Κόσμος

Η επόμενη ημέρα στη Συρία: Πώς η πτώση του Άσαντ μπορεί να αφήσει επικίνδυνο κενό εξουσίας και λίγα περιθώρια στον Τραμπ

Η επόμενη ημέρα στη Συρία: Πώς η πτώση του Άσαντ μπορεί να αφήσει επικίνδυνο κενό εξουσίας και λίγα περιθώρια στον Τραμπ Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED AL RIFAI
Η Συρία έχει μετατραπεί σε φυτώριο για τη σουνιτική ισλαμιστική τρομοκρατία - και η απειλή αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί.

Η αστραπιαία κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία αποκάλυψε το πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει ακόμη και η πιο βάναυση δικτατορία όταν δέχεται πίεση, αλλά ταυτόχρονα η αλλαγή διακυβέρνησης δημιουργεί ένα κενό που ενέχει μεγάλους κινδύνους, αναλύει το Sky news.

Όταν η ευφορία των ανταρτών υποχωρήσει από τους δρόμους, πολλά θα βρεθούν στα χέρια της ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al Sham (HTS), η οποία ηγήθηκε της επίθεσης στη Δαμασκό.

Αυτή η σουνιτική ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση, παρακλάδι παλιότερα της Αλ Κάιντα, θεωρείται ακόμη και σήμερα τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές δυνάμεις. Ωστόσο, το κίνημα έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τις εξτρεμιστικές του ρίζες και αντ' αυτού να δώσει έμφαση στη δέσμευση για ανοχή των μειονοτήτων. Τώρα, έχοντας επιτύχει μια τόσο εντυπωσιακή επιτυχία τις τελευταίες ημέρες, ο ηγέτης της Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι αντιμετωπίζει το ακόμη μεγαλύτερο καθήκον να ενώσει μια χώρα που είναι διαιρεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο για περισσότερα από 13 χρόνια.

Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο προέρχεται από τη μειονοτική αίρεση των Αλαουιτών του σιιτικού Ισλάμ στη Συρία, άσκησε τρομερή βία στον λαό της, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της εξέγερσης που ξεκίνησε το 2011 - και συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων.

Η προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη χωρίς να καταφύγουν σε βίαια αντίποινα θα αποτελέσει ένα βασικό, αν και εξαιρετικά δύσκολο, τεστ για το κατά πόσον μια μετάβαση εξουσίας υπό την ηγεσία του HTS μπορεί να είναι σχετικά ειρηνική.

Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις της ηγεσίας του HTS, ωστόσο, η Συρία έχει μετατραπεί σε φυτώριο για τη σουνιτική ισλαμιστική τρομοκρατία - και η απειλή αυτή θα μπορούσε να αυξηθεί.

Οποιοδήποτε κενό ασφαλείας θα αξιοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος - το οποίο σχημάτισε χαλιφάτο σε μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ κατά τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου - και από την Αλ Κάιντα.

Ο Πούτιν πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα των ξένων υποστηρικτών του κ. Άσαντ, κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει σίγουρα να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης μετά την ξαφνική εξόντωση ενός συμμάχου που είχε προηγουμένως υποστηρίξει με επιτυχία όταν οι ομάδες ανταρτών αμφισβήτησαν για πρώτη φορά την εξουσία του.

Η Ρωσία διαθέτει δύο στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις μεσογειακές ακτές της Συρίας - τη ναυτική βάση της Ταρτούς και την αεροπορική βάση Hmeimim στην επαρχία Λατάκια.

Και οι δύο θα τεθούν υπό απειλή, εκτός εάν το Κρεμλίνο είναι σε θέση να συνάψει κάποια βιαστική συμφωνία με τους αναδυόμενους ισχυρούς της Συρίας - αν και μια τέτοια κίνηση θα ήταν σίγουρα σχεδόν αδύνατη, δεδομένου του ρόλου της Μόσχας στην υποστήριξη της βίας που άσκησε προηγουμένως ο στρατός του κ. Άσαντ. ο δραματικός μετασχηματισμός της πραγματικότητας στο έδαφος θα γίνει ακόμη πιο έντονα αισθητός από το Ιράν, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ομοίως συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη του καθεστώτος, τόσο μέσω του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) όσο και μέσω των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η Συρία υπήρξε βασικό μέρος ενός άξονα επιρροής που καλλιεργήθηκε από το IRGC επί δεκαετίες και υπήρξε σημαντικός τόπος για τη λαθραία μεταφορά όπλων στις δυνάμεις αντιπροσώπων της Τεχεράνης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Τουρκία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σύμμαχο

Άλλες περιφερειακές δυνάμεις θα επανεκτιμήσουν επίσης γρήγορα την προσέγγισή τους προς τη Δαμασκό.

Η Τουρκία, η οποία συνορεύει με τη Συρία, θα είναι ένα ενδιαφέρον έθνος που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται εδώ και καιρό σθεναρά στον κ. Άσαντ και υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής για ορισμένες ομάδες ανταρτών που βοήθησαν στην εκδίωξή του.

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε κάλλιστα να αναδειχθεί σε σημαντικό σύμμαχο της νέας συριακής ηγεσίας.

Ο Τραμπ μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν μια κουρδική ομάδα ανταρτών στη βορειοανατολική Συρία, ήταν ασυνήθιστα ήπιες κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πρωτοφανών αλλαγών.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει ρόλο για την Ουάσινγκτον στην κρίση.

Αλλά αν η κατάσταση οδηγηθεί και πάλι σε κλιμακούμενη αιματοχυσία, μπορεί να μην έχει πολλές επιλογές.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup