Κόσμος

Μοζαμβίκη: 110 νεκροί στην «αιματηρή καταστολή» των μετεκλογικών διαδηλώσεων

Μοζαμβίκη: 110 νεκροί στην «αιματηρή καταστολή» των μετεκλογικών διαδηλώσεων Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ LUISA NHANTUMBO
Τη ζωή τους έχουν χάσει 110 άτομα από την «αιματηρή καταστολή» των μετεκλογικών διαδηλώσεων στη Μοζαμβίκη, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία

Για 110 νεκρούς έκανε λόγο η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων στη Μοζαμβίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε, παράλληλα, ότι η «αιματηρή καταστολή» των διαδηλωτών που αμφισβητούν την ανακηρυχθείσα εκλογική νίκη του κόμματος που ασκεί ιστορικά την εξουσία στη Μοζαμβίκη «πρέπει να τερματιστεί».

Αδικαιολόγητη και παράνομη η βία στη Μοζαμβίκη

«Αρκετά πια. Για πάνω από 50 ημέρες, η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, της οποίας ηγείται το Frelimo, αρνείται να τερματίσει την αιματηρή καταστολή» των διαδηλώσεων, τόνισε η υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Αφρικής, η Χανγιό Φαρίζε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα, από την περασμένη Τετάρτη ως τη Δευτέρα, σκοτώθηκαν πάνω από τριάντα άνθρωποι, σύμφωνα με τη μοζαμβικανή οργάνωση Plataforma Decide, που επικαλέστηκε η Διεθνής Αμνηστία.

Με τους θανάτους αυτούς οι νεκροί έφθασαν τους 110 στις ταραχές που ακολούθησαν τις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου, που αμαυρώθηκαν από παρατυπίες.

«Η κατάφωρη, μόνιμη και εντεινόμενη καταφυγή από τις αρχές σε αδικαιολόγητη και παράνομη βία εναντίον των διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει αμέσως», επέμεινε η Χανγιό Φαρίζε.

Ο αντίκτυπος της πολιτικής κρίσης

Υποστηρίζοντας πως κέρδισε το Frelimo, το κόμμα που κυβερνά τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1975, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενάνσιου Μοντλάνε κάλεσε προχθές Τρίτη από το εξωτερικό, με ένα από τα βίντεο που δημοσιοποιεί καθημερινά, να αποκλειστούν τα ορυχεία και τα μεταλλεία της χώρας.

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Εσωτερικών Λίον Σράιμπερ, που επισκέφθηκε χθες το συνοριακό φυλάκιο Λεμπόμπου, που βρίσκεται στο στόχαστρο διαδηλωτών στη μοζαμβικανή πλευρά της μεθορίου, κάλεσε να «αρθεί το αδιέξοδο». Η πολιτική κρίση «έχει αντίκτυπο στο εμπόριο, στις μετακινήσεις, κανένα δεν θέλει αυτή την κατάσταση», σημείωσε.

Αντιμέτωπος με την κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι, που αναμένεται να παραδώσει την εξουσία τον Ιανουάριο στον υποψήφιο του Frelimo που ανακηρύχθηκε νικητής, τον Ντανιέλ Τσάπου, προέδρευσε χθες σε συνεδρίαση συμβουλευτικού οργάνου, του Συμβουλίου του Κράτους, που ζήτησε «βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Κάλεσε τις δυνάμεις ασφάλειας «να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις»

Καλώντας τις «δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα», το Συμβούλιο τις παρότρυνε ταυτόχρονα να «βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να αλληλεπιδρούν με τον πληθυσμό» και «να μη χρησιμοποιούν βία παρά μόνο σε περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Κάνοντας ακόμη μια μικρή παραχώρηση στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος ανήγγειλε σε «εύθετο χρόνο» την «συνολική τροποποίηση του εκλογικού νόμου» που θα συμπεριλαμβάνει «μέτρα» για να υπάρξει μεγαλύτερη «διαφάνεια και αξιοπιστία» των εκλογικών διαδικασιών.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Μοζαμβίκης πρέπει να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου, που προβλέπεται να γίνει τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα