεύματος στο Κίεβο, στην Οδησσό και στη Ντνίπρο, ανέφερε από την πλευρά της η διαχειρίστρια DTEK.

Πρόταση ΗΠΑ για μείωση του όριου ηλικίας στρατευσίμων στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του αμερικανού απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη την Ουκρανία να μειώσει το όριο ηλικίας των στρατευσίμων στα 18 από τα 25 έτη για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεών της, με φόντο τη ρωσική προέλαση στα πεδία των μαχών.

Η παρότρυνση αυτή διατυπώθηκε μερικές εβδομάδες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν αποκλείεται να αλλάξει θεαματικά την προσέγγιση της Ουάσιγκτον, πιέζοντας το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ενώ ως τώρα η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο κυριότερος υποστηρικτής του ουκρανικού στρατού, παρέχοντάς του μεγάλες ποσότητες υλικού.

Προβλήματα επιστράτευσης στην Ουκρανία

Ανώτερος αξιωματούχος της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «υπαρξιακή» κρίση όσον αφορά την επιστράτευση, καθώς δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατευσίμων και εθελοντών, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του εχθρού της είναι πολύ πιο πολυάριθμες και καλύτερα εξοπλισμένες.

«Η αλήθεια είναι πως η Ουκρανία δεν επιστρατεύει κι εκπαιδεύει αρκετούς στρατιώτες για να αναπληρώσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και τώρα αντιμετωπίζει αύξηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», συνόψισε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς ποιο όριο ηλικίας θα θεωρούσε πρέπον, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως θα είχε «αληθινή αξία να εξεταστεί η μείωση της ηλικίας στρατολογίας στα 18 έτη». Το Κίεβο ήδη μείωσε νωρίτερα φέτος το κατώτερο όριο ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη.

Τι ανέφερε ο Κέρμπι

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πάντως ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν εξαρτάται επ’ ουδενί από τη μείωση του ορίου ηλικίας στο πλαίσιο της επιστράτευσης. «Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στέλνουμε όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ξέρουμε πως έχει ζωτική σημασία. Αλλά το ίδιο ισχύει όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

«Στην πραγματικότητα, θεωρούμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι η πιο ζωτική ανάγκη (της Ουκρανίας). Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας όσον αφορά την εκπαίδευση αν λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για να ενισχύσουν τις τάξεις» του ουκρανικού στρατού, πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να ονομάσει τον στρατηγό ε.α. Κιθ Κέλογκ ειδικό απεσταλμένο του αρμόδιο για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup